kerado28 15.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Domyślam się gdzie, na termowizji wyszło. Przede wszystkim uszczelki drzwi zewnętrznych. HS okazał się zadziwiająco szczelny- operator kamery nawet był zdziwiony. W takim termosie, jak nie mamy jeszcze podłączonej wentylacji, to wychodzą słabe miejsca samoistnie: na nich gromadzi się wilgoć pierwsza. Mimo wszystko należy ten hs obserwować, bo on podobno potrafi osiąść trochę po kilku latach. A wiecie, osoba robiąca badanie mówiła o przypadku w Polsce wyniku 0,14. U gościa, który sam budował sobie dom, a z zawodu zajmował się mechaniką precyzyjną. Myślę, że jeszcze stomatolodzy mają predyspozycje:). Czyli czas zmienić branżę na stomatologię albo zegarmistrza Są programy sprawdzające wpływ szczelności domu na zapotrzebowanie. Poniżej wklejam symulację (ten model nie wykonany przeze mnie). Czyli uważasz, że nieszczelności raczej na uszczelkach od okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.03.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Są programy sprawdzające wpływ szczelności domu na zapotrzebowanie. Poniżej wklejam symulację (ten model nie wykonany przeze mnie). Sa, np audytor ozc. Mozemy zadac dowolną wartosc n50. Przy zmniejszeniu n50 z 4 (wg normy dom szczelny) do 0,6 (pasywny) zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło ok 9-10% oczywisci wg audytora ozc. Zmniejszanie z 0,6 juz nie daje takich wyników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.03.2015 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Korzystam z PHPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 15.03.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 15.03.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Okna są w porządku. Uszczelki wyszły na drzwiach zewnętrznych, co zrozumiałe, bo tro zupełnie inne miejsce. Łatwiej zrobić szczelną ramę w oknie otwieranym raz na jakiś czas. Co ciekawe, bardzo dobrze wyszły miejsca osadzenia puszek elektrycznych. tu pochwalić trzeba forumową ekipę, Anatak, która szczelnie osadza puszki "standardowo". Masz gdzieś foto "puszek" - uszczelniałaś je jakoś specjalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.03.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 mwie spoiny pionowe w silce uszczelniałaś silikonem akrylowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 15.03.2015 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 15.03.2015 22:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.03.2015 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) A dlaczego masz kable grzewcze tak dużej mocy 27W/m2, przy takim ciepłym domku - przecież Elektra ma jeszcze 10 i 17W/m2? Jaki dokładnie masz kominek? .....przepraszam ale sprawdziłem na stronie Elektry i nie ma takich 27W/m2 to chyba pomyłka! Masz "siedemnastki"??? Edytowane 15 Marca 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 15.03.2015 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 15.03.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Pamiętasz może jaki macie rozstaw kabli?Możesz napisać widełki ile ten Spartherm wyniesie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 16.03.2015 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A dlaczego masz kable grzewcze tak dużej mocy 27W/m2, przy takim ciepłym domku - przecież Elektra ma jeszcze 10 i 17W/m2? Jaki dokładnie masz kominek? .....przepraszam ale sprawdziłem na stronie Elektry i nie ma takich 27W/m2 to chyba pomyłka! Masz "siedemnastki"??? Elektra zaleca 80-100W/m2 w pokojach i 160W/m2 w łazienkach - a kable mają 17W/mb nie kwadratowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 16.03.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 A dlaczego masz kable grzewcze tak dużej mocy 27W/m2, przy takim ciepłym domku - przecież Elektra ma jeszcze 10 i 17W/m2? Jaki dokładnie masz kominek? .....przepraszam ale sprawdziłem na stronie Elektry i nie ma takich 27W/m2 to chyba pomyłka! Masz "siedemnastki"??? Kable liczy się na mb, a po położeniu m2. Moc kabli ułożona w domu pasywnym jest na poziomie ok. 6-7W/mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.03.2015 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Tak. Część akrylem, część zaprawą do silki, jak były większe szczeliny.Nie wiem, czy trzeba było, wiele osób twierdziło- że nie. Zdjęcia z osadzenia puszek nie mam: puszki sa klasyczne, tyle tylko, że głębsze. Po prostu były dobrze obrzucone tynkiem (gipsowym), tak, że aż ten tynk wychodził- bez tego hulałby wiatr po kanałach w silce. Ja uszczelnialem spoiny z zew. zaprawa do silki. Puszki ( kanaly w silce) planuje uszczelnic piana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2015 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Tak. Część akrylem, część zaprawą do silki, jak były większe szczeliny.Nie wiem, czy trzeba było, wiele osób twierdziło- że nie. Zdjęcia z osadzenia puszek nie mam: puszki sa klasyczne, tyle tylko, że głębsze. Po prostu były dobrze obrzucone tynkiem (gipsowym), tak, że aż ten tynk wychodził- bez tego hulałby wiatr po kanałach w silce. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens spoinowania bloczków. U siebie też uzupełniam luki, ale pianką PU. Bloczki mam z YTONG'a. Od wewnątrz jednak mam u siebie styropian i chyba bardziej na nim powinienem się skupić, bo współczynnik oporu dyfuzyjnego styropianu jest znacznie wyższy niż silki czy ytonga: http://www.grupasilikaty.pl/leksykon-budowlany.php?id=24. Tylko pytanie, czy ten współczynnik oporu dyfuzyjnego ma w ogóle znaczący wpływ na szczelność budynku ? Czy to przede wszystkim nie szczeliny wpływają na wynik a nie sam materiał ? I jeszcze jedno pytanie: czy zwracałaś uwagę na wybór farb ? Lateksowe są chyba bardziej szczelne. Czy pomalowanie domu takimi farbami nie zwiększy efektu szczelności ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 16.03.2015 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Kable liczy się na mb, a po położeniu m2. Moc kabli ułożona w domu pasywnym jest na poziomie ok. 6-7W/mb Kale liczy się na m2 pow. grzewczej. Później dobiera się moc z metra bieżącego i z tego co wiem najmniejsze kable mają 10W/mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 16.03.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Kable liczy się na mb, a po położeniu m2. Moc kabli ułożona w domu pasywnym jest na poziomie ok. 6-7W/mb Dziękuję, już rozumiem,nie dopatrzyłem m2/mb.... Co do spion, to Ja wszystkie spoiny będę uzupełniał zaprawą do ubytków Ytong - podobno ma lambdę bardzo zbliżoną do samego materiału. Barth3z i karolek75 macie pióro-wpust? Edytowane 16 Marca 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 16.03.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Dziękuję, już rozumiem,nie dopatrzyłem m2/mb.... Co do spion, to Ja wszystkie spoiny będę uzupełniał zaprawą do ubytków Ytong - podobno ma lambdę bardzo zbliżoną do samego materiału. Barth3z i karolek75 macie pióro-wpust? Tak. Spoiny nie tyle uzuplenialem, co zaklejalem na zew. stronie sciany cienka warstwa zaprawy o szerokosci 3-4 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 16.03.2015 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie rozjechana tabelka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 16.03.2015 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts