Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

A jakie są dobre parametry szyby jeżeli chodzi o Ug, g czy przepuszczalność światła?

ponad 50% więc najlepsze są okna o Ug=0,6W/m2a przy tym g<60%. tylko dla takiej szyby aby współczynnik na całe okno Uw był poniżej 0,8W/m2 to profile muszą mieć wkładkę termiczną a takich firm co takie okna ma znalazłem chyba z 3. wszyscy mają okna z Ug=0,5W/m2 ale te mają współczynnik g poniżej 50%. ja uważam że okna które maja łapać jak najwięcej ciepła ze słońca czyli południowe powinny mieć wyższy współczynnik g a reszta może mieć szybę 0,5 bo zysków już tak nie łapią a przy okazji przykładowo od zachodu okna lepiej aby miały niższy współczynnik g aby nie przegrzewały za bardzo. okna z szybą Ug=0,6W/m2 sa droższe od okna z szybą 0,5 bo przy tej drugiej nie trzeba dawać wkładki termicznej i rama może być po prostu trochę gorsza wiec tańsza a szyby maja podobną cenę.

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ponad 50% więc najlepsze są okna o Ug=0,6W/m2a przy tym g<60%. tylko dla takiej szyby aby współczynnik na całe okno Uw był poniżej 0,8W/m2 to profile muszą mieć wkładkę termiczną a takich firm co takie okna ma znalazłem chyba z 3. wszyscy mają okna z Ug=0,5W/m2 ale te mają współczynnik g poniżej 50%. ja uważam że okna które maja łapać jak najwięcej ciepła ze słońca czyli południowe powinny mieć wyższy współczynnik g a reszta może mieć szybę 0,5 bo zysków już tak nie łapią a przy okazji przykładowo od zachodu okna lepiej aby miały niższy współczynnik g aby nie przegrzewały za bardzo. okna z szybą Ug=0,6W/m2 sa droższe od okna z szybą 0,5 bo przy tej drugiej nie trzeba dawać wkładki termicznej i rama może być po prostu trochę gorsza wiec tańsza a szyby maja podobną cenę.

Oszczędzając na oknach i nie robiąc gwc + większa centrala, spokojnie wystarczy ma kanałówkę zasilaną ppc (tu już przygotowana do montażu) IMG_20140418_105637.jpg Dogrzeje powietrze dając z 1kWh 4 schłodzi dając z 1kWh 6. - Nie ma sensu wydawać dużo na okna przy takim COP.

To w sumie nie zdając sobie z tego sprawy dostałem przyzwoite pakiety:

większość Ug=0,6,g=62 przenikalność=73%, pozostałe 0,6-0,7; 60; 71-72.

Niestety nie zwracałem na to w ogóle uwagi, a może można było lekko pokombinować z pakietami.

Rzeczywiście czasami samo Ug pakietu to nie wszystko.

Oszczędzając na oknach i nie robiąc gwc + większa centrala, spokojnie wystarczy ma kanałówkę zasilaną ppc (tu już przygotowana do montażu) [ATTACH=CONFIG]284886[/ATTACH] Dogrzeje powietrze dając z 1kWh 4 schłodzi dając z 1kWh 6. - Nie ma sensu wydawać dużo na okna przy takim COP.

Panie Tomaszu w domach pasywnych nie montuje się kanałówki bo by to nie był dom pasywny. rozumie Pan ideę pasywności? domek ma sam się ogrzać i sam schłodzić a nie za pomocą pompy. więc trzeba tak projektować aby tak było.

To w sumie nie zdając sobie z tego sprawy dostałem przyzwoite pakiety:

większość Ug=0,6,g=62 przenikalność=73%, pozostałe 0,6-0,7; 60; 71-72.

Niestety nie zwracałem na to w ogóle uwagi, a może można było lekko pokombinować z pakietami.

Rzeczywiście czasami samo Ug pakietu to nie wszystko.

a jaki masz współczynnik Uw całego okna?

Panie Tomaszu w domach pasywnych nie montuje się kanałówki bo by to nie był dom pasywny. rozumie Pan ideę pasywności? domek ma sam się ogrzać i sam schłodzić a nie za pomocą pompy. więc trzeba tak projektować aby tak było.
Mnie chodzi o domy Ep 40 a nie Ep 120. Darmstadt to teorie do wyrwania kasy, nie faktycznej pasywności.

Dom dobrze izolowany, by był komfortowy, musi mieć aktywne chłodzenie i ogrzewania. Splity są droższe, głośniejsze i nie każdy chce je mieć. Poza tym, Pan nie będzie niewolnikiem kretyńskich założeń z Darmstadt. Tom ma być komfortowy... i dla Pana nie dla nich.

Podobnie zresztą jest z NF 15, w ogóle się na tym nie znają a ramy tworzą. Mało tego, nawet się znać nie chcą.

Mnie chodzi o domy Ep 40 a nie Ep 120. Darmstadt to teorie do wyrwania kasy, nie faktycznej pasywności.

Dom dobrze izolowany, by był komfortowy, musi mieć aktywne chłodzenie i ogrzewania. Splity są droższe, głośniejsze i nie każdy chce je mieć. Poza tym, Pan nie będzie niewolnikiem kretyńskich założeń z Darmstadt. Tom ma być komfortowy... i dla Pana nie dla nich.

