Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum więc przy okazji chciałbym się przywitać ze wszystkimi. Razem z żoną postanowiliśmy budować się. Interesuję nas projekt http://pracownia-projekty.dom.pl/fa_ariadna_iii.htm. Tutaj moje pytanie do forumowiczów. Jakie realnie koszty trzeba ponieść stawiając taki dom. Czy kwotą 300 tysięcy da się go wybudować do stanu pod klucz? Sam dom, bez przyłączy, kosztów działki ogrodzenia itp? Gdzie można szukać oszczędności. Jesteśmy zieloni jeżeli chodzi o budownictwo więc prace byłyby zlecone firmom.

Cześć! Witaj!

Realna kwota potrzebna na doprowadzenie domu do stanu pod klucz budując ekipami to 2,5 -3 tysiące za metr kwadratowy powierzchni netto domu. W przypadku tego projektu ze względu na stopień skomplikowania bryły (łamany dach, balkony, podcienie, liczba otworów okiennych) należy przyjąć kwotę wyższą.

Nawet przyjmując do obliczeń powierzchnię użytkową (a po podłogach zapewne będzie dobrych kilka metrów więcej - nigdzie nie jest podana powierzchnia netto), taki dom wymaga budżetu minimum 400-tysięcznego.

Oszczędności można szukać wybierając albo mniejszy metraż albo prostszą bryłę. :)

Są blogi budowy Ariadny III na mojabudowa. Ja nie jestem zalogowana na tej stronie, więc nie widzę poniesionych przez inwestorów kosztów, ale myślę, że nawet bez logowania dużo się dowiesz czytając kolejne wpisy.

Dam link do ukończonej Ariadny. Jak już klikniesz, to u dołu strony znajdziesz linki do kolejnych czterech blogów (ale z mniejszą liczbą wpisów).

http://www.ariadna.mojabudowa.pl/?menu=pokaz&miesiac=1&rok=2011

Za 300 tyś NIE WYBUDUJESZ TEGO DOMU NA PEWNO :D

Myślę, że pod klucz będzie problem z 500 tyś.

Ten projekt ma wszystkie podnoszace cenę budowy duperele - kolumienki, lukarny, czterospadowy dach, wykusz, balkony. No po prostu architekt nie mógł się powstrzymać, by zrobić maksymalnie drogi w budowie dom :D