Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie kominkowe rozprowadzenie ciepła w domu schemat instalacji

gzybura

Recommended Posts

Witam

Zaciekawiła mnie tutejsza (wcześniejsza) dyskusja na temat osiąganych temperatur powietrza z kominka. U siebie nie zatykając żadnych wylotów, średnio temperaturę mam ok 150 stC. Żeby uzyskać powyżej 170 stC - żaden problem. Więc gdzie jest problem?

debest23 - skontaktuj się (ja też z Rumi) to może coś poradzimy na miejscu - [email protected].

pozdrawiam

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Zaciekawiła mnie tutejsza (wcześniejsza) dyskusja na temat osiąganych temperatur powietrza z kominka. U siebie nie zatykając żadnych wylotów, średnio temperaturę mam ok 150 stC. Żeby uzyskać powyżej 170 stC - żaden problem. Więc gdzie jest problem?

debest23 - skontaktuj się (ja też z Rumi) to może coś poradzimy na miejscu - [email protected].

pozdrawiam

Problem nie polega na osiąganiu max temperatur a raczej takowe właśnie problemem są. Chodzi o to by grzać nie z max temperaturą a minimalną w jak najdłuższym czasie. Max temperaturę można osiągnąć kupując kozę techniczną za 150zł 2 m rury i rozbujać ją do czeroności i co??

Witam.

Stefanie ... odnoszę wrażenie że masz za duży poziom testosteronu przy zbyt małym poziomie wiedzy technicznej ...

Jeżeli jesteś tu po to żeby dymić zamiast zdobywać wiedzę i doświadczenie, to zasugerował bym opuszczenie wątku.

Pozdrawiam.

Witam

Każdy sądzi według siebie.

A tak wogóle to co zdun robi w świecie kominków? Jeżeli nie odróżniasz pieca od kominka to zajmij się może czymś innym.

Ręce i nogi opadają po takim wpisie...

Co ZDUN robi w świecie kominków ???

To kto jest przygotowany merytorycznie do ich budowania :

- 1. szewc

- 2. krawiec

- 3. kolejarz

- 4. .................... [ tu wpisz swoja sugestię ]

No kto ?

Witam.

A tak wogóle to co zdun robi w świecie kominków? Jeżeli nie odróżniasz pieca od kominka to zajmij się może czymś innym.

Oj Stefanie ... może poniższy link da Ci przykładową i w pełni obrazową odpowiedź ...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?235990-Ci%C4%85g-wsteczny-jak-to-rozwi%C4%85za%C4%87&p=6806833&viewfull=1#post6806833

Pozdrawiam.

Firma produkująca płyty CMA - reklamuje je jako "CMA 2x sprawniej, CMA 2x cieplej". Tutaj na forum też same zachwyty.

Płyty CMA wykonuje się z akubetu. Firma ta podaje, że ciepło właściwe akubetu to 0,94 kJ/kgK czyli jest to mniej niż w przypadku szamotu (1,05 kJ/kgK). Ciężar właściwy akubetu raz podaje jako 2,5 g/cm3, innym razem 2,8-2,9 g/cm3 czyli niewiele więcej niż szamot (2,1 g/cm3). Suma sumarum te klocki CMA to chyba jedna wielka ściema. Przy okazji gdyby ktoś z Państwa natknął się na pełną kartę techniczną płyt CMA i innych wyrobów z tzw. akubetu to bardzo bym prosił o podanie źródła.

Witam.

Stefanie ... szamot ma gęstość 1,6-1,7, a firma na C produkuje swoje wyroby obecnie w co najmniej trzech różnych wariantach o innych parametrach i właściwościach materiału z którego są wykonane. Oprócz firmy na C, jest w naszym kraju jeszce kilka innych firm - każda ma swoje własne wyroby o innych parametrach różniących je od konkurencji. Kazda też chętnie też udostępni Ci wszelką"papierologię" o swoich produktach. Wystarczy zadzwonić do tych firm lub po prostu wysłąć do nich e-mail w tej sprawie ...

Nic mnie tak nie wkur...ia jak malkontenctwo, którym maskuje się swoje własne lenistwo i brak wiedzy zawodowej.

Pomyśl o tym ... jak się kiedyś spotkamy na gruncie zwodowym, to będzie znaczyło że zrozumiałeś wiele z tego co w tej chwili napisałem.

Pozdrawiam.

PS. to samo się tyczy Sz.P. Ktotaki ... :)

Edytowane przez Forest-Natura

F-N proszę o udostępnienie źródła szamotu o gęstości 1,6 - 1,7 bo ja nie mogę znaleźć poniżej 2,0.

F-N zadałem uprzejmie pytanie gdyż obawiałem się, że może nie umiem tego znaleźć. Jeżeli coś jest dobre to należy pokazać, udowodnić, że jest dobre a nie mówić tylko, że jest 2x lepsze. Powierzchowne porównanie wskazuje, że wciskany jest kit klientom.

F-N tą swoją wiedzą zawodową tak walisz na lewo i prawo, że rzeczywiście zaczynam odczuwać pewien dyskomfort.

F-N nie myl wygody z lenistwem. Dzisiaj niedziela nikt telefonu ani maila w firmie nie odbierze a chciałem mieć pełne dane dzisiaj.

Pozdrawiam

F-N proszę o udostępnienie źródła szamotu o gęstości 1,6 - 1,7 bo ja nie mogę znaleźć poniżej 2,0.

F-N zadałem uprzejmie pytanie gdyż obawiałem się, że może nie umiem tego znaleźć. Jeżeli coś jest dobre to należy pokazać, udowodnić, że jest dobre a nie mówić tylko, że jest 2x lepsze. Powierzchowne porównanie wskazuje, że wciskany jest kit klientom.

F-N tą swoją wiedzą zawodową tak walisz na lewo i prawo, że rzeczywiście zaczynam odczuwać pewien dyskomfort.

F-N nie myl wygody z lenistwem. Dzisiaj niedziela nikt telefonu ani maila w firmie nie odbierze a chciałem mieć pełne dane dzisiaj.

Pozdrawiam

Stefan. Wszystko opiera się na piachu. Zarówno do produkcji betonu jak i cegły szamotowej używa się kruszywa. Kruszywo o duzym ciężarze właściwym = ciężki wyrób. To oczywiście olbrzymie uproszczenie. Efektem takich mieszanek są betony ciężkie i lekkie. Szamoty też są ciężkie i lekkie.

Ja wolę szamot, bo jest dodatkowo wypalony w temperaturach grubo powyżej 1000 o C, i nie pusci mi nagle wody tak jak beton, który podgrzany do 600 stopni zaczyna się pocić (wyleźć musi woda chemicznie zawarta w mieszance). To nic strasznego, ale warto o tym wiedzieć, zanim się zamknie hypokaustum;) Betonów oczywiście też czasem używam, ale jak tylko mogę, unikam...

Witam.

Trzy dni wcześniej był piątek ... a dzisiaj jest poniedziałek. Miałeś i masz dalej wolne pole do popisu. W internecie nie ma dnia wolnego - masz nieograniczony dostęp do wiedzy ...

Szmotu jest tyle rodzaju co i betonów szamotowych - ile chcesz i jaki chcesz. Łącznie z takim typowo izolacyjnym, o parametrach płyt krzemianowo-wapniowych lub wermikulitu.

Policz sobie objętość cegły czy płytki szmotowej, zobacz ile waży i masz już jej gęstość podaną na tacy. Popularna w handlu cegła szamotowa waży 2,9 - 3,4 kg w zależności kto ją produkuje i z jakiego rodzaju szamotu jest wykonana. Dla ułatwienia podam Ci jeszce objętość cegły szamotowej w najpopularniejszym też w handlu rozmiarze - 0,00171925 m3.

Jeszcze coś trzeba Ci podać na tacy ?

Pozdrawiam.

Napisałem, że nie mogę znaleźć szamotu o gęstości poniżej 2,0 a Forest-Natura dał mi wykład jak obliczać gęstość. To nie na temat.

Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie źródła gdzie czarno na białym będzie, że to jest szamot o gęstości 1,6 - 1,7. Z tym, że nie ma obowiązku więc z "lenistwem" proszę się nie wychylać.

Napisałem, że nie mogę znaleźć szamotu o gęstości poniżej 2,0 a Forest-Natura dał mi wykład jak obliczać gęstość. To nie na temat.

Jeżeli ktoś wie to proszę o podanie źródła gdzie czarno na białym będzie, że to jest szamot o gęstości 1,6 - 1,7. Z tym, że nie ma obowiązku więc z "lenistwem" proszę się nie wychylać.

Np. tutaj producent http://www.jaro.pl/szamoty-lekkie