Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

100% podłogówki + termostaty

misiupl

Recommended Posts

Witam,

w budowie mam dom parterowy, ogrzewanie 100% podłogówka z pieca kondensacyjnego.

Mam trzy sypialnie, łazienkę i salon + kuchnia + hol jako otwarte pomieszczenia. Chce zrobić sterowanie do podłogówki w sypialniach i łazience, ale czy dać jeden termostat w salonie czy tam bez regulacji?

Jest jeszcze WC, pralnia i wiatrołap - ale tam raczej termostat nie potrzebny.

PS. Jestem na etapie elektryki - chcę położyć same kable do termostatów i siłowników.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Edytowane przez misiupl

Chciałbym mieć możliwość dostosowania temp w sypialniach i łazience, wiem o kilkugodzinnej bezwładności OP.

Zabawę zaworami przy rozdzielaczu pozostawiłbym sobie na pozostałe pomieszczenia. Można tak mieszać?

Czy zamykanie/otwieranie pętli przez siłownik nie będzie miało wpływu na pozostałe pętle w tym samym rozdzielaczu?

Nie chodzi o oszczędności. Zakładam, że w tygodniu w domu nas prawie nie ma, i żeby lepiej się spało temp obniżona. Następnie przychodzi weekend i chcemy się powylegiwać, albo ktoś jest chory i nie wychodzi 3 dni z pokoju - chciałbym mieć możliwość podniesienia temp.

W łazience to nawet nie wiem jakiej temp oczekiwać.

Salon i pozostała otwarta część domu w stałej temp.

Może nie potrzebnie kombinuję, kable wstawię i chyba pobawię się jeden sezon bez termostatów i siłowników.

Połóż sobie przewody na termostaty we wszystkich pomieszczeniach plus na siłowniki. To nie problem dla elektryka. Masz rację, że możesz sobie nastawić tam gdzie Was nie np. 17 stopni a w innym pomieszczeniu 22.5 stopnia. Zabawa rotametrami nie jednego już wpędziła w stan bliski samobójstwu. Zamykanie/otwieranie pętli siłownikiem nie ma wpływu na inne pętle na tej samej belce. Ja mam siłowniki na 5 pętlach na tej samej belce i hula. Najlepiej jednak jak są to pętle od różnych pomieszczeń...jedna do kuchni, druga do salonu, trzecia do korytarza, czwarta do łazienki. Jak masz w salonie np. 2-3 pętle to spinasz kable i dajesz siłownik jeden co obsługuje je razem. Ale to można robić już później... taraz połóż kable wszędzie. zaprojektuj tam aby sterowniki/programatory na ścianach były ok 1.5 metra nad podłoga najmniej i w miejscach bez słońca.

Może nie potrzebnie kombinuję, kable wstawię i chyba pobawię się jeden sezon bez termostatów i siłowników.

:yes: A najlepiej ze dwa (pierwszy sezon domek wysycha i mogą być po czasie korekty)

U mnie już piąty sezon te kabelki sobie wiszą i jestem absolutnie przekonany, że nigdy z nich nie skorzystam.

Jeżeli nie chodzi o oszczędność to OK sprawa jasna , w tedy na sterowniku od kotła ustawiasz np 24*C temperatura łazienkowa a w innych pomieszczeniach skręcasz niżej lub 24*C masz wybór . Kable prowadź tam gdzie będziesz chciał sterować temperaturą oczywiście pętle podłogówki też tam muszą się znajdować ale nie koniecznie np: ja mam tak że pętla idzie do łazienki potem leci powrotem do wiatrołapu i wraca do rozdzielacza , kuchnie też mam tak zrobioną z powrotu jest zasilany wiatrołap kuchnia otwarta z salonem to inna sprawa . Tak jak kolega napisał sterowniki w pokojach na wysokości 1,50m w zacienionym miejscu ale nigdy na zewnętrznej ścianie staraj się je umieszczać na wewnętrznej ścianie w budynku .Nie wiem jaki będziesz miał kocioł ale przeważnie dedykowane sterowniki do kotłów są po kablu ale są też po wifi .Sterowniki przeważnie umieszcza się w salonie to ja bym na twoim miejscu puścił tam po dwa wymagane kable jeden do sterownika kotła a drugi do sterownika elektrozaworów na rozdzielaczu .

Podnoszenie temperatury przy podłogówce trwa bardzo długo nawet do 24h o 1-2*C podłogówka to temat rzeka każdy chce sterować podnosić obniżać temp ale to się wszystko wiąże z kosztami i czasem . Chcesz szybciej podnieść temp. to dajesz większą temp. zasilania ale w tedy kocioł mniej kondensuje większe spalanie gazu masz itd....

Dzięki za odpowiedzi.

Nie wiem jeszcze jaki to będzie kocioł, ale czy muszę dawać kolejne kabelki do sterowania piecem z salonu?

Myślałem, że sam raz na jakiś czas ustawię mu temp w jakiej ma chodzić.

Czy może lepiej dać kabelki do sterowania kotłem w salonie i z tego sterownika + sterownik pogodówki --> kocioł sam dobierze temp czynnika?

Musisz wiedzieć że sterowanie kotłem odbywa się w co najmniej 3 wariantach tak jest w vaillancie i innych kotłach może być podobnie czyli :

1. sterowanie pogodowe

2. Sterowanie pogodowe + czujnik temperatury w pomieszczeniu

3. Sterowanie pogodowe z opcją korekta

Zakładam że teraz mieszkasz gdzieś w "blokach " i ciepło jest dostarczane 24h i możesz sobie je regulować do woli otóż taki wariant w domku raczej się nie sprawdza .W twoim przypadku jeżeli wybrał byś opcję 2 to moim zdaniem sterownik od kotła musiał by się znajdować w pomieszczeniu gdzie będzie najwyższa temperatura czyli w łazience w innym wypadku gdy dasz sterownik w salonie i zadasz 24*C to wiadomi w salonie będzie wysoka temperatura .

Dlatego pisałem o dwóch czujnikach w salonie bo w tedy główny sterownik kotła pracuje tylko w trybie pogodowym a drugi czujnik daje informacje na elektrozawory dość i odcina obieg . Na koniec listwa która steruje elektrozaworami dobrze żeby miała opcję gdy wszystkie elektrozawory zamknięty wyłącz kocioł bo inaczej kocioł dalej może pracować i mielić wodę w koło ( w sprzęgle lub w jakimś bajpasie )

Tak ja to mniej więcej widzę , też mam wszędzie podłogówkę i wszędzie elektrozawory oprócz salonu po 4 miesiącach użytkowania mniej więcej widzę o co tu chodzi .Też sobie wymyśliłem że w łazience chce mieć 24*C i w takim układzie wypada przenieść sterownik do łazienki ,

Jak masz jakieś swoje przemyślenia to pisz bo możliwe że ja tkwię w jakimś błędzie :rolleyes:

ps.

Taki domek jak twój stoi niedaleko mnie tylko tam nie ma poddasza użytkowego , dach był z gotowych wiązarów dachowych ,z zewnątrz wygląda świetnie kryty płaską dachówką wszystkie okna mieszkalne do samej podłogi świetne rozwiązanie żałuję że tak nie zrobiłem a miałem zrobić :( co to za projekt ?

Edytowane przez uris

Też będę mieć termostaty w każdym pokoju po to by mieć różne temperatury np. o wiele niższą w sypialni lub nieużywanym pokoju. Ma to poprawić komfort i nie chcę aby wszyscy domownicy biegali do kotłowni i coś tam kręcili zaworami. Czyli dla wygody.

Tylko jeżeli chcesz pogodzić koszty z " komfortem " to ja rozumiem przez to że twoja najwyższa zadana temperatura jest rzędu 21-22*C a wszystkie inne temperatury w innych pomieszczeniach są równe lub niższe . W innym przypadku obawiam się że mocno to sie odbije na spalaniu gazu .

Musisz wiedzieć że sterowanie kotłem odbywa się w co najmniej 3 wariantach tak jest w vaillancie i innych kotłach może być podobnie czyli :

1. sterowanie pogodowe [...]

2. Sterowanie pogodowe + czujnik temperatury w pomieszczeniu

3. Sterowanie pogodowe z opcją korekta

Zakładam że teraz mieszkasz gdzieś w "blokach " i ciepło jest dostarczane 24h i możesz sobie je regulować do woli otóż taki wariant w domku raczej się nie sprawdza .W twoim przypadku jeżeli wybrał byś opcję 2 to moim zdaniem sterownik od kotła musiał by się znajdować w pomieszczeniu gdzie będzie najwyższa temperatura czyli w łazience w innym wypadku gdy dasz sterownik w salonie i zadasz 24*C to wiadomi w salonie będzie wysoka temperatura .

Dlatego pisałem o dwóch czujnikach w salonie bo w tedy główny sterownik kotła pracuje tylko w trybie pogodowym a drugi czujnik daje informacje na elektrozawory dość i odcina obieg . Na koniec listwa która steruje elektrozaworami dobrze żeby miała opcję gdy wszystkie elektrozawory zamknięty wyłącz kocioł bo inaczej kocioł dalej może pracować i mielić wodę w koło ( w sprzęgle lub w jakimś bajpasie )

Tak ja to mniej więcej widzę , też mam wszędzie podłogówkę i wszędzie elektrozawory oprócz salonu po 4 miesiącach użytkowania mniej więcej widzę o co tu chodzi .Też sobie wymyśliłem że w łazience chce mieć 24*C i w takim układzie wypada przenieść sterownik do łazienki ,

Jak masz jakieś swoje przemyślenia to pisz bo możliwe że ja tkwię w jakimś błędzie :rolleyes:

U siebie na dzień dzisiejszy widzę to tak:

- piec działający na sterowaniu pogodowym i do tego listwa do obsługi termostatów i siłowników

Zastanawiam się tylko czy dobrze rozumie sterowanie pogodowe:

jak na piecu na sterowaniu pogodowym ustawię np. 30stC na dzień dzisiejszy przy 0 stC na zewnątrz to czy on sam podbije/obniży wg krzywej od mojej zadanej? W takim wypadku nie widzę potrzeby dodatkowego sterowania pieca w łazience czy salonie - będą tam termostaty podłączone do listy.

ps.

Taki domek jak twój stoi niedaleko mnie tylko tam nie ma poddasza użytkowego , dach był z gotowych wiązarów dachowych ,z zewnątrz wygląda świetnie kryty płaską dachówką wszystkie okna mieszkalne do samej podłogi świetne rozwiązanie żałuję że tak nie zrobiłem a miałem zrobić :( co to za projekt ?

dom należy do rodziny Kameralnych z Domy z Wizją

My mamy wersję z poddaszem użytkowym, ale nie wykańczamy jej na razie, ocieplamy strop. Dachówka płaska obowiązkowa przy tym projekcie wg mnie.

Edytowane przez misiupl

Widzę że nadal nie ogarniasz tematu jak działa sterowanie pogodowe i całe to sterowanie . Na sterowaniu pogodowym nic nie ustawiasz .

Pogodówka działa tak że na podstawie czujnika pogodowego ( który jest na zewnątrz budynku na północnej ścianie !! około 2m od ziemi ) kocioł dopasowuje temperaturę zasilania wody w instalacji C.O. .Jak jest wszystko prawidłowo ustawione to czy na zewnątrz -15 czy +15 w domu masz zawsze taką temperaturę jaka sobie ustawisz .

Musisz nauczyć się podstawowych pojęć jak

1. Krzywa grzewcza

2.Temperatura zasilania

3.Temperatura zadana

4.Sterowanie pogodowe ( włącznie z różnymi jej opcjami )

5.Kiedy kocioł pracuje ekonomicznie

6.Bezwładność podłogówki od czego zależy

7.kondensacja ( sprawność kotła )

8. ile kosztuje 1m3 gazu po wszystkich opłatach średnio w taryfie W 3.7 to około 2.15zł i ile się go spala rocznie

Tym się powinieneś zainteresować bo później będzie płacz . Kable oczywiście sobie pociągnij ile się da, na tym nie stracisz później będziesz miał możliwości

Musisz zrozumieć jedną rzecz że jak na głównym sterowniku od kotła masz ustawiona temp. np 23*C to w innych pokojach czy łazienkach wyższej temperatury nie osiągniesz niż 23*C bo taką temperaturę ma zadaną kocioł , jedynie możesz obniżyć w innych pomieszczeniach temperaturę .

To co ty chcesz osiągnąć to byś musiał grzać ponad normę czyli ustawić na sterowniku 30*C a w pokojach i łazienkach ustawić sobie niższe temperatury po takim zabiegu gazownia uzna cię za cudownego klienta ;-)

Edytowane przez uris

Tylko jeżeli chcesz pogodzić koszty z " komfortem " to ja rozumiem przez to że twoja najwyższa zadana temperatura jest rzędu 21-22*C a wszystkie inne temperatury w innych pomieszczeniach są równe lub niższe .

dokladnie tak jak piszesz

to samo mozna uzyskac idac do kotlowni i przykrecajac zawor z tym ze chce to zrobic z sypialni