Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie kominkowe rozprowadzenie ciepła w domu schemat instalacji

gzybura

Recommended Posts

Witam.

Nie no ...nie mogę :D

Stefanie drogi ... kabareciarzu forumowy ... jedziesz do najbliższej hurtowni budowlanej, tudzież do marketu budowlanego i kupujesz tam cegłę ważącą w granicach 3 kg, o objętości, kórej wartość posiądziesz przy pomocy przymiaru liniowego (linijka dla ułatwienia), wynoszącej c.a. 0,0017 m3 i już wiesz ... ba - masz ogromną nawet tego pewność, że nabyłeś właśnie szamot o gęstości 1,76 ...

Jak chcesz to możesz sobie nawet taką czarno-białą wagę kupić żeby to czarno na białym sprawdzić ... i czarno białą linijkę - choć przez chwilę stojącą kiedyś przy wzorze z Sevres ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Nie no ...nie mogę :D

Stefanie drogi ... kabareciarzu forumowy ... jedziesz do najbliższej hurtowni budowlanej, tudzież do marketu budowlanego i kupujesz tam cegłę ważącą w granicach 3 kg, o objętości, kórej wartość posiądziesz przy pomocy przymiaru liniowego (linijka dla ułatwienia), wynoszącej c.a. 0,0017 m3 i już wiesz ... ba - masz ogromną nawet tego pewność, że nabyłeś właśnie szamot o gęstości 1,76 ...

Czy Ty nie potrafisz zrozumieć prostej sprawy: nie spotkałem takiego szamotu. Czy Ty kiedykolwiek sprawdzałeś jakość materiałów jakie oferujesz klientom?

Kabaret zapewne mają Twoi klienci którym montujesz magiczne akumulacyjne klocki które w rzeczywistości są nie -2x- a może tylko trochę sprawniejsze niż szamot.

Witam.

Czy Ty nie potrafisz zrozumieć prostej sprawy: nie spotkałem takiego szamotu. Czy Ty kiedykolwiek sprawdzałeś jakość materiałów jakie oferujesz klientom?

Dowcipas z Ciebie ... Stefanie ...

Wyraźnie Ci napisałem gdzie go spotkasz i jak najprościej przekonasz się o jego gęstości ... innego po prostu w handlu ogólnodostępnym nie ma. Reszta to szamot specjalistyczny, kórego nie sprzedają w sklepie mięsnym lub pobliskim kiosku.

Resztę Twojej wypowiedzi uznam za "hejt" i zwalę na karb Twojej niewiedzy wyrażającej się po prostu zwykłą złośliwością cechującą około połowę (tę gorszą) naszego społeczeństwa ...

Pozdrawiam.

Osobiście preferuję szamot ale czasem odpowiednie betony maja przewagę , tylko trzeba wiedzieć co i jak prawidłowo zastosować w sztuce zduńskiej .

Samo czytanie tabelek z parametrami materiału niewiele daje jak nie ogarnia się całości tematu.

Rzemiosło jakim jest ZDUŃSTWO powinno być zarezerwowane dla profesjonalnych ZDUNÓW nie dla internetowych eksperymentatorów .

Wolność wykonywania różnych zawodów ... OK

Co z odpowiedzialnością za skutki radosnych eksperymentów z ogniem ?

Wolność

Odpowiedzialność

Konsekwencje ....

A co z odpowiedzialnością dekarza itp itd? Każdy ponosi odpowiedzialność - kierowca z uprawnieniami i pieszy bez.

A co do moich eksperymentów z ogniem to ponoszę odpowiedzialność własnym życiem i zdrowiem, wystarczy?

Jak długo tylko własnym - to wystarczy!

Chcącemu nie dzieje się przecież krzywda...

Adam M.

Dla mnie takie ironizowanie to demagogia. Producenci rozdają certyfikaty, dyplomy, świadectwa i inne papierki bardzo chętnie prowadząc jednodniowe szkolenia a właściwie kilkugodzinne i co one gwarantują bezpieczeństwo i odpowiedzialność?

Witam.

Zaczynasz mnie mierzić Stefanie ... a zwłaszcza mierżą mnie wypowiedzi w stylu "daj, bo i naczej ...".

Se weź i se znajdź ...

... naisałem Ci jak masz sobie sam poradzić ... mało mnie obchodzi co zaczniesz mysleć. Adam Ci napisał jeszcze że masz sobie wcześniej taką cegłę na kaloryferze położyć ...

Jak najdzie mnie ochota, to używam materiałów szamotowych o gęstościach od niemalże 1 do 3 kg/dm3 w calej gamie produktowej kilku wytwórców. Jak zaczniesz się tym naprawdę interesować nie tylko po to żeby popitolić na FM, to sam znajdziesz w internecie. Skoro umiesz pisać na forum to i pewnie równie sprawnie poruszać się będziesz po innych jego (internetu) zakamarkach. W naszym kraju masz dwie ogromne "szamotownie", kilka mniejszych i obecnych na rynku kilku światowych potentatów w tej dziedzinie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Poleżały gdzieś na deszczu - to mają...

Pogięło Was z tymi gęstościami.

Szamot to szamot.

A że wszystko można spieprzyć, to produkcję szamotu - też.

Potrzebny jest chyba DOBRY szamot.

Adam M.

Święte słowa!

Problem różnorodności gatunków szamotu, nakręcili betoniarze. To oni wciskają nam kit o wyższości mieszanki piachu z cementem, nad materiałem wypalanym w 1300 o C! Trzeba bronić słusznej sprawy....

Mieszanina piachu z cementem nie jest materiałem ogniotrwałym. Wysokojakościowe gatunki betonów ogniotrwałych cementu właściwie nie posiadają i maja parametry wyższe od odpowiedników wypalanych, gorszy jest jeden punkt - cena wykonanego prefabrykatu.

Gęstość jest natomiast jedną z podstawowych danych mówiących o jakości materiału. Gatunków szamotu można wymienić dziesiątki, a to tylko jedna z grup materiałów ogniotrwałych. Każdy ma swoje zastosowanie.

Życzę dalszego dobrego samopoczucia.