Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dr Duda po wielu latach starań dał się przekonać do innego podejścia do domu ADD. Głównie dzięki robieniu audytu w gotowych domach. Kiedyś się sporo z Nim kłóciłem o akumulację o centralne ogrzewanie, tylko w temacie izolacji od gruntu byliśmy zgodni. Dziś dom preferowany przez Pana Dudę jest "promiennikową" wersją tego co robię od wielu lat. Ogrzewanie - grzejniki promiennikowe, chłodzenie i dogrzewanie - inwerter zasilający kapilary na suficie.

Ja robiłem rozwiązania z podczerwienią, ale że są droższe i bardziej skomplikowane ( nie wszystko może wykonać inwestor we własnym zakresie) pozostałem przy kablach lub grzejnikach i chłodzeniu/grzanie kanałowym.

Kłótnia dwóch anty-fachowców i tak nie przyniesie genialnych rozwiązań. Panie Tomaszu, Pan nie jest fachowcem. Sprzedaje Pan kable więc Pan uważa że tylko to jest dobre. Jakby Pan sprzedawał piece na eko-groszek to by Pan tylko to zachwalał więc Pan nie jest obiektywny. Ale to nie znaczy że w domach o małych potrzebach to jest złe.

Kłótnia dwóch anty-fachowców i tak nie przyniesie genialnych rozwiązań. Panie Tomaszu, Pan nie jest fachowcem. Sprzedaje Pan kable więc Pan uważa że tylko to jest dobre. Jakby Pan sprzedawał piece na eko-groszek to by Pan tylko to zachwalał więc Pan nie jest obiektywny. Ale to nie znaczy że w domach o małych potrzebach to jest złe.

A może inaczej? Dlaczego sprzedaję kable i promuję izolowanie a nie sprzedaję kotłów? Interes czy wiedza? Co wg Pana wzięło górę?

A może inaczej? Dlaczego sprzedaję kable i promuję izolowanie a nie sprzedaję kotłów? Interes czy wiedza? Co wg Pana wzięło górę?

Oczywiscie ze interes. A zeby sprzedac to logiczne ze trzeba dom zaizolowac bo inaczej to koszt ogrzewania by byl za drogi. Ale kable nadaja sie do domow ktore potrzebuja stalego ogrzewania wiec typowo do domow pasywnych i lepszych sie nie nadaja.

Oczywiscie ze interes. A zeby sprzedac to logiczne ze trzeba dom zaizolowac bo inaczej to koszt ogrzewania by byl za drogi. Ale kable nadaja sie do domow ktore potrzebuja stalego ogrzewania wiec typowo do domow pasywnych i lepszych sie nie nadaja.
Prościej jest osobie nie znającej fizyki wcisnąć drogą kotłownię na paliwa stałe czy jeszcze droższą na gaz, niż tłumaczyć na czym oszczędności polegają. O gruntowych pompach ciepła nie wspominam, bo już chyba tak głupich inwestorów w XXI wieku nie ma.

25 lat temu, też się wszyscy pukali w głowę, "po co ci ten odzysk ciepła z wentylacji, dziury są tańsze i załatwiają sprawę". I podstawowy pytanie: KTO TAK JESZCZE ROBI? A ja : NIKT.i... A widzi pan, że bez sensu.

Prościej jest osobie nie znającej fizyki wcisnąć drogą kotłownię na paliwa stałe czy jeszcze droższą na gaz, niż tłumaczyć na czym oszczędności polegają. O gruntowych pompach ciepła nie wspominam, bo już chyba tak głupich inwestorów w XXI wieku nie ma.

25 lat temu, też się wszyscy pukali w głowę, "po co ci ten odzysk ciepła z wentylacji, dziury są tańsze i załatwiają sprawę". I podstawowy pytanie: KTO TAK JESZCZE ROBI? A ja : NIKT.i... A widzi pan, że bez sensu.

A czy ja coś pisałem o kotłowni? Twierdzę tylko że kable ze względu na dużą bezwładność podłogówki w domu pasywnym i lepszym się nie nadają i tyle. W takim domu jedynie ma sens coś jakby szybkiej reakcji czyli że się włączy i po paru minutach może dogrzać a przy kablach to praktycznie trzeba stale utrzymywać odpowiednią temperaturę bo jak się wychłodzi to długo będzie trwało zanim zatrybi. Też aby to miało sens to temperatura podłogi musi być w całym domu najlepiej taka sama aby było komfortowo i żeby nie było uczucia że gdzieś jest cieplej czy zimniej więc w domu pasywny to się nie nadaje bo w takim domu się nie grzeje standardowo. Więc pewnie najlepiej do tego nadadzą się jakieś promienniki ciepła które szybko w razie czego dogrzeją ale też jak będzie potrzeba to szybko przestaną i będzie można korzystać ze słońca. nie ma innej możliwości aby to było tanie i zarazem dobre. Ten wątek śledzi pewnie sporo osób więc ktoś mądry może się wypowiedzieć co o tym myśli. Pan w głowie ma tylko kable więc nie będzie Pan obiektywny.

• 5 weeks później...
Kamil, jak już urodzi się Wasz Maluch- daj znać, trzymam kciuki, by wszystko było dobrze.

o 11 się urodził ale dopiero po 21 byłem w domu. Dziecko mi przewieźli do innego szpitala niż co żona rodziła a i tak rodziła 80km od miejsca zamieszkania. Dużo jeżdżenia teraz będę miał. Jutro popołudniu po dokładniejszych badaniach będę wiedział co i jak.

Podłogi są bardzo ładne. Mnie ciekawi co się stanie jak coś tłustego się wyleje na podłogę i czy plama zostanie czy nie?

Twierdzę tylko że kable ze względu na dużą bezwładność podłogówki w domu pasywnym i lepszym się nie nadają i tyle. W takim domu jedynie ma sens coś jakby szybkiej reakcji czyli że się włączy i po paru minutach może dogrzać a przy kablach to praktycznie trzeba stale utrzymywać odpowiednią temperaturę bo jak się wychłodzi to długo będzie trwało zanim zatrybi. Też aby to miało sens to temperatura podłogi musi być w całym domu najlepiej taka sama aby było komfortowo i żeby nie było uczucia że gdzieś jest cieplej czy zimniej więc w domu pasywny to się nie nadaje bo w takim domu się nie grzeje standardowo. Więc pewnie najlepiej do tego nadadzą się jakieś promienniki ciepła które szybko w razie czego dogrzeją ale też jak będzie potrzeba to szybko przestaną i będzie można korzystać ze słońca. nie ma innej możliwości aby to było tanie i zarazem dobre. Ten wątek śledzi pewnie sporo osób więc ktoś mądry może się wypowiedzieć co o tym myśli.

nie rozumiem, dlaczego duża bezwładność ma być problemem? owszem nagłego podbicia temperatury nie da się łatwo zrobić ale właśnie w domu pasywnym nie będzie takich spadków. teraz mam ok 50kWh/m2*rok i jak wyjeżdżam na weekend a jest naładowany bufor to praktycznie nie ma problemów z dogrzewaniem, tak samo, jak CO nie grzeje od rana do godz 16. jedyny problem jaki może wystąpić to przegrzewanie w okresach przejściowych przez duże przeszklenia. ale tutaj zwiększamy wentylację i niestety wypuszczamy te złapane (darmowe) kWh energii. byćmoże naładowana wylewka zakumuluje tyle energii, że po wyłączeniu ogrzewania jest szansa na przegrzanie pomieszczenia, jednak tutaj na zasadzie prób i błędów można narzucić nieprzekraczalną temp. wylewki.

chętnie jednak przeczytam relację kogoś kto mieszka w takim domu 15kWh/m2 bo może się mylę

o 11 się urodził ale dopiero po 21 byłem w domu. Dziecko mi przewieźli do innego szpitala niż co żona rodziła a i tak rodziła 80km od miejsca zamieszkania. Dużo jeżdżenia teraz będę miał. Jutro popołudniu po dokładniejszych badaniach będę wiedział co i jak.

Podłogi są bardzo ładne. Mnie ciekawi co się stanie jak coś tłustego się wyleje na podłogę i czy plama zostanie czy nie?

To jest posadzka systemowa, z impregnatami. Jeszcze jedna warstwa będzie nałożona na koniec, jak już przetoczą się wszelkie ekipy wykończeniowe.

Kamil, gratulacje!:)

nie rozumiem, dlaczego duża bezwładność ma być problemem? owszem nagłego podbicia temperatury nie da się łatwo zrobić ale właśnie w domu pasywnym nie będzie takich spadków. teraz mam ok 50kWh/m2*rok i jak wyjeżdżam na weekend a jest naładowany bufor to praktycznie nie ma problemów z dogrzewaniem, tak samo, jak CO nie grzeje od rana do godz 16. jedyny problem jaki może wystąpić to przegrzewanie w okresach przejściowych przez duże przeszklenia. ale tutaj zwiększamy wentylację i niestety wypuszczamy te złapane (darmowe) kWh energii. byćmoże naładowana wylewka zakumuluje tyle energii, że po wyłączeniu ogrzewania jest szansa na przegrzanie pomieszczenia, jednak tutaj na zasadzie prób i błędów można narzucić nieprzekraczalną temp. wylewki.

chętnie jednak przeczytam relację kogoś kto mieszka w takim domu 15kWh/m2 bo może się mylę

Ogrzewanie jest dobre w domu które to ogrzewanie potrzebuje. Dom pasywny z natury ma się ogrzać w pasywny sposób czyli słoneczko i zyski wewnętrzne. Ponoć nawet żarówka daje radę przy -14st. Pamiętaj że moc grzewcza 10W/m2 jest przy mrozach -20st a nie przy 0st. Średnia z okresu grzewczego jest taka że tradycyjne ogrzewanie w domu pasywnym jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto na ten cel. Takiego domu się nie ogrzewa. To nie jest dom energooszczędny i wielu ludzi widzę że tak go pojmuje przez co się myśli ze jest mu potrzeba dawania najlepiej paru źródeł ciepła w razie czego co jest bezpodstawne. Człowiekowi się w głowie nie mieści że nie trzeba robić ogrzewania więc zapobiegawczo takie coś robi. W przypadku Marzenki poszły kable a one są tanie więc koszt nie był za duży a coś trzeba jak przyjdą dni bez słońca i będzie bardzo zimno. Lecz podejrzewam ze w taką zimę jak obecną dom pasywny powinien prawie nie włączyć dogrzewania bo nie było tęgich mrozów zbyt długo. Ogrzewanie podłogowe jakby nie było to grzeje podłogę a potem ona ogrzewa pomieszczenie. Więc zanim zacznie ogrzewać dom to najpierw musi się ogrzać wylewka betonowa a to trochę trwa. A mamy taki klimat zmienny że jednego dnia jest -5st a następnego może być +5st i świecić słońce. Więc przykładowo zanim podłoga zdąży lekko ostygnąć to zacznie słońce robić swoje i podbijać temperaturę. W nocy jeszcze pół biedy bo wszyscy śpią więc zysków bytowych nie ma za dużo ale w ciągu dnia zyski się mnożą. Dzieci gonią, sprząta się, gotuje i świeci słońce to może zrobić się w domu piekarnik jak podłoga nie zdąży ostygnąć. Ale jak się zdarzy że jednak będzie bez słońca i mroźno to może jakieś dogrzanie się przyda ale za to stałe ogrzewanie jest przesadą. Więc jakieś źródło ciepła musi być szybkiej reakcji aby działało wtedy co trzeba a nie z zapasem bo to pożera więcej energii. Stad mam pomysł na panele grzewcze bo szybko się nagrzewają i szybko wychładzają. Obecne domki nazywane pasywne spełniają tylko jeden warunek czyli raczej zapotrzebowania a nie mocy więc w nich dogrzanie przez wentylację się nie nada bo aby się nadało to musi być warunek mocy też spełniony. Więc nie widzę lepszego sposobu w domu pasywnym niż panel grzewczy. Może być w kształcie nawet obrazu wiec miejsca nie zajmie a będzie odpowiedni. koszt panelu 300W jest jakieś 500zł a taki na pokój powinien wystarczyć. I dzięki temu domek dobrze ocieplony i szczelny bez CO i kominów czy kominków może mieć podobną cenę co energooszczędny typu NF40.

• 3 months później...
Poszło gładko, bez żadnego biegania i szukania błędów... ale. Rano najpierw zrobiliśmy badanie kamerą termowizyjną. Kamera wyłapała kilka drobnostek, w tym: część dolna hs-a wyglądała zadziwiająco dobrze z małą nieszczelnością na górze słupka- producent okna od razu to skorygował. Uszczelki w drzwiach wejściowych do wymiany, czego się spodziewałam, ale to nie mogło wyjść na szczelności, bo w tym miejscu była aparatura zamontowana. Drobny ubytek tynku w narożniku jednego okna- od razu uzupełniliśmy. Poza tym operator kamery z KAPE stwierdził, że mam lepiej zaizolowany dom niż on, co mnie najbardziej uspokoiło i odjęło sporo stresu.

Czesc.

W moim tescie szczelnosci tez wyszlo, ze HS ma mała nieszczelnośc na górze "słupka" srodkowego w czesci przesuwnej. Jaki producent HS i co zrobil ?