Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czesc, zdecydowalem sie nad budowa domu. Chce rozpatrzec wszelkie mozliwosci.

w tym watku chce poruszyc sama kwestje ekonomiczna. Komfort uzytkowania nie jest sprawa w tym watku.

Wielkosc domu ktora mnie interesuje to 100m2. Mieszkam sam bez dzieci :) I planuje tam mieszkac przez najblizsze 40 lat Smile

Moje pytania:

- Dlaczego dom pasywny jest drozszy od tradycyjnego? we wszelkich wyliczeniach firm architektonicznych? rozumiem ze to sa wyliczenia dla zastosowania ogrzewania elektrycznego z rekuperacja + pompa ciepła?

Tego czego nie rozumiem to ze w w budownictwie tradycyjnym trzeba zainwestowac w kotlownie + osprzet, kominy itp. Moj kolega dostal wycene 45tys za calosc dla swojego domu 120m2. Nie liczac juz koszt budowaniu kotlowni, kominow + serwisu i przegladow. Sadze ze wszystko mozna wycenic na okolo 70tys.

Zatem nie rozumiem dlaczego domy pasywne ogrzewane pradem w taryfie nocnej np sa drozsze w budownie?

W pasywnosci rezygnujemy z kominka na rzecz wentylacji mechanicznej z rekuperacja, dodajemy steropian a to przeciez wychodzi taniej od wybudowaniu kotlowni i dodatkowo mamy dotacje 50K.

Rozumiem ze pompa ciepla w pasywnosci tez nie ma sensu poniewaz sie nigdy nie zwroci z powodu malego zapotrzebowania na energie domu pasywnego.

Nie jestem expertem w budownictwie zatem prosze o wyjasnienie mi na jakiej zasadzie to dziala :)

• Odpowiedzi 79
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesc, zdecydowalem sie nad budowa domu. Chce rozpatrzec wszelkie mozliwosci.

w tym watku chce poruszyc sama kwestje ekonomiczna. Komfort uzytkowania nie jest sprawa w tym watku.

Wielkosc domu ktora mnie interesuje to 100m2. Mieszkam sam bez dzieci :) I planuje tam mieszkac przez najblizsze 40 lat Smile

Moje pytania:

- Dlaczego dom pasywny jest drozszy od tradycyjnego? we wszelkich wyliczeniach firm architektonicznych? rozumiem ze to sa wyliczenia dla zastosowania ogrzewania elektrycznego z rekuperacja + pompa ciepła?

Tego czego nie rozumiem to ze w w budownictwie tradycyjnym trzeba zainwestowac w kotlownie + osprzet, kominy itp. Moj kolega dostal wycene 45tys za calosc dla swojego domu 120m2. Nie liczac juz koszt budowaniu kotlowni, kominow + serwisu i przegladow. Sadze ze wszystko mozna wycenic na okolo 70tys.

Zatem nie rozumiem dlaczego domy pasywne ogrzewane pradem w taryfie nocnej np sa drozsze w budownie?

W pasywnosci rezygnujemy z kominka na rzecz wentylacji mechanicznej z rekuperacja, dodajemy steropian a to przeciez wychodzi taniej od wybudowaniu kotlowni i dodatkowo mamy dotacje 50K.

Rozumiem ze pompa ciepla w pasywnosci tez nie ma sensu poniewaz sie nigdy nie zwroci z powodu malego zapotrzebowania na energie domu pasywnego.

Nie jestem expertem w budownictwie zatem prosze o wyjasnienie mi na jakiej zasadzie to dziala :)

Widzisz, dom pasywny to w naszym specyficznym kraju jeszcze jakby nowość. Obecnie żyjące pokolenia mają wpojone w głowy to, że jak nie nawalisz do pieca węgla, to ci ciepło nie będzie. To kwestia mentalności. Ja jak budowałem dom to dla niektórych byłem i do dziś jestem dziwolągiem. Bo chciałem mieć dom pasywny, ale chciałem też mieć kominek no i po wypracowaniu kompromisu mam dom energooszczędny. Ale niedowiarki pukały mnie w głowę i mówiły, że kominkiem domu nie ogrzeję, że po co mi drogi rekuperator, po co solary i bufor w instalacji ogrzewania. Ale jak na razie moje pierwotne założenia sprawdzają się w praktyce już drugą zimę. A koszty ogrzewania są dużo mniejsze niż u tych, którzy się śmiali podczas mojej budowy.

Wracając do twojego pytania, dlaczego dom pasywny jest droższy? Po pierwsze to wcale tak nie musi być. Jak napisałeś, musisz co prawda zainwestować w droższe instalacje, ale pomijasz kominy, możesz odpuścić sobie piwnicę, bo nie potrzebujesz kotłowni, nie instalujesz drogiego kotła i instalacji C.O. Po po cholere bawić się w to, jak dom możesz ogrzać suszarką do włosów?

Na etapie budowy musisz założyć lokatę na wysoki procent, którą będzie solidna, wysokiej jakości izolacja termiczna domu, z każdej strony, czyli podłoga, ściany, strop. Musisz zainwestować w solidne, ciepłe okna, instalację z rekuperatorem, odnawialne źródła energii. Możesz sobie też walnąć pompę ciepła (do dziś nie wierzę w to źródło ciepła), produkować własną energię elektryczną i wybudować dom nawet plus energetyczny, czyli taki, który będzie więcej energii produkował niż zużywał. A że mieszkasz sam, to jest to wielce prawdopodobne.

W tej całej zabawie w budowanie chodzi o to, żeby na początku poczynić założenia co do naszego przyszłego domu, a później zgodnie z tymi założeniami zacząć budowę, bo wymaga to znalezienia odpowiedniej działki, projektu domu, instalacji i wykonawców. A ci ostatni muszą się znać na robocie, bo dom pasywny wymaga szczególnej staranności i dbałości o szczegóły i detale. Machnięcie ręką w kilu miejscach, kilka niedoróbek i po pasywności.

Wyższy koszt budowy domu pasywnego może tez wynikać z tego, do czego go porównujesz. Bo jeśli do domu zbudowanego z pustaków robionych ze szwagrem w ogrodzie, z najtańszymi oknami, dachem pokrytym blachą trapezową i kotłownią z piecem " na wszystko" to rzeczywiście różnica pojawi się i to spora. Ale jeśli w porównaniu spojrzysz ma zwykły dom, zbudowany z dobrej jakości materiałów, ze średniej jakości oknami, dachem z dachówki i nowoczesnym kotem w ogrzewaniu, to różnica będzie już niewielka. Wyniknie tylko z różnicy w termoizolacji. A ta lokata i inwestycja szybko się zwróci i to z nawiązką. Podpowiem tylko, że niektóre materiały izolacyjne można, przy odrobinie szczęścia mieć za darmo lub z dużym rabatem.

Według mnie dziś nie opłaca się już budować domów spełniających obecne normy dotyczące energooszczędności. Trzeba iść w kierunku pasywności lub plus energetyczności, ale to moje skromne zdanie.

Przepraszam że się tak rozpisałem, ale to temat rzeka.

Marek Mika

http://marekmika.in

Niestety, ale pasywny nie wyjdzie taniej od tradycyjnego ... Kilku forumowiczów (Henok, andiusss itp.) liczyli, że najtańszym w budowie i późniejszej eksploatacji będzie dom energooszczędny w okolicach 30-4kWh/m2/rok. Do takiego domu wstawiamy gruntową pompę ciepła za 10tys. brutto (np. Hewalex'a) i to powoduje, że nie ma uzasadnienia na dalsze zwiększanie izolacji, bo nie zejdziemy już bardziej z ceny źródła ciepła.

Następnym etapem jest dom samogrzejnyj i autonomiczny, pasywny jest mocno energooszczędny.

Ale nie jest w stanie utrzymać temperatury, bez ogrzewania. Mówię tu o ogrzewaniu typowym źródłem iż musi być inaczej temperatura spada.

Mogę użyć EPSG (grafitowy) 70cm ale jak się uda wolę kostkę słomy... zamiast 45 tyś na izolację (bez fundamentów) wydam

5 tyś robi różnicę ... i specjalnie dam szkło na elewację aby miażdżyć psychę :D :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2:

Już tak mam... krzyczę eureka :) wczoraj pewny błąd sobie uświadomiłem przy płytach FU.

Nikt mnie nie chwali to się sam pochwalę ... ;) ale mi dobrze teraz ... będziem mieć dom bez opłat stałych przesyłowych ...

lepszy jak pasywnyj .

Samogrzejnyj i sowerymienyj :D

Edytowane przez מרכבה

Można wiele przewidzieć, dobrze zaplanować, ale nie ominie się droższego wykonawstwa. Zbudowanie szczelnego domu nigdy nie będzie kosztowało tyle, co "zwykłego", bo nad detalami trzeba się pochylić w trakcie realizacji również, nie tylko na papierze.I puki wszystko, co ma "certyfikat", jest nierozsądnie droższe, to taki dom musi więcej kosztować. Czas na pewno zweryfikuje ceny rynkowe, i za 5-10 lat będzie u nas podobnie jak w Niemczech. Na razie to wciąż "przecieranie szlaków".

No tak ale jak inż budownictwa jest tylko budownictwa i to tylko napakowany widzą ze studiów to niewiele może.

Tu jest kwestia multi-dziedzinowego myślenia, trzeba się znać nie tylko na konstrukcji, ale też na obórce drewna czy metalu.

Nie wystarczy wiedzieć jaką spoina ma symbol, czy projekt jest okraszony wymiarami, ponad miarę !

A to się dzieje 99% rys budowlanych jest niezgodnych z normami rysunkowymi w szczególności PN ISO 129.

Wynika to z jakieś chorej tradycji, jak na rzucie jest 150 wymiarów a trzeba 20.. to na to czas schodzi.

Zamiast na dobry projekt.

Test szczelności ? dla budowlańca to jakiś cudak ... który robiony jest przez Klingonów.

Dobry elektronik, co wie jak się programuje i wykonuje dane urządzenie i jest wstanie sam zrobić pod nią płytkę centralną.

Jest wstanie bez niczego zrobić tester do szczelności nie musi być dokładnie taki jak

Według mnie dziś nie opłaca się już budować domów spełniających obecne normy dotyczące energooszczędności. Trzeba iść w kierunku pasywności lub plus energetyczności, ale to moje skromne zdanie.
Dlaczego Pan uważa, że lepiej budować drożej i gorzej!

Tylko ktoś kto się nie zna na budownictwie może twierdzić, że domy zużywające do 15 kWh/m2 są droższe od nieizolowanych !! A jeżeli się zna na budownictwie i tak twierdzi - to ma w tym interes czy z punktu widzenia inwestora jest szkodnikiem.

Założenia, że domy 15kWh/m2 jest droższy - to zwykły brak wiedzy lub oszustwo!

• 2 weeks później...
Dlaczego Pan uważa, że lepiej budować drożej i gorzej!

Tylko ktoś kto się nie zna na budownictwie może twierdzić, że domy zużywające do 15 kWh/m2 są droższe od nieizolowanych !! A jeżeli się zna na budownictwie i tak twierdzi - to ma w tym interes czy z punktu widzenia inwestora jest szkodnikiem.

Założenia, że domy 15kWh/m2 jest droższy - to zwykły brak wiedzy lub oszustwo!

Nie jest Pan w stanie wybudować domu pasywnego taniej od tradycyjnego, to jest nie możliwe! chyba że będzie Pan to robił swoimi rękami.

Nie jest Pan w stanie wybudować domu pasywnego taniej od tradycyjnego, to jest nie możliwe! chyba że będzie Pan to robił swoimi rękami.
Sorry Koledzy tu przyznaję, odmierzam swoją miarką i powiedział bym iż da się taniej.

Ale przeciętny inwestor polegnie ! zaraz ktoś mu głowę zmąci i powie iż jak kupi ten super certyfikowany produkt odniesie życiowy sukces.

Sztaby ludzi pracują teraz nad wizerunkiem, reklamą itp. mamy taką jakąś firmę jakiś arthaus gdzie w niemczech na płocie ma skrzynkę ?

Marketing świetny.

Pasywnie można wybudować z gliny słomy drewna nie licząc urządzeń, okien.

• 6 months później...

Specjalnie dla Was mamy cykl filmów z budowy domu pasywnego pod Warszawą. Inwestorzy, Marzena i Jarek, którzy starają się do dofinansowanie dla NF15, będą mieli w domu kominek. Czy ten wybór nie przeszkodzi w uzyskaniu szczelnego budynku?

Zobaczcie wszystkie odcinki cyklu: Budowa domu pasywnego krok po kroku. Zapraszamy

Czekamy na Wasze pytania na temat domu pasywnego. Odpowiemy filmem z ekspertem. Warto je zadać TUTAJ.

Zależy co pod tym stwierdzeniem się kryje. Jeśli bierzesz tradycyjny z balkonami, lukarnami, podcieniami, kominkiem i przerabiasz go likwidując powyższe, a dokładasz izolacji to dlaczego nie.

• 3 months później...
Tak jak wielu już to mówiło to czy się opłaca czy nie to zależy jak na to popatrzeć. Dom pasywny można zbudować za 500tyś ale też standardowy można za milion. Wszystko zależy od tego jaki się wybierze projekt. Tzn wybierając dowolny projekt to lepiej niż energooszczędny NF40 się nie zbuduje a na pasywny to trzeba zaprojektować pod daną działkę. Nie da się wybrać katalogowy projekt, dać wszędzie 30cm ocieplenia i powiedzieć że się ma dom pasywny. Dla bilansu będzie miało znaczenie nawet czy w pobliżu sąsiadują jakieś budynki czy nie, czy coś zasłania stronę południową czy nie. Co innego jest zbudować dom pasywny czyli taki co w pasywny sposób będzie się ogrzewał i chłodził a co innego dom w standardzie choćby NF15 bo on nie jest pasywny. Więc na początku trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaki dom chce się zbudować czy pasywny czy NF15 bo jedno może nie pokryć się z drugim. Przykładowo z tego co wiem to w NF15 rekuperator ma mieć certyfikat na to że ma odzysk ponad 90% a w pasywnym chyba nie musi być ponad 90% tylko 85% więc jak ktoś będzie patrzył na normy pasywne to dofinansowania na to nie dostanie jeżeli takie będzie chciał. Ale też trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy chce się płacić za papier czy nie. W efekcie nie ma co wierzyć w to że za 20lat domy pasywne będą się sprzedawać znacznie drożej niż zwykłe domy bo nikt nie zapłaci za dom przykładowo 600tyś bo za tyle to sobie kupi działkę i sam zbuduje i jeszcze mu zostanie. Bogaty i tak sobie sam zbuduje a przeciętny zjadacz chleba który ma pensje poniżej średniej to chce kupić jak najtaniej dobry dom i najwyżej go docieplić. Więc to są tylko chwyty marketingowe że w przyszłości będzie można lepiej sprzedać taki dom no chyba że da się cenę taka jak zwykły dom to sprzeda się pasywny szybciej ale nic poza tym.

Tak jak wielu już to mówiło to czy się opłaca czy nie to zależy jak na to popatrzeć. Dom pasywny można zbudować za 500tyś ale też standardowy można za milion. Wszystko zależy od tego jaki się wybierze projekt. Tzn wybierając dowolny projekt to lepiej niż energooszczędny NF40 się nie zbuduje a na pasywny to trzeba zaprojektować pod daną działkę. Nie da się wybrać katalogowy projekt, dać wszędzie 30cm ocieplenia i powiedzieć że się ma dom pasywny. Dla bilansu będzie miało znaczenie nawet czy w pobliżu sąsiadują jakieś budynki czy nie, czy coś zasłania stronę południową czy nie. Co innego jest zbudować dom pasywny czyli taki co w pasywny sposób będzie się ogrzewał i chłodził a co innego dom w standardzie choćby NF15 bo on nie jest pasywny. Więc na początku trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaki dom chce się zbudować czy pasywny czy NF15 bo jedno może nie pokryć się z drugim. Przykładowo z tego co wiem to w NF15 rekuperator ma mieć certyfikat na to że ma odzysk ponad 90% a w pasywnym chyba nie musi być ponad 90% tylko 85% więc jak ktoś będzie patrzył na normy pasywne to dofinansowania na to nie dostanie jeżeli takie będzie chciał. Ale też trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy chce się płacić za papier czy nie. W efekcie nie ma co wierzyć w to że za 20lat domy pasywne będą się sprzedawać znacznie drożej niż zwykłe domy bo nikt nie zapłaci za dom przykładowo 600tyś bo za tyle to sobie kupi działkę i sam zbuduje i jeszcze mu zostanie. Bogaty i tak sobie sam zbuduje a przeciętny zjadacz chleba który ma pensje poniżej średniej to chce kupić jak najtaniej dobry dom i najwyżej go docieplić. Więc to są tylko chwyty marketingowe że w przyszłości będzie można lepiej sprzedać taki dom no chyba że da się cenę taka jak zwykły dom to sprzeda się pasywny szybciej ale nic poza tym.

Jeśli chodzi o parametry programu NF15 to jest on bardziej wymagający niż instytut Darmstadt (taki paradoks) - chcemy być bardziej boscy niż bogowie :-)

Jednak program NF15 ma jeszcze dużo niedociągnięć....

Jeśli chodzi o parametry programu NF15 to jest on bardziej wymagający niż instytut Darmstadt (taki paradoks) - chcemy być bardziej boscy niż bogowie :-)

Jednak program NF15 ma jeszcze dużo niedociągnięć....

Jest wymagający ale to nie znaczy że budując według tych norm osiągnie się dom pasywny. Jakby tak było to każdy kto da 30cm styro na ściany miałby dom pasywny a tak nie jest. Dlaczego? Przypadek? Trzeba pamiętać że NF15 akceptuje zapotrzebowanie na ciepło do 15kWh/m2 a dom pasywny musi spełnić jeszcze warunek obciążenia do 10W/m2 a to jest sztuka aby osiągnąć. Temu nie każdy dom może być pasywny ale na NF15 może się łapnąć.

Jest wymagający ale to nie znaczy że budując według tych norm osiągnie się dom pasywny
oczywiście że się osiągnie, bo musi, tylko pytanie jakim kosztem? masy papierów.

a dom pasywny musi spełnić jeszcze warunek obciążenia do 10W/m2
bo to jest pierwotny wymóg.. a nie te 15kWh/m2 energii

jasno jest zaznaczone w standardzie PHI (Pasiv Hause Institut) że podstawą jest 10 W/m2 mocy.. w Wierchojańsku to oznacza tyle

że dom zje np 40kWh .. ale nadal mocy będzie potrzebował 10W/m2 czemu ? a patemu żeby dało się grzać nadmuchem, tak zostało wyliczone że powietrze w sensownych ramach nie przeniesie więcej mocy niż 10W/m2 wg DIN. i też nie może być cieplejsze jak +50 st w odległości 1m od nawiewu.

oczywiście że się osiągnie, bo musi, tylko pytanie jakim kosztem? masy papierów.

bo to jest pierwotny wymóg.. a nie te 15kWh/m2 energii

jasno jest zaznaczone w standardzie PHI (Pasiv Hause Institut) że podstawą jest 10 W/m2 mocy.. w Wierchojańsku to oznacza tyle

że dom zje np 40kWh .. ale nadal mocy będzie potrzebował 10W/m2 czemu ? a patemu żeby dało się grzać nadmuchem, tak zostało wyliczone że powietrze w sensownych ramach nie przeniesie więcej mocy niż 10W/m2 wg DIN. i też nie może być cieplejsze jak +50 st w odległości 1m od nawiewu.

Dlatego pisałem że robienie według jednych zasad eliminuje drugie. Ale najlepiej sprostać obu wymaganiom co do zapotrzebowania i obciążenia.