Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

fajna bryła, w kuchni macie okno, które będzie zacienione(od północy), na pietrze w sypialniach dałbym po jednym oknie, w pomieszczeniu gospodarczym za łazienką zlikwidowałbym okno, może w samej łazience też. to tak z punktu widzenia energooszczędności, chociaż na wyglądzie może stracić

drzwi do garażu kolejny mostek

2 x drzwi tarasowe

Edytowane przez BrodowskiG

dlaczego wełna?

prad krytykują bo wsadzisz kable w posadzke i bedzie działać dożywotnio a przy kotle na wegiel a to kociol wymienic a to pompe a to gdzieś zacznie ciec.

wolałbym grzać posadzkę bo można wygrzać w tańszej taryfie i jest korzystniejszy rozkład temperatury, żeby nagrzać w mróz powietrzem to chyba zbyt duży przepływ powietra musi być

przez południowe tak nie swieci bo slonce jest wysoko, mam okno od zachodu i jak trzymam laptopa tylem do okna to i tak mi sie wszystko na matrycy odbija, nawet jak materialowe rolet sie opusci to jest bardzo jasno, fakt że mam w kolorze zółto-szarawym żeby nie zmieniala sie barwa swiatła

mwie Troszkę się ogarnijcie ... bo kupiliście hasło pasywny, ale traktujecie ten dom jako relikt.

Właśnie tu dużo by dały samodiełki typu okna w XPS'sie.

Pamiętajcie moc szczytowa w takim domu to jest 10wat na 1m^2 powierzchni. całe nic.

Narobicie ogrzewań itp ... lepiej tego co projektował ... aby te zakamarki od tyłu poprawił ... by wygląda to jak plan wilczego szańca ..

zagięcia przegięcia itp ... Ten do spokojnie da radę na powietrzu. Pompa ciepła i rozprowadzenie ogrzewania.

Można zrobić tak

http://www.tanie-ogrzewanie.pl/pompa-ciepla/podgrzewacz-wody-s300-z-pompa-ciepla-hewalex,,rid,10420.html i jeszcze w zbiornik wpiąć solar ...

tak solary .. tyle z ogrzewań ... plus duża nagrzewnica kanałowa, wodna ... tak aby dała radę ogrzać powietrze

nie osiągając więcej jak 30st ... i pompa i solary to lubią.

Okna trzeba podzielić na takie iż wystarczy zwykła szyba.. a nie laminowana ciężka jak piernik ...

Przy takiej bryle ... rypnął bym 50cm grafitowego ... okna fix hand made in XPS'... i nagrzewniczka kanałowa elektryczna ...

i to przy -20 przez parę dni ...

i grzałki na wodę przy kranach ...

Ale dałeś mi do myślenia z pakietami. Spore okno bez ramy i wyglądałoby nieźle,
Ta technologia ma sens przy mniejszych oknach.

Ponieważ duże nie będzie 4/16/4 .. jakiś laminat .. nie moje zmartwienie to zdaję się na tych co to robią.

U mnie musi być pakiet z zwykłej szyby, nie laminowanej.

Marne zabezpieczenie przeciw słoneczne na lato. Nawet okno 180x150 jest wstanie usmażyć taki dom. A to widać na górnej kondygnacji.

Gdzieś widać dzwoni, ale jeszcze który dzwon i w jakim kościele.

Wiem bo mieszkam w domu gdzie jest wystawiony na południe.