Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup działki z rozpoczętą budową

Recommended Posts

Witajcie,

chciałabym zapytać, co sądzicie nt. zakupu działki z rozpoczętą już budową domu (stoją ściany, bez stropu). Zastanawiam się, jakie może istnieć ryzyko z tym związane, dom chyba długo nie stoi, jeszcze w zeszłym roku był budowany. Na co zwracać uwagę, co należy sprawdzić przed decyzją zakupu? Projekt domu jest fajny - Proton I.

Czekam na wasze opinie.:rolleyes:

jak odpowiada ci projekt, a stan nie jest zbyt zaawansowany to tak jakby kupowac pustą działkę ;)

Materiał na ściany można ocenić od razu, jedyna niewiadoma to fundament, o ile nie jest zasypany. I fundament właśnie nalezy sprawdzic bardzo dokładnie - izolacje pionową i poziomą przeciwwilgociową oraz ocieplenie.

Aha i przy okazji - fajny to może jest ale fajny Gargamel :wiggle:

tam skąd pochodzę, używa się słowa "fajny" bez skrępowania :)

Tak naprawdę, to najlepiej udać się z jakimś specem na tą budowę, żeby posprawdzał co trzeba, bo w jaki sposób laik pozna czy fundament dobry. Zastanawiam się czy rozmowa z nadzorem budowlanym - wiem kto jest kierownikiem budowy, wystarczy?

A tak a propo to ile mogło kosztować (oczywiście pi razy drzwi) wylanie fundamentów i postawienie ścianek z bloczków suporexu na klej, do wysokości okien??

Nie krytykowałem tu użycia słowa "fajnie". Oczywiście gdy chodziłem do szkoły podstawowej użycie

słowa "fajnie" na lekcjach polskiego było raczej równoznaczne z dwóją. Ale jestem w stanie zrozumieć że język się zmienia...

Chodzi o projekt - że to niezły Gargamel /czyli przekombinowana bryła, wykusz z tarasem na górze, mansarda, duże przeszklenia

i ta nieszczęsna pseudo-przypora....

Jeśli mowimy o ponizszym domu to raczej nie jest dobry projekt - taras nad pomieszczeniem ogrzewanym - koszty i proszenie się o kłopoty. Dodatkowo dom ma 3 kominy - na pewno koszty będą.

Działki z rozpoczętą budową też lepiej nie kupować, chyba ze bedzie tańsza niż sama działka. Ile ktoś wsadzil w budowe? Pewnie ze 30 tyś.

Żeby sprawdzić trzeba by odkopywać fundamenty, a i tak wszystkiego się nie zobaczy. Np moze byc akcja ze jak juz zamieszkasz - podłoga popęka, zapadnie się chudziak.

Czy są wpisy w dzienniku budowy osoby uprawnionej i podbite stemplem poszczególne etapy?

http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/protonI/w2_h286.jpg

Nie krytykowałem tu użycia słowa "fajnie". Oczywiście gdy chodziłem do szkoły podstawowej użycie

słowa "fajnie" na lekcjach polskiego było raczej równoznaczne z dwóją. Ale jestem w stanie zrozumieć że język się zmienia.......

To prawda, u mnie też :)

Chodzi o projekt - że to niezły Gargamel /czyli przekombinowana bryła, wykusz z tarasem na górze, mansarda, duże przeszklenia

i ta nieszczęsna pseudo-przypora....

AHA :) pseudo-przypora?? które to?

Aż 3 kominy posiada??? Kompletnie nie zwróciłam na to uwagi...

Dobrze, że jest takie forum, Wasze odpowiedzi/podpowiedzi dają mi do myślenia.

wejdz do działu "Projekty i architektura