mwie 01.09.2015 14:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Czesc. W moim tescie szczelnosci tez wyszlo, ze HS ma mała nieszczelnośc na górze "słupka" srodkowego w czesci przesuwnej. Jaki producent HS i co zrobil ? Pod tym wątkiem aż żal pisać, bo ten dostawca okien to najlepszy podwykonawca na naszej budowie, i jedyne, na co mam ochotę, to na reklamę tej firmy, a nie odwrotnie. profile Schuco Si82, Okna Mielczarek. Co zrobił? W zamieszaniu oczywiście nie widziałam, za dużo działo się na raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 25.09.2015 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Obiecałam, że zareklamuję, jeśli firma się sprawdzi, co niniejszym mogę już uczynić.Stacje uzdatniania wody, z montażem, profesjonalną obsługą, badaniami:Klarsan, z Łodzi, działają na terenie całego kraju. http://www.klarsan.pl/e-mail: [email protected]tel.: 42 279 64 00 http://forum.muratordom.pl/platnyprofil.php?username=KLARSAN polecam:). Edytowane 28 Września 2015 przez mwie uzupełnienie danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 25.09.2015 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Odpowiadając na pytanie o ściany działowe (które mi umknęło) - nie sprawdzałam, jaki jest Fermacell, ale nie mogę się przyczepić do jakości płyt Rigips. Tym bardziej, że tam, gdzie trzeba było, tj. na ścianach korytarzy, klatki schodowej i pomieszczenia technicznego są płyty Duraline, potwornie ciężkie, z dużą ilością włókna szklanego, trudne w obróbce (cięciu, stawianiu), ale za to bardzo wytrzymałe np. na uderzenia odkurzacza. Ciężko je uszkodzić.Podwójne opłytowanie, bo: lepsza izolacja akustyczna, mniej pęknięć i większa swoboda w wieszaniu mebli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 25.09.2015 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Upalne lato już za nami- mogę wreszcie stwierdzić, że obawy o zachowanie domu w wysokich temperaturach były zbędne. Na zdrowy rozum, dom pasywny jest dużo lepiej odizolowany od środowiska zewnętrznego (szczelność i izolacja termiczna), dlatego powinien lepiej znosić trudne warunki zewnętrzne.Nie zaobserwowałam nadmiernego nagrzewania przez okna- przez większość czasu żaluzje fasadowe były opuszczone ale w pozycji otwartej- to dość dobrze chroniło przed bezpośrednimi promieniami słońca. Od zachodu szyby Ug=0,5 z niską energochłonnością też dobrze chroniły, nie rpzesłanialiśmy ich bardziej, niż opuszczonymi otworzonymi żaluzjami).Temperatura maksymalna wewnątrz wyniosła 26stopni- w pierwszej połowie sierpnia, niedługo po powrocie z urlopu. Bardzo łatwo udało się ją obniżyć do 24stopni przez wieczorne podkręcanie wentylacji. Pewnie, gdybyśmy bardziej pilnowali tematu- dokładniej sterowali żaluzjami, wentylacją, przymykali okno balkonowe no i mieli mniej gości (dość często było u nas + ok. 6 osób) przez co mniej gotowali i prasowali- to byłoby jeszcze lepiej.Teraz, we wrześniu utrzymuje się 22-23 stopnie. Najchłodniej jest zawsze rano- zadanie na zimę, to będzie szczególne zadbanie o dobrą temperaturę w porze wstawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 25.09.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Obiecałam, że zareklamuję, jeśli firma się sprawdzi, co niniejszym mogę już uczynić. Stacje uzdatniania wody, z montażem, profesjonalną obsługą, badaniami: Klarsan, z Łodzi, działają na terenie całego kraju. http://www.klarsan.pl/ polecam:). korzystałem z ich usług w przypadku mieszkań, filtry, odwrócona osmoza i również potwierdzam, że firma jest godna polecenia teraz oczekuję na ich ofertę w zakresie badania wody i późniejszego doboru kompletnego zestawu uzdatniania dla naszego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 25.09.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Teraz, we wrześniu utrzymuje się 22-23 stopnie. Najchłodniej jest zawsze rano- zadanie na zimę, to będzie szczególne zadbanie o dobrą temperaturę w porze wstawania. a u mnie 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 25.09.2015 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2015 Z tego co pamiętam, taką temperaturę lubisz. My zdecydowanie lepiej funkcjonujemy przy 22 stopniach. Termos dobrze ją trzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.09.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A ja dziś miałem przyjemność posłuchania koleżanki mwie opowiadającej o swoim projekcie. Jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 26.09.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 A ja dziś miałem przyjemność posłuchania koleżanki mwie opowiadającej o swoim projekcie. Jestem pod wrażeniem I vice versa:). Spotkanie było bardzo udane. Miło jest pobyć z ludźmi, dla których jak dla mnie- budowa to duża część życia:). To zaangażowanie, doświadczenia... Od dziś zmieniam kubek do kawy, na ten z wlepką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 26.09.2015 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2015 Ja również przyłączam się do opinii autorusa - świetny dom, mnóstwo pracy z rewelacyjnym efektem!Ja pytałem czy już za pierwszym razem uzyskano tak dobry efekt szczelności. Wynika to z faktu, że jestem umówiony z moim wykonwacą na test szczelności, a on mnie uprzedził, że nigdy mu nie wyszedł odpowiedni poziom szczelności za pierwszym podejściem. Pierwsze test pokazuje mu gdzie są nieszczelności i wtedy robi poprawki.Tak więc jeszcze raz chylę czoło przed Tobą i jednocześnie gratuluję właściwym doborem i przypilnowaniem ekip, że to wszystko tak znakomicie wyszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 27.09.2015 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 nk, dziękuję za miłe słowa, rozwinę wątek prac poczynionych z myślą o szczelności budynku:- uszczelniliśmy własnoręcznie z mężem z zewnątrz wszystkie ściany zewnętrzne, wiedzieliśmy, że nie ma żadnej szczeliny, którą moglibyśmy przeoczyć (takie nasze hobby w zeszłe wakacje)- mieliśmy dobrego tynkarza, który porządnym tynkiem gipsowym zrobił skuteczną barierę po wewnętrznej stronie tych ścian, mając w szczególności na uwadze obfite wypełnienie tynkiem stref puszek elektrycznych (tynk aż wychodził z tych miejsc w trakcie jego prac), nota bene tynkarz był z forum, mogę polecić, bo tak jak zapowiadał, po jego robocie zakończonej przeszlifowaniem powierzchni nie musiałam robić kosztownych gładzi: firma Anatak- w trakcie prac elektrycznych elektrycy zaskoczyli mnie dość grubymi przepustami przez ściany zewnętrzne pod poziomem posadzki parteru (przyłącze elektryczne do budynku i wyjście elektryki do pomieszczenia ogrodowego)- te uszczelniłam pianą + aerożelem otuliłam rury (miałam raptem 2m2, to nie fortuna, a przydał się jeszcze później)- system montażu okien illbruk mowo- rewelacja, myślę, że dzięki temu nie było żadnych poprawek (jakaś mała szczelinka w tynku w jednym oknie znaleziona została przez kamerę termowizyjną- wykonawca od razu zakleił zaprawą klejącą)- przy drzwiach zewnętrznych nie mogliśmy zastosować MOWO, bo nie było do czego tego zamontować, tu musieliśmy użyć kotwy z jednego boku, i pomimo taśm rozprężnych i reszty systemu wyczuwałam przy nich ruch powietrza- tą strefę wykonawca zabudował gk na stelażu, dokładając pozostały aerożel do ściany- za radą Wekto szczególnie przyłożyłam się do izolacji przejść wentylacyjnych przez ściany zewnętrzne, bo powietrze ponoć potrafi czasem dostać się pod folię i hulać po wełnie. Ja użyłam gumy spożywczej zaczynającej się na rurze wentylacyjnej i wywiniętej na ścianę, a dopiero na to poszła od ściany izolacja od strony wewnętrznej. Od dr. Firląga dowiedziałam się, że wymyśliłam coś, co już istnieje na rynku i jest dużo wygodniejsze: specjalne uszczelki, w których guma rozciąga się, łatwo ją założyć i dużo lepiej wygląda potem na ścianie.To tyle:). drobnostki, ale pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 27.09.2015 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Szczerze mówiąc kotka pasuje wam w domu, fajnie się komponuje kolorystycznie z domem, a poza tym lubię koty.Miałaś może porównanie cenowe żaluzji do rolet zewnętrznych? Mi jeden gościu mówił że są one parę razy droższe od rolet i to nie kwestia 50% tylko przykładowo 300 lub więcej a też o nich myślałem ale po tym lekko zwątpiłem. Nie pamiętam czy masz w domu gwc czy nie? Jeżeli nie to dzięki żaluzjom, dobremu ociepleniu i szczelności mając w domu w takie upały 26st to uważam za bardzo dobry wynik i to potwierdza moją tezę że klima w takich domach jest zbędnym wydatkiem i zupełnie niepotrzebnym i nawet gwc nie było potrzebne ale z nim w takim razie pewnie można byłoby osiągnąć jeszcze lepszy wynik. Zastanawia mnie tu kwestia rekuperatora. Jeżeli nie ma gwc to on zaciąga powietrze z zewnątrz więc w czasie upałów to jest 35st? Więc z anemostatów jaka wtedy leci temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 28.09.2015 07:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Za wszystkie żaluzje fasadowe wraz ze skrzynkami podtynkowymi (to była duża część kosztu) zapłaciliśmy 24 tys. razem z silnikami. Pilotów czy innego sterowania nie kupowaliśmy, bo mamy żaluzje podpięte pod 1 wspólny system w budynku , a część pod włączniki, po prostu. Nie wiem, jak to się ma do ceny rolet, ale chyba nie różni się mocno, ja kojarzę deklarację że ok. 10%. Mamy ok 50m2 (12szt bodajże) okien, większość wysokich.Rekuperator rzeczywiście zaciągał powietrze gorące, działał na automatycznym bypassie, i to była właśnie składowa podwyższania temperatury w domu, oprócz zysków bytowych i słonecznych. W lipcu budynek nie nagrzał się za bardzo a w sierpniu można było już stosować nocne wietrzenie (my na jakiś czas ustawialiśmy maksymalne obroty rekuperatora wieczorem, a w ciągu dnia gdy byliśmy w domu- na średnie, tylko gdy wychodziliśmy- na min.; nie wyłączaliśmy w ogóle, by się ciągle w jakimś stopniu wietrzył, jest wciąż dość świeży), Niektórzy zalecają by w upały reku była na minimalnym biegu a w nocy na max, ale: w dzień wtedy ciężej się oddycha, jeśli jest więcej, niż 3 osoby, a w nocy słychać to za bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KLARSAN 28.09.2015 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Obiecałam, że zareklamuję, jeśli firma się sprawdzi, co niniejszym mogę już uczynić. Stacje uzdatniania wody, z montażem, profesjonalną obsługą, badaniami: Klarsan, z Łodzi, działają na terenie całego kraju. http://www.klarsan.pl/ e-mail: [email protected] tel.: 42 279 64 00 http://forum.muratordom.pl/platnyprofil.php?username=KLARSAN polecam:). Dziękujemy za miłe słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.09.2015 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Z Twojego wykładu złapałem, ze niestety mam po złej stronie czerpnie. Jak mówiłaś powinny być od północy. Muszę to przemyśleć. Co prawda, mam jeszcze GWC rurowe które pobiera powietrze ze studni ale alternatywne czerpnie wypadałoby jednak mieć. No i zwrócę uwagę nad dociepleniem przejścia alternatywnej czerpni no i wyrzutni. Zrobię też badania termowizyjne w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 28.09.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Świetnie, cieszę, że w jakimś stopniu zmotywowałam do energooszczędnego podejścia:). Lokalizację czerpni bardziej potraktuj jako wskazanie. To dobre rozwiązanie, bo od północy jest stabilna temperatura. Ale ważne jest też, żeby czerpnia nie była np. blisko ruchliwej drogi. No i żeby kanały nie były za daleko ciągnięte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 29.09.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2015 mwie - czy mogę wiedzieć z jakiej części kraju jesteś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 30.09.2015 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 mwie - czy mogę wiedzieć z jakiej części kraju jesteś? Pochodzę z tej , co Ty:). A budowa jest tuż pod Warszawą, rejon zachodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayek 30.09.2015 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 Szkoda że nie w Łodzi Chętnie bym obejrzał budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 30.09.2015 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2015 jest A2, a my mieszkamy góra 10 minut od obwodnicy s8-a2; może kiedyś będzie okazja- będziecie przejazdem np.- zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts