Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przesunięcie ściany działowej,a obciążenie stropu

Recommended Posts

Witam, planuje przesunięcie ściany działowej w mieszkaniu w budynku wielopiętrowym. Obecna wykonana jest z bloczków silikatowych drążonych E8, nową ścianę chciałbym zbudować z bloczków silikatowych drążonych E12. Zdecydowałem się na 12 ponieważ będzie to ściana kuchenna. Natomiast znajomy zwrócił mi uwage iż taka ściana będzie znacznie cieższa i powinienem sprawdzić czy strop poradzi sobie z takim obciążeniem.

Sprawdziłem w dokumentacji budynku, informacja dotycząca stropu to to iż jest on żelbetonowy o wytrzymałości 150kg/m2 - 1,5KN na m2

Długość ściany to 230 cm, wysokość 280 cm.

scianka działowa.JPG

Na rysunku (w załączniku) na pomarańczonowo zaznaczona obecna ściana, na czerwono miejsce w które chcę ją przenieść. Odległość między starą a nową to 60 cm. Na czarno zaznaczonne ściany działowe. Po lewej stronie szyb pionowy idący przez wszystkie kondygnacje budynku.

Będe wdzięczny za informację czy mogę spokojnie murowąć tę E12.

Prędzej sprawdź jaki jest rodzaj tego stropu: pełny monolityczny, czy belkowo-płytowy, czy gęstożebrowy.

W pierwszym przypadku nie będzie większego problemu, na następnych trzeba mieć szczegółowy plan stropu.

Czy m2 porotermu 12 cm nie jest lżejszy niż silka 12 ? - teoretycznie stropu nie wolno dociążać.

Posiadam tylko informacje iż strop wykonany jest z płyt płaskich krzyżowo zbrojonych opartych na słupach żelbetowych oraz żelbetowych ścianach nośnych. Grubość stropu to 21 cm.

Cegła 11,5 Porothermu waży 12kg, cegła silikatu 12 waży 9kg, natomiast na 1m2 wchodzi 8 cegieł porothermu, a 15 cegły silikatowej czyli 40 kg różnicy na metrze na korzyć porothermu ;)

Wolałbym jednak z silikatu bo posiadam jeszcze pozostałości po budowie u znajomego.

Edytowane przez maken30

Strop masz dobry.

Wymiana na grubszą działówkę to dociążanie stropu i nie powinno się tego robić.

Z drugiej strony nie słyszałem aby kiedyś budynek zawalił się bo z powodu różnicy kilkudziesięciu kilogramów.

Generalnie nikt tobie oficjalnie nie powie, że możesz tak zrobić...... ale sam pewnie wiesz.

• 8 months później...
  • 2 months później...

Witam,

Chcę przesunąć ściankę w jednym z pomieszczeń w domu z lat 70-tych na pierwszym piętrze. Proszę o poradę jak ciężką mogę postawić ściankę w nowym miejscu, aby nie stanowiła zbytniego obciążenia dla stropu. Ścianka będzie przesunięta o 110cm od swojego pierwotnego położenia i strop pod nią nie będzie miał podparcia na poziomie niżej (miała podparcie w swoim pierwotnym położeniu). Strop ma grubość 12cm, z prętami zbrojeniowymi gładkimi fi- 12 co 29cm i fi8 co 16cm. Rodzaj stropu proszę „wyczytać” ze zdjęcia po odkuciu tynku (monolityczny? z cegłami miedzy prętami). Układ prętów i rozmieszczenie ścian zamieściłem na rysunku. Nowa ścianka w kształcie litery L zaznaczona na zielono. Zależy mi na ściance ciężkiej z silikatów 120mm, nie chcę k-g i gazobetonu. Przewidywana waga takiej ścianki 1500kg.

ps. Jeśli chodzi o likwidację ścianki nośnej (1,7 m długości) to strop nad nią będzie wsparty stalowym dwuteownikiem h120 lub 140.

rysunek1.jpgzdjęcie4.jpgzdjęcie3.jpg

Edytowane przez Mario029

Sciany nosnej nie mozesz ruszac!

Jeśli chodzi o likwidację ścianki nośnej (1,7 m długości) to strop nad nią będzie wsparty stalowym dwuteownikiem h120 lub 140. To mam uzgodnione z konstruktorem.

Proszę o opinie jak ciężką mogę postawić ściankę w nowym miejscu, aby nie obciążyć stropu.

Edytowane przez Mario029