Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

Przeliczałam koszt wykonania wodnej podłogówki, w stawkach rynkowych okres zwrotu takiej inwestycji jest długi. Do tego pompa ciepła na dom ok 180m2 b.dobrze ocieplony, czyli jakaś 5 kW- to też nie jest parę tysięcy, tylko paręnaście. Do tego ogrzewanie nadmuchowe, które wymusza większy przekrój kanałów. Sumując wychodzi spora inwestycja, zwłaszcza w sytuacji takiej jak moja, czyli gdy zlecam wykonanie całej instalacji. Wychodzi po prostu, że to się nie zwraca w porównaniu z kablami. Czas pokaże, jak takie grzanie się sprawdzi.

Ta sama historia z panelami pv. Okres ich zwrotu to realnie licząc na chwilę obecną jakieś 40 lat. Nie ma co liczyć na cuda- tańsze są gorsze- nic za darmo. Dlatego to rozważamy poważnie, ale tylko przyszłościowo- na razie zrobiona będzie od panele instalacja.

Jak rozumiem- fotowoltaika nie musiałaby być dopasowana konkretnie do mocy kabli, które są przeskalowane w budynku pasywnym. Myśląc logicznie, bez podparcia wiedzą techniczną :) zakładam, że można zasilać po kolei strefy, a może w ogólne nie koniecznie same kable, tylko inne urządzenia. Powinno się udać zarządzać tą energią w przewidywalny sposób- na to już chyba teraz są rozwiązania? Albo magazynować energię, by móc obsłużyć całą posadzkę jednym strzałem, ale to też przyszłościowo... Może jest kilka rozwiązań.

Bardzo rozsądnie analizujesz. Ja nie będę polecał swoich rozwiązań, bo to wynalazki i najpierw chcę je sprawdzić u siebie. Układ jaki planuję u siebie to:

- PC Ariston NOUS EVO 110L do zasilenia podłogówki wodnej (tak, do CO ;) ) za 3,5tys. zasilana powietrzem z zewn., a jak temp. poniżej 0oC to z GWC.

- druga PC Ariston NOUS EVO 110L tym razem zgodnie z przeznaczeniem do CWU - 3,5tys.

- LG Prestige jako uzupełnienie podłogówki za 3tys.

- wentylacja z rekuperacją własnoreczna - 2x wentylator kanałowy VENTS TT PRO 160 za ok. 250zł/szt., wymiennik przeciwprądowy 150euro

+ koszty instalacji.

Jak widzisz, można w całości zmieścić się w 10tys., ale to nie jest sklepowe rozwiązanie.

Tobie jednak mógłbym polecić PC Auarea 5kW Split. Można kupić za ok. 12tys.Widziałem też zagraniczne promocje w cenach poniżej 9tys. netto.

Jedno na pewno mogę Ci podpowiedzieć. Warto zejść do takiego zapotrzebowania domu, żeby taka 5kW zapewniła Ci CO i CWU. A podłogówkę polecałbym Ci wodną zamiast kabli. W przyszłości możesz podłączyć cokolwiek, np. taką PC Aristona, która pobiera 250W. Taką pompę wówczas nie problem zasilić tanią instalacją fotowoltaiczną.

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Twoje rozwiązanie rzeczywiście nietypowe, poczekam na relację z realizacji:). U nas już klamka zapadła, za chwilę będziemy budować, projekty wykonawcze się kończą, a nawet zapadła już chyba decyzja o pozwoleniu na budowę. Zatem pozostaje uznać, że nie wybraliśmy najgorzej, by stres nie zjadł nas. I oczywiście skupimy siły na drugiej taryfie.

I porządnie wykonanej izolacji.

Każda inwestycja w instalacje musi zakładać, że coś w niej ulegnie awarii, rozszczelnieniu, coś trzeba będzie konserwować, wymieniać. Brak rozbudowanej instalacji to dla mnie brak problemu i ryzyka, że zanim urządzenie się zwróci, to padnie. Jak rozmawiam ze znajomymi, mieszkającymi w domach, to mam wrażenie, ze to jest jakiś problem. Utrzymanie wszystkiego.

Arisotnek do CO ustawiony na stałą temp. posadzki jest w sam raz. Nawet jeśli nie da rady sama pompa ciepła, to posiada on jeszcze grzałkę o mocy 1200W. Do pasywniaka wystarczy. Cena 3,5tys. za źródło ciepła dla podłogówki z COP=2-3 i sprzęgłem w postaci zasobnika 110L jest rewelacyjna.

Taka mała uwaga do "aristonków" przy okazji, bo to lubiany model, i porządny produkt, ale zwróćcie uwagę na COP. Ona cudów nie uczyni.

Mam nadzięję, że uczyni. Zależy do jakiej temp. będzisz grzała wodę w podłogówce. Im wyższa tym niższy COP. W broszurach podają COP=2,6 dla temp powietrza = 7oC (tyle osiągnę z GWC, nawet w mrozy) i temp. wody aż 55oC. Dla 30-35oC będzie znacznie lepszy COP.

W porównaniu z najlepszym, jaki znalazłam modelem na naszym rynku, jej efektywność jest dużo gorsza. Oczywiście nic za darmo, Multibox jest dużo droższy:

http://www.nabilaton.pl/produkty/multi-box.html

ale: ma rewelacyjne COP, i dobrze sobie radzi w temperaturach do -30st. Mitsubishi...

Nie dość, że droższy to wymaga 500m3/h powietrza. Jeśli będzie zaciągać ujemną temperaturę to COP mocno spadnie. Taki Ariston z zaciąganym powietrzem z GWC będzie bardzie efektywny.

a tak w ogóle wystarczy Ci taki mały zasobnik? Też masz dwójkę dzieciaków, czyli model 2+2. To zarówno fachowcy jak i użytkownicy tego forum zgodnie twierdzą, że zbiornik powinien mieć raczej 270-300l? Sprawdziliśmy nasze ostatnie rachunki, i wyszło, że mamy zużycie wody minimum 60l/os.

Przed zasobnikkiem będę robił odzysk ciepła z wody szarej. Do zasobnika 110L bedzie docierać już podgrzana wstępnie woda, więc czas jej przygotowania w zasobniku będzie krótszy. To tak jak miałbym zasobnik ok. 160-180L zasilany bezpośrednio zimną wodą wodociągową. Na 2+2 powinno być wystarczające, tym bardziej, że chcę zastosować natryski z perlatorami i tego typu bajerami.

Edytowane przez Barth3z

PC Ariston NOUS EVO 110L

Cały czas mi chodzi po głowie tam pompa do CWU, ale jedna sztuka do CWU i CO:

- w lecie CWU, dla poprawienia COP wspomaganie z kolektora powietrznego własnej konstrukcji. wentylacja na GWC

- w okresach przejściowych dla niższej temperatury zasilania (wyższy COP niż dla CWU) przełączenie na podłogówkę i wspomaganie ciepłem z wentylacji. kolektor dachowy przełączony na wentylację (tak jak u R&K) lub GWC

- w zimie nie wiem co z pompą, wentylacja na GWC. oczywiście to wszystko jako wspomaganie grzałek. tylko że układ taki jest bardzo skomplikowany.

Cały czas mi chodzi po głowie tam pompa do CWU, ale jedna sztuka do CWU i CO:

- w lecie CWU, dla poprawienia COP wspomaganie z kolektora powietrznego własnej konstrukcji. wentylacja na GWC

- w okresach przejściowych dla niższej temperatury zasilania (wyższy COP niż dla CWU) przełączenie na podłogówkę i wspomaganie ciepłem z wentylacji. kolektor dachowy przełączony na wentylację (tak jak u R&K) lub GWC

- w zimie nie wiem co z pompą, wentylacja na GWC. oczywiście to wszystko jako wspomaganie grzałek. tylko że układ taki jest bardzo skomplikowany.

Troszkę skomplikowałeś. Taki układ nie ma sensu. Tym bardziej w domu pasywnym.

Ta pompa Aristona, nie ma żadnej wężownicy, więc nie możesz jej wykorzystać do CO i CWU. Albo jedno, albo drugie, ale dwa urządzenia.

Co do wykorzystania powietrza z wentylacji to z tym ostrożnie. Przy korzystaniu z reku musisz podmieszać powietrze wyrzucane z reku z powietrzem z dedykowanego GWC lub kolektora dachowego. Pisałem o tym problemie w wątku o powietrznych pompach ciepła.

Troszkę skomplikowałeś. Taki układ nie ma sensu. Tym bardziej w domu pasywnym.

Ta pompa Aristona, nie ma żadnej wężownicy, więc nie możesz jej wykorzystać do CO i CWU. Albo jedno, albo drugie, ale dwa urządzenia.

Co do wykorzystania powietrza z wentylacji to z tym ostrożnie. Przy korzystaniu z reku musisz podmieszać powietrze wyrzucane z reku z powietrzem z dedykowanego GWC lub kolektora dachowego. Pisałem o tym problemie w wątku o powietrznych pompach ciepła.

można pompką obiegową ogrzewać dwa bufory przez jakiś zawór trójdrożny, ale to faktycznie robi się skomplikowane. lepiej odłożyć pieniądze na większą pompę do wszystkiego, szczególnie że mój dom pasywny nie będzie. jest jeszcze pompa Hewalexa 3,8 kW w podobnej cenie, ma niezłe COPy, jest bez zasobnika, ale przepływ powietrza znacznie większy, więc tam trudno kombinować z wentylacją.

można pompką obiegową ogrzewać dwa bufory przez jakiś zawór trójdrożny, ale to faktycznie robi się skomplikowane. lepiej odłożyć pieniądze na większą pompę do wszystkiego, szczególnie że mój dom pasywny nie będzie. jest jeszcze pompa Hewalexa 3,8 kW w podobnej cenie, ma niezłe COPy, jest bez zasobnika, ale przepływ powietrza znacznie większy, więc tam trudno kombinować z wentylacją.

Na twoim miejscu poszukałbym pompy ciepła Panasaonica Aquare 5kW split w cenie poniżej 10k netto. Chyba, że poszedłeś w kable ?

Moim zdaniem dobry wybór. Do tego ta pompka Aquarea 5kW i wentylacja z rekuperatorem i masz optymalny układ. Taniej chyba się nie da.

A i w przyszłości fotowoltaika będzie potrafiła napędzić Ci ten zestaw, nawet w zimie.

Witam,

a kiedyś ludzie wynajmowali różdżkarzy, żeby nie stawiać budynków na ciekach wodnych.

no tak:) ale możemy tak o wszystkim: jak kable w posadzce- to ze pole elektr. sobie fundujemy; jak kominek- to że kotłownia w salonie; jak gaz- to uzależnienie od Putina...

Co człowiek nie zrobi zawsze będzie za i przeciw. Dlatego powinniśmy wybierać minimalne zło. Ja jestem za ekologią i dlatego wrzuciłem poprzednio jako wzór dom pasywny w którym jest piec na pelet, który ogrzewa budynek (ogrzewanie ścienne) oraz zabezpiecza w ciepłą wodę. Ogrzewanie ścienne jest b. przyjazne dla człowieka niż ogrz. podłogowe, które posiada więcej wad niż zalet. Pani jest inwestorem i decyzja należy do Pani. Czasami jest dobrze popatrzeć jak budują ludzie w krajach gdzie technika jest na wyższym poziomie od naszej. Uzależnieni zawsze jesteśmy od kogoś np.: mąż od żony i odwrotnie, ale nie ważne kto od kogo tyko żeby to było zdrowe uzależnienie. My polacy w ostatnim czasie b. mocno inwestujemy w urządzenia prądożerne. Większość społeczeństwa wie, że nasze elektrownie nie są ekologiczne a wręcz przeciwnie. Średniej wielkości elektr. na węgiel rocznie zabija (morduje) kilka osób. Dzisiaj mamy pęd na pompy ciepła bo wychodzi tanio, tylko co wychodzi tanio?. To musi każdy sobie sam odpowiedzieć.

Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego całej rodzince:bye:

Janek

Ogrzewanie ścienne jest b. przyjazne dla człowieka niż ogrz. podłogowe, które posiada więcej wad niż zalet.

Sądzę, że podłogówka jest najbardziej komfortowa:

http://img651.imageshack.us/img651/715/rozkladtemperatur.jpg

Jakie masz na myśli wady i zalety podłogówki względem ogrzewania ściennego ?

Ja znam dwie:

- przy ogrzewaniu ściennym możesz na podłodze położyć dowolne pokrycie.

- przy wewnętrznych ścianach grzewczych masz mniejsze straty na przegrodach niż w przypadku podłogówki (chociaż są to różnice na poziomie 1%).

A tak w ogóle to myślicie, że można pokusić się na budowanie domu, który musi wyjść pasywny, metodą gospodarczą? kusi mnie to bardzo, bo nie jestem kompletnym laikiem w temacie, znam też "polecane" ekipy. Różnica w kosztach ogromna... Myślicie, że tu tylko polec można, czy jest szansa na powodzenie?

według mnie większa szansa niż ekipami, jeśli jest czas. a czas i tak ktoś musi mieć, żeby ekipy pilnować, takie realia. można im powiedzieć, żeby robili inaczej do tej pory, ale jak się człowiek odwróci to wracają do swoich nawyków (praca po najmniejszej linii oporu)

Tzn nie budowałabym sama, tylko zatrudniała po kolei najlepszych wg mnie: tynkarzy, hydraulików, wylewkarzy, itd. To jest duża różnica w kosztach w porównaniu z jedną ekipą która zrobiłaby wszystko, na dodatek wydaje mi się, że poszczególne prace mogłyby wyjść dużo lepiej. Tylko zastanawiam się, czy wtedy da się zapanować nad odpowiednią izolacją wszelkich mostków i szczelnością budynku. Chyba i tak przydałby się ktoś, kto ogarniałby wykonawczo detale. Pewnie trzeba będzie też sporo więcej wizyt kierownika budowy.

na pewno lepiej i taniej osobnymi ekipami, ale każdego trzeba pilnować, szczególnie na etapie SSO, montażu okien, drzwi i izolacji. tynki i wylewki to nie problem. na instalacje można zerknąć po wykonaniu. ciężko o dobrego kierownika budowy. zaangażowany będzie każdy, jak się zapłaci, problem w tym, że kierownicy/projektanci w Polsce nie grzeszą wiedzą o energooszczędności i istotności mostków termicznych.