Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie podłogówką bezprzewodowo, osobno każdy obwód.

PaWoS

Recommended Posts

Bardzo Was proszę o pomoc w dobraniu urządzeń do ustawiania temperatury podłogówki osobno na każdym obwodzie. Oczywiście interesuję się urządzeniami bezprzewodowymi.

Mój rozdzielacz to 1" stalowy z przepływomierzami, zaworami termostatycznymi i układem mieszającym(pompowym) firmy Gorgiel.

Mile widziane przemyślenia na temat takiego rozwiązania

• Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanie w jakim celu chcesz sterować podłogówka bo ja widzę tylko dwa cele niższa temperatura w sypialni ewentualnie obniżenia temperatury w innych pomieszczeniach których nie chcesz za bardzo grzać .Jeżeli chcesz wachlować temperaturą dzień i noc to daj sobie spokój przy podłogowym ogrzewaniu strasznie odbije ci się to na komforcie ,nic nie zyskasz na oszczędności .

Przy OP rozne temp. w roznych pomieszczeniach mozna osiagnac bez strefowego sterowania - regulujac samymi przeplywami.

Chyba, ze chcesz obnizac temp. w danych godz. np. na noc, ale przy OP to tez bez sensu - za duza bezwladnosc.

Ale jesli chcesz, to bezprzewodowo chyba najtaniej wychodzi Euroster - listwa sterujaca 350pln, termostat 350pln, silownik 100pln. Czyli np dla pieciu stref to 2,6kpln (1x listwa, 5x termostat, 5x silownik).

Mój kocioł to Victrix 24. Podłogówka jest rozłożona w całym domu. Grzejniki w łazience, suszarni, garażu. W pokojach tylko podłogi drewniane, reszta płytki. Chciałbym osobno sterować każde pomieszczenie z uwagi na dogrzewanie kominkiem za pomocą dystrybutora gorącego powietrza. Obydwa sposoby są bezwładne więc gdy nagrzewa się pomieszczenie za pomocą kominka na te kilka godzin powoli zamykałby się obwód podłogówki. Oczywiście to moja czysta teoria. Wiem tyle że w momencie kiedy rozpalę po kilku godzinach temperatura drastycznie się podnosi w 1/2 domu nawet do 27 stopni. Jestem w trakcie kończenia montażu rozprowadzeń i za kilka dni będę mógł ocenić trafność moich przemyśleń. Termostaty nie zamykają od razu przepływu tylko stopniowo więc mam nadzieję że w ten sposób zwiększę efektywność mojego kotła.

Mój dom to http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lote-g2/?ProjectMirror=1

Pustak to Ytong 36,5, na ślepaku 8 cm styropianu+ wylewka, strop lany+13 cm styropianu +wylewka, poddasze na tą chwilę nie wykończone ii nie ocieplone.

@PaWoS podstawowe pytanie w jakim przedziale temperatur działa zasilanie podłogówki jeżeli w bardzo niskich rzędu 30*C to szkoda się bawić w sterowanie ale jeżeli w podłogę wpuścisz 37-40*C to podłoga dosyć szybko się nagrzeje z tym że i koszt będzie większy z wyższą temperaturą .

Mam sama podłogówkę 154m2 do tego sterowanie każdym obwodem + kominek z DGP i moim zdaniem jeżeli chcesz dogrzewać kominkiem to jedyne rozwiązanie to podłogówka ustawiona np na 19*C działa sobie własnym życiem a ty grzejesz kominkiem .Niestety ale jak beton się wychłodzi to trzeba później sporo energii włożyć żeby go od nowa nagrzać a powietrze z kominka ci podłogi nie nagrzeje .Inna kwestia jest taka że mi np nie opłaca się grzać kominkiem spalanie gazu mam na takim poziomie że można to porównać z paleniem w kominku ,mówię o kosztach bo komfort to wiadomo GAZ a kominek to klimat ;-)

@PaWoS podstawowe pytanie w jakim przedziale temperatur działa zasilanie podłogówki jeżeli w bardzo niskich rzędu 30*C to szkoda się bawić w sterowanie ale jeżeli w podłogę wpuścisz 37-40*C to podłoga dosyć szybko się nagrzeje z tym że i koszt będzie większy z wyższą temperaturą .

Mam sama podłogówkę 154m2 do tego sterowanie każdym obwodem + kominek z DGP i moim zdaniem jeżeli chcesz dogrzewać kominkiem to jedyne rozwiązanie to podłogówka ustawiona np na 19*C działa sobie własnym życiem a ty grzejesz kominkiem .Niestety ale jak beton się wychłodzi to trzeba później sporo energii włożyć żeby go od nowa nagrzać a powietrze z kominka ci podłogi nie nagrzeje .Inna kwestia jest taka że mi np nie opłaca się grzać kominkiem spalanie gazu mam na takim poziomie że można to porównać z paleniem w kominku ,mówię o kosztach bo komfort to wiadomo GAZ a kominek to klimat ;-)

Zależy mi tym aby utrzymywać w miarę stałą temperaturę na powrocie kotła by mieć obiecywaną wydajność spalania gazu. Drewno do kominka częściowo własne więc o kosztach nie musimy rozmawiać, pomijając fakt że takie rozpalanie i rąbanie drewna to dodatkowy ruch czyli nie muszę na siłownie wydawać ;)

Wracając do zużycia gazu to masz orientację ile średnio na dzień zużywasz?

Mój kocioł to Victrix 24. Podłogówka jest rozłożona w całym domu. Grzejniki w łazience, suszarni, garażu. W pokojach tylko podłogi drewniane, reszta płytki. Chciałbym osobno sterować każde pomieszczenie z uwagi na dogrzewanie kominkiem za pomocą dystrybutora gorącego powietrza. Obydwa sposoby są bezwładne więc gdy nagrzewa się pomieszczenie za pomocą kominka na te kilka godzin powoli zamykałby się obwód podłogówki. Oczywiście to moja czysta teoria. Wiem tyle że w momencie kiedy rozpalę po kilku godzinach temperatura drastycznie się podnosi w 1/2 domu nawet do 27 stopni. Jestem w trakcie kończenia montażu rozprowadzeń i za kilka dni będę mógł ocenić trafność moich przemyśleń. Termostaty nie zamykają od razu przepływu tylko stopniowo więc mam nadzieję że w ten sposób zwiększę efektywność mojego kotła.

Mój dom to http://www.archipelag.pl/projekty-domow/lote-g2/?ProjectMirror=1

Pustak to Ytong 36,5, na ślepaku 8 cm styropianu+ wylewka, strop lany+13 cm styropianu +wylewka, poddasze na tą chwilę nie wykończone ii nie ocieplone.

Nie da się. Wiem to bo mam i ogrzewanie podłogowe i kominek. Nie wystudzisz nagle podłogi żeby tylko grzać kominkiem, nie ma szans i tutaj żadne sterowanie ci nie pomoże. Ja stosuje jedno rozwiązanie kiedy chcę dla klimatu rozpalić w kominku. Uchylam okna ;)

Bardzo Was proszę o pomoc w dobraniu urządzeń do ustawiania temperatury podłogówki osobno na każdym obwodzie. Oczywiście interesuję się urządzeniami bezprzewodowymi.

Mój rozdzielacz to 1" stalowy z przepływomierzami, zaworami termostatycznymi i układem mieszającym(pompowym) firmy Gorgiel.

Mile widziane przemyślenia na temat takiego rozwiązania

Ja bezprzewodowe sterowanie zrobiłem na xcomforcie eatona. Sterownik obsługuje do 12 kanałów, z tym parujesz bezprzewodowe termostaty i hula.

Koszty? ok 1600 PLN za sterownik do skrzynki z zaworami, i po chyba po 300 pln za termostat z odczytem wilgotności

Jednak sie da :))

Budujemy mułowaty, akumulacyjny system, a potem... chcemy nim sterować. Głupota!

Niech sobie zainwestuje w te sterowniki a ja mu mówię, że g... to mu da. Jeżeli będzie chciał rozpalić w kominku, to podłogę będzie musiał wyłączyć dzień wcześniej żeby chaty nie przegrzać.

Budujemy mułowaty, akumulacyjny system, a potem... chcemy nim sterować. Głupota!

Niech sobie zainwestuje w te sterowniki a ja mu mówię, że g... to mu da. Jeżeli będzie chciał rozpalić w kominku, to podłogę będzie musiał wyłączyć dzień wcześniej żeby chaty nie przegrzać.

Nie napisałem że chcę wystudzić podłogi, wprost przeciwnie. Jeśli dobrze rozumie pracę takiego termostatu i siłownika to on stopniowo ogranicza przepływ cieczy. Temperatura wylewki obniży się o kilka stopni a nie wystudzi a w pomieszczeniu będę miał dalej ciepło.

Nie wiem jeszcze czy zainwestuję w bezprzewodowe sterowanie bo jak prześledziłem instalację elektryczną to bardzo blisko rozdzielacza dojdę po peszlach.

Bardzo proszę o dalsze wypowiedzi, zależy mi na opiniach tych co maja instalację z piecami kondensacyjnymi.