Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Pan mówisz o sobie, dobre i to znać przynajmniej numer normy.. ale jeszcze trzeba ją znać.. jak na razie mam informację, że Pan nadal jest w swoim świecie zawieszony. Ta norma co ją Pan cytujesz, nie jest w żaden sposób sprzeczna z tym co liczyłem, liczę, będę liczył .. Znaczy, nie zna Pan tej normy. Nic Pan nie będzie liczył, bo nie zna Pan, żadnego parametru. Ani delta T, ani U odbiornika, styropianu... Nic Pan nie wie, żeby liczyć! Może Pan tylko szacować ( jak jest w normie) lub zmierzyć (ja tak lubię robić). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.03.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Nie Pan po prostu branie w świat swojej fantazji! totalnej http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/bwmeta1.element.baztech-article-BTB2-0028-0001/c/Pogorzelski.pdf może się Pan raczy zapoznać .. Grunt nie jest nad przewodnikiem! udowadniałem nie raz nie dwa .. że dom postawiony na czystym stalowym podłożu wykazuje mniejszą stratę niż do powietrza !! Rozumie Pan że to co wyjdzie z przegrody i trafi do powietrza .. już tego nie ma .. przez grunt ..energia, nie gubi się w momencie .. ona tam sobie powoli wędruje ku niższej temp .. Przed stratą do powietrza broni tylko warstewka zwana oporem przejmowania ciepła Rse =0,04 m2K/W co daje U 27 W/m2K .. tyle .. 5cm gruntu już równoważy ten oporu ..tak szanowny Panie grunt też posiada opór termiczny! Pan się zapozna z pojęciami dyfuzja termiczna/ aktywność cieplna / pojemność cieplna, bo na razie nie jest Pan nie jest godnym materiałem na rozmowę Edytowane 26 Marca 2015 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie policzy Pan strumienia ciepła, nie znając -U przegrody - styropian jest pod ciśnieniem, ma wilgotność wyższą niż przy lambdzie.-delta T, -U odbiornika i kierunków rozchodzenia się ciepłą, to się non stop zmienia. Dlatego w normie jest słowo "szacuje się" NIE LICZY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie policzy Pan strumienia ciepła, nie znając -U przegrody - styropian jest pod ciśnieniem, ma wilgotność wyższą niż przy lambdzie. -delta T, -U odbiornika i kierunków rozchodzenia się ciepłą, to się non stop zmienia. Dlatego w normie jest słowo "szacuje się" NIE LICZY.Nie daj się misiu! Czymamy kciuki za ciebie. Przypomnij sobie doświadczenie z wiadrem. To moje ulubione. Ziemia do wiadra a w to nogi, czy jakoś tak i mierzymy temperaturę w ustach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Przecież wiele razy pisałem, że prof. Pogorzelski mija się z prawdą, to po co Pan to prezentuje? udowadniałem nie raz nie dwa Chyba tylko Sobie. Przecież podaje nieprawdę; Rozumie Pan że to co wyjdzie z przegrody i trafi do powietrza .. już tego nie ma .. przez grunt ..energia, nie gubi się w momencie .. ona tam sobie powoli wędruje ku niższej temp .. Przed stratą do powietrza broni tylko warstewka zwana oporem przejmowania ciepła Rse =0,04 m2K/W co daje U 27 W/m2K .. tyle .. 5cm gruntu już równoważy ten oporu ..tak szanowny Panie grunt też posiada opór termiczny! Pan się zapozna z pojęciami dyfuzja termiczna/ aktywność cieplna / pojemność cieplna, bo na razie nie jest Pan nie jest godnym materiałem na rozmowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nie jestem pewien, czy Szanowny prof. Pogorzelski, z którym dyskutowałem na łamach Muratora w zeszłym wieku, widział PN 13370. Są w niej dwa przekroje (jedyne dwa przekroje) co prawda na końcu, ale skany ich umieszczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2015 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Przecież to co innego. Tam jest ( w lambdzie) idealnie suchy styropian, tam jest delta T 1 st. Tam są powietrze po obu stronach, tam nie ma różnicy ciśnień i warunki są stabilne. Jest też prostopadły przepływ. Liczyć opierając się na lambdach mogą tylko ci co nie znają fizyki, np. ciepłownicy. Najpierw warto się zapoznać z PN 13370 straty ciepła do gruntu. Jak zatem wybrać styropian będąc w hurtowni budowlanej ? Na co zwracać uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 26.03.2015 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Jak zatem wybrać styropian będąc w hurtowni budowlanej ? Na co zwracać uwagę ? Rodzaj i jakość styropianu oblicza projektant. Natomiast 40cm jest standardem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Rodzaj i jakość styropianu oblicza projektant. Natomiast 40cm jest standardem .[ATTACH=CONFIG]310206[/ATTACH]Dobrze! Wiadro, Wiadro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2015 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Rodzaj i jakość styropianu oblicza projektant. Na jakiej podstawie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2015 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Na jakiej podstawie ?Noga w wiadro, zasypuje ziemią, ubija i bierze w gębę termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.03.2015 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Noga w wiadro, zasypuje ziemią, ubija i bierze w gębę termometr. A gdzie styropian ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) A gdzie styropian ? W otworze tylnym, po przekątnej do termometru. Edytowane 26 Marca 2015 przez perm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 26.03.2015 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Ot, co robi Brzęczkowski z każdym wątkiem. wchodzi, śmieci, i zakasa rękawy, bo zawsze bycie znanym jest lepsze niż nieznanym. Jakieś zlecenie wpadnie... A że forum robi się wysypiskiem jego po wielokroć opowiadanych(...), to nie ważne. Nie ważne też, że rozmawia z samym sobą w wątku o domu, którego sensu nie uznaje. byle pisać. Odechciewa się tu zaglądać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 26.03.2015 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 w ogóle problem jest taki, że często wiedza forumowych szamanów, którzy mają loginy na wszystkich forach budowlanych jest mała. Dwa - jak ktoś naprawdę wchodzi i pyta: jakie ogrzewanie do domu jest najlepsze, to kilku forumowych szamanów zawali klienta wykresami i schematami, z których każdy sobie przeczy. Generalnie wychodzi na to, że najtańsze ogrzewanie to ogrzewanie montowane przez firmy instalacyjne, które na forach działają. Jeden krzyczy: gaz, drugi - klima, trzeci - podczerwień. U każdego najtaniejTutaj jeszcze Brzęczkowskiego hamują. Dostał kilka razy bana więc się pilnuje. Zobacz co sie dzieje na forum budowlanym. Syf totalny dzięki jego "mądrościom". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 26.03.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 (edytowane) Zbieram materiały do pewnego opracowania. I w pięć minut natrafiam na wypowiedź TB: w wątku: Ściany - cegła wapienno piaskowa SILKA 24 czy pustak ceram.". Nasz fachowiec twierdzi, że: "Przede wszystkim, od dawna nie ociepla się od zewnątrz!". Sama prawda, świadczą o tym wszystkie budowy, jakie w życiu widziałam.... rzeczywiście, od dawna... hehe. Ktoś to przeczyta, i może uwierzy. TO JEST SZKODLIWE. o, a dalej, że "teraz tylko robi się, tak, że daje się 40cm izolacji od gruntu"... Edytowane 26 Marca 2015 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2015 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 ,,TO JEST SZKODLIWE.,, Twierdzę,że to nie jest szkodliwe. TB zainspirował mnie do przypomnienia sobie prawie zapomnianych wzorków przydatnych w ogólnie rozumianym budownictwie,czy też zainspirował forumowiczów do zatapiania czujników choćby w fundamentach. Gdyby nie TB, nadal byśmy wierzyli,że WM z rekuperacją to oszczędność kilku tysięcy kWh.Gdyby nie TB, nadal byśmy wierzyli,że pod posadzką jest temp. bliska zeru i należy stosować 40cm styropianu. Zawdzięczam koledze TB zaoszczędzenie +/- 30kPLN. Bo i z WM z rekuperatorem zrezygnowałem a i pod posadzką 18cm. styro. Ostatnie dni ,sporo słońca to i w domu powyżej 23-24oC. Okna można otwierać bo robale jeszcze śpią.Wiosną pachnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 26.03.2015 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Bo jesteś na forum od którego roku? Sądząc po ilości postów- długo. I wiesz, jak interpretować jego wypowiedzi. Zapewniam Cię, że jeśli ktoś powtarza jak mantrę, że" nikt już nie ociepla od zewnątrz", "od gruntu daje się 40cm izolacji", "kabli stosuje się 100kW na domek", i że "od 30 lat tak robi" (!!??) "wzory są do niczego, bo niczego nie da się policzyć, w tym nawet "u" (!!!??) to jak to nazwać? Wiesz, ile osób może to potraktować poważnie?? Moim zdaniem to jest niebezpieczne. Bo brzmi jak prawda jedynego głosiciela teorii właściwej. Tu jest wiele wątków z doradztwem. To jest niebezpieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 26.03.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2015 Nazwał bym to selekcją naturalną. Wierzysz-płacisz i płaczesz . Kwestionujesz-dociekasz i wybierasz optimum.Zresztą nie demonizował bym tak TB. Wszak prawie każda wypowiedź jest natychmiast komentowana tak dla równowagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 27.03.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2015 Nazwał bym to selekcją naturalną. Wierzysz-płacisz i płaczesz . Kwestionujesz-dociekasz i wybierasz optimum. Zresztą nie demonizował bym tak TB. Wszak prawie każda wypowiedź jest natychmiast komentowana tak dla równowagi. Na mnie to działa inaczej: zniechęcająco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts