kamilb1987b 07.04.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Tak, tyle ma. Ale na ful nie będę go rozpalała, można moc regulować. Do kominka szczelnego niezbędny jest tzw. svs, który umożliwia połączenie wkładu bezpośrednio z kanałem doprowadzającym powietrze, ta regulacja dopływu powietrza powinna być dość precyzyjna. Bardzo drogi taki kominek z tym systemem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 07.04.2015 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 to svs to jest końcówka do rury doprowadzającej powietrze, jak na końcówkę- droga, ok. 300zł. Za sam kominek nie chcę podawać kwoty, bo dobrze znegocjowałam cenę http://kominki-godzic.sklep2.pl/user/images/svs_dolny.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 07.04.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Cena to rząd wielkości. Podaj jakieś widełki chociaż aby wiedzieć jakich kwot się spodziewać. Każdy jakoś negocjuje ceny więc rzadko się zdarza cena wyjściowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.04.2015 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Na stronie producenta jest cennik: 2087 Euro netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 08.04.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Pani! Darmo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 08.04.2015 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Katalogowa:).Właśnie dlatego nie chciałam podawać kosztów:). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 08.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Katalogowa:). Właśnie dlatego nie chciałam podawać kosztów:). A oni to będą montować czy Twoi budowlańcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.04.2015 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Bez najmniejszego problemu. Użytkowałem Toshibę daisekai przy - 23 ( mniej od 5 lat nie było) To mnie zresztą do tych rozwiązań przekonało. Będzie - 20 ... zapraszam. To chyba najlepszy dowód, który Pan uzna. Obniżanie ciśnienia w parowniku jest znacznie efektywniejsze od podgrzewania go. Gdzie Pan wyczytał,że obniżenie ciśnienia w parowniku podnosi efektywność PC? Efektywność podnosi obniżenie ciśnienia ale w skraplaczu,nie w parowniku .Niższe ciśnienie w skraplaczu= niższa temperatura GZ. W parowniku korzystne jest wyższe ciśnienie które uzyskuje się wyższą temp. DZ. Dla tego Panie Tomaszu przy wyższych temp. DZ i niższych GZ ,COP jest korzystniejszy . Nie odwrotnie jak Pan z uporem powtarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.04.2015 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Gdzie Pan wyczytał,że obniżenie ciśnienia w parowniku podnosi efektywność PC? Efektywność podnosi obniżenie ciśnienia ale w skraplaczu,nie w parowniku .Niższe ciśnienie w skraplaczu= niższa temperatura GZ. W parowniku korzystne jest wyższe ciśnienie które uzyskuje się wyższą temp. DZ. Dla tego Panie Tomaszu przy wyższych temp. DZ i niższych GZ ,COP jest korzystniejszy . Nie odwrotnie jak Pan z uporem powtarza. Nigdzie nie napisałem, że obniżenie ciśnienia na parowniku podnosi efektywność pompy ciepła. Efektywność parowania można zwiększyć podnosząc temperaturę lub obniżając ciśnienie. Dla tego Panie Tomaszu przy wyższych temp. DZ i niższych GZ ,COP jest korzystniejszy . Nie odwrotnie jak Pan z uporem powtarza. Wystarczy zobaczyć parametry pomp gruntowych. Przestano je montować, bo powietrzne są tańsze i efektywniejsze. Pomija Pan też aspekt GZ, Wczoraj byłem na konferencji dotyczącej montowania małych i bardzo efektywnych pomp ciepła, uzupełnianych przez ogrzewanie elektryczne. Chodzi o to, że taki mariaż jest tańszy i efektywniejszy niż jedna jednostka dobrana tak, by zapewniła komfort przy skrajnie dużym zapotrzebowaniu. Czyli walka z tymi co OZC nazywają wiedzą i wstrzymują wszelki postęp w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.04.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Wczoraj byłem na konferencji dotyczącej montowania małych i bardzo efektywnych pomp ciepła, Multisplit ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.04.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Multisplit ? Raczej kanałówka +kable lub grzejniki konwekcyjne. I drugi "mariaż" rurki na suficie + promienniki. . Klimakonwektorów nikt nie wspomniał. Dodam jako ciekawostkę, że tę drugą opcję ( sufit + promienniki ) ostro forsuje dr Ludomir Duda. Odrzucono klimakonwektory i splity z prostego powodu, nie da się zrobić do nich małej pompy, bo urządzenia wewnętrzne mają po minim 1800W Edytowane 9 Kwietnia 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.04.2015 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Raczej kanałówka +kable lub grzejniki konwekcyjne. I drugi "mariaż" rurki na suficie + promienniki. . Klimakonwektorów nikt nie wspomniał. Dodam jako ciekawostkę, że tę drugą opcję ( sufit + promienniki ) ostro forsuje dr Ludomir Duda. Kanałówka jest do dupy, bo nie steruje per pomieszczenie. Choć samsung coś w tym temacie proponuje, ale to za duże pieniądze. Podpowiedz, gdzie można tanio kupić maty kapilarne, bo wszędzie gdzie pytałem to ponad 100zł/m2 ? Odrzucono klimakonwektory i splity z prostego powodu, nie da się zrobić do nich małej pompy, bo urządzenia wewnętrzne mają po minim 1800W Raczej max. 1800W, bo przecież to inwertery, więc modulują moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.04.2015 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Kanałówka jest do dupy, bo nie steruje per pomieszczenie. Choć samsung coś w tym temacie proponuje, ale to za duże pieniądze. Podpowiedz, gdzie można tanio kupić maty kapilarne, bo wszędzie gdzie pytałem to ponad 100zł/m2 ? Raczej max. 1800W, bo przecież to inwertery, więc modulują moc. Do kanałówki się przekonałem przez użytkowanie, bo miałem podobny pogląd jak Szanowny Pan. To "dmucha" jak z wentylacji 20-50m3/h na anemostacie. Ogrzewanie jest podłogowe, różnica jest taka przy 30-40 cm styro od gruntu, że jakby włączył Pan podłogówkę przy +18 na a nie -5. Raczej max. 1800W, bo przecież to inwertery, więc modulują moc. I jaka jest minimalna sumaryczna moc? Nie podłączy Pan do 3.5kW jednostki zewnetrznej 5 x 1800 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albertM 09.04.2015 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Też bym chciał wybudować taki dom ale niestety to nie na moją kieszeń. Mam nadzieje, że kiedyś te domy będą tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 09.04.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Też bym chciał wybudować taki dom ale niestety to nie na moją kieszeń. Mam nadzieje, że kiedyś te domy będą tańsze. Domy 15kWh/m2 są najtańsze w budowie, nie bardzo więc rozumiem ten post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.04.2015 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Kominek będzie montowała firma zajmująca się takimi zabudowami. raz, że zna się na tym najlepiej, choć niby wykonawca może też to zrobić, to zawsze podchodzi do takich tematów ostrożnie. A dwa- VAT 8%.Dziś miałam spotkanie z przedstawicielem Junkersa, który bardzo zachwalał swoją pompę do cwu- Supraeco W ( w sumie parametry ma bardzo podobne do Multiboxa Nabilatona) i trochę porozmawialiśmy o opcji chłodzenia pomieszczeń taką pompą. Mam obejrzeć dom pod Warszawą ze zrobioną w ten sposób instalacją- w tamtym domu instalator rozprowadził kanały wywiewu po wszystkich pomieszczeniach. Producent twierdzi, że można latem obniżyć temperaturę pomieszczeń o 6stopni. Myślę sobie, że przy rekuperacji trudno robić równorzędną instalację po całym domu od pompy, ale może warto zrobić nawiew w jakimś newralgicznym miejscu budynku, blisko pompy i w centralnym punkcie budynku albo bardzo nasłonecznionym, albo przy otwartej przestrzeni.Mamy to przedyskutować na spotkaniu na budowie. Prosta sprawa, nie wiem tylko, jak będzie z izolacją, ale od kanału należałoby wykonać trójnik i jakiś rodzaj przekładni, która otwiera/zamyka dany kanał. Taka klimatyzacja mimochodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 09.04.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Domy 15kWh/m2 są najtańsze w budowie, nie bardzo więc rozumiem ten post. AlbertM nie napisał ze reflektuje na szkieletowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 09.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Dziś miałam spotkanie z przedstawicielem Junkersa, który bardzo zachwalał swoją pompę do cwu- Supraeco W ( w sumie parametry ma bardzo podobne do Multiboxa Nabilatona) Fajna ta pompa. Pracuje na powietrzu ok. 300m3/h, które można zapewnić w większości z wentylacji. Dobry COP, niskie straty postojowe, praca do -10oC i w miarę przystępna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.04.2015 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Nie wygląda tak bardzo efektownie jak Multibox, ale na żywo prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Detale wykonania na plus. Widziałam też ją w środku, jeśli uzyskam zgodę- to pokażę zdjęcia. Producent bardzo chwalił się ładowaniem warstwowym, dzięki któremu woda może być nagrzana w 15 minut.czynnik R 134 A. Ceną internetową sama jestem zaskoczona, bo katalogowo jest droższa od Multiboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 09.04.2015 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Barth3z, zdaje się, że znalazłeś dobrą cenę na model czerpiący powietrze z budynku: SWI 270-2x (pracuje od +5st.); do podłączenia czerpni i wyrzutni na zewnątrz jest model pracujący na temperaturach od -10st., to SWO 270-2x. Może mieć inną cenę.Nota bene nabieram przekonania do czerpni do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts