Tomasz Brzęczkowski 02.04.2015 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Dywagacje na temat nieocieplania budynku to chyba nie ten wątek. Śmiecenie i chaos, reklama, tyle wynika z niektórych wypowiedzi. COP całoroczne min. 4 to między bajki. Dla tych, którzy nie liczą chyba. Kamil, ja się nie denerwuję. Lista ignorowanych czyli cuda. Każdy czytający osądzi sam po postach... I tak mam za mało czasu, by tu zaglądać na dłużej. Niektórzy za to chyba prawie wcale nie pracują, sądząc po ilości postów... Nie całoroczne a zimowe. Latem jest większe. To urządzenia odwracalne, więc temperatura dolnego źródła nie ma znaczenia, bo można obniżyć ciśnienie. Ponieważ pracują non stop ( nie ON/OFF ) i mają sprężarki na prąd stały, zużycie energii przez sprężarki jest znacznie mniejsze niż prze pompach z lat 90-tych (zakopywało się wtedy DZ). Ponieważ pompa jest wspomagana elektrycznym ogrzewaniem, nie musi być przewymiarowana do skrajnie trudnych warunków. Takie mitsubishi pobierające do 800W chłodzi i grzeje chałupę 150m2 z wentylacją z odzyskiem ciepła dając minimum 4 kWh z jednej zimą. A kosztuje 6500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 02.04.2015 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Panie Tomaszu, pompa ciepła to centralne rozwiązanie a Pan wiele razy pisał że tylko automatyka pokojowa ma sens. Jak Pan na piśmie zapewni że w moim domu taka pompa faktycznie obniży rachunek i koszt tej pompy z instalacją nie przekroczy 10k to biorę w ciemno. Dziwne ze wszyscy instalatorzy są tacy niedouczeniu i nie wiedzą o takich sprawach co dla Pana są oczywiste w Pańskim chyba tylko świecie. Na piśmie z własnoręcznym podpisem u jakiegoś prawnika Pan zapewni że COP przy -20st będzie 4 a ręczę słowem że kupię to od Pana a jak nie to odszkodowanie za straty moralne w kwocie 100k. Zgadza się Pan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.04.2015 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Panie Tomaszu, pompa ciepła to centralne rozwiązanie a Pan wiele razy pisał że tylko automatyka pokojowa ma sens. Jak Pan na piśmie zapewni że w moim domu taka pompa faktycznie obniży rachunek i koszt tej pompy z instalacją nie przekroczy 10k to biorę w ciemno. Dziwne ze wszyscy instalatorzy są tacy niedouczeniu i nie wiedzą o takich sprawach co dla Pana są oczywiste w Pańskim chyba tylko świecie. Na piśmie z własnoręcznym podpisem u jakiegoś prawnika Pan zapewni że COP przy -20st będzie 4 a ręczę słowem że kupię to od Pana a jak nie to odszkodowanie za straty moralne w kwocie 100k. Zgadza się Pan? Dalej Pan nie rozumie idei, więc wyłuszczę jeszcze raz. Szanowny Panie... . Ogrzewanie dom ma niecentralne, elektryczne z termostatami w każdym pomieszczeniu. Inaczej będzie dyskomfort i system ogrzewający nie uwzględni zysków bytowych. Pompa ciepła inwertorowa jest do chłodzenia, robi to bezpośrednio, przepuszczając powietrze z domu przez jednostkę wewnętrzną ( w centralnym występuje zasobnik to ogrzewanie pośrednie) . Ponieważ taka pompa ciepłą jest odwracalna ( wszystko jej jedno w którą stronę pracuje ) to dlaczego nie wykorzystać takiego bonusa w postaci 1/4 ceny kWh? Pan odpowie, DLACZEGO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.04.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Na piśmie z własnoręcznym podpisem u jakiegoś prawnika Pan zapewni że COP przy -20st będzie 4 a ręczę słowem że kupię to od Pana a jak nie to odszkodowanie za straty moralne w kwocie 100k. Zgadza się Pan? Napisałem, że średnio zimowy COP. Ale teraz są takie pompy, że i przy - 20 dadzą radę 4 z 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 02.04.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Ogrzewanie nadmuchowe pc pp nie jest komfortowe. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.04.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Ale teraz są takie pompy, że i przy - 20 dadzą radę 4 z 1 Daj przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.04.2015 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ogrzewanie nadmuchowe pc pp nie jest komfortowe. Zgadzam się, ja nie stosuję ogrzewania nadmuchowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.04.2015 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Daj przykład. Pan poszuka. Ja sprawdzałem tylko toshibę daisekai najmniejszą 355W maksymalny pobór. Niestety, od 2010 roku tylko 2 w lutym 2012 było -20 przez kilka dni. Z ciekawości, ustawiłem na grzejniku konwekcyjnym 1000W 21 st.c i wyłączyłem klimatyzację, Powoli, ale temperatura zaczęła spadać. Toshiba się wyrabiała. Na ostanim forum wentylacji chwalili się tym Hisense Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Pan poszuka. Ja sprawdzałem tylko toshibę daisekai najmniejszą 355W maksymalny pobór. Niestety, od 2010 roku tylko 2 w lutym 2012 było -20 przez kilka dni. Z ciekawości, ustawiłem na grzejniku konwekcyjnym 1000W 21 st.c i wyłączyłem klimatyzację, Powoli, ale temperatura zaczęła spadać. Toshiba się wyrabiała. Na ostanim forum wentylacji chwalili się tym Hisense Nie ma na rynku urządzeń, które uzyskają COP=4 przy -20oC. I zastanów się, dlaczego grzejnik konwekcyjny wydawał się mniej sprawny (podpowiem, porównaj strumienie powietrza). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.04.2015 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nie ma na rynku urządzeń, które uzyskają COP=4 przy -20oC. I zastanów się, dlaczego grzejnik konwekcyjny wydawał się mniej sprawny (podpowiem, porównaj strumienie powietrza). Jeżeli 1000W (faktycznie 980) pobierane przez grzejnik konwekcyjny nie dogrzewa a 280 W ( wskazania podlicznika ) dogrzewa, to jaki jest COP? Poza tym, zeszłej zimy najzimniej było -13 a tej -9. Jak (jeśli w ogóle) będzie jeszcze syberyjski mróz, to prąd zacznie brać ogrzewanie, wszak to jest konieczna klimatyzacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 03.04.2015 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nie ma na rynku urządzeń, które uzyskają COP=4 przy -20oC. I zastanów się, dlaczego grzejnik konwekcyjny wydawał się mniej sprawny (podpowiem, porównaj strumienie powietrza). Oczywiście że nie ma. I oczywiście jeśli kable mają być tylko jako backup to ogrzewanie jest nadmuchowe. To jest jawna, skrajna manipulacja i to nie pierwsza. Dlatego pisałam, że takie posty są szkodliwe. Plus reszta stwierdzeń tego człowieka. To, że tych najbardziej dociekliwych gość stymuluje, to nie znaczy, że nie czyni wiele złego dla normalnych ludzi, którzy nie są w temacie "bardziej". Akurat pompy ciepła analizowałam mocno- takiego zimowego COP nikt mi nie wmówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 03.04.2015 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Nie ma na rynku urządzeń, które uzyskają COP=4 przy -20oC. I zastanów się, dlaczego grzejnik konwekcyjny wydawał się mniej sprawny (podpowiem, porównaj strumienie powietrza). Jak to nie ma, chyba w tamtym roku Pan Tomasz podawał ze podczas prezentacji zademonstrowano działanie pompy ciepła z COP=6 przy -36 oC, co prawda nie podał sposobu sprawdzenia tego COP w warunkach prezentacyjnych, ale poniewaz jest człowiekeim wiarygodnym to tak faktycznie musiało byc, nie znam producenta ani typu tego cuda, ale to nie jest wazne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak to nie ma, chyba w tamtym roku Pan Tomasz podawał ze podczas prezentacji zademonstrowano działanie pompy ciepła z COP=6 przy -36 oC, co prawda nie podał sposobu sprawdzenia tego COP w warunkach prezentacyjnych, ale poniewaz jest człowiekeim wiarygodnym to tak faktycznie musiało byc, nie znam producenta ani typu tego cuda, ale to nie jest wazne. W tamtym przypadku jego wypowiedź została nieco zmanipulowana. Chodziło mu o urządzenie z COP=6, które pracuje do -36oC. Nie napisał wtedy, że osiąga COP=6 przy -36. Tutaj natomiast napisał wyraźnie, że przy -20oC ma 4kW ciepła z 1kW energii elektrycznej. Zapytałem pytanie o model urządzenia i jak zwykle nie dostałem odpowiedzi. Mam sobie poszukać Cały Brzeczkowski. Wali sloganami, a jak dochodzi do konkretów to zero ... Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.04.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Oczywiście że nie ma. I oczywiście jeśli kable mają być tylko jako backup to ogrzewanie jest nadmuchowe. To jest jawna, skrajna manipulacja i to nie pierwsza. Dlatego pisałam, że takie posty są szkodliwe. Plus reszta stwierdzeń tego człowieka. To, że tych najbardziej dociekliwych gość stymuluje, to nie znaczy, że nie czyni wiele złego dla normalnych ludzi, którzy nie są w temacie "bardziej". Akurat pompy ciepła analizowałam mocno- takiego zimowego COP nikt mi nie wmówi. Najpierw raczyła Pani napisać o szkodliwości. Potem ja napisałem, że są już urządzenia mające COP 4 przy -20st. Wcześniej pisałem o "średniozimowym COP" . Informację o tych urządzeniach dostałem na targach Forum wentylacja i klimatyzacji w marcu. Ele nawet przy COP 2 nie ma sensu wyłączać klimatyzacji inwertorowej zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.04.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Potem ja napisałem, że są już urządzenia mające COP 4 przy -20st. A możesz udowodnić, że piszesz prawdę ? Póki co powyższe stwierdzenie jest hipotetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 03.04.2015 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 A możesz udowodnić, że piszesz prawdę ? Póki co powyższe stwierdzenie jest hipotetyczne. Jakby pompa przy -20 miała COP4 to ciekawe jaki będzie mieć przy +2st? A jaki średnioroczny? Jakby tak było to chyba każdy bo to kupił a gruntówek to nikt by nawet nie rozważał. Już gruntowe nie są opłacalne a jak powietrzna będzie mieć COP4 w tęgich mrozach to nikt nie kupi gruntowej pompy bo byłby głupi lub za bogaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 04.04.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Marzenko, ten kominek ma moc minimum 4,9kW tak jak podaje producent czy specjalnie dla Ciebie ulepszyli go aby miał mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Jakby pompa przy -20 miała COP4 to ciekawe jaki będzie mieć przy +2st? A jaki średnioroczny? Jakby tak było to chyba każdy bo to kupił a gruntówek to nikt by nawet nie rozważał. Już gruntowe nie są opłacalne a jak powietrzna będzie mieć COP4 w tęgich mrozach to nikt nie kupi gruntowej pompy bo byłby głupi lub za bogaty. Tyle samo energii przenosi para wodna parując w 101 jak i 120 st. Pan nie rozumie, że dawno skończyła się era podgrzewania dolnego źródła, współcześnie obniża się ciśnienie. Sprężarki i tak są w układzie. Ograniczeniem nie jest obecnie temperatura DZ a sama sprężarka, do jakiej temperatury może pracować. W pompach ciepłą powietrze powietrze nawet się nie montuje grzałek, bo nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 07.04.2015 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 A możesz udowodnić, że piszesz prawdę ? Póki co powyższe stwierdzenie jest hipotetyczne. Bez najmniejszego problemu. Użytkowałem Toshibę daisekai przy - 23 ( mniej od 5 lat nie było) To mnie zresztą do tych rozwiązań przekonało. Będzie - 20 ... zapraszam. To chyba najlepszy dowód, który Pan uzna. Obniżanie ciśnienia w parowniku jest znacznie efektywniejsze od podgrzewania go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 07.04.2015 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Marzenko, ten kominek ma moc minimum 4,9kW tak jak podaje producent czy specjalnie dla Ciebie ulepszyli go aby miał mniej? Tak, tyle ma. Ale na ful nie będę go rozpalała, można moc regulować. Do kominka szczelnego niezbędny jest tzw. svs, który umożliwia połączenie wkładu bezpośrednio z kanałem doprowadzającym powietrze, ta regulacja dopływu powietrza powinna być dość precyzyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts