kamilb1987b 16.10.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 nic konkretnego na tej stronie mi się nie wyświetla ale mniejsza o to. czyli te kable będą grzać wylewkę w domu, a jak tym będziecie sterować? jak wyjdzie słonko i ogrzewanie się wyłączy to wylewka będzie jeszcze długo ciepła czyli zrobi się piekarnik. no chyba że to jest tak przemyślane że będzie dobrze. sam dalej szukam czegoś co można zastosować aby było dobrze więc pytam bo rozumiem że jakiś ekspert Ci to doradził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 bo jak przyłoży się do kominka to da tyle ciepła że kilka takich domów pasywnych by zasilił. a w kominku będzie się grzało przykładowo rekreacyjnie i nie ma co z ciepłem zrobić lub grzać w kominku jak będzie -5st i wtedy przykładowo nie trzeba mocy 10W/m2 tylko 5W a nie ma kominków z regulacja mocy od 0 do 2kW. tak samo jak danie pompy ciepła byłoby bezsensowne bo też nie ma takich o tak małych mocach. jestem ciekaw jak Ci się będą spisywać te kable w praktyce. bo przykładowo jak będą cały czas utrzymywać temperaturę podłogi na poziomie 24st i będą chodziły non stop to 2kWx24=48kW na dobę razy 30dni =1440kW x0,5=720zł więc raczej mało optymistyczny rachunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.10.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 bo jak przyłoży się do kominka to da tyle ciepła że kilka takich domów pasywnych by zasilił. a w kominku będzie się grzało przykładowo rekreacyjnie i nie ma co z ciepłem zrobić lub grzać w kominku jak będzie -5st i wtedy przykładowo nie trzeba mocy 10W/m2 tylko 5W a nie ma kominków z regulacja mocy od 0 do 2kW. tak samo jak danie pompy ciepła byłoby bezsensowne bo też nie ma takich o tak małych mocach. jestem ciekaw jak Ci się będą spisywać te kable w praktyce. bo przykładowo jak będą cały czas utrzymywać temperaturę podłogi na poziomie 24st i będą chodziły non stop to 2kWx24=48kW na dobę razy 30dni =1440kW x0,5=720zł więc raczej mało optymistyczny rachunek. Utrzymywanie temperatury to uzupełnianie strat, a jak straty są 5 kWh/m2 rocznie, to ile wyjdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.10.2014 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Oczywiście w najczarniejszym scenariuszu nie zakładamy grzania non stop. Wyjdzie jednak to dopiero w praniu. Są już tacy, co grzeją kablami, ich rachunki w dobrze ocieplonych domach nie są zatrważające. jak robiłam prostą kalkulację, to mi wychodziło nie więcej niż 1200zł rocznie (sama opłata za prąd bez kosztów stałych, ale liczyłam tylko na 2.taryfę)+ jakiś margines uwzględniający skrajną pogodę. To bardzo duży dom. Przy najgorszej izolacji stosowanej do takiego ogrzewania kable zużywają 10kWh/m2 rocznie. Poza tym druga taryfa przy ogrzewaniu kablami zwiększa zużycie i pogarsza komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 17.10.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 primo: nie wiem, o jakim domu mówimy, ale mój na pewno nie jest bardzo duży. Powierzchnia ogrzewana to ok.185m2. secundo: licząc takie straty i tak wychodzi 1000zł rocznie. tertio: przy niskich mocach kabli zapewne wycofamy się z drugiej taryfy. Czas pokaże. 185 x 5 x 0.53 = nie daje 1000zł. nawet na 1 taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 mając powierzchnię 185 x 15kWh=2775kWh x 0,5zł=1387,5zł wiec z grubsza tyle trzeba ogrzewając kablami a ludzie nie mają domów pasywnych tylko energooszczędne i z pompą ciepła mają rachunki po 2tyś z cwu więc co to ma za sens? zbudować dom pasywny i płacić za ogrzewanie ponad 1000zł? mając taki dom raczej by się chciało mieć przykładowo rachunki 150zł-200zł za prąd i w domu mieć wszystko na prąd razem z ogrzewaniem i cwu. tylko wtedy to ma sens czyli tak aby prawie nie czuć że zima była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 17.10.2014 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 185 x 5 x 0.53 = nie daje 1000zł. nawet na 1 taryfie. ale p.Marzenka nie będzie mieć domu 5kWh tylko jak dobrze pójdzie 15kWh/m2 więc nie wiem co Pan liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 17.10.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Trzeba się zastanowić, w co mierzyć. czy zainwestować trochę więcej w ocieplenie, czy np w pompę ciepła. Nic za darmo. Niskie rachunki w domach energooszczędnych wiążą się z wydatkiem na dobrą pompę. Nie za 12 tys, tylko jak by nie patrzeć, grubo więcej. Można za 12 trzeba tylko poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2014 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) tak naprawdę 12,5 kWh/m2. Obliczeniowo oczywiście. I myślimy poważnie o fotowoltaice. Mozna zapytac skąd taka wartosc?, z przedstawionych wczesniej wyników obliczeń ozc nie wynika aby ten dom był pasywny, patrząc na jego bryłę obliczenia wydają sie byc wiarygodne. Kolejne pytanie dlaczego jest mowa o budynku pasywnym?, wymogi pasywnosci tak w skrócie to Euco<= 15 kWh/m2 *a, oraz drugi zdecydowanie trudniejszy do spelnienia warunek jednostkowego obciązenia cieplnego <= 10 W/m2. Ten dom będzie co najwyzej energooszczedny. Oczywiscie za pomocą pompy ciepła moze te warunki osiągnąc, ale nie bedzie to dom pasywny w sensie spełnienia tych dwóch warunków Edytowane 17 Października 2014 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.10.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Co do wartości- nie wypowiem się, nie robiłam obliczeń. Mogę pomęczyć autora o szeroki komentarz. Ale tak się zastanawiam, jakim cudem mógłby to nie wyjść dom pasywny, abstrahując od wyliczeń ozc. Ocieplenie pod płytą, ciągłe, 30cm xpsu. boki płyty także. opaska przeciwwysadzinowa. Ściany z grubością ocieplenia 40cm, Dach- jeszcze więcej. Brak mostków cieplnych. Bryła praktycznie idealna kostka. Okna spełniające wymogi z nawiązką, w montażu w systemie MOWO. Dach szczelny. Uszczelnione wszelkie przebicia na instalacje. W niektórych miejscach nawet na wszelki wypadek aerożel. Budowa pod stałą kontrolą i nadzorem. Na budowie odwiedziny osób cytowanych tu na forum wielokrotnie jako autorytety i najlepsi fachowcy. To co ma spełniać wymogi? I jak wybudować lepiej? Czy nie wkraczamy w jakieś dziwne zabawy na cyfrach? To czy dom będzie pasywny czy tez nie mówią nam obliczenia ozc. Jako ze zajmuję sie tym zawodowo, licząc wiele domów i porównując wyniki z zuzyciem w domach juz zamieszkałych moge stwierdzić na ile obliczenia ozc sie zgadzają z rzeczywistoscią. To ze dom bedzie szczelny aby spełnic n50=0.6 dla domów pasywnych to nie wszystko, pasywnosci tez nie zapewnią podane parametry przegród. Niekorzystna dla pasywnosci jest równiez bryła. Tak dla porównania dla kol. bartheza Euco= 10 kWh/m2 (lepiej o 50% niz jest wartosc graniczna czyli 15kWh/m2, ale obciązenie cieplne u niego to 18 W/m2 czyli 80% wiecej niz wymaga norma. Dla Twoich wyników ten wsp. to ok 23 W/m2 czyli 130% niz wymaga norma i mie ma zadnej to ale zadnej mozliwosci aby osiągnąc normowe 10 W/m2, równiez Euco> 20 kWh/m2 Twojego domu nie kwalifikuje go do miana pasywnego. Obliczenia ozc które przedstawiłas uwazam za wiarygodne, ale skąd na ich podstawie wysnuto wniosek ze dom spełnia warunki pasywnosci tego nie wiem. Moze inaczej, wszystkie przegrody spełniają warunki dla pasywnych ale cały dom juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Przy tych grubościach, coś jest nie halo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 17.10.2014 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 (edytowane) [usunięta] Edytowane 11 Września 2016 przez mwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 17.10.2014 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2014 Oj miałem poprawić posta ... mnie interesuje dwa parametry Htr i Hve ... Htr to straty na przenikanie w W/K a Hve to straty na wentylację..Plus powierzchnia domu ... 15 kWh/m2 rok udaje się zrobić na 10cm izolacji. ale 10wat /m2 już nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts