Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

... to jest rehau clima desing ... te co Koleżanka zapodały poza skalą ... paździerz ....

i to paździerz na paździerzu i paździerzem pogania :bash: - dlatego zrezygnowałem całkowicie z goownianych profili na rzecz samych pakietów.

Też miałem wycenę na Schuco Si82+ (u obecnego na forum jar...) ponad 42tyś z montażem, jak zapytałem o koszt szklenia, to szczerze odpowiedział, ale jak spytałem o to skąd w takim chce ode mnie tyle kasy za chooj...e profile co mi takie fajne pakiety spieprzą o 30%, to migał się ze12min po czym szczerze odpowiedział "U każdego będzie to samo... nie ma Pan wyboru, trza brac co dają." Podziękowałem za wycenę i powiedziałem, że jednak na takie dziadostwo nikt mnie nie naciągnie ;)

i to paździerz na paździerzu i paździerzem pogania :bash: - dlatego zrezygnowałem całkowicie z goownianych profili na rzecz samych pakietów.

Też miałem wycenę na Schuco Si82+ (u obecnego na forum jar...) ponad 42tyś z montażem, jak zapytałem o koszt szklenia, to szczerze odpowiedział, ale jak spytałem o to skąd w takim chce ode mnie tyle kasy za chooj...e profile co mi takie fajne pakiety spieprzą o 30%, to migał się ze12min po czym szczerze odpowiedział "U każdego będzie to samo... nie ma Pan wyboru, trza brac co dają." Podziękowałem za wycenę i powiedziałem, że jednak na takie dziadostwo nikt mnie nie naciągnie ;)

Tak, tylko teraz na forum udziela sie pod innym nickiem.

• 2 weeks później...
chciałem zapytać o te kable które mają jakby imitować ogrzewanie niskotemperaturowe. z tego co pamiętam to przy wodnej podłogówce i ogrzewaniu niskotemperaturowym nie ma znaczenia czy meble leżą na podłodze czy nie, czy są dywany, czy są panele. to czemu przy kablach jest inaczej? czemu nie mogą być przykryte? takie wymijanie mebli jest chyba nie za dobre bo jak się coś zmieni w przyszłości, łózko inaczej ustawi itp to w ich miejscu będzie zimna podłoga.

Ja nie widzę sensu w grzaniu strefy, na której chcę coś postawić. Jestem wtedy ograniczona do mebli na nóżkach. pod dywanem też nie chcę grzania. Dlatego po pierwszym doborze mocy jeszcze trochę redukowaliśmy powierzchnię na grzanie, by nas posadzka nie ograniczała w aranżacji. Spokojnie da się to pogodzić z przesuwaniem późniejszym mebli, tylko trzeba mieć rysunek rozmieszczenia ogrzewania. Mnie najbardziej zależało na podgrzaniu stref przy ścianach zewnętrznych, w szczególności okien.

wybacz ale jak dla mnie bez sensu. przypuśćmy wywalisz dywan za parę lat bo przykładowo będzie Cię denerwować jego trzepanie lub zmieni Ci się gust i go nie będziesz chciała i w tym miejscu będziesz mieć zimniejszą podłogę i to będzie czuć. przemeblowania też się zdarzają aby nie było nudno i wtedy lipa. co wtedy niby mają dać plany z rozkładem kabli skoro nie będzie można ich zakryć? a odkryte miejsca będzie się skuwać i kable dawać aby było komfortowo? nie za bardzo to sobie wyobrażam ale już po ptokach.

Właśnie szukałam czegoś takiego, ale w arkuszu, by dokładnie uszczelnić, ale też żeby to wyglądało w miarę estetycznie. Bo to będzie na widoku, choć w pomieszczeniach technicznych.

Sadze zo to mozna potraktowac jak uszczelnianie okna - czyli paroszczelnie od srodka i paroprzepuszczalnie na zewnatrz. Z tego co pamietam, to na watku o oknach pisali cos o stosowaniu silikonu jako alternatywie dla tasmy paroszczelnej - wyskrobac z 0,5 cm tej pianki i wcisnac silikon . A jesli ma byc estetycznie to na to jeszcze jakies kolnierze, ale juz bez poszukiwania szczelnosci.

Ten silikon zweryfikuj na watku okiennym.

Nikt Ci nie każe robić tak samo, ja nie jestem wyrocznią. Niemniej jednak wiem, jak ja chcę zrobić, i nie przetłumaczysz mi, że źle robię. Raczej po swojemu. Skuwania przy zmianie wystroju nie przewiduję:) Chcesz, grzej wszystko.

Ten pomysl z niedawaniem kabli pod dywan - czyli jak mniemam gdzies na srodku pomieszczenia wydaje sie calkiem "ekstrawagancki". Zebys nie zalowala za 10 lat ;)