asolt 17.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 a co ma największy wpływ na obciążenie cieplne? Duze przeszklenia, drzwi zewnetrzne, straty na wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Podsumowując, dopytam o to obciążenie cieplne. Moim zdaniem, jedyne, do czego można się przyczepić, to wybór źródła ogrzewania (świadomy). Projekt jest zrobiony z zapasem, budowa mega nadzorowana, parametry jednostkowe spełnione. Może zmienię nazwę domu na NF15, bez słowa pasywny:). Jestem dość spokojna, choć muszę jeszcze poćwiczyć asertywność wystawiając się na forum:). Na początku wątku stwierdziłas ze wszelkie uwagi mile widziane chocby były niekorzystne. Nic na to nie poradzę, ze zawsze muszę cos znależć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.10.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ty się Wekto nie denerwuj. Forum jest anonimowe ,przesiąknięte sprzedawcami ,,fachowcami" i cholera wie jakimi specjalistami. Ja bym forum traktował jako prowokację do myślenia i szukania prawdy nie tylko na polskich stronach. I nie pisz ,że ci się udało . Będziesz opluty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 17.10.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 jak będzie certyfikat z darmstadt to nie będzie oszukane ale nie wierzę z to że go dostaniesz i że Twój domek spełni warunki domu pasywnego. może NF15 się złapie bo jak pisał asolt zapotrzebowanie na ciepło jest łatwiej uzyskać ale do pasywności brakuje jeszcze obciążenia cieplnego i nie możliwe aby Twój domek go spełnił ale to nie znaczy że dom będzie zły bo też będzie dobry bo w końcu spełnia Twoje oczekiwania a to jest najważniejsze. Nie będzie certyfikatu z Darmstadt bo takie pieniądze wolę przeznaczyć na cokolwiek innego (4+1,7+1 tyś zł). Na NF15 też się nie załapie bo go nie będę certyfikował w tym kierunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Akurat o certyfikat z Darmstadt jest dużo łatwiej moim zdaniem, bo tam nie ma definicji mostków cieplnych, które są zabójczo trudne momentami do rozwiązania. Nie ma też wyśrubowanych wymagań do izolacji ciepłej wody albo sprawności rekuperacji. Błąd .. mostek termiczny wg PHI D to 0,01 W/mK max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 17.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Ty się Wekto nie denerwuj. Forum jest anonimowe ,przesiąknięte sprzedawcami ,,fachowcami" i cholera wie jakimi specjalistami. Ja bym forum traktował jako prowokację do myślenia i szukania prawdy nie tylko na polskich stronach. I nie pisz ,że ci się udało . Będziesz opluty. Nydar, ja się nie denerwuje bo przecież nie buduję dla kogoś ale dla siebie. Po prostu robię swoje robiąc to najlepiej jak potrafię. Wyjdzie? Może. Nie wyjdzie? Napiszę o tym i niektórzy będą szczęśliwsi mogąc powiedzieć "a nie mówiłem". Takie życie.. internetowe. No ale już koniec offtopa bo się Marzena wkurzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2014 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Nie będzie certyfikatu z Darmstadt bo takie pieniądze wolę przeznaczyć na cokolwiek innego (4+1,7+1 tyś zł). Na NF15 też się nie załapie bo go nie będę certyfikował w tym kierunku. no tak, przypomniałem sobie że coś o tym wspominałeś. ale nie chcę abyś się denerwował przez to co o tym myślę. obym się mylił bo będzie to świadczyć o tym że dom pasywny nie musi być tak rygorystycznie projektowany i może mieć jakieś ustępstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Dla mnie ważniejszy był by certyfikat PHI niż jakieś NF 15 gdzie dostanę może w porywach 30% ... z tej dotacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 17.10.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 A dla mnie będzie ważniejsza kaska na dom energooszczędny.Certyfikat. No cóż. Dla ego,sąsiada,kumpla?Dla mnie jak na CO <1000PLN bez OZE to ful wypas. Jak 1500 to nadal. Bo to i tak niedościgniony wzór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.10.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Mowa tu o domach spelniajace warunki NF15, a jakie warunki musi spelnic dom dla NF40? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Tak, tak. Ale najbardziej mi zależało na tych uwagach przed przystąpieniem do budowy:). No nic, będę z pokorą starała się słuchać opinii:). A teraz muszę wrócić wreszcie do pracy, podciągnąć parametr dochodów, by budowa nie stanęła zbyt szybko:). Na niej spędzam cały tydzień... budowy trzeba pilnować na każdym kroku. ze względu na wygrany program i głośnym echu masz ciekawe urozmaicenia. przynajmniej coś się dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.10.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Proszę bardzo. strona 15: http://www.nfosigw.gov.pl/gfx/ees/userfiles/files/inteligentne_sieci_energetyczne/wytyczne_do_programu_domow_energooszczednych.pdf Dzieki bardzo, ciekawa lektura- napewno przyda sie niejednemu forumowiczowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 http://www.passipedia.org/basics/building_physics_-_basics/heat_transfer/thermal_bridges jak byk 0,01 W/mk..nasi z NF 15 przecież wzorowali się na standardzie pasywnym... tyle że im się te 15 kWh ... rozjechało z 10 W/m2 ... co jest napisane że ważniejszy jest 10 W/m2 ... bo w tedy w Wierchojańsku zużycie wyjdzie np 40 kWh ...ale moc zostanie ta sama praktycznie jest to uzasadnione możliwościami przenoszenia ciepła przez wentylację ... http://www.passipedia.org/planning/thermal_protection/integrated_thermal_protection Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 bez wysokiego g trudno spełnić 10W/m2 10W/m2 nie zależy od g ... Ug a g to dwie różne rzeczy. Ug to U szyby .. a g to współczynnik przepuszczalności energii słonecznej. Mamy sporo przeszkleń- najwyraźniej zyski ze słońca muszą jak najlepiej równoważyć straty. wg obecnego liczenia OCZ idzie w stopniogodzinach przez miesiąc .. co nie jest dobre ... ponieważ to jest średnia. Jeśli załóżmy masz grudzień ... który przez 20 dni nie miał słońca, a temp była średnio -6 ... to późniejsze 10 dni ze słońcem nie zapłacą Ci rachunków poniesionych na straty. Przyjmuje się że w sezonie na kierunku południowym jest około 350-360 kWh m2 na brutto. Netto to powierzchnia okna * współczynnik słoneczny ... później straty przez okna i jest czy okno jest na plus czy -minus .. tylko jeden skromny fakt ... zyskami z marca nie da się nadrobić strat w grudniu. Włączasz ogrzewanie = strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 18.10.2014 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 A jakie są dobre parametry szyby jeżeli chodzi o Ug, g czy przepuszczalność światła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts