Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tani rekuperator. Czy to sie uda?

Recommended Posts

Mam zamiar zrobić mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka i wentylację połączoną z GWC.

Kominek ma dolot pod komorę spalania fi 100 z zewnątrz.

Chciałbym też doprowadzić powietrze z GWC do dystrybutora przepchnięte przez rurki aluminiowe w systemie przeciwprądowym.

Wentylacja mechaniczna, z obejsciem do klimatyzacji z GWC w lecie

wyciąg wentylatorem kanałowym.

I teraz zagwozdka.

Czy taki system jak sobie wymyśliłem zda egzamin?

http://www.prezentacje.net/wentylacja.jpg

Mam sporo miejsca pod schodami w które mógłbym schować

taki rekuperator. Koszt wg moich obliczeń zamknie się w kwocie

600-800 zł. Nie wiem jaką może osiągnąć sprawność. I czy w ogóle opłaci się skórka za wyprawkę.

Co wy na to? Czekam na opinie ;)

pozdrawiam

Stefano

Ambitny projekt.

Rekuperator za kwotę mniejszą od 500 zł, IMHO to dobry wynik.

Trudno oszacować jego sprawność dużo będzie zależało od sposobu zamocowania rurek.

Na Twoim miejscu zarezerwowałbym dodatkowe miejsce na umieszczenie pod tymi schodami drugiego takiego samego rekuperatora.

Być może będzie zbędny, ale lepiej na zimne dmuchać, przynajmniej do momentu przeprowadzenia pomiarów sprawności.

Dobierz odpowiednio przekroje przewodów wentylacyjnych.

Nie zapomnij o rewizjach do czyszczenia kanałów.

Powodzenia ! :)

Obawiam się, że przy takiej długości "wymiennika przeciwprądowego" zbyt wielkiej sprawności się nie osiągnie. Ktoś napisał, że wymiana ciepła odbywa się głównie 1mm od ścianek, u Ciebie powierzchnia wymiany nie jest za bogata. Lepiej kupić blachę aluminiową i zrobić wymmienik płytowy albo kupić gotowy, choć pewnie jakąś małą sprawność to coś by miało.

jak chcesz czyścić wymiennik? powinno się przynajmniej raz do roku przemyć płynem antyseptycznym

PS

Moim zdaniem po co eksperymentować jak możesz kupić urządzenie z wentylatorami, wymiennikiem oraz sterowaniem za 2500 zł. Przy koszcie całej budowy to przecież drobiazg :D

Pewnie, ale gdzie tu "duma" z realizacji własnego pomysłu, frajda z majsterkowania, "Ochy" i "Achy" znajomych?? :wink:

Jeśli chodzi o czyszczenie to trzeba by było go zrobić w sposób łatwo rozbieralny.

Witek. Koszt np. Mistrala to nie 2500 zł a 4270. Taka suma nigdy się nie zwróci w małym domu takim jak mój. Więc Mistral odpada. Przeciwprądowy agagt 250 to około 3000 zł. Dospel economic 120

4500 a więc kosmos.

Tywent co prawda kosztuje około 1400 ale januszek mówił że to straszna lipa