Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja mieszkania 60m2

laskoka

Recommended Posts

Witam raz jeszcze wszystkich forumowiczów.

Powoli nadszedł czas remontu swojego pierwszego mieszkania… wiadomo… jak remont to i problemy. Mieszkanie nie jest strasznie duże ale również nie jest jakies małe… Problemów natomiast cała masa – na razie mieszkanie jest tylko dla mnie i żony, w niedalekiej przyszłości planujemy dziecko...

Najważniejsze problemy jakie na razie mam w głowie to:

1. W którym pokoju zrobić sypialnie dla mnie i żony a w którym pokój dla dzieci (są tylko dwie opcje)?

2. Jak ustawić meble w kuchni? Czy ustawić je centralnie na ścianie gdzie są wszystkie doprowadzenia i odpływy? Czy ewentualnie zrobić barek na samym wejściu a szafki kuchenne lekko zawinąć pod okno? Chciałbym w tym pokoju dość dużo rzeczy zmieścić – tv, sofa, jakiś mały stolik (np. owalny) i 4 krzesła no i do tego kuchnia…

3. Jak ustawić meble w salonie z aneksem? Główny problem to dwa duże okna balkonowe w jednym z rogów mieszkania…

4. Czy w łazience wstawić wannę czy może tylko prysznic? Nie biorę pod uwagę prysznico-wanny…

Podsyłam plan mieszkania by nanieść ewentualne poprawki na projekt. W planach moich było przesunięcie ściany od środkowego pokoju (zmniejszenie go o jakieś 1,5m2.) Małżonka nie jest zadowolona z tego powodu ale ja chciałem powiększyć przedpokój no i przenieść wejście do salonu… Więcej na obrazkach.

mieszkanie-kl-projekt.jpg

mieszkanie-kl-przebudowa.jpg

Za wszystkie propozycje, sugestie i ewentualnie zainteresowane tematem - z góry dziękuje:))))

Pomniejszanie pokoju który ma 10m po to żeby mieć większy przedpokój to nie jest dobry pomysł.

Problemem są na pewno okna w pokoju dziennym ponieważ ciężko będzie ustawić kanapę i tv,dlatego dostawiłam ściankę która częściowo zasłania kuchnię.

W łazience przy małym dziecku praktyczniejsza jest wanna,prysznic się tutaj już nie zmieści.

http://imageshack.com/a/img196/9640/eudl.jpg

lub umieścić tv na niskiej szafeczce i zrobić blacik z dostawionym stołem.

http://imageshack.com/a/img580/6492/ifr1.jpg

Edytowane przez kinka

A co powiecie na taką organizacje mebli?

W kuchni po całej długości - meble oraz sprzet AGD w kolejności lodówka, piekarnik i mikrofala, zlew oraz indukcja. Pod oknem nie ma szafek ponieważ jest tam grzejnik (chyba ze można inaczej). natomiast na odwrocie jest dobudowana ścianka (nie wiem czy tylko taka na wysokości szafek czy po całości do sufitu) tak jak w propozycji "kinka" z szafkami. Na końcu zawięty barek mały z dwoma wysokimi krzesłami. W części salonowej - stół okrągły i krzesła, tv na ścianie od pokoju natomiast zrezygnowałem z dużego narożnika w miejsce sofy (ok 200cm) i jednego fotela. W momencie wyjścia na balkon mamy możliwość wyjścia bezpośrednio drzwiami od wschodu (tył fotela) lub południowymi drzwiami lekko go przesuwając... Co o tym sądzicie? Co byście zmienili? Postawić niski murek przy kanapie czy może ściankę do sufitu?

m3-.jpg

Planujesz małą szafę dla dwójki dzieci.

Planujesz dwie niewielkie szafy w sypialni - pomijając aspekt funkcjonalny, moim zdaniem to nieestetyczne.

W przedpokoju dwie szafy/szafki różnej głębokości. I znów - nieładnie wygląda pomieszanie głębokości. Gdzie będziecie odwieszać kurtki po powrocie do domu? Gdzie żona odłoży torebkę? Gdzie postawicie buty?

A sprzęty typu odkurzacz, deska do prasowania, suszarka na pranie, wiadro/mop? Odzież zimowa, buty? Pościel i ręczniki?

fakt...problemów jest cała masa:(

Rozumiem, że dwie szafy oddzielne (o szerokości 1 metra) są złym pomysłem. Zastanawiałem się nad szafą tak jak narysowała kinka, szerokośc jej będzie prawie identyczna. Ale w układzie z dwoma szafami dochodzi dość duży pawlacz nad łóżkiem... może tam będziemy chować pościel...

Co do przedpokoju to również zastanawiałem się nad tym o czym piszesz. Wstawienie szafy ubraniowej jest wg. mnie konieczne w tym miejscu. Pierwszy mebel w przedpokoju to miało być:

563916_325258137527576_1015304078_n.jpg

- na dole można będzie odkładać buty (szafka otwierana) nad tym siedzisko a nad siedziskiem będą wieszaki na kurtki... tak to myślałem zrobić.

- druga szafa ta głębsza (ok 65 cm głębokości) to typowa garderoba.

Teraz wg. mnie został duzy problem który poruszyłaś, a mianowicie wiadro/mop; odkurzacz; suszarka... Tego nie wiem gdzie trzymać... Dodatkowo nadmienię że do mieszkania należy dość spora (ok. 3 m2) komórka lokatorska. Więc może mop będzie tam stał.

Co do ręczników to myślałem o zabudowie pralki w łazience, a nad pralką zrobić do sufitu pułki na ręczniki etc.

Będziesz biegać do piwnicy po mopa - zimą 3x dziennie? 3 mkw to w gruncie rzeczy niewiele - kilka półek na przetwory, choinka, rower, walizki... I już ciasno.

Garderoba w przedpokoju? Po prawej zrobiłabym dużą szafę (część gospodarcza, obuwnicza, okryciowa), a wieszak i płytką szafkę na buty zamontowałabym na ściance z lewej.

U siebie w przedpokoju mam szafę 80x80 cm i są w niej tylko moje buty, torebki, odkurzacz, suszarka i deska... Oprócz tego siedzisko z 3 pojemnikami na szaliki, czapki, rękawiczki i akcesoria do czyszczenia butów. W sypialni mam szafiszcze 230x60 cm i mieszczą się tam tylko moje ubrania, ręczniki, tekstylia dekoracyjne i pościel... I mam kłopot z ulokowaniem rzeczy faceta ;)

Tutaj realizacja sypialni gdzie wizualizacje wrzuciłem wczesniej:

zdjecie-sypilani.jpg

pawlacz nad łóżkiem również pomieści trochę rzeczy mojej kobiety... może się zmieści:)))

Ciężko jest pogodzić wszystko w jednym małym mieszkanku... Joliska - to może jakiś podrzucisz pomysł aranżacji tych szaf? Może coś jeszcze da się zrobić?

Witam wszystkich!

Pozwolę sobie dołączyć się do tematu. Kupiliśmy z mężem mieszkanie o wielkości 61,66 m2, 3 pokoje. Nie mam kompletnie pomysłu jak je urządzić,wykończyć i zaaranżować. Może ktoś z Was podsunie mi jakąś inspirację lub pomysł. Chciałabym aby mieszkanie urządzone było w stylu nowoczesnym ale jednocześnie przytulnym. Może ktoś z Was ma pomysł jak wykorzystać każde miejsce efektywnie, jednocześnie nie zagracając mieszkania meblami. Będę wdzięczna za każdą pomoc.mieszkanie 61,66 m.jpg