Podobnie zresztą jest z NF 15, w ogóle się na tym nie znają a ramy tworzą. Mało tego, nawet się znać nie chcą.

odpiszę w Pana wątku bo szkoda aby zaśmiecać ten

mwie, zdecydowanie masz dom pasywny. Bardziej pasywny od mojego, ze względu na kształt. Nie wiem jak chłopakom wychodzą gorsze wyniki. Ja żebym dogonił twoje parametry muszę dać lepsze przegrody bo tracę właśnie na bryle. Fakt, że mam dłuższą elewację połdniową, stąd 10kWh/m2/rok, ale za to zapewne gorsze obciążenie. W dni słoneczne będę mniej płacił za CO, w dni pochmurne więcej. Ot cała różnica.

Moje U przegród:

- ściany 0,073 (tutaj nie wiem, czy nie zmniejszyć grubości odejmując z 5cm styro)

- sufit 0,066 (pewnie będzie niższe, bo oprócz 30cm grafitowego styro i planowanej warstwy 20cm proszku PUR mam zamiar dosypać kolejne 20-30cm)

- podłoga 0,08, choć nieliczona była potężna opaska w postaci proszku PUR szerokiego na ok. 2metry i wysoka na 30-40cm. A teraz okazuje się, że wsadzę tam 40cm styro zamiast 30cm, więc U spadnie pewnie do ok. U sufitu.

- okna - to same pakiety: Ug=0,6,g=62 przenikalność=73% (najlepsze na rynku). Od północy możliwe, że wstawię podwójne pakiety o lepszym U. szyby osadzane w ramce z XPS ROOFMATE SL-X o lambdzie 0,029.

- reku, asolt policzył mi sprawność 75%, a to zdecydowanie za mało, bo mam zamiar zbudować reku samodzielnie, z bardzo dużym wymiennikiem.

I mimo powyższych zabiegów będzie wodna podłogówka napędzana pompą ciepła ;)

Dokładnie. Trzeba tylko pamiętać, że szyby o ug=0,5 i 0,6 różnie się prezentują, i trzeba nimi operować np. na całych elewacjach: na południowej wskazane z jak najwyższym g (czerpaniem zysków, co dotyczy pakietów Ug=0,6 (tak- wiem, że Ug i g to różne parametry, ale powiązane)), na zachodniej i północnej(moim zdaniem) mogą bardziej przydać się Ug=0,5 z mniejszymi zyskami g, ale odbijające zachodnie promienie (u nas to akurat elewacja od ulicy). im niższe g tym szyba bardziej odbija promienie, przez co inaczej wygląda. Niestety szlachetniej (to też moim zdaniem) wygląda ta szyba, która odbija światło. Swoją drogą g=62% to sporo.

mnie najbardziej rozwaliła kiedyś rozmowa z gościem w jednym sklepie z oknami. sprzedają okna z drutexu, wiec postanowiłem zapytać o okna. pytam się czy maja okna z Ug=0,6 to mówi że maja z Ug=0,5 bo te okna są lepsze a ja mówię że 0,5 to każdy ma ale na południową elewację lepsze są 0,6 i takie chcę to tak jakby gościu miał uszy zatkane i dalej nawija o tych 0,5. krótko mówiąc takich okien nie mają i tyle. trzeba wiedzieć co się chce bo inaczej wszystko można komuś wcisnąć. mojej koleżance z pracy wcisnęli dom z abakonu z 15cm styropianu na ścianach jako prawie pasywny bo nie ma ogrzewania podłogowego więc pasywny nie może być. taki kit potrafią ludziom nawet wcisnąć jak nie znają tematu. trzeba uważać na każdym kroku.

Sprawa się w oknach rozbija o powłoki niskoemisyjne. Stąd "cieplejsze okno" mniej energii wpuszcza, ponieważ każda powłoka dość ogranicza

ilość energii słonecznej przechodzącej przez szklenie.

jak by ktoś zapomniał, to jest na razie jedyny profil który mieści się w górnej skali ... możliwej do zaakceptowania https://www.google.pl/search?q=rehau+clima+design&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oH9CVK35BsLW7Qa3xoDYCw&ved=0CAYQ_AUoAQ groszy już jest poza skalą.

Edytowane przez מרכבה

jak by ktoś zapomniał, to jest na razie jedyny profil który mieści się w górnej skali ... możliwej do zaakceptowania https://www.google.pl/search?q=rehau+clima+design&espv=2&biw=1364&bih=683&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=oH9CVK35BsLW7Qa3xoDYCw&ved=0CAYQ_AUoAQ groszy już jest poza skalą.

Znam lepszy profil - sam XPS ;)

EDIT: Okazuje się, że REHAU CLIMA DESIGN to stary profil. "REHAU GENEO® PHZ (passivhaus zertifiziert), która powoli, ale systematycznie zastępuje dobrze znaną na rynku rodzinę REHAU CLIMA DESIGN"

Edytowane przez Barth3z

Znam lepszy profil - sam XPS ;)

EDIT: Okazuje się, że REHAU CLIMA DESIGN to stary profil. "REHAU GENEO® PHZ (passivhaus zertifiziert), która powoli, ale systematycznie zastępuje dobrze znaną na rynku rodzinę REHAU CLIMA DESIGN"

miałem wycene właśnie na profilu rehau geneo z szybą Ug=0,6 całe okno wyszło drożej o 600zł w porównaniu do okna z szyba Ug=0,5 i z profilem bez wkładki termicznej. ale okno z szyba 0,6 było z innej firmy niż okno z szybą 0,5 to co porównywałem cenowo. pytanie bardziej brzmi czy będzie warto dopłacić do jednego okna 600zł czy nie warto. wiadomo że z okna po jakimś czasie uchodzi gaz i czy warto dopłacać czy nie.