Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

A nie zauważyłeś, że napisałem: "Aż się prosi, aby uzupełnić ten system jakąś klimą." ? Nie napisałem, żeby zastąpić.
W natłoku walki z inwertorową klimatyzacją uzupełniającą niecentralne ogrzewanie, prowadzoną od pierwszego mojego postu, mogła taka zmiana w podejściu, umknąć mej uwadze. Przepraszam.

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dom. Bezpieczna przystń,zawsze ciepła.

Wg.Panów dywersyfikacja ciepła dla domu to kable i klimatyzacja.

Ciekawa koncepcja.

To jest jedna z opcji. Szczególnie dla domów mocno pasywnych, w których nie zaplanowano kominka.

Zauważ, że zakup PC P-W do domu pasywnego bardzo ciężko ekonomicznie uzasadnić. Chyba, tylko w dużej rodzinie, gdzie większość czasu pracuje na rzecz CWU. Dla c.o. taka pompa będzie mało efektywna, ponieważ zaczyna pracować w niskich temperaturach, gdzie COP takiej pompy nie jest już tak rewelacyjny.

Pompy ciepła p-p są tanie i mają nieco lepszy SCOP, więc stanowią system grzewczy dla zimy jaką mamy od dwóch sezonów.

Kable za 4k + split za 2k i mamy CO za 6 tys. CO, które podoła nawet w zimie stulecia. Oczywiście można taniej - zamiast kabli farelki, ale ja jednak chcę mieć ogrzewanie podłogowe.

Cały czas jednak zastanawiam się co wybrać. Czy kable + split, czy PC P-W dla co i cwu ? Tym bardziej, że podczas budowy polepszam pierowotnie przyjęte parametry budynku. Asolt wyliczył mi zapotrzebowanie dla domu z oknami o U=0,8, a już teraz większość pakietów będzie 0,5, część 0,6 i okno tarasowe wraz z drzwiami wejsciowymi na poziomie 0,7. Do tego potężna opaska przeciw wysadzinowa z proszku od pigeona, którą asolt nie ujął w obliczeniach oraz ponad metrowa warstwa izolacji stropu (30cm grafitowego styro i min. 70cm proszku PUR). Dodatkowo zdecydowałem się ocieplić garaż, który stanowi bufor od strony północnej.

O tych nieszczęsnych kominkach piszę. Bo WW zabiera nadmiar ciepła w domu energooszczędnym . To co Panowie piszą ,że kominek zagotuje taki dom ,jest bzdurą:D. Kwestia konfiguracji w przestrzeni domu . Szkło -szyba kominka to emisja podczerwieni, a podczerwienią zawiadują te same prawa co światłem.

,, Dla c.o. taka pompa będzie mało efektywna, ponieważ zaczyna pracować w niskich temperaturach, gdzie COP takiej pompy nie jest już tak rewelacyjny."

Tego nie rozumiem.

Zdaje się, że obie drogi prowadzą do podobnych wyników. Kwestia tego, jak chcemy grzać, czy bardziej powietrzem czy podłogą. Przy uwzględnieniu minusów każdego rozwiązania.

Kiedy robiłam sobie kalkulację kosztów - kable były najtańsze (suma wydanych środków na inwestycję i rachunki w ciągu ok. 10 lat) ale liczone w drugiej taryfie. Jak doliczy się dobrą pompę tylko do c.o. (8 tys) to korzystnie zakupiona pompa do co i cwu (Aquarea ok. 11tys?) będzie na tym samym poziomie kosztowym.

Kolejna sprawa: termostaty- ich koszt jest wyższy niż kabli..

Pompę ciepłą montuje się do klimatyzacji, koniecznej w domach izolowanych (kiedyś taką rolę pełniło gwc ). A to, że mamy z niej bonus w postaci 3 czy 4 razy tańszego dogrzania powietrza przy ustawieniu temperatury kablami, to dlaczego z tego nie skorzystać?

,, Dla c.o. taka pompa będzie mało efektywna, ponieważ zaczyna pracować w niskich temperaturach, gdzie COP takiej pompy nie jest już tak rewelacyjny."

Tego nie rozumiem.

SCOP pompy ciepła w domu, w którym sezon grzewczy zaczynamy poniżej 3oC jest znacznie gorszy niż SCOP dla pompy ciepła w domu w którym sezon grzewczy rozpoczynamy gdy temp. na zewnątrz spadnie poniżej 16oC. Jeśli nie zakupisz wybitnie dobrej pompy ciepła, to może okazać się, że SCOP pompy ciepła w domu mocno pasywnym będzie takim sam jak kabli w drugiej taryfie (COP=2).

Kolejna sprawa: termostaty- ich koszt jest wyższy niż kabli..

To prawda.

Tu się zgadzamy. Jeśli pompa słabo obsłuży niskie temperatury to do co w ciepłym domu nie jest dobry wybór. Z samym obsłużeniem cwu już tak być nie musi, o ile ktoś chce wydać więcej niż dla systemu optimum. Nie wiem tylko, jak weryfikatorzy (jeśli ktoś by startował do NF15) interpretowaliby dom, w którym wszystko jest na prąd: kable + bojler (Ep).

Tak doszłam do swojego rozwiązania: kable + dobra pompa do cwu.

A co to za pompa do CWU ?

Dodatkowo ostatnie obserwacje nasuwają myśl: jeśli sezon grzewczy miałby trwać 4 miesiące, to nie widzę potrzeby ładowania kabli fotowoltaiką. Panele mogą ładować wszystko inne w domu.

Otóż to. Również pompę ciepła do c.w.u. można byłoby również zaprogramować pod PV, aby nadwyżka prądu uruchamiała PC i dogrzewała wodę do wyższych temperatur (55-60oC) niż standardowo (np.45oC). Można byłoby PC traktować jak bateria. Tylko czy da się tak zgrać PC z PV ?

Otóż to. Również pompę ciepła do c.w.u. można byłoby również zaprogramować pod PV, aby nadwyżka prądu uruchamiała PC i dogrzewała wodę do wyższych temperatur (55-60oC) niż standardowo (np.45oC). Można byłoby PC traktować jak bateria. Tylko czy da się tak zgrać PC z PV ?
Jak już PV to z chłodzeniem. pv.jpg Zasobnik z pompą ciepła, można kupić z wężownicą. Ogniwa PV dają więcej kWh jak są chłodniejsze. Dlatego można wspomóc pompę ciepła PV i wężownicą.

Jak już PV to z chłodzeniem. [ATTACH=CONFIG]309945[/ATTACH] Zasobnik z pompą ciepła, można kupić z wężownicą. Ogniwa PV dają więcej kWh jak są chłodniejsze. Dlatego można wspomóc pompę ciepła PV i wężownicą.

Cena !

Poza tym panele poli/monokrystaliczne to przeżytek. Teraz CIGSy, które nie mają powyżej przedstawianego przez ciebie defektu.

A i wygląd ma niebagatelne znaczenie: https://plus.google.com/photos/107849779933023454949/albums/6031144717742638273

Choćby z obliczeń na podstawie lambdy deklarowanej dla danego styropianu.
Przecież to co innego. Tam jest ( w lambdzie) idealnie suchy styropian, tam jest delta T 1 st. Tam są powietrze po obu stronach, tam nie ma różnicy ciśnień i warunki są stabilne. Jest też prostopadły przepływ.

Liczyć opierając się na lambdach mogą tylko ci co nie znają fizyki, np. ciepłownicy.

Najpierw warto się zapoznać z PN 13370 straty ciepła do gruntu.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Przecież to co innego. Tam jest ( w lambdzie) idealnie suchy styropian, tam jest delta T 1 st. Tam są powietrze po obu stronach, tam nie ma różnicy ciśnień i warunki są stabilne. Jest też prostopadły przepływ.

Liczyć opierając się na lambdach mogą tylko ci co nie znają fizyki, np. ciepłownicy.

Hurra! Dawaj misiu, nie przestawaj!

Pan mówisz o sobie, dobre i to znać przynajmniej numer normy..

ale jeszcze trzeba ją znać.. jak na razie mam informację, że Pan nadal jest w swoim świecie zawieszony.

Ta norma co ją Pan cytujesz, nie jest w żaden sposób sprzeczna z tym co liczyłem, liczę, będę liczył ..