warszawiakjola 11.02.2014 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam wszystkich! Jestem zainteresowana kupnem projektu Triest od Lipińskich http://projekty.lipinscy-projekty.pl/Triest/ Czy jest tu ktoś kto również rozważa kupno i budowę tego domku, a może już go buduje? Byłabym wdzięczna za wszelkie opinie i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.02.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2014 nie podoba mi się sposób połączenia garażu z domem. A także widok z holu na jadalnię, która jest tak wielka, że konferencje można w niej urządzać.Garaż jest też krótki - kombi może nie wjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
warszawiakjola 18.03.2014 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Mam dość spore Kombi i zmieściłoby się Według mnie takie połączenie garażu z domem jest atutem! W spiżarni mogę zostawić część zakupów od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.03.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 jak ci się podoba, to sobie kupuj . Z zabłoconymi butami biegać po domu z garażu do szafy w wiatrołapie. Ja swój dom mam - mnie nie musisz przekonywac do Triestu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.03.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Moje uwagi. Dlaczego w tak dużym domu i przy wysokości parteru zaledwie 2,68m schody z niewygodnym zabiegiem? Czy w wydzielonej klatce schodowej na pewno nie zmieszczą się wygodniejsze schody dwubiegowe ze spocznikiem? Program użytkowy nieco odbiega najczęściej spotykanych rozwiązań w gotowcach. Wydzielono dużą, nawet bardzo dużą jadalnię. Wraz z otwartym holem jest to przestrzeń około 30m2. Czy wysokość pomieszczenia w stosunku do tej dużej, otwartej powierzchni nie będzie zbyt niska? Nie wiem, jaki styl wykończenia preferujesz, ale przy tej wysokości różne "atrakcje sufitowe" mogą całkowicie przytłoczyć pomieszczenie. Salon bardziej prywatny, też duży. Bardzo rozciągnięty trójkąt roboczy w kuchni. Kontrowersja garażu została już poruszona. De facto pomieszczenie gospodarcze w tym projekcie jest kotłownią, spiżarnią i wiatrołapem w jednym. Dla domowników wyjeżdżających z domu samochodem, to w tym pomieszczeniu powinna znaleźć się szafka na buty i wieszak lub szafa na okrycia wierzchnie. Co do funkcjonalności mam mieszane uczucia. Mam doświadczenie z garażem 4x6m i samochodem kombi długości 5m. Gdyby w garażu poza autem nie było kompletnie niczego, to mogę sobie wyobrazić wyjęcie rzeczy z bagażnika i okrążenie auta. Postawienie rowerów czy choćby szafki, regału narzędziowego spowoduje, że zakupy trzeba będzie raczej wyjąć z bagażnika i wnieść przez drzwi wejściowe i wiatrołap. Duży plus to wygodny wiatrołap z przewidzianym miejscem na szafy po obu stronach. Na poddaszu widzę wszędzie przedścianki. To taka trochę niekonsekwencja projektowa. Budynek ma ścianę kolankową (czyli idzie dodatkowy materiał, zbrojenie), pomimo tego trzeba jeszcze wymurować przedścianki. Lukarna w kształcie klocka - rozumiem, że chodzi o stylizację "nowoczesną", ale jest to konstrukcja, której przez całą budowę trzeba będzie pilnować (prawidłowe zbrojenie, żeby nie było pęknięć, prawidłowe pokrycie i obróbki blacharskie, żeby nie było zacieków, staranne docieplenie, żeby uniknąć potężnego mostka termicznego). W tej lukarnie główna sypialnia ze specyficznym wejściem przez garderobę - w sumie fajnie - bardzo prywatny pokój z dużą łazienką. Łazienka wspólna mniejsza. Proponowałabym w niej większą kabinę prysznicową walk-in. Z grubsza tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts