Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Po dłuuuuugich poszukiwaniach projektu wymarzonego domu, przymierzam się do kupna właśnie tego projektu:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3030/projekt-domu-gerwazy-nf40

Proszę Was o opinie na jego temat.

Jak dotąd "wymóżdżyłem", że wydłużę garaż o 1m i poszerzę kotłownię też o 1m celem zrobienia z niej pokoju gościnnego/dla dziadków, którzy coraz bardziej na zdrowiu podupadają i trzeba ich mieć na oku, więc jakiś dodatkowy kąt musi się znaleźć.

Ponadto, myślałem o wydłużeniu salonu o 80 cm i wydzieleniu nowej kotłowni z połowy garażu - od strony przedsionka (bo przecież z oryginalnej kotłowni ma być pokój).

Co sądzicie o tym projekcie i zmianach ?

Zakup projektu z zamiarem wprowadzenia tak daleko idących zmian, moim zdaniem jest ekonomicznie bez sensu. Gotowiec kosztuje 2300, adaptacja nie będzie tania, bo wydłużenie metr tu, 0,8 tam de facto prowadzi do zaprojektowania od nowa całej konstrukcji dachu, stropu, przynajmniej dwóch ścian nośnych, więc i fundamentów - czyli wychodzi przerysowanie i przeliczenie praktycznie wszystkiego. Myślę, że lepiej będzie w tym przypadku albo zmienić projekt, albo zlecić wykonanie projektu indywidualnego o kształcie i stylistyce nawiązującej do Gerwazego.

Czy rzeczywiście są to tak daleko idące zmiany ? Wydłużenie tarasu nie zmienia nic w projekcie dachu, poza zwiększeniem powierzchni stropu. No i oczywiście zdaję sobie sprawę, że trzeba zmienić (zwiększyć) fundament. Zwiększenie garażu - tutaj faktycznie trzeba bardziej wysunąć dach i go przeprojektować. Tylko czy faktycznie byłyby to ekonomicznie bez sensu. Z tego co się zorientowałem, to wykonanie projektu indywidualnego pochłonie nie mniej niż 8-10 tyś. Ten gotowiec kosztuje 2300 i nie przypuszczam, żeby na jego adaptację i zmiany trzeba będzie wydać więcej niż 5000. Co prawda nie rozmawiałem jeszcze z żadnym z architektów, ale ...

Problem polega na tym, że naprawdę przejrzałem setki projektów dostępnych na stronach internetowych i w sumie 4 projekty spełniałyby większość oczekiwań: właśnie Gerwazy (jako ten najbliższy oczekiwaniom pod względem wnętrza), oraz 3 projekty biura Z500: Z200 (idealny, ale lepszy układ pomieszczeń jest w Gerwazym), Z205 (jak dla mnie to strasznie przekombinowano z układem wnętrza) oraz Z195 (tutaj dodatkowo potrzebna byłaby wiata na auto lub wolnostojący garaż).

Czyli generalnie mogłaby być rywalizacja: Gerwazy czy Z200 - ale i tak muszę wygospodarować jeden dodatkowy pokój.

mój indywidualny kosztował 5 tyś. zawierał adaptację, projekt instalacji gazowej, rekuperacji

przy dachu czterospadowym poszerzenie wymaga przeliczenia całego dachu na nowo.

O wiele łatwiej wydłuża się wzdłuż kalenicy dachy dwuspadowe.

Edytowane przez Elfir

Poza Warszawą najwyraźniej ceny troszkę niższe.

Przy powiększaniu salonu nie ruszasz dachu tylko pod warunkiem zrobienia tego kosztem zadaszonego tarasu.

Piszesz, że w Gerwazym lepszy układ pomieszczeń, a moją uwagę zwraca na przykład korytarzyk z trojgiem drzwi na skośnych ściankach - jest to rozwiązanie słabe, taki kompromis projektowo-funkcjonalny.

Proponuję jeszcze użyć wyszukiwarki http://pracownia-projekty.dom.p/wyszukiwanie,projekty_parterowe,z_garazem_dwustanowiskowym,ukl._parter_salon_conajmniej_4_pokoje,powierzchnia-uzytkowa_0-173.html

Tu wpisałam układ parteru z czterema pokojami.

Może któryś z nich wymagałby mniej zmian w adaptacji? Może Z199 albo Poranna Mgła?

• 2 months później...

Dzięki za propozycję, ale ........... małżonka stwierdziła, że 1.8 mb jej w zupełności wystarczy, pod warunkiem, że będzie od podłogi do sufitu. Ja tam się spierał nie będę. Zresztą, szerokość wnęki jest w pewnym sensie kompromisem mającym na celu pozostawienie w sąsiadującym pokoju rozsądnej węki a rozkładany tapczan dla dwóch osób. Poza tym, jest jeszcze przewidziana garderoba obok łazienki głównej, gdzie mają się znaleźć głownie rzeczy/ubrania "pozasezonowe", natomiast szafy w pokojach będą wyposażone wyłącznie w bieliznę oraz ubrania na dany sezon. Obecnie w mieszkaniu mieścimy się spokojnie w trzech szafach, każda po 1.5 mb, więc myślę że nie powinno być z tym problemu.

A nawet jak będzie kiepskawo z przestrzenią, to zawsze można zrobić ubraniowy remanent pozbywając się coniektórych ciuszków i fatałaszków :evil:

bowess i Elfir dziękuję za cenne wskazówki i porady.

Edytowane przez andro4