Stefano 19.05.2004 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2004 Mam zamiar zrobić mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka i wentylację połączoną z GWC. Kominek ma dolot pod komorę spalania fi 100 z zewnątrz. Chciałbym też doprowadzić powietrze z GWC do dystrybutora przepchnięte przez rurki aluminiowe w systemie przeciwprądowym. Wentylacja mechaniczna, z obejsciem do klimatyzacji z GWC w lecie wyciąg wentylatorem kanałowym. I teraz zagwozdka. Czy taki system jak sobie wymyśliłem zda egzamin? http://www.prezentacje.net/wentylacja.jpg Mam sporo miejsca pod schodami w które mógłbym schować taki rekuperator. Koszt wg moich obliczeń zamknie się w kwocie 600-800 zł. Nie wiem jaką może osiągnąć sprawność. I czy w ogóle opłaci się skórka za wyprawkę. Co wy na to? Czekam na opinie pozdrawiam Stefano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.05.2004 04:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Ambitny projekt. Rekuperator za kwotę mniejszą od 500 zł, IMHO to dobry wynik. Trudno oszacować jego sprawność dużo będzie zależało od sposobu zamocowania rurek. Na Twoim miejscu zarezerwowałbym dodatkowe miejsce na umieszczenie pod tymi schodami drugiego takiego samego rekuperatora. Być może będzie zbędny, ale lepiej na zimne dmuchać, przynajmniej do momentu przeprowadzenia pomiarów sprawności. Dobierz odpowiednio przekroje przewodów wentylacyjnych. Nie zapomnij o rewizjach do czyszczenia kanałów. Powodzenia ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 20.05.2004 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Obawiam się, że przy takiej długości "wymiennika przeciwprądowego" zbyt wielkiej sprawności się nie osiągnie. Ktoś napisał, że wymiana ciepła odbywa się głównie 1mm od ścianek, u Ciebie powierzchnia wymiany nie jest za bogata. Lepiej kupić blachę aluminiową i zrobić wymmienik płytowy albo kupić gotowy, choć pewnie jakąś małą sprawność to coś by miało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 20.05.2004 08:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Zwróćcie uwagę że wszystkie małe domowe wymienniki przeciwprądowe mają 1,5-2 m. Ten ma 3 m i chociaż ma mniejszą powierzchnię ścianek jest o 25-50% dłuższy. Teraz widze że to obejście "letnie" z GWC za kominkiem jest niepotrzebne. Usuwam więc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.05.2004 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 jak chcesz czyścić wymiennik? powinno się przynajmniej raz do roku przemyć płynem antyseptycznym PS Moim zdaniem po co eksperymentować jak możesz kupić urządzenie z wentylatorami, wymiennikiem oraz sterowaniem za 2500 zł. Przy koszcie całej budowy to przecież drobiazg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 20.05.2004 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 jak chcesz czyścić wymiennik? powinno się przynajmniej raz do roku przemyć płynem antyseptycznym PS Moim zdaniem po co eksperymentować jak możesz kupić urządzenie z wentylatorami, wymiennikiem oraz sterowaniem za 2500 zł. Przy koszcie całej budowy to przecież drobiazg Pewnie, ale gdzie tu "duma" z realizacji własnego pomysłu, frajda z majsterkowania, "Ochy" i "Achy" znajomych?? Jeśli chodzi o czyszczenie to trzeba by było go zrobić w sposób łatwo rozbieralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.05.2004 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 To prawda jeśli zrobisz to sam i będzie jescze działać , satysfakcja gwarantowana.To tak samo jak sam zrobiłem okna do garażu- może nie piękne ale duma wielka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stefano 20.05.2004 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 Witek. Koszt np. Mistrala to nie 2500 zł a 4270. Taka suma nigdy się nie zwróci w małym domu takim jak mój. Więc Mistral odpada. Przeciwprądowy agagt 250 to około 3000 zł. Dospel economic 120 4500 a więc kosmos. Tywent co prawda kosztuje około 1400 ale januszek mówił że to straszna lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 20.05.2004 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2004 w KOSS kupisz za 2500.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts