kamilb1987b 10.06.2014 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Ja mam podobne doświadczenia jak kolega Ralfii_VR, nikt w okolicy z silikatów nie buduje a o cienkiej spoinie to zapomnijcie. majster się śmieje, że nigdy tak dokładnie jak teraz nie musiał robić a styropian to na grzebyk kleić będzie:) jak majster się śmieje to Ty się śmiej z niego i mu podziękuj bo spartoli Ci robotę no chyba że będziesz pilnować na każdym kroku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.06.2014 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Ja cały dom buduje na Silka E18 z ociepleniem 20cm, dom bedzie energooszczędny, jako jedyny w okolicy robię z silikatów, całą reszta ceramika i jestem zadowolony z jakości pustaka, jego dopasowania i równych ścian i wiem że będzie ciepło i cicho Wszyscy mi odradzali, że drogi itp, ale tutaj dużo czytałem na temat silikatów i dalej decyzji bym nie zmienił domek fajny ale jakoś nie chce mi się wierzyć że będzie mieć taki dobry wynik czyli na NF40. chyba lipińskich trochę poniosło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 11.06.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Ja mam podobne doświadczenia jak kolega Ralfii_VR, nikt w okolicy z silikatów nie buduje a o cienkiej spoinie to zapomnijcie. majster się śmieje, że nigdy tak dokładnie jak teraz nie musiał robić a styropian to na grzebyk kleić będzie:) Lepiej bym tego nie ujał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 11.06.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 (edytowane) domek fajny ale jakoś nie chce mi się wierzyć że będzie mieć taki dobry wynik czyli na NF40. chyba lipińskich trochę poniosło Zobaczymy jak to wszystko w praniu wyjdzie, okna zakładam dużo lepsze niż w projekcie plus ciepły montaż, przewymiarowałem niektóre okna na mniejsze, zlikwidowałem jeden taras na parterze - mniejsze straty ciepła, na poddaszu od strony północnej zniknęła cała lukrana, jest prosty dach - kolejna oszczędność na stratach ciepła, w całym domu podłogówka, wiec piec gazowy idzie tylko 14kW, rekuperator ComfoAir 350 VV Luxe, GWC rurowy ok. 45 mb w oparciu o system Rehau, ogólnie to liczę na lepszy wynik niż w projekcie Edytowane 11 Czerwca 2014 przez Ralfii_VR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.06.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 Zobaczymy jak to wszystko w praniu wyjdzie, okna zakładam dużo lepsze niż w projekcie plus ciepły montaż, przewymiarowałem niektóre okna na mniejsze, zlikwidowałem jeden taras na parterze - mniejsze straty ciepła, na poddaszu od strony północnej zniknęła cała lukrana, jest prosty dach - kolejna oszczędność na stratach ciepła, w całym domu podłogówka, wiec piec gazowy idzie tylko 14kW, rekuperator ComfoAir 350 VV Luxe, GWC rurowy ok. 45 mb w oparciu o system Rehau, ogólnie to liczę na lepszy wynik niż w projekcie piec gazowy 14kW? na taki dom? co najmniej parę razy za duży. dach fajny ale ja preferuje dwuspadowe bo tańsze i tańsze pokrycie i łatwiejszy do zrobienia ale masz juz dach prawie zrobiony i taki projekt więc trudno. tymi zabiegami nie poprawisz wyniku bardziej niż o dosłownie parę kWh czyli zamiast przykładowo 38 będziesz miał 35 to jest maks. aby zejść niżej to by musiała być płyta fundamentowa i więcej ocieplenia albo chociaż isomur na pierwszą warstwę. teraz wiele nie da się już zrobić i nie opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ralfii_VR 11.06.2014 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 piec gazowy 14kW? na taki dom? co najmniej parę razy za duży. dach fajny ale ja preferuje dwuspadowe bo tańsze i tańsze pokrycie i łatwiejszy do zrobienia ale masz juz dach prawie zrobiony i taki projekt więc trudno. tymi zabiegami nie poprawisz wyniku bardziej niż o dosłownie parę kWh czyli zamiast przykładowo 38 będziesz miał 35 to jest maks. aby zejść niżej to by musiała być płyta fundamentowa i więcej ocieplenia albo chociaż isomur na pierwszą warstwę. teraz wiele nie da się już zrobić i nie opłaca się. tak jak powiedziałeś nic więcej nie da się zrobić, myślę ze i tak nie jest źle, odnośnie pieca po zmianie ogrzewania na z grzejników na podłogówkę instalator zaproponował żeby zejść z 21kW jak w projekcie na 14kW ( zdecydowałem się na Junkers Cerapur Smart ), czy uważasz że powinienem zejść jeszcze z mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 11.06.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 nie jestem w tych sprawach geniuszem ale to powinien określić ktoś kto robił OZC. przykładowo dom pasywny to 15kWh czyli moc cieplna 10W/m2 i to razy 160m2 daje moc 1,6kW, więc jak ty masz zapotrzebowanie na ciepło 3 razy większe to mnożysz to czyli 1,6x3=4,8kW i do grzania to powinno wystarczyć. nie wiem jak jest z sprawnością takiego pieca ale lepiej by było użyć pompy ciepła bo one zamiast 4,8 będą potrzebować przy COP 3 to 1,6kW czyli jeszcze mniej, ale do tego trzeba wziąć pod uwagę ciepłą wodę użytkowa ale nie chce mi się wierzyć że nawet z tym potrzeba 12kW. ale dużo rzeczy jeszcze nie wiem. architekt lub gość od OZC powinien Ci w tym pomóc bo instalatorzy nie znają się na takich domach i zazwyczaj patrzą na wszystkie domy tak samo. z drugiej strony jak Ci nie wyjdzie taki dom jaki chcesz czyli przypuśćmy 2 razy gorszy czyli dwa razy więcej będziesz musiał grzać to wtedy taki piec będzie ok.lepiej zapytać kogoś mądrego. ja w tych sprawach jeszcze jestem za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakey 10.09.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Witam, zaczynam budowę domu z silikatów, projekt indywidualny, który przewiduje ściany 24 cm + styropian 18 cm. Jakie silikaty wybrać na ściany zewnętrzne i nośne? N24 czy NP24? Jakie wybrać na ściany działowe o gr. 8 cm - T8 czy N8?Czy na ściany fundamentowe o gr. 24 cm mogę wybrać jakieś bloczki betonowe fundamentowe? Czy muszą się one czymś konkretnym charakteryzowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 19.09.2014 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2014 Witam, zaczynam budowę domu z silikatów, projekt indywidualny, który przewiduje ściany 24 cm + styropian 18 cm. Jakie silikaty wybrać na ściany zewnętrzne i nośne? N24 czy NP24? Jakie wybrać na ściany działowe o gr. 8 cm - T8 czy N8? Czy na ściany fundamentowe o gr. 24 cm mogę wybrać jakieś bloczki betonowe fundamentowe? Czy muszą się one czymś konkretnym charakteryzowac? jak na ściany z silki to mało ocieplenia no chyba że grafitowy będziesz dawać. inaczej to drogie koszty ogrzewania. postaw lepiej domek na płycie fundamentowej bo będzie w podobnej cenie a domek cieplejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts