Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

Domyślam się gdzie, na termowizji wyszło. Przede wszystkim uszczelki drzwi zewnętrznych. HS okazał się zadziwiająco szczelny- operator kamery nawet był zdziwiony. W takim termosie, jak nie mamy jeszcze podłączonej wentylacji, to wychodzą słabe miejsca samoistnie: na nich gromadzi się wilgoć pierwsza.

Mimo wszystko należy ten hs obserwować, bo on podobno potrafi osiąść trochę po kilku latach.

A wiecie, osoba robiąca badanie mówiła o przypadku w Polsce wyniku 0,14. U gościa, który sam budował sobie dom, a z zawodu zajmował się mechaniką precyzyjną:). Myślę, że jeszcze stomatolodzy mają predyspozycje:).

Czyli czas zmienić branżę na stomatologię albo zegarmistrza :-)

Są programy sprawdzające wpływ szczelności domu na zapotrzebowanie.

Poniżej wklejam symulację (ten model nie wykonany przeze mnie).

Czyli uważasz, że nieszczelności raczej na uszczelkach od okien?

10456187_411462759014594_3675037788014625904_n.jpg

11043062_411462755681261_8516361918731738760_n.jpg

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są programy sprawdzające wpływ szczelności domu na zapotrzebowanie.

Poniżej wklejam symulację (ten model nie wykonany przeze mnie).

Sa, np audytor ozc. Mozemy zadac dowolną wartosc n50. Przy zmniejszeniu n50 z 4 (wg normy dom szczelny) do 0,6 (pasywny) zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło ok 9-10% oczywisci wg audytora ozc. Zmniejszanie z 0,6 juz nie daje takich wyników.

Okna są w porządku. Uszczelki wyszły na drzwiach zewnętrznych, co zrozumiałe, bo tro zupełnie inne miejsce. Łatwiej zrobić szczelną ramę w oknie otwieranym raz na jakiś czas.

Co ciekawe, bardzo dobrze wyszły miejsca osadzenia puszek elektrycznych. tu pochwalić trzeba forumową ekipę, Anatak, która szczelnie osadza puszki "standardowo".

Masz gdzieś foto "puszek" - uszczelniałaś je jakoś specjalnie?

A dlaczego masz kable grzewcze tak dużej mocy 27W/m2, przy takim ciepłym domku - przecież Elektra ma jeszcze 10 i 17W/m2?:confused:

Jaki dokładnie masz kominek?

.....przepraszam ale sprawdziłem na stronie Elektry i nie ma takich 27W/m2 to chyba pomyłka! Masz "siedemnastki"???

Edytowane przez Hanss

A dlaczego masz kable grzewcze tak dużej mocy 27W/m2, przy takim ciepłym domku - przecież Elektra ma jeszcze 10 i 17W/m2?:confused:

.....przepraszam ale sprawdziłem na stronie Elektry i nie ma takich 27W/m2 to chyba pomyłka! Masz "siedemnastki"???

Elektra zaleca 80-100W/m2 w pokojach i 160W/m2 w łazienkach - a kable mają 17W/mb nie kwadratowy.

Kable liczy się na mb, a po położeniu m2.

Moc kabli ułożona w domu pasywnym jest na poziomie ok. 6-7W/mb

Tak. Część akrylem, część zaprawą do silki, jak były większe szczeliny.Nie wiem, czy trzeba było, wiele osób twierdziło- że nie.

Zdjęcia z osadzenia puszek nie mam: puszki sa klasyczne, tyle tylko, że głębsze. Po prostu były dobrze obrzucone tynkiem (gipsowym), tak, że aż ten tynk wychodził- bez tego hulałby wiatr po kanałach w silce.

Ja uszczelnialem spoiny z zew. zaprawa do silki. Puszki ( kanaly w silce) planuje uszczelnic piana.

Tak. Część akrylem, część zaprawą do silki, jak były większe szczeliny.Nie wiem, czy trzeba było, wiele osób twierdziło- że nie.

Zdjęcia z osadzenia puszek nie mam: puszki sa klasyczne, tyle tylko, że głębsze. Po prostu były dobrze obrzucone tynkiem (gipsowym), tak, że aż ten tynk wychodził- bez tego hulałby wiatr po kanałach w silce.

Zastanawiam się czy w ogóle jest sens spoinowania bloczków. U siebie też uzupełniam luki, ale pianką PU. Bloczki mam z YTONG'a.

Od wewnątrz jednak mam u siebie styropian i chyba bardziej na nim powinienem się skupić, bo współczynnik oporu dyfuzyjnego styropianu jest znacznie wyższy niż silki czy ytonga: http://www.grupasilikaty.pl/leksykon-budowlany.php?id=24. Tylko pytanie, czy ten współczynnik oporu dyfuzyjnego ma w ogóle znaczący wpływ na szczelność budynku ? Czy to przede wszystkim nie szczeliny wpływają na wynik a nie sam materiał ?

I jeszcze jedno pytanie: czy zwracałaś uwagę na wybór farb ? Lateksowe są chyba bardziej szczelne. Czy pomalowanie domu takimi farbami nie zwiększy efektu szczelności ?

Kable liczy się na mb, a po położeniu m2.

Moc kabli ułożona w domu pasywnym jest na poziomie ok. 6-7W/mb

:oops: Dziękuję, już rozumiem,nie dopatrzyłem m2/mb....

Co do spion, to Ja wszystkie spoiny będę uzupełniał zaprawą do ubytków Ytong - podobno ma lambdę bardzo zbliżoną do samego materiału.

Barth3z i karolek75 macie pióro-wpust?

Edytowane przez Hanss

:oops: Dziękuję, już rozumiem,nie dopatrzyłem m2/mb....

Co do spion, to Ja wszystkie spoiny będę uzupełniał zaprawą do ubytków Ytong - podobno ma lambdę bardzo zbliżoną do samego materiału.

Barth3z i karolek75 macie pióro-wpust?

Tak.

Spoiny nie tyle uzuplenialem, co zaklejalem na zew. stronie sciany cienka warstwa zaprawy o szerokosci 3-4 cm.