Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

To jest takie uogólnienie, że jest zupełnie nieprawdziwe. Tak samo jak stwierdzenie, że druga taryfa do pasywnego nie ma sensu. Moim zdaniem może mieć bardzo duży sens.

Jaki sens? Mając dom pasywny nie będzie potrzeby w nim grzania tradycyjnego. W ciągu dnia może pary razy by się włączyło a czekanie i grzanie tylko w jednej taryfie jest bezsensowne i nie zda egzaminu w Twoim domu. Pamiętaj że będziesz dostarczać ciepło tylko wtedy gdy zyski bytowe nie wystarczą i nie będzie słońca. Czyli wtedy straty będą takie że bez dogrzania ani rusz no chyba że będziesz przegrzewać w tańszej taryfie tylko ciekawe co zrobisz jak słońce nagle zacznie też grzać? Klimę zamontujesz? No chyba że parę stopni więcej nie będzie Ci przeszkadzać jak tak będzie raz na jakiś czas. U mnie w bielsku firma northause postawiła modelowy parterowy dom pasywny. Będąc w środku czuje się ze jest strasznie gorąco ale w nim dali wodną podłogówkę zasilaną pompa ciepła PW. Mówiłem wprost że to jest bezsensu i po co to dawali ale zrobili tak bo większość "zwykłych" ludzi nie znających tematyki pasywności nie wyobraża sobie domu bez ogrzewania. Ale w domu było 25st a ja się prawie gotowałem mając kurtkę na sobie. Nawet jak się ją zdjęło i było w koszulce to i tak było za ciepło nie robiąc nic specjalnego a w normalnym mieszkaniu dom się sprząta, gotuje w kuchni, bawi z dziećmi itp. krótko mówiąc użytkuje i wtedy jest za ciepło. Dużo z gościem który był wtedy rozmawiałem i mówiłem mu też swoje spostrzeżenia itd. Widać było że na temat swoich domów które proponuje ma wiedzę ale cały czas tylko było w nim stwierdzenie że musi być ogrzewanie. Oczywiście też przekonanie że dom pasywny musi być 25% droższy od zwykłego. Potem jak na necie czytałem o tej firmie zobaczyłem że gość z którym gadałem to był jeden z współwłaścicieli firmy. A ja myślałem że gadam sobie jakimś tam gostkiem od marketingu. Mimo że pompa mu chodziła w płaskiej taryfie to i tak to było według mnie bezsensu. Więc też wiem że pompa do CO się nie nada. Lepiej pieniądze które się przeznaczy na CO z pompą wyda na lepszą izolację.

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Barth . Wydaje mi się,że kilka systemów w domu tak energooszczędnym jak twój to chyba przesada.

Ja bym stawiał na jeden podstawowy + jeden konwencjonalny na wypadek wszelki.

Zauważ pewną zależność . Do odparowania 1kg czynnika chłodniczego potrzeba 200kJ/kg. Do podgrzania 1kg par czynnika o 1oC, potrzeba 0,8kJ/kg.

Jeżeli masz na zewnątrz temp. np. -15oC ,to temp. par czynnika idących na sprężarkę ma -20oC i wtedy masz nędzny COP.

Tymczasem nieduży dom produkuje co godzinę 100kg powietrza zużytego o energii do odebrania 1,5-2 kJ/kg.

Tyle,że z tym się nie kombinuje bo przecież są rekuperatory p-p. Szkoda.

Bez względu na ilość systemów- wydatek na instalacje jest na podobnym poziomie. Chodzi o najlepsze funkcjonowanie całości.

Kamil- Ty myślisz, że dom pasywny będzie jechał na zyskach bytowych, ja uważam, że trzeba jednak go dogrzać. Nie mam wątpliwości. Kwestia tylko jak będzie nam najbardziej odpowiadało. To, że z definicji jest liczony na ogrzanie powietrzem, to nie znaczy, że trzeba grzać powietrzem. Mnie takie ogrzewanie zupełnie nie pasje (a gdyby mi pasowało, to budowałabym inny dom). To, że grzejniki elektryczne są skuteczne- ok; zostają jeszcze kwestie estetyczno- kosztowe (to, co mi się podoba- jest drogie). Uważam, że ogrzewanie podłogowe to optymalny rozkład temperatur, a co za tym idzie komfort.

,, Uważam, że ogrzewanie podłogowe to optymalny rozkład temperatur, a co za tym idzie komfort.''

Częściowe trzy razy tak .Optymalny rozkład temperatury i owszem . Komfort przy temp.posadzki 23-24oC jako jedyne źródło podczerwieni ,problematyczne.

W domu z taką temp. posadzki i temp. powietrza 21oC jest chłodno.

Barth . Wydaje mi się,że kilka systemów w domu tak energooszczędnym jak twój to chyba przesada.

Kominek z definicji odpada. Będę miał panele PV, więc w tym przypadku idealnie nadaje się pc do całości ( np. aquarea 5kW), ale sumarycznie za co + cwu zapłacę ponad 20k. A efekt, nie tak dobry jak przy poprzednim układzie.

Kable + inwerter to układ bardzo dynamiczny pozwalający lepiej wykorzystać zyski słoneczne. To znów daję lepszy komfort i niższe koszty ogrzewania. Z tego co wyczytałem porównywalny efekt (szybki czas reakcji) można uzyskać jedynie za pomocą mat kapilarnych, ale to jest cholernie drogie. Za sam materiał trzeba dać 100zł/m2. Przy moich 140m2 same rurki będą kosztować tyle co cały układ co i cwu oparty na dedykowanych urządzeniach ...

Ja bym stawiał na jeden podstawowy + jeden konwencjonalny na wypadek wszelki.

Zauważ pewną zależność . Do odparowania 1kg czynnika chłodniczego potrzeba 200kJ/kg. Do podgrzania 1kg par czynnika o 1oC, potrzeba 0,8kJ/kg.

Jeżeli masz na zewnątrz temp. np. -15oC ,to temp. par czynnika idących na sprężarkę ma -20oC i wtedy masz nędzny COP.

Tymczasem nieduży dom produkuje co godzinę 100kg powietrza zużytego o energii do odebrania 1,5-2 kJ/kg.

Tyle,że z tym się nie kombinuje bo przecież są rekuperatory p-p. Szkoda.

Dlatego wolę zwiększyć wentylację wykorzystując GWC i reku i nie dopuszczać do zamarzania wymiennika. PC do cwu pracująca do 300m3/h to idealnie pasujące urządzenie.

Bez względu na ilość systemów- wydatek na instalacje jest na podobnym poziomie. Chodzi o najlepsze funkcjonowanie całości.

Otóż to.

W domu z taką temp. posadzki i temp. powietrza 21oC jest chłodno.

CO ?!

Do przepchnięcia 300m3 potrzeba mocy .

Barth. Miedzy nami jest taka różnica ,że ty masz zrobione fundamenty a ja od trzech lat dom ,gdzie temp. posadzki 23-24oC jest normą,a temp. powietrza 21-22oC. Uwierz,albo się sam przekonasz,że 21oC powietrza,to w domu chłodno. Podczerwień. Ty masz 36,6 a otoczenie 20-210C . Przwepływ jest oczywisty.

W domu pasywnym czy energooszczędnym nie ma wyraźnych źródeł ciepła o temp. wyższej od ciała.

Do przepchnięcia 300m3 potrzeba mocy .

Jeśli moje wentylatorki DC się sprawdzą to będzie to raptem 2x po 40W.

Barth. Miedzy nami jest taka różnica ,że ty masz zrobione fundamenty a ja od trzech lat dom ,gdzie temp. posadzki 23-24oC jest normą,a temp. powietrza 21-22oC. Uwierz,albo się sam przekonasz,że 21oC powietrza,to w domu chłodno. Podczerwień. Ty masz 36,6 a otoczenie 20-210C . Przwepływ jest oczywisty.

W domu pasywnym czy energooszczędnym nie ma wyraźnych źródeł ciepła o temp. wyższej od ciała.

OK. Zacznę grzać to się przekonam. Nie mam doświadczenia w tej materii. Wszystkie domy jakie odwiedziłem nie były pasywnymi.

Edytowane przez Barth3z

Pytanie, czy mając temperaturę powietrza 22st i zimną posadzkę nadal będzie odczucie zimna. Na razie znam tylko odczucia Jaska, który ewidentnie nie chciał dogrzać budynku o 1-2 stopnie więcej, dlatego przez pierwszy czas mieszkania mówił, że jest wrażenie zimna. Potem zmienił zdanie.

Kamil- Ty myślisz, że dom pasywny będzie jechał na zyskach bytowych, ja uważam, że trzeba jednak go dogrzać. Nie mam wątpliwości. Kwestia tylko jak będzie nam najbardziej odpowiadało. To, że z definicji jest liczony na ogrzanie powietrzem, to nie znaczy, że trzeba grzać powietrzem. Mnie takie ogrzewanie zupełnie nie pasje (a gdyby mi pasowało, to budowałabym inny dom). To, że grzejniki elektryczne są skuteczne- ok; zostają jeszcze kwestie estetyczno- kosztowe (to, co mi się podoba- jest drogie). Uważam, że ogrzewanie podłogowe to optymalny rozkład temperatur, a co za tym idzie komfort.

Pewnie że trzeba czasem dogrzać jak przez tydzień będzie pochmurno i zimno i słonko nie dogrzewa. Ale to jak na polu będzie -10 i zimniej. Wszystko też zależy od wiatrów bo przy wietrznym dniu przy -5st może się zdarzyć że trzeba dogrzać ale nie podłogówką. Takie pykanie ogrzewaniem nie wiem czy jest za dobre bo raczej nie ma co się spodziewać ze przez parę godzić to ogrzewanie będzie chodzić. A zanim podłoga się zagrzeje to trochę czasu minie. Według mnie kable w podłodze dobre będą w pomieszczeniu z płytkami bo płytkie jak zimne to mało przyjemne ale przy panelach, czy wykładzinie powodują że trzeba bardziej grzać posadzkę aby było tak samo. Mam nadzieje że jak zamieszkasz to nie zapomnisz o dzienniku i będziesz się chwalić jak tam w domu się mieszka i jak z ogrzewaniem sprawa wygląda.

Ta folia alu to chyba tylko jako przewodnik .. żadnej innej roli nie pełni

Pełni rolę uziemienia. Polskie przepisy wymagają uziomu przy 230V . Innej roli nie pełni,

Szanowny Panie... odwracalna klimatyzacja to najtańsza kWh przy ogrzewaniu i najefektywniejszy odbiór latem nadmiaru ciepła z domu. Ponieważ też jest tania w zakupie i prosta w montażu, ZASTĄPIŁA ONA U MNIE

- gwc

-grubą izolacją ścian, pozwalając na komfort dużych przeszkleń nawet od północy

A kable...

to najtańsze i najdoskonalsze sterowanie

pozwalają na montaż małej i wydajniejszej pompy a nie takiej co i przy -30 wyrobi

pozwalają nie martwić się ewentualną awarią pompy.

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

Pełni rolę uziemienia. Polskie przepisy wymagają uziomu przy 230V . Innej roli nie pełni,

Szanowny Panie... odwracalna klimatyzacja to najtańsza kWh przy ogrzewaniu i najefektywniejszy odbiór latem nadmiaru ciepła z domu. Ponieważ też jest tania w zakupie i prosta w montażu, ZASTĄPIŁA ONA U MNIE

- gwc

-grubą izolacją ścian, pozwalając na komfort dużych przeszkleń nawet od północy

A kable...

to najtańsze i najdoskonalsze sterowanie

pozwalają na montaż małej i wydajniejszej pompy a nie takiej co i przy -30 wyrobi

pozwalają nie martwić się ewentualną awarią pompy.

Brawo Panie Tomaszu. Czyli poza podłogą nie trzeba ocieplać bo można zastosować pompe ciepła. Niejednemu Pan to odradzał i nazywał pan ich ciepłownikami i wrogami izolacji a teraz sam Pan pisze że pompą można zastąpić izolację. jak Pan nie ociepli i nie zadba o dobry projekt domu to dom będzie miał EUco ponad 70kWh/m2 i zwykła kanałówka Panu nie pomoże aby zbić rachunki tylko będzie potrzebna lepsza a zarazem droższa. Niech pan bzdur w wątku o domach pasywnych nie piszę bo aż źle się to czyta i za chwilkę Marzence nie będzie chciało się tu zaglądać i dzielić się ze wszystkimi wrażeniami z budowy domu.

Brawo Panie Tomaszu. Czyli poza podłogą nie trzeba ocieplać bo można zastosować pompe ciepła. Niejednemu Pan to odradzał i nazywał pan ich ciepłownikami i wrogami izolacji a teraz sam Pan pisze że pompą można zastąpić izolację. jak Pan nie ociepli i nie zadba o dobry projekt domu to dom będzie miał EUco ponad 70kWh/m2 i zwykła kanałówka Panu nie pomoże aby zbić rachunki tylko będzie potrzebna lepsza a zarazem droższa. Niech pan bzdur w wątku o domach pasywnych nie piszę bo aż źle się to czyta i za chwilkę Marzence nie będzie chciało się tu zaglądać i dzielić się ze wszystkimi wrażeniami z budowy domu.

Pan tak zrozumiał o czym napisałem?

Pan tak zrozumiał o czym napisałem?

Z Panskich wypowiedzi wynika ze Pan tez jest cieplownikiem bo uznaje Pan potrzebe ogrzewania tyle ze chce Pan to zrobic w inny sposob, teoretycznie bardziej eko a praktycznie to zuzyje Pan wiecej pradu a zarazem elektrownia wiecej bedzie musiala spalic wegla aby wyprodukowac prad wiec w posredni sposob przyczynia sie Pan do zatruwania srodowiska. Wiem ze pompa z 1kW da 4 ale gdy na polu jest dodatnia temperatura a jak na minusie to pompa bedzie brac wiecej. W kazdym badz razie tak bedzie z tanimi pompami. Moze sa lepsze ktore w minusowej temperaturze wydajnie pracuja ale taki caly system tani nie bedzie wiec i tak bardziej pieniadze na to wydane lepiej przeznaczyc na lepsza izolacje aby budynek mniej tracil ciepla bo wtedy mniej zuzyje.

Z Panskich wypowiedzi wynika ze Pan tez jest cieplownikiem bo uznaje Pan potrzebe ogrzewania tyle ze chce Pan to zrobic w inny sposob, teoretycznie bardziej eko a praktycznie to zuzyje Pan wiecej pradu a zarazem elektrownia wiecej bedzie musiala spalic wegla aby wyprodukowac prad wiec w posredni sposob przyczynia sie Pan do zatruwania srodowiska. Wiem ze pompa z 1kW da 4 ale gdy na polu jest dodatnia temperatura a jak na minusie to pompa bedzie brac wiecej. W kazdym badz razie tak bedzie z tanimi pompami. Moze sa lepsze ktore w minusowej temperaturze wydajnie pracuja ale taki caly system tani nie bedzie wiec i tak bardziej pieniadze na to wydane lepiej przeznaczyc na lepsza izolacje aby budynek mniej tracil ciepla bo wtedy mniej zuzyje.

Jak Pan może napisać "wynika" skoro nie rozumie Pan o czym pisałem?

Co do pomp, to nie są stare technologie, gdzie trzeba zakopywać DZ dziś można brać ciepło z -30tu.

Pan się postara zrozumieć, a potem komentować, bardzo proszę.

Dywagacje na temat nieocieplania budynku to chyba nie ten wątek. Śmiecenie i chaos, reklama, tyle wynika z niektórych wypowiedzi. COP całoroczne min. 4 to między bajki. Dla tych, którzy nie liczą chyba.

Kamil, ja się nie denerwuję;). Lista ignorowanych czyli cuda. Każdy czytający osądzi sam po postach... I tak mam za mało czasu, by tu zaglądać na dłużej. Niektórzy za to chyba prawie wcale nie pracują, sądząc po ilości postów...