StefanW 11.03.2015 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 WitamZaciekawiła mnie tutejsza (wcześniejsza) dyskusja na temat osiąganych temperatur powietrza z kominka. U siebie nie zatykając żadnych wylotów, średnio temperaturę mam ok 150 stC. Żeby uzyskać powyżej 170 stC - żaden problem. Więc gdzie jest problem?debest23 - skontaktuj się (ja też z Rumi) to może coś poradzimy na miejscu - [email protected]. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam Zaciekawiła mnie tutejsza (wcześniejsza) dyskusja na temat osiąganych temperatur powietrza z kominka. U siebie nie zatykając żadnych wylotów, średnio temperaturę mam ok 150 stC. Żeby uzyskać powyżej 170 stC - żaden problem. Więc gdzie jest problem? debest23 - skontaktuj się (ja też z Rumi) to może coś poradzimy na miejscu - [email protected]. pozdrawiam Problem nie polega na osiąganiu max temperatur a raczej takowe właśnie problemem są. Chodzi o to by grzać nie z max temperaturą a minimalną w jak najdłuższym czasie. Max temperaturę można osiągnąć kupując kozę techniczną za 150zł 2 m rury i rozbujać ją do czeroności i co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 11.03.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 WitamA tę kozę jak będziesz tak bujał to kto się rozpali do czerwonosci - koza czy Ty? A jeśli chcesz grzać z minimalną to wsadź tam do środka świeczkę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 11.03.2015 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Witam A tę kozę jak będziesz tak bujał to kto się rozpali do czerwonosci - koza czy Ty? A jeśli chcesz grzać z minimalną to wsadź tam do środka świeczkę. pozdrawiam Merytorycznie i na temat prawie jak część firm kominkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.03.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Merytorycznie i na temat prawie jak część firm kominkowych Wygląda na jakiegoś pokątnego "łapacza klienta" ....... "skontaktuj się ..to może coś poradzimy na miejscu... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 12.03.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam Każdy sądzi według siebie. A tak wogóle to co zdun robi w świecie kominków? Jeżeli nie odróżniasz pieca od kominka to zajmij się może czymś innym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.03.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam.Stefanie ... odnoszę wrażenie że masz za duży poziom testosteronu przy zbyt małym poziomie wiedzy technicznej ...Jeżeli jesteś tu po to żeby dymić zamiast zdobywać wiedzę i doświadczenie, to zasugerował bym opuszczenie wątku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.03.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witam Każdy sądzi według siebie. A tak wogóle to co zdun robi w świecie kominków? Jeżeli nie odróżniasz pieca od kominka to zajmij się może czymś innym. Ręce i nogi opadają po takim wpisie... Co ZDUN robi w świecie kominków ??? To kto jest przygotowany merytorycznie do ich budowania : - 1. szewc - 2. krawiec - 3. kolejarz - 4. .................... [ tu wpisz swoja sugestię ] No kto ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 13.03.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam. A tak wogóle to co zdun robi w świecie kominków? Jeżeli nie odróżniasz pieca od kominka to zajmij się może czymś innym. Oj Stefanie ... może poniższy link da Ci przykładową i w pełni obrazową odpowiedź ... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235990-Ci%C4%85g-wsteczny-jak-to-rozwi%C4%85za%C4%87&p=6806833&viewfull=1#post6806833 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 13.03.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam Wizualnie - ładny. Jeżeli klient jest zadowolony to jest ok.Pytanie: - to jest kominek czy piec? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 13.03.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 To piecokominek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 15.03.2015 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Firma produkująca płyty CMA - reklamuje je jako "CMA 2x sprawniej, CMA 2x cieplej". Tutaj na forum też same zachwyty. Płyty CMA wykonuje się z akubetu. Firma ta podaje, że ciepło właściwe akubetu to 0,94 kJ/kgK czyli jest to mniej niż w przypadku szamotu (1,05 kJ/kgK). Ciężar właściwy akubetu raz podaje jako 2,5 g/cm3, innym razem 2,8-2,9 g/cm3 czyli niewiele więcej niż szamot (2,1 g/cm3). Suma sumarum te klocki CMA to chyba jedna wielka ściema. Przy okazji gdyby ktoś z Państwa natknął się na pełną kartę techniczną płyt CMA i innych wyrobów z tzw. akubetu to bardzo bym prosił o podanie źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 15.03.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 a co to jest akubet? to kolejna chwytna marketingowo nazwa. AKU od akumulacji, BET od betonu czyli beton akumulacyjny. Gęstość zależy pewnie od zmiany raz Staszek sypnie więcej piachu a raz mniej - ot co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 15.03.2015 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) Witam. Stefanie ... szamot ma gęstość 1,6-1,7, a firma na C produkuje swoje wyroby obecnie w co najmniej trzech różnych wariantach o innych parametrach i właściwościach materiału z którego są wykonane. Oprócz firmy na C, jest w naszym kraju jeszce kilka innych firm - każda ma swoje własne wyroby o innych parametrach różniących je od konkurencji. Kazda też chętnie też udostępni Ci wszelką"papierologię" o swoich produktach. Wystarczy zadzwonić do tych firm lub po prostu wysłąć do nich e-mail w tej sprawie ... Nic mnie tak nie wkur...ia jak malkontenctwo, którym maskuje się swoje własne lenistwo i brak wiedzy zawodowej. Pomyśl o tym ... jak się kiedyś spotkamy na gruncie zwodowym, to będzie znaczyło że zrozumiałeś wiele z tego co w tej chwili napisałem. Pozdrawiam. PS. to samo się tyczy Sz.P. Ktotaki ... Edytowane 15 Marca 2015 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 15.03.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 PS. to samo się tyczy Sz.P. Ktotaki ... to moje było z przekąsem i żartem, nic nie wniosło i nie wyniosło no może poza małym uśmiechem bo ostatnio tu smutno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 15.03.2015 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 F-N proszę o udostępnienie źródła szamotu o gęstości 1,6 - 1,7 bo ja nie mogę znaleźć poniżej 2,0. F-N zadałem uprzejmie pytanie gdyż obawiałem się, że może nie umiem tego znaleźć. Jeżeli coś jest dobre to należy pokazać, udowodnić, że jest dobre a nie mówić tylko, że jest 2x lepsze. Powierzchowne porównanie wskazuje, że wciskany jest kit klientom. F-N tą swoją wiedzą zawodową tak walisz na lewo i prawo, że rzeczywiście zaczynam odczuwać pewien dyskomfort.F-N nie myl wygody z lenistwem. Dzisiaj niedziela nikt telefonu ani maila w firmie nie odbierze a chciałem mieć pełne dane dzisiaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 16.03.2015 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 F-N proszę o udostępnienie źródła szamotu o gęstości 1,6 - 1,7 bo ja nie mogę znaleźć poniżej 2,0. F-N zadałem uprzejmie pytanie gdyż obawiałem się, że może nie umiem tego znaleźć. Jeżeli coś jest dobre to należy pokazać, udowodnić, że jest dobre a nie mówić tylko, że jest 2x lepsze. Powierzchowne porównanie wskazuje, że wciskany jest kit klientom. F-N tą swoją wiedzą zawodową tak walisz na lewo i prawo, że rzeczywiście zaczynam odczuwać pewien dyskomfort. F-N nie myl wygody z lenistwem. Dzisiaj niedziela nikt telefonu ani maila w firmie nie odbierze a chciałem mieć pełne dane dzisiaj. Pozdrawiam Stefan. Wszystko opiera się na piachu. Zarówno do produkcji betonu jak i cegły szamotowej używa się kruszywa. Kruszywo o duzym ciężarze właściwym = ciężki wyrób. To oczywiście olbrzymie uproszczenie. Efektem takich mieszanek są betony ciężkie i lekkie. Szamoty też są ciężkie i lekkie. Ja wolę szamot, bo jest dodatkowo wypalony w temperaturach grubo powyżej 1000 o C, i nie pusci mi nagle wody tak jak beton, który podgrzany do 600 stopni zaczyna się pocić (wyleźć musi woda chemicznie zawarta w mieszance). To nic strasznego, ale warto o tym wiedzieć, zanim się zamknie hypokaustum;) Betonów oczywiście też czasem używam, ale jak tylko mogę, unikam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 16.03.2015 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam. F-N nie myl wygody z lenistwem. Dzisiaj niedziela nikt telefonu ani maila w firmie nie odbierze a chciałem mieć pełne dane dzisiaj. Trzy dni wcześniej był piątek ... a dzisiaj jest poniedziałek. Miałeś i masz dalej wolne pole do popisu. W internecie nie ma dnia wolnego - masz nieograniczony dostęp do wiedzy ... Szmotu jest tyle rodzaju co i betonów szamotowych - ile chcesz i jaki chcesz. Łącznie z takim typowo izolacyjnym, o parametrach płyt krzemianowo-wapniowych lub wermikulitu. Policz sobie objętość cegły czy płytki szmotowej, zobacz ile waży i masz już jej gęstość podaną na tacy. Popularna w handlu cegła szamotowa waży 2,9 - 3,4 kg w zależności kto ją produkuje i z jakiego rodzaju szamotu jest wykonana. Dla ułatwienia podam Ci jeszce objętość cegły szamotowej w najpopularniejszym też w handlu rozmiarze - 0,00171925 m3. Jeszcze coś trzeba Ci podać na tacy ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 16.03.2015 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Napisałem, że nie mogę znaleźć szamotu o gęstości poniżej 2,0 a Forest-Natura dał mi wykład jak obliczać gęstość. To nie na temat. Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie źródła gdzie czarno na białym będzie, że to jest szamot o gęstości 1,6 - 1,7. Z tym, że nie ma obowiązku więc z "lenistwem" proszę się nie wychylać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 16.03.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Napisałem, że nie mogę znaleźć szamotu o gęstości poniżej 2,0 a Forest-Natura dał mi wykład jak obliczać gęstość. To nie na temat. Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie źródła gdzie czarno na białym będzie, że to jest szamot o gęstości 1,6 - 1,7. Z tym, że nie ma obowiązku więc z "lenistwem" proszę się nie wychylać. Np. tutaj producent http://www.jaro.pl/szamoty-lekkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts