Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt i realizacja domu pasywnego

Recommended Posts

• Odpowiedzi 862
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oj nie wiem czy na trzech szybach wyjdzie wynik Uw 0,28.

Optymalne pakiety szybowe na trzech szybach mają U 0,6 i TR 56 %.

Ja też wątpię w takie wyniki, kiedyś symulowałem w u-wercie pakiety do 5 szyb i wychodziła porażka.

Na noc trzeba grube "rolety" albo okiennice z 20cm z pianki PU by ciepło nie uciekało.

A może to jest F1 i różnice w bolidach są nie duże? naprawdę rozmawiamy o tej klasie budowli, gdzie nie ma totalnie złych rozwiązań.

Widzisz u mnie na zimę jest usytuowanie kiepskie, ale na lato mam wyśmienite warunki, cień.

Stawiam na zyski bytowe i na autonomię + dobre gacenie. Skrupulatnie robię już projekt... tak aby później móc tylko robić detale.

A może to jest F1 i różnice w bolidach są nie duże? naprawdę rozmawiamy o tej klasie budowli, gdzie nie ma totalnie złych rozwiązań.

Widzisz u mnie na zimę jest usytuowanie kiepskie, ale na lato mam wyśmienite warunki, cień.

Stawiam na zyski bytowe i na autonomię + dobre gacenie. Skrupulatnie robię już projekt... tak aby później móc tylko robić detale.

Aby zmniejszyć potrzebę ogrzewania to trzeba dużymi oknami wystawić się na południe a w tych oknach zastosować szyby o wysokim g. Redukcja g powoduje zwiększenie roli ogrzewania i tego nie zmienisz. Lepiej jest mieć szyby o Ug=0,5 i g=53% niż Ug=0,3 a g=30% a niestety więcej szyb powoduje zmniejszenie g. Jeżeli masz szyby które współczynnik g zachowają min.50% a Ug zejdzie poniżej 0,4W/m2 to wtedy można zdziałać cuda ale też pozostaje drugi słaby punkt czyli profil. Jakoś sobie nie wyobrażam montażu pakietu 5-cio czy 6-cio szybowego w XPSie o wymiarach 2,5m2. Z drugiej strony cena takich pakietów mała nie będzie i nie będzie równoważyć (nie)zysków. Na dzień dzisiejszy taka kombinacja jest nieopłacalna i całkowicie bezsensowna. Z obecnymi możliwościami można budować domy pasywne więc trzeba szukać sposobów aby nie były za drogie bo niestety taka panuje obecnie opinia.

To prawda... Budując jeszcze raz co najmniej 2 okna wymieniłabym na fixy. Wizualnie są nie do pobicia. Problemów mniej. Ale wszystkich fixów mieć jednak bym nie chciała...

A my jesteśmy właśnie przed wymianą dwóch fixów na uchylne. Te kilka kWh mnie nie zbawi a jednak jest potrzeba prześmigać od czasu do czasu pomieszczenie chłodnym wieczornym powietrzem. Tak dla świeżości.

Nie wyjdzie ale to nie ma znaczenia. Pakiety 3szybowe dla domu są lepsze niż 6szybowe według M.A.G.a

Mój pakiet 6 szyb jest od takiej strony i takiej wielkości że ciężko wysnuć jakiekolwiek wnioski z jego jestestwa w domu :) Nigdy nie pada na niego śłońce, nie pada również deszcz. Wpuszcza światło rozproszone i to zadanie spełnia w 100%. No i wygląda zajebiście bo nie ma ramy :)

A my jesteśmy właśnie przed wymianą dwóch fixów na uchylne. Te kilka kWh mnie nie zbawi a jednak jest potrzeba prześmigać od czasu do czasu pomieszczenie chłodnym wieczornym powietrzem. Tak dla świeżości.

Chyba mamy odwrotne proporcje , to i odwrotne spostrzeżenia... u nas okien nieotwieralnych są 3 sztuki z 12, w tym jedna w garażu:).

Nie pomyślałabym, żeby okno w jadalni zrobić nieotwieralne, ale jeszcze ani razu nie było potrzeby go otwierać...Nie musiałoby mieć wtedy podziału...

Mój pakiet 6 szyb jest od takiej strony i takiej wielkości że ciężko wysnuć jakiekolwiek wnioski z jego jestestwa w domu :) Nigdy nie pada na niego śłońce, nie pada również deszcz. Wpuszcza światło rozproszone i to zadanie spełnia w 100%. No i wygląda zajebiście bo nie ma ramy :)

Okna nawet od północy przynoszą zyski ale że przynoszą więcej strat to są niepolecane od tej strony. Nawet gdy w OZC wrzuci się Twój pakiet szybowy to zapotrzebowanie na ciepło rośnie minimalnie w porównaniu do pakietu 3szybowego. Nie ma to sensu ekonomicznego jeżeli by się chciało pójść w tą stronę na większą skalę.

I tu potwierdza sie moja obserwacja, ze WM to dobra rzecz, ale otwartych okien nie zastąpi. Tylko moskitiery założyłem.

To prawda... Budując jeszcze raz co najmniej 2 okna wymieniłabym na fixy. Wizualnie są nie do pobicia. Problemów mniej. Ale wszystkich fixów mieć jednak bym nie chciała...

Ja mam same fixy nie licząc drzwi na taras i wejściowych. Nie żałuję takiej decyzji, zarówno pod kątem estetyki - widok samych pakietów jest niesamowity - jak i braku możliwości przewietrzenia. Przy pracującej wentylacji nie widzę potrzeby wietrzenia "oknami".

No ale ja jeszcze za krótko mieszkam, żeby moja wypowiedź była obiektywna. ;)

Ja mam same fixy nie licząc drzwi na taras i wejściowych. Nie żałuję takiej decyzji, zarówno pod kątem estetyki - widok samych pakietów jest niesamowity - jak i braku możliwości przewietrzenia. Przy pracującej wentylacji nie widzę potrzeby wietrzenia "oknami".

No ale ja jeszcze za krótko mieszkam, żeby moja wypowiedź była obiektywna. ;)

I jeszcze jedno bardzo ważne co masz :) masz parterówkę ;)

w piętrowym mam wrażenie że mimo wentylacji puszczonej na max i tak potrzebna jest opcja przewietrzania.