Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pokójnr.6:

kabel VCD 8/290,

1szt

290 W

13,8 m2 powierzchnia pokoju

21 w/m2

5 m2- powierzchnia zajmowana przez kable

14 cm między przewodami

35 mb kabla

Rozstaw- można sobie wyliczać "studencko", ale prawda jest taka, że najlepiej mocować kable po siatce zbrojącej, zgrać z jej oczkami- na narożnikach oczek powinno się kable mocować. Jak ktoś o tym nie pomyśli, to potem ma wymuszony rozstaw:).

Tak patrzę na swoją fakturę za kable- mam wszystko 10W/mb i 25W/mb. Wybór przemyślany przez fabrykę, bo akurat produkują to rzut beretem ode mnie, przyjeżdżał zespół konsultacyjny:) techniczno- praktyczny - postanowiłam zaufać ich doświadczeniu, czyli nie kłaść dziesiątek kilowatów. Uprzedzę pytania: jeszcze tego ogrzewania nie odpalałam, na razie nie ma takiej potrzeby, jest ciepło w środku.

A masz może projekt/rzuty rozkładu tych kabli ?

Dlaczego w pokoju o powierzchni 13,8m2 masz tylko 5m2 powierzchni grzewczej ? Nie lepiej było rozłożyć więcej kabla 10-Watowego ?

A masz może projekt/rzuty rozkładu tych kabli ?

Dlaczego w pokoju o powierzchni 13,8m2 masz tylko 5m2 powierzchni grzewczej ? Nie lepiej było rozłożyć więcej kabla 10-Watowego ?

Im mniejsza powierzchnia czynna tym większa różnica temperatur. Kable układa się w pokojach na całej powierzchni. "Omijanie" dopuszcza się w łazienkach, ale tam chodzi o mocno ciepłą podłogę. W pokoju kawałek gorącej podłogi jest, delikatnie pisząc mało komfortowy.

Delikatnie rzecz ujmując to prawdziwy brak kultury.

Tylko ktoś, kto tkwi w swoim malutkim światku w wymierającym centrum budownictwa i nie wychyla głowy dalej może mieć takie podejście. "Nie robi się" "robi się tylko TAK", "ciepłownicy to szkodnicy", "moje jest najmojsze", "jestem mesjaszem budownictwa"... Krytyczny stan ograniczenia nie pozwalający na krok do przodu i rozwój.

Brak kultury? Wyjaśniam tylko, że "jestem Elektra". że Elektra zaleca 100 czy 160 W/m2 by obniżyć koszty eksploatacji i poprawić komfort. Wyjaśnia, dlaczego nie układa się ogrzewania podłogowego jako jedynego na fragmencie podłogi ( bo mamy wybór - gorący fragment lub zimny pokój)

Wszystko wyjaśniam, co i dlaczego, proszę więc nie mijać się z prawdą, że robi się tylko TAK.

A, że ciepłownicy w dobie budownictwa zerocenrgetycznego są zbędni, a skoro chcą zaistnieć, to są szkodliwi, to rzecz najzupełniej logiczna i oczywista.

Wolę płynną zmianę tmeperatury i niską moc niż przeskalowaną bardzo moc kabli.
Jest dokładnie odwrotnie. 100W/m2 jest po to, by była płynna i komfortowa regulacja temperatury. Przy poniżej 60W/m2 ( dane ELEKTRA) nie da się sterować temperaturą i są duże skoki. Im mniejsza moc na m2 tym większe.

To jest eksperyment, ale też propozycja producenta kabli, który przychylił się do moich wytycznych i uznał, że to może się sprawdzić. Chcę mieć jak najdłuższy czas ciepłą w odczuciu posadzkę. .

Ale myślę, że taka firma jak Elektra powinna wiedzieć jak układać i rozprowadzać sprzedawane przez siebie kabelki i jaką ich moc zastosować a nie iść na eksperyment z inwestorem. Ten cały dział techniczno- konsultacyjny z którymi rozmawiałaś to jacyś amatorzy czy profesjonaliści?

A jak eksperyment nie wypali to kto poniesie koszty całego przedsięwzięcia?

Twoje wytyczne i oczekiwania są jak najbardziej słuszne, nie musisz się na tym znać, ale oni jako "profesjonaliści" nie mogą walnąć takiego tekstu: "że może się sprawdzić". A jak się nie sprawdzi. To oni muszą w całkiem autorytatywny sposób stwierdzić, że to co Ty zakładasz się sprawdzi lub nie i jeszcze to w umowie zapewnić.

Przekonali mnie.
A jak argumentowali? Bo przecież nie na piękne oczy.

Idea była taka, by praca tej podłogówki była zbliżona do rurek z wodą.

Tak, tylko zwróć uwagę, że jak w wodnej podłogówce chcesz zwiększyć temp. w pomieszczeniu, to możesz zrobić to w ten sposób, ze zwiększasz temp. wody.

Przy kabelkach elektrycznych tego numeru nie zrobisz. Można jedynie dać większy zapas mocy, który to da większą temp. O tym właśnie mówił Brzęczkowski.

Bo chciałabym jak najdłużej mieć ciepłą posadzkę, a ładowanie kilkunastu kilowatów przez godzinę w ciągu doby mogłoby mi się nie podobać

Możesz mieć to na różne sposoby ale jeżeli będziesz miała za małą moc kabelków to i z próżnego Salomon nie naleje. Te fachowce od Elektry powinni to wiedzieć. Ciekawe jak oni wyliczyli zastosowaną moc?

Edytowane przez kolektor1