Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

Trudno dyskutować ze specjalistami z Sekocenbudu.

Marzenie wyszło 2291zł/m2. U mnie około 2450 zł/m2 (nie wygrałem niestety żadnego konkursu). Koszty zapłacone. Tyle, że Sekocenbud bazuje na budowie przez jednego wykonawcę. My mieliśmy różne ekipy i duże zaangażowanie organizacyjne z naszej strony.

Czy to dużo czy mało? Można odnieść się tylko do tego co podałem wyżej. No i bardzo ciekaw jestem ile zapłacił za dom jbloch. Wtedy będzie wiadomo, ile Marzena zapłaciła za "różnice którą dopłaciłaś do standartu pasywnego".

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy takim domu to prawie 100 tyś różnicy, a do pasywnego jeszcze mu daleko. Wow! A gdzie jeszcze odsetki od kredytu? Ile za to będzie lat grzania?

Za te 100tyś jest 500m2 grafitu, czyli po metrze dookoła i jeszcze starczy na lepsze okna. Naciąganie naiwnych.

Przemek- przecież Ty też wybudowałeś dom energooszczędny. Podasz koszty? Twój dom ekonomiczny, ten ze statystyk nie... są duże różnice... Tu nic nie piszą o domach certyfikowanych...

Trudno dyskutować ze specjalistami z Sekocenbudu.

Marzenie wyszło 2291zł/m2. U mnie około 2450 zł/m2 (nie wygrałem niestety żadnego konkursu). Koszty zapłacone. Tyle, że Sekocenbud bazuje na budowie przez jednego wykonawcę. My mieliśmy różne ekipy i duże zaangażowanie organizacyjne z naszej strony.

Czy to dużo czy mało? Można odnieść się tylko do tego co podałem wyżej. No i bardzo ciekaw jestem ile zapłacił za dom jbloch. Wtedy będzie wiadomo, ile Marzena zapłaciła za "różnice którą dopłaciłaś do standartu pasywnego".

Jeśli Sekocenbud podaje koszty przy jednym wykonawcy- to sprawa jasna. Wycenialiśmy u takich firm koszt budowy- i te wyceny nas powaliły.

Ja dobrze wiem, że mam dość drogi dom. Nie wydaliśmy na drzwi wejściowe 5 czy nawet 10tys, a więcej. Itd...Tylko, że to był nasz świadomy wybór i kwestie zawyżonych wycen z powodu certyfikatów nie miały tu znaczenia (zazwyczaj, bo np zmiana kosztu robocizny przy elewacji jednak była niemiła). tak jak jedni oszczędzą na oknach, a inni kupią komplet aluminiowych.... spore różnice w kosztach...

Przemek- przecież Ty też wybudowałeś dom energooszczędny. Podasz koszty? Twój dom ekonomiczny, ten ze statystyk nie... są duże różnice... Tu nic nie piszą o domach certyfikowanych...

Nie znam jeszcze zużycia, więc nie wiem czy energooszczędny, czy nie. Na razie wydałem około 230-240 tyś za 128m2 parterówkę, ze stropem terriva, 30cm grafitu dookoła, 35cm EPS 100 w podłodze, oknami na konsolach w warstwie styropianu, WM, GWC, n50=0,39 i oczyszczalnią. Dom miał być możliwie najtańszy, ale bez dziadowania na materiałach. Zostało mi jeszcze zrobić łazienkę, podbitkę, tynk na elewacji, schody i taras, oraz jakieś płytki na cokole, co razem wyjdzie jakieś 20 tyś, więc ostatecznie koszt budowy powinien zamknąć się w kwocie 2030zł za metr kwadratowy z wykończeniem brutto.

Zdaję sobie sprawę że nie jest to perła architektury ani szczyt komfortu (brak choćby rolet, antresoli, HS-u, czy odkurzacza centralnego), ale mam klimatyzację, rozprowadzenie DGP kanałami w podłodze, całkiem przestronne sypialnie 15m2, biuro i kuchnię oddzieloną od salonu, co uważam za błogosławieństwo, a przy tym kredyt nie jest wielki i przy dobrych układach da się to spłacić w 10 lat.

A ile to pali powiem na wiosnę.

..... n50=0,39 ...

A ile to pali powiem na wiosnę.

Jak juz tak porównujemy to niech Marzena poda wartosc tego parametru w swoim domu, bo ten Przemka jest na rewelacyjnie niskim poziomie, co przełozy sie na zmniejszenie zapotrzebowania na ciepło o ok 10-11% w stosunku do domu z n50=4,0 czyli wg norm domem szczelnym. Ten parametr dla pasywnych to 0,6

Marzena podawała go wcześniej. n50=0,4 (min. źródło).

Taka ciekawostka z FB. n50-0,17. Tutaj trochę więcej

[ATTACH=CONFIG]367134[/ATTACH]

Czyli tez rewelacyjnie, co do n50=0,17 w porównaniu do n50=0,4 to juz to taka sztuka dla sztuki gdyz róznica w zapotrzebowaniu na ciepło ponizej 1%.

Nawiasem mówiąc wynika z tych danych fakt ze najłatwiej ze wszystkich wymogów pasywnosci uzyskac n50 a najtrudniej wskaznik strat < 10 W/m2

Czyli tez rewelacyjnie, co do n50=0,17 w porównaniu do n50=0,4 to juz to taka sztuka dla sztuki gdyz róznica w zapotrzebowaniu na ciepło ponizej 1%.

Nawiasem mówiąc wynika z tych danych fakt ze najłatwiej ze wszystkich wymogów pasywnosci uzyskac n50 a najtrudniej wskaznik strat < 10 W/m2

Nawet n50= 0,34 (0,4 - było wstępnymi danymi szacunkowymi, bo druga próba była jakoś na piechotę zliczana; ostatecznie pierwsza próba 0,33 a druga 0,34 wyszła).

Te 10W/m2 to 1300W, co przy 500m2 powierzchni zewnętrznej daje 2,6W/m2 strat przy -20stC (a co jak będzie mniej?), czyli 0,065W/m2*K. Najlepsze dzisiejsze przegrody mają 0,08W/m2*K, więc chyba bardzo trudno osiągnąć warunek mocy grzewczej.

Chodzi o powierzchnię grzaną (uzytkową) a nie o powierzchnię przegrod.

tylko bez nerwów. dom mwie to spora powierzchnia do ogrzania, zysków bytowych nie jest dużo na 1 m2. dobrze, że pisze uczciwie co i jak. problem z kominkiem jest taki, że trudno tak naprawdę zmierzyć ile dostarczył energii, a ile wypuścił kominem.

mwie, mam nadzieję, że czasem się odezwiesz, szczególnie jeśli kominek się Wam trochę znudzi i częściej będziecie grzać kabelkami.

u nas we wrześniu dom bardziej się przegrzewa niż w lipcu czy sierpniu, pomimo nieco niższych temperatur zewnętrznych - słońce niżej i więcej promieniowania wpada do domu. też tak macie?

Gdy słonko jest w najwyższym punkcie to nawet bez okapu bezpośrednio do domu nie wchodzi a jak jest dużo okien południowych to trzeba zaprojektować odpowiedni okap który będzie chronił przed tym co piszesz. Ale od zachodu to nic prócz rolet nie uchroni.

Zgadzam sie ze to pierwszy sezon, moze i powinno sie zmniejszyc zapotrzebowanie na ciepło przy założeniu podobnej zimy jak poprzednia dla nastepnego sezonu. Przyjmuje sie ze dopiero 3 sezon grzewczy jest wiarygodny, ale znowu przy zalozeniu porównywalnych zim.Co do szacunków to nie kazdy potrafi to zrobic dokładnie czy tez z małym błedem, nie jest to takie proste jak sie wydaje. Niemniej jednak wyniki ozc dla tego budynku były zanizone i dalej to podtrzymuję. Nie chodzi mi kwestię nazewnictwa ale o porównanie obliczen z rzeczywistoscią. Nie znam ani jednego przypadku obliczeń dla domów pasywnych gdzie zapotrzebowanie na ciepło było by równe zuzyciu rzeczywistemu.

Bo to niemożliwe aby było identyczne. Nawet jak się z grubsza pokrywa to tylko przypadek bo obliczenia robi się dla temperatury 20st a de facto każdy ma mniej więcej 21-22st. tyle że OZC pokaże potrzebę ogrzewania nawet w lato wiec temu w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Na wynik obliczeń jak sam Pan wie ma dużo czynników wpływ, powiem nawet więcej uważam nawet że obliczenia nie powinny uwzględniać zysków bytowych bo od tego jakie się przyjmie zależy wynik obliczeń. Wiadomo że jakieś zyski bytowe są ale niewiadomo jakie bo wszystko zależy od rodziny. Można to policzyć ale to wymagałoby więcej pracy nad tym a dane które podaje program są zbyt ogólne i zawyżone bo ludzie obecnie kupują sprzęt energooszczędny który oddaje mało ciepła. Więc zyski bytowe nie powinno się brać pod uwagę lub przyjąć jakąś jedną wartość minimalną która na pewno zawsze będzie a to co się więcej nazbiera to tym lepiej dla użytkownika.

Chodzi o to, że pasywna moc grzewcza to 1300W i ta moc musi rownowazyc straty. W nocy nie ma zysków słonecznych więc ta moc musi pokryć całość strat, a są one przez przenikanie. Czyli jakie musi być U przegród?

Może by pomogło coś w tym rodzaju pomoże ograniczyć straty

chodzi o to aby na noc okna zasłaniała dodatkowa warstwa izolacji powodując mniejsze straty.

Gdy słonko jest w najwyższym punkcie to nawet bez okapu bezpośrednio do domu nie wchodzi a jak jest dużo okien południowych to trzeba zaprojektować odpowiedni okap który będzie chronił przed tym co piszesz. Ale od zachodu to nic prócz rolet nie uchroni.

Zaprojektuj proszę okap, który będzie chronił okna jesienią...Podaj jego wymiar. A potem uzasadnij, po co...

Parę razy już to pokazywałem wpływ słońca.jpg Opracowałem to gdy myślałem o samogrzejnym domu ale to jest nieistotne. Ważne że widać co będzie jak nie będzie okapu lub jak będzie mniejszy. Będzie to powodować że więcej słońca będzie wchodzić. Wydaje mi się że taki okap jest idealny jak na dom pasywny by się nie przegrzewało. Maj-lipiec nie zamieszczałem bo słońce nie wchodzi w tym przypadku do domu a ważne jest aby zobaczyć ile słońca przy takim okapie by wpadało w pozostałych miesiącach. Widać wyraźnie że najwięcej wpada gdy słońce jest najniżej a stopniowo gdy są okresy przejściowe.

Skoro jestem na tym forum kilka lat, to postawię kropkę nad i...

Koszty stanu deweloperskiego: 2291zł/m2 powierzchni użytkowej domu. Policzone ze studnią głębinową i jej osprzętem, całą hydrauliką (z hydroforem bez stacji uzdatniania wody), całą rekuperacją, całą elewacją łącznie z kamieniem i impregnatem, ...

dzięki ! jeśli to cena brutto, ze wszystkimi tymi składnikami i sami nie wykonywaliście prac oraz dom po Wa-wą to wynik jest bardzo dobry, przynajmniej 90% ludzi więcej płaci za domy standardowe

szkoda, że dałaś się wyprowadzić z równowagi przez tego krytykanta :/ i skasowałaś kawał swojej pracy - no niestety takie mamy u nas fora

nic nie musisz nikomu udowadniać najważniejsze, że jesteście zadowoleni z mężem :)

jeśli dobrze pamiętam, to dom obliczeniowo masz 2-litrowy - obliczenia robi się dla temp. 20st C, jeśli asolt ma rację i obliczenia były przesadzone nieco, powiedzmy masz 2,5 litrowy - to twierdzę uwzględniając :

- mokre drewno o niskiej wartości opałowej

- sprawność kominka 70%

- i najważniejsze pewnie nieschodziliście poniżej 23-24st.

że sumaryczne zużycie jakie podajesz dla pu ~185m2 (z pamięci) jest jak najbardziej w porządku

jak u siebie w OZC dom teoretycznie 1,5l jest dla 20st., a jak liczę temp. 24st to otrzymuję dom 2,4l

Kamil mijasz się z prawdą pisząc o tych 10W/m2

za stroną http://www.passivehouse-international.org

"Space Heating Demand not to exceed 15kWh annually OR 10W (peak demand) per square metre of usable living space"

jeśli chodzi o źródło ciepła, nie ma warunku o którym wspominasz aby nie było aktywnego źródła ciepła, a wskazanie, że dzięki niskiemu zapotrzebowaniu możliwa jest eliminacja drogiego systemu ogrzewania i równie dobrze może to być grzałka w reku jak i kable grzewcze, kominek czy pompa ciepła

już kiedyś gdzieś wstawiałeś to zdjęcie z okapem, chyba u siebie w wątku, z moich oberwacji w parterówce to się mniej więcej zgadza, ale jak skrócisz te 1,5m do 1-1,2m

Przemek - "2030zł za metr kwadratowy z wykończeniem brutto" - masz na myśli gotowe wszystko w domu, podłogi, AGD, stoły, łóżka itd. itp. ?

szok !!! to tylko pogratulować ! no ale Ty bardzo dużo sam robiłeś - więc ciężko potencjalnemu inwestorowi wyciągać z tego wnioski

mam podobny prosty dom, w tym samym zakątku świata i mi wychodzi 2040zł/m2 brutto ale stan deweloperski i zdecydowaną większość robiły ekpiy...

Nie liczę mebli, z wyjątkiem tych pod zabudowę, oraz zasłon, dywanów, kwiatków, obrazków i takich rzeczy, bo to już żona sama kupuje i nie wiem nawet za ile, niemniej jednak strasznych kwot nie wydaje. Część mebli mamy ze starego domu, a części jeszcze nie mamy i też jest OK. Niemniej jednak dla mnie dom w wersji pod klucz to budynek bez takich ozdóbek i bez mebli, więc tego nie liczę.