Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Podsumowując, dopytam o to obciążenie cieplne. Moim zdaniem, jedyne, do czego można się przyczepić, to wybór źródła ogrzewania (świadomy). Projekt jest zrobiony z zapasem, budowa mega nadzorowana, parametry jednostkowe spełnione.

Może zmienię nazwę domu na NF15, bez słowa pasywny:).

Jestem dość spokojna, choć muszę jeszcze poćwiczyć asertywność wystawiając się na forum:).

Na początku wątku stwierdziłas ze wszelkie uwagi mile widziane chocby były niekorzystne. Nic na to nie poradzę, ze zawsze muszę cos znależć.

jak będzie certyfikat z darmstadt to nie będzie oszukane ale nie wierzę z to że go dostaniesz i że Twój domek spełni warunki domu pasywnego. może NF15 się złapie bo jak pisał asolt zapotrzebowanie na ciepło jest łatwiej uzyskać ale do pasywności brakuje jeszcze obciążenia cieplnego i nie możliwe aby Twój domek go spełnił ale to nie znaczy że dom będzie zły bo też będzie dobry bo w końcu spełnia Twoje oczekiwania a to jest najważniejsze.

Nie będzie certyfikatu z Darmstadt bo takie pieniądze wolę przeznaczyć na cokolwiek innego (4+1,7+1 tyś zł). Na NF15 też się nie załapie bo go nie będę certyfikował w tym kierunku.

Akurat o certyfikat z Darmstadt jest dużo łatwiej moim zdaniem, bo tam nie ma definicji mostków cieplnych, które są zabójczo trudne momentami do rozwiązania. Nie ma też wyśrubowanych wymagań do izolacji ciepłej wody albo sprawności rekuperacji.
Błąd ..

mostek termiczny wg PHI D to 0,01 W/mK max.

Ty się Wekto nie denerwuj. Forum jest anonimowe ,przesiąknięte sprzedawcami ,,fachowcami" i cholera wie jakimi specjalistami.

Ja bym forum traktował jako prowokację do myślenia i szukania prawdy nie tylko na polskich stronach.

I nie pisz ,że ci się udało . Będziesz opluty. :)

:) Nydar, ja się nie denerwuje bo przecież nie buduję dla kogoś ale dla siebie. Po prostu robię swoje robiąc to najlepiej jak potrafię. Wyjdzie? Może. Nie wyjdzie? Napiszę o tym i niektórzy będą szczęśliwsi mogąc powiedzieć "a nie mówiłem". Takie życie.. internetowe.

No ale już koniec offtopa bo się Marzena wkurzy.

Nie będzie certyfikatu z Darmstadt bo takie pieniądze wolę przeznaczyć na cokolwiek innego (4+1,7+1 tyś zł). Na NF15 też się nie załapie bo go nie będę certyfikował w tym kierunku.

no tak, przypomniałem sobie że coś o tym wspominałeś. ale nie chcę abyś się denerwował przez to co o tym myślę. obym się mylił bo będzie to świadczyć o tym że dom pasywny nie musi być tak rygorystycznie projektowany i może mieć jakieś ustępstwa.

Tak, tak. Ale najbardziej mi zależało na tych uwagach przed przystąpieniem do budowy:). No nic, będę z pokorą starała się słuchać opinii:).

A teraz muszę wrócić wreszcie do pracy, podciągnąć parametr dochodów, by budowa nie stanęła zbyt szybko:). Na niej spędzam cały tydzień...

budowy trzeba pilnować na każdym kroku. ze względu na wygrany program i głośnym echu masz ciekawe urozmaicenia. przynajmniej coś się dzieje.

http://www.passipedia.org/basics/building_physics_-_basics/heat_transfer/thermal_bridges jak byk 0,01 W/mk..

nasi z NF 15 przecież wzorowali się na standardzie pasywnym... tyle że im się te 15 kWh ... rozjechało z 10 W/m2 ...

co jest napisane że ważniejszy jest 10 W/m2 ... bo w tedy w Wierchojańsku zużycie wyjdzie np 40 kWh ...ale moc zostanie ta sama

praktycznie jest to uzasadnione możliwościami przenoszenia ciepła przez wentylację ...

http://www.passipedia.org/planning/thermal_protection/integrated_thermal_protection

bez wysokiego g trudno spełnić 10W/m2
10W/m2 nie zależy od g ... Ug a g to dwie różne rzeczy.

Ug to U szyby .. a g to współczynnik przepuszczalności energii słonecznej.

Mamy sporo przeszkleń- najwyraźniej zyski ze słońca muszą jak najlepiej równoważyć straty.
wg obecnego liczenia OCZ idzie w stopniogodzinach przez miesiąc .. co nie jest dobre ... ponieważ to jest średnia.

Jeśli załóżmy masz grudzień ... który przez 20 dni nie miał słońca, a temp była średnio -6 ... to późniejsze 10 dni ze słońcem nie zapłacą Ci rachunków poniesionych na straty. Przyjmuje się że w sezonie na kierunku południowym jest około 350-360 kWh m2 na brutto.

Netto to powierzchnia okna * współczynnik słoneczny ... później straty przez okna i jest czy okno jest na plus czy -minus ..

tylko jeden skromny fakt ... zyskami z marca nie da się nadrobić strat w grudniu.

Włączasz ogrzewanie = strata.