Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt C114B ZNANY wariant 2

Recommended Posts

Witam. W tym roku planuję budowę Znanego lecz w mniejszej wersji C114B i mam pytanie czy buduje lub wybudował ktoś domek Znany II C114b i była by możliwość obejrzenia lub zdjęcia i ewentualny koszt budowy ? Bardzo dziękuję za pomoc i zamieszcza adres e-mail : [email protected].

• 7 months później...

Witajcie ! Czy są na forum osoby budujące dom wg projektu Znany II ? Domek wydaje się taki zgrabny, nieduży i funkcjonalny, że dziwne wydaje się to, że nie ma jeszcze wątku o nim.

Możecie podzielić się swoimi opiniami o tym projekcie? Może ktoś się ujawni ze zdjęciami ?

Bardzo podoba mi się ten projekt. Jak tylko uda mi się sprzedać dom, w którym mieszkam, to chciałabym budować wg tego projektu.

Chciałabym, aby nowy dom był nieduży, ale funkcjonalny i jak najbardziej energooszczędny w użytkowaniu. Czy myślicie, że ten projekt spełniłby moje oczekiwania? Przyglądam mu się już dłuższy czas. Trochę obawiam się jednak ciasnoty we wnętrzach. Z drugiej strony myślę , że po niewielkich zmianach byłby wystarczający. Na pewno "szłabym" w ogrzewanie gazem ziemnym, więc z kotłowni wydzieliłabym jeszcze niewielką garderobę, a małą łazienkę jeszcze bym zmniejszyła tak aby zmieścił się tam tylko kibelek i mała umywalka ( zastanawiałam się nad jej likwidacją ,ale może jednak jeszcze jedno choćby mini WC, będzie lepszym rozwiązaniem). Z części zabranej z tej łazieneczki powstałaby wnęka na szafę w wiatrołapie. Szkoda, że nigdzie nie ma udostępnionych rysunków szczegółowych tego projektu- wtedy łatwiej byłoby mi wstępnie zaplanować pomieszczenia i stwierdzić czy się tam zmieszczę ze wszystkim co mi niezbędne:)

Proszę o opinie i zdjęcia

Edytowane przez optymistka

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
Zdjęcia wrzucę jak mi majster dachówkę założy domek będzie lepiej się prezentował;). Więc tak, połowa domu podpiwniczona uwaga piwnica nie jest tania! Musiałem zrobić drenaż opaskowy piwnicy, ponieważ mimo że domek stoi w najwyższym punkcie działki po zrobieniu wykopu na jego dnie pokazała sie woda:o. Grunt na dodatek gliniasty , ściany piwnicy musiały zostać zabezpieczone specjalnym środkiem izohana chyba WM koszt ok 2 tyś. , ale nie żałuję bo po roku piwnica sucha drenaż odprowadza wodę czyli działa przynajmniej na razie:) Drewno konstrukcyjne było dość drogie ponieważ strop z belek, ale myślę że i tak taniej wyszło niż beton. W sumie dużo by pisać ,jeśli masz jakieś pytania odnośnie przebiegu budowy to z chęcią odpowiem tak będzie krócej:)

• 1 year później...
Odświeżam temat gdyż z narzeczoną wybraliśmy ten projekt i mamy zamiar wybudować ten dom w przyszłym roku. Chcemy zrezygnować z tradycyjnych fundamentów i postawić dom na płycie fundamentowej. Ogrzewanie będzie powietrzną pompą ciepła. Rezygnujemy z wszystkich kominów. Podłogówka w całym domu i wentylacja mechaniczna. Czy może ktoś się pochwalić zdjęciami domu? Podzielić się doświadczeniem i wiedzą z budowy :)?

• 10 months później...