Barth3z 17.03.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Postanowiłam zdać się na eksperyment. Wolę płynną zmianę tmeperatury i niską moc niż przeskalowaną bardzo moc kabli. Tym bardziej, ze nie chciałam kabli pod łóżkami czy szafami. Dlatego kable sa głównie na środku pokojów i pod oknami, przy ścianach zewnętrznych. Niskotemperaturowe mam nadzieję nie narobią szkody posadzkom. Powinny być naturalniejsze (rozszerzalność, różnice temperatur). Chciałam mieć podłogi ciepłe wszędzie tam, gdzie będą odkryte, bez grzania mebli. Kiedyś już o tym rozmawialiśmy. To jest eksperyment, ale też propozycja producenta kabli, który przychylił się do moich wytycznych i uznał, że to może się sprawdzić. Chcę mieć jak najdłuższy czas ciepłą w odczuciu posadzkę. To taki mój wniosek po budowie domu forumowego Jaśka, który kable ma wszędzie mocne. A jak będziesz chciała pozmieniać coś w pokoju i np. przesunąć łóżko w inne miejsce ? I jeszcze drugie pytanie, czy będziesz ogrzewać w taryfie płaskiej czy ładować w drugiej ? Planujesz (oprócz kominka) jakiś system dogrzewania ? Jakieś "klimy" w pokojach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.03.2015 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.03.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jeśli chcesz ładować w drugiej taryfie, to lepszym rozwiązaniem byłoby dać mniejszą moc kabli ale na większej powierzchni. Wtedy akumulacja dłużej by uwalniała ciepło. Ta większa moc w 5m2 to też ciekawe rozwiązanie, ale raczej do ogrzewanie w taryfie płaskiej i tylko wtedy gdy zachodzi taka potrzeba, bez reżimu dwutaryfowego. Te 5m2 ogrzewania powinno być też płytko osadzone w podłodze, aby czas reakcji był krótki. Sorry, że tak dociekam, ale sam stoję przed dylematem jak rozwiązać ogrzewanie. Chciałbym mieć podłogówkę, bo to największy komfort. Chciałbym szybki czas reakcji, ponieważ chcę mieć ciepło wtedy będzie potrzeba a nie przewidywać pół dnia wcześniej. I do tego wszystkiego chcę aby ogrzewanie było tanie (czyt. z COPem). Jeśli do powyższego dorzucimy PV to wychodzi mi, że powinienem zainwestować w pompę ciepła powietrze-woda np. tą Aquarea o której nie raz pisałem i do tego maty kapilarne ulokowane w kleju zaraz pod kaflami. To pozwoli mi zastosować taryfę płaską G11 (i tak w prosumencie prawdopodobnie nie będzie możliwa taryfa G12) zmaksymalizować zyski słoneczne. Gdyby nie cena za m2 tych mat kapilarnych (150-200zł za m2!) to powyższy układ byłby idealny (wg mnie) dla domów pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.03.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.03.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.03.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Chciałbym mieć podłogówkę, bo to największy komfort niekoniecznie to prawda . pamiętasz jak pisałem o drewnie? mam panele na podłogówce. w marcu podłogówka prawie wcale nie działa, bo świeci słońce. nawet jak działa to nie są to jakieś wysokie temperatury - tak jakby nie było ogrzewania podłogowego. u Ciebie będzie jeszcze mniej uczucia ciepłej podłogi od soboty mamy w domu drewniane schody. nie miałem jeszcze okazji z nich skorzystać, ale żona powiedziała, że miałem rację - wydają się cieplejsze niż podłogi w domu, pomimo faktu że podłogi są czasem grzane. budując tak ciepły dom zrezygnowałbym chyba z podłogówki, dał drewno na podłogi, kable w ściany + klimatyzator (nie do grzania, tylko obniżania rachunków ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.03.2015 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 18.03.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Marzena, jak się nie skonsultujesz z tymi Reblami to przepadłaś ;p. 3 posty i 3 razy reklama. Ludzie nigdy się nie nauczą, że więcej szkodzą swojej firmie niż napędzają klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.03.2015 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 18.03.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Działamy działamy. Zaraz coś dorzucę do dziennika budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.03.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 18.03.2015 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Widzę że zaczęłaś już działania na froncie w sensie w ogrodzie. Jeśli mogę doradzić to nawadnianie zrób teraz - później będzie nie tylko trudniej ale i kosztowniej bo zakładanie systemu w gotowym ogrodzie to robocizna droższa o około 20%. Poza tym jak nie zrobisz teraz a położysz siatkę na krety to późniejsza instalacja systemu znów podraża koszty montażu bo trzeba będzie szerzej ściągnąć ziemię (na 60-70cm), przeciąć siatkę, wykopać rowki na rurociągi, zakopać je, założyć siatkę z zakładką na przecięte części, i zasypać. Bardzo pracochłonne - mieliśmy taki ogród jesienią - nie jest to przyjazne dla portfela inwestora ( w porównaniu z instalacją przed założeniem trawnika). A można tego uniknąć. No chyba że na daną chwilę nie ma tego w budżecie Jak będziesz potrzebować pomocy w tej kwestii - wal śmiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 18.03.2015 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 19.03.2015 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 19.03.2015 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Obniżenie standardowej mocy przewodów VCD do 8W/m zaproponowane w celu zwiększenia powierzchni grzejnej posadzki przy jednoczesnym zachowaniu mocy zestawu grzejnego odpowiedniej dla obciążenia cieplnego danego pomieszczenia.Wyliczyli ci obciążenie na poziomie 80 - 100 W/m2??? Reszta to bełkot, krótko mówiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.03.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 Nie rozumiem poniższej wypowiedzi: Zastosowano jednostronnie zasilane przewody grzejne oporowe o mocy jednostkowej 8 lub 10W/m (230V) http://www.elektra.pl/pdf/content/ogrzewanie_podlogowe.pdf Obniżenie standardowej mocy przewodów VCD do 8W/m zaproponowane w celu zwiększenia powierzchni grzejnej posadzki przy jednoczesnym zachowaniu mocy zestawu grzejnego odpowiedniej dla obciążenia cieplnego danego pomieszczenia. Przewody rozłożone pod wylewką betonową w optymalnych odstępach 10 cm co daje moc powierzchniową 80-100W/m2 Z jednej strony piszą, że zwiększyli powierzchnię grzejną posadzki zachowując moc grzewczą proporcjonalną do obciążenia, a za chwile piszą, że rozłożyli przewody co 10cm uzyskując moc 100W/m2. W pokoju 13m2 wyjdzie 1300W/m2. Z pasywnością to nie ma nic wspólnego. Coś kręcą. A to jest najlepsze : Możliwość łatwej współpracy z dowolnym systemem generującym energię elektryczną tj. turbina wiatrowa/wodna, ogniwa fotowoltaiczne. Jak wielką należałoby zainstalować farmę fotowoltaiczną, aby moc takiej instalacji w zimowym (dość krótkim) dniu potrafiła dostarczyć odpowiedniej energii do zasilenia kabli ?! Załóżmy, że uzysk w zimie mamy na poziomie 10%, a moc kabli w domu na poziomie 10kW to instalacja PV musiałaby mieć 100kW Można założyć, że obwody nie będą załączane jednocześnie i że chwilowa maksymalna moc będzie na poziomie 4kW, to można zejść z instalacją PV do mocy 40kW. Kable i PV moim zdaniem to dwa najmniej pasujące to siebie części układanki domu pasywnego ... Z całym szacunkiem mwie, ale zgadzam się z perm'em. Ci Panowie w ogóle nie znają się na projektowaniu systemu grzewczego dla domu pasywnego. Poza tym, mając elektryczne ogrzewanie podłogowe o mocy 3kW zainstalowane zaraz pod płytkami nie uda Ci się komfortowo korzystać w dobrodziejstw 2 taryfy. Nie naładujesz podłogi bez przegrzania powietrza w domu. Ten system musi działać w płaskiej. Aż się prosi, aby uzupełnić ten system jakąś klimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 19.03.2015 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 (edytowane) [usunięto] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.03.2015 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Kable są do ustawiania precyzyjnego temperatury - nie da się precyzyjnie i komfortowo zrobić tego w inny sposób w domu izolowanym. Kable są by inwertorowa pompa ciepła była jak najmniejszej mocy. Robiąc pompę ciepła jako jedyne źródło, musimy ją dobrać do skrajnych warunków, czyli by spełniła zadanie nawet przy poniżej -30 st. Taka pompa poza ceną, jest przez 99% czasu pracy przewymiarowana, a wiec mniej efektywna. Wymaga też większej fotovoltaiki.Szanowny Panie Barth3Z Zakłada Pan Sobie na chłodzenie z opcją grzania inwertor 3.5kW (maksymalny pobór 0.7kW do niego fotovoltaikę. Od 2010 roku nie było potrzeby, by kable się załączały poza łazienkami. Dzięki kablom, mamy najtańsze rozwiązanie sumaryczne, największy komfort w regulacji i awaryjne ogrzewanie w razie uszkodzenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 20.03.2015 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Nie rozumiem poniższej wypowiedzi: Z jednej strony piszą, że zwiększyli powierzchnię grzejną posadzki zachowując moc grzewczą proporcjonalną do obciążenia, a za chwile piszą, że rozłożyli przewody co 10cm uzyskując moc 100W/m2. W pokoju 13m2 wyjdzie 1300W/m2. Z pasywnością to nie ma nic wspólnego. Coś kręcą. No tak, tylko, że u mwie kable są rozłożone powiedzmy w tym pokoju 13m2, tylko na 5m2 co daje moc 500W;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.03.2015 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2015 Kable są do ustawiania precyzyjnego temperatury - nie da się precyzyjnie i komfortowo zrobić tego w inny sposób w domu izolowanym. Kable są by inwertorowa pompa ciepła była jak najmniejszej mocy. Robiąc pompę ciepła jako jedyne źródło, musimy ją dobrać do skrajnych warunków, czyli by spełniła zadanie nawet przy poniżej -30 st. Taka pompa poza ceną, jest przez 99% czasu pracy przewymiarowana, a wiec mniej efektywna. Wymaga też większej fotovoltaiki. Szanowny Panie Barth3Z Zakłada Pan Sobie na chłodzenie z opcją grzania inwertor 3.5kW (maksymalny pobór 0.7kW do niego fotovoltaikę. Od 2010 roku nie było potrzeby, by kable się załączały poza łazienkami. Dzięki kablom, mamy najtańsze rozwiązanie sumaryczne, największy komfort w regulacji i awaryjne ogrzewanie w razie uszkodzenia pompy. A nie zauważyłeś, że napisałem: "Aż się prosi, aby uzupełnić ten system jakąś klimą." ? Nie napisałem, żeby zastąpić. No tak, tylko, że u mwie kable są rozłożone powiedzmy w tym pokoju 13m2, tylko na 5m2 co daje moc 500W;) Tak, wiem. Chodziło mi o wypowiedź fachowców z Elektry o zwiększeniu powierzchni, co w przypadku mwie jest stwierdzeniem nieprawdziwym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts