Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

Barth3z, zdaje się, że znalazłeś dobrą cenę na model czerpiący powietrze z budynku: SWI 270-2x (pracuje od +5st.); do podłączenia czerpni i wyrzutni na zewnątrz jest model pracujący na temperaturach od -10st., to SWO 270-2x. Może mieć inną cenę.

Nota bene nabieram przekonania do czerpni do garażu.

Na ceneo jest za 7299zł brutto z wysyłką gratis. Gdyby jezcze trochę ponegocjować i kupić ją na 8% VAT to byłaby to z miarę dobra cena.

Obecnie mam ofertę na Vivitherm 300L z zasobnikiem z nierdzewki za 5350zł netto. Jest tylko problem ze strumieniem powietrza, bo wymaga aż 500m3/h.

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nigdzie nie napisałem, że obniżenie ciśnienia na parowniku podnosi efektywność pompy ciepła.

Efektywność parowania można zwiększyć podnosząc temperaturę lub obniżając ciśnienie.

Wystarczy zobaczyć parametry pomp gruntowych. Przestano je montować, bo powietrzne są tańsze i efektywniejsze.

Pomija Pan też aspekt GZ,

Wczoraj byłem na konferencji dotyczącej montowania małych i bardzo efektywnych pomp ciepła, uzupełnianych przez ogrzewanie elektryczne. Chodzi o to, że taki mariaż jest tańszy i efektywniejszy niż jedna jednostka dobrana tak, by zapewniła komfort przy skrajnie dużym zapotrzebowaniu. Czyli walka z tymi co OZC nazywają wiedzą i wstrzymują wszelki postęp w tej dziedzinie.

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2013/05/Logp-h-diagram-R410A.jpg

Pan przeanalizuje ,bo na tym chodzi ten słynny daikin. Pan przestanie pisać o tym co nie ma pojęcia.Pan z lubością podpiera się fizyką.Fizyka jest jedna.Czym większa różnica ciśnień ,tym większa praca sprężarki=niższy COP.Odpuść Pan .Wstydu odpuść.

http://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2013/05/Logp-h-diagram-R410A.jpg

Pan przeanalizuje ,bo na tym chodzi ten słynny daikin. Pan przestanie pisać o tym co nie ma pojęcia.Pan z lubością podpiera się fizyką.Fizyka jest jedna.Czym większa różnica ciśnień ,tym większa praca sprężarki=niższy COP.Odpuść Pan .Wstydu odpuść.

Widać, że Pan się nie zna, lub nie rozumie co napisałem. To jaką inną klimatyzację Pan proponuje?

A co do pracy sprężarki, by była jak najmniejsza, wykluczam łączenie ogrzewania wody i domu. A już ogrzewanie zasobnika a potem rurek w podłodze, uważam, za kompletny brak wiedzy, to szkodnictwo.

wykluczam łączenie ogrzewania wody i domu. A już ogrzewanie zasobnika a potem rurek w podłodze, uważam, za kompletny brak wiedzy, to szkodnictwo.

Skoro brak wiedzy to szkodnictwo - TO PO CO PAN PISZE??

Na każdych nawet najłatwiejszych wyliczeniach "WYKŁADA SIĘ" Pan - więc pytam, po co Pan pisze?

Widać, że Pan się nie zna, lub nie rozumie co napisałem. To jaką inną klimatyzację Pan proponuje?

A co do pracy sprężarki, by była jak najmniejsza, wykluczam łączenie ogrzewania wody i domu. A już ogrzewanie zasobnika a potem rurek w podłodze, uważam, za kompletny brak wiedzy, to szkodnictwo.

Klimatyzacja to nic innego jak pochodna złego budowania. Co determinuje konieczność klimatyzacji,skoro średnia miesięczna z lipca to 20,5 oC? Średnia dobowa nawet w upalne dni nie powala. Skąd zatem konieczność klimatyzacji? A choćby z teoryjek o jak najmniejszej akumulacji by móc sterować kabelkami precyzyjnie .Tyle,że to już wymaga klimatyzacji.

Rozmawialiśmy zbyt krótko. Zagadnęłam o kosztowność zaprojektowanej instalacji w ADD- opowiadał, że idea Jego pomysłu na magazynowanie energii powstała w oparciu o cenę energii w pierwszej formie ustawy o OZE, czyli przy założeniu zbywania do sieci prądu po 1,4zł. Rozbiło się wszystko o to. Poza tym rozmawialiśmy o pompach powietrze-woda, wychodzi na to, że FM jest na czasie z trendami:). (o tym już pomyślałam, jak zobaczyłam tegoroczne nowości ze stolarki okiennej, hehe). p. Duda stwierdził, że badali efektywność chłodzenia pompą do cwu, i że to nie wychodzi, bo koliduje z systemem grzewczym i wentylacją, no i faktem, że kiedy grzejemy wodę, to niekoniecznie właśnie wtedy potrzebujemy chłodzenia. Niemniej jednak ja zdecydowałam się na zaprojektowanie tak instalacji, żeby zrobić sobie rozgałęzienie na opcjonalne chłodzenie przedsionka. Mam tam naświetla boczne drzwi wejściowych, co prawda matowe, ale od zachodu, i bez żaluzji fasadowych. A przedsionek styka się z pomieszczeniem technicznym, zatem nie wymaga to rozbudowywania instalacji.

Na ceneo jest za 7299zł brutto z wysyłką gratis. Gdyby jezcze trochę ponegocjować i kupić ją na 8% VAT to byłaby to z miarę dobra cena.

Obecnie mam ofertę na Vivitherm 300L z zasobnikiem z nierdzewki za 5350zł netto. Jest tylko problem ze strumieniem powietrza, bo wymaga aż 500m3/h.

Ja nawet znalazłam na zielonydom24.pl za 6999zł brutto, sprawdzałam, w 2 tygodnie mogą dostarczyć.

Rozmawialiśmy zbyt krótko. Zagadnęłam o kosztowność zaprojektowanej instalacji w ADD- opowiadał, że idea Jego pomysłu na magazynowanie energii powstała w oparciu o cenę energii w pierwszej formie ustawy o OZE, czyli przy założeniu zbywania do sieci prądu po 1,4zł. Rozbiło się wszystko o to. Poza tym rozmawialiśmy o pompach powietrze-woda, wychodzi na to, że FM jest na czasie z trendami:). (o tym już pomyślałam, jak zobaczyłam tegoroczne nowości ze stolarki okiennej, hehe). p. Duda stwierdził, że badali efektywność chłodzenia pompą do cwu, i że to nie wychodzi, bo koliduje z systemem grzewczym i wentylacją, no i faktem, że kiedy grzejemy wodę, to niekoniecznie właśnie wtedy potrzebujemy chłodzenia. Niemniej jednak ja zdecydowałam się na zaprojektowanie tak instalacji, żeby zrobić sobie rozgałęzienie na opcjonalne chłodzenie przedsionka. Mam tam naświetla boczne drzwi wejściowych, co prawda matowe, ale od zachodu, i bez żaluzji fasadowych. A przedsionek styka się z pomieszczeniem technicznym, zatem nie wymaga to rozbudowywania instalacji.

czyli na chwilę obecną dom ADD się nie opłaca?

Nie mam pojęcia. Ale powiem, jako kobieta, że zrobił na mnie wrażenie jako człowiek i jako inżynier z dużą wiedzą i pasją.
Duda nie jest inżynierem budownictwa! Nie ma kompletnie wykształcenia związanego z budowlanką, energooszczędnością czy czymkolwiek w tym zakresie (jest oczywiście audytorem ale nim może być każdy). Używanie przez niego tytułu doktora w kontekście energooszczędności jest przynajmniej nadużyciem. Jest chemikiem a jego największym osiągnięciem jest opracowanie, wspólnie z zespołem nowatorskiego sposobu gaszenia pożarów. Jego wiedza też budzi wątpliwości, ponieważ zdarzyło mu się kilka razy palnąć głupotę. Ta "pasja" to czysto ludzka chęć zarobienia na nośnej dziedzinie jaką jest energooszczędność. Niestety ale kreuje się na specjalistę w tej dziedzinie stosując niezbyt, moim zdaniem czyste metody, np przyznając samemu sobie nagrodę. (Tu wykorzystał fakt, że jest członkiem kilku różnych prywatnych organizacji zajmujących się energooszczędnością w budownictwie). ADD to projekt czysto komercyjny, wystarczy sprawdzić ile w tym projekcie wynoszą opłaty ponoszone przez samorząd na "doradztwo". To są olbrzymie kwoty które trafiają między innymi do Dudy. Trudno go za to krytykować, każdy orze jak może ale przez to dla mnie autorytetem nie jest żadnym. Edytowane przez perm

Muszę stanąć w obronie:).

Braku wiedzy nie zamaskuje się- nie mam wątpliwości. Pasję widać na pierwszy rzut oka. Wystarczy posłuchać jakiegoś wywiadu- trochę tego na YouTube jest. Zarabianie też grzechem nie jest. Ale moja budowa nie jest żadną konkurencją, tylko zainteresowanie tematem mogłoby kogokolwiek przyciągnąć z dość daleka, jakby nie było... Do tego w weekend. Może trochę się czepiacie? Wszelkie prace nad ulepszaniem technologii budowania są wartościowe. Skoro dostaje na nie pieniądze, to chyba inni też widzą potencjał w wizjach? Przecież to nie on stawia ten tytuł "dr" przed nazwiskiem, tylko kto inny z tego forum podpiera się Jego autorytetem. A na koniec zapewniam z żalem, że mój poziom wiedzy nie jest tak obszerny;). Ale jestem ciut młodsza;).

Muszę stanąć w obronie:).

Braku wiedzy nie zamaskuje się- nie mam wątpliwości. Pasję widać na pierwszy rzut oka. Wystarczy posłuchać jakiegoś wywiadu- trochę tego na YouTube jest. Zarabianie też grzechem nie jest. Ale moja budowa nie jest żadną konkurencją, tylko zainteresowanie tematem mogłoby kogokolwiek przyciągnąć z dość daleka, jakby nie było... Do tego w weekend. Może trochę się czepiacie? Wszelkie prace nad ulepszaniem technologii budowania są wartościowe. Skoro dostaje na nie pieniądze, to chyba inni też widzą potencjał w wizjach? Przecież to nie on stawia ten tytuł "dr" przed nazwiskiem, tylko kto inny z tego forum podpiera się Jego autorytetem. A na koniec zapewniam z żalem, że mój poziom wiedzy nie jest tak obszerny;). Ale jestem ciut młodsza;).

Tu nie ma co bronić. Wszystko zrozumiałbym, łącznie z zarabianiem na samorządzie finansującym ADD ale nie mogę zaakceptować auto promocji w stylu "nasz projekt dostał nagrodę!". Jak zgłębisz kto tę nagrodę przyznał to okazuje się, że m. in. sam Duda. Dał nagrodę sam sobie (oczywiście nigdzie tego nie mówi) i jeszcze się tym chwali. Dla mnie jest to nie do zaakceptowania i w związku z kilkoma jego błędami i teoriami których inaczej jak fantasmagoriami nazwać nie można mam o nim takie a nie inne zdanie. Jest może pasjonatem ale zarabiania. Nic w tym złego ale idealizowanie go nie jest na miejscu. Edytowane przez perm

Jeżeli dr Duda wymyślił swój program ADD to uważam to za porażkę i czyste kłamstwo. Jak inteligentny człowiek może proponować kominek 7kW do cwu? Zdarza się nawet latem że przez parę dni jest deszczowo i nie ma słońca. I ja mam wtedy grzać w kominku aby zagrzać zasobnik 500l? To jest przerost formy nad treścią. Współczynniki które podają nie powalają na kolana. Z tym to nawet nie osiągną współczynnika 10W/m2. Opowiadanie ze każdy projekt może się na to nadać to kolejne kłamstwo. Jeżeli ten projekt jest szczytem możliwości doktora to uważam że szału nie ma i nie będzie a na pewno założony koszt jest grubo zaniżony ale nie wiem w jakim celu. Założenia są fajne ale jakoś im nie wierzę że to się uda.

Na teraz muszę wybrać: Nabilaton Multibox czy Junkers Supraeco swo 270-2x. Skłaniam się ku Multiboxowi, choć jest trochę droższy, ma ładniejsze wykresy COP w temperaturach koło 0st. Pracuje na 500m3/h, w folderach chwali się COP = 4,0. Tymczasem Junkers folderowe COP ma 4,4 i chwali się ładowaniem warstwowym, przez które ma nigdy nie zabraknąć ciepłej wody. Czy to możliwe przy mocy urządzenia 2kW? Przepływ 300m3/h. Co sądzicie? Znajdźcie słabe strony Multiboxa?

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0CCsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.nabilaton.pl%2Fresources%2Fdokumentacja%2Fkatalogi%2Fpompy_ciepla_2014%2FKarta_produktu_Multi_Box_Power_Plus.pdf&ei=qm81VfC7EuXcywO8j4CwCQ&usg=AFQjCNGQ6ivj1x99I8m20KptfdAuS8MEGg&bvm=bv.91071109,d.bGQ

Jeżeli dr Duda wymyślił swój program ADD to uważam to za porażkę i czyste kłamstwo. Jak inteligentny człowiek może proponować kominek 7kW do cwu? Zdarza się nawet latem że przez parę dni jest deszczowo i nie ma słońca. I ja mam wtedy grzać w kominku aby zagrzać zasobnik 500l? To jest przerost formy nad treścią. Współczynniki które podają nie powalają na kolana. Z tym to nawet nie osiągną współczynnika 10W/m2. Opowiadanie ze każdy projekt może się na to nadać to kolejne kłamstwo. Jeżeli ten projekt jest szczytem możliwości doktora to uważam że szału nie ma i nie będzie a na pewno założony koszt jest grubo zaniżony ale nie wiem w jakim celu. Założenia są fajne ale jakoś im nie wierzę że to się uda.

Dr Duda po wielu latach starań dał się przekonać do innego podejścia do domu ADD. Głównie dzięki robieniu audytu w gotowych domach. Kiedyś się sporo z Nim kłóciłem o akumulację o centralne ogrzewanie, tylko w temacie izolacji od gruntu byliśmy zgodni. Dziś dom preferowany przez Pana Dudę jest "promiennikową" wersją tego co robię od wielu lat. Ogrzewanie - grzejniki promiennikowe, chłodzenie i dogrzewanie - inwerter zasilający kapilary na suficie.

Ja robiłem rozwiązania z podczerwienią, ale że są droższe i bardziej skomplikowane ( nie wszystko może wykonać inwestor we własnym zakresie) pozostałem przy kablach lub grzejnikach i chłodzeniu/grzanie kanałowym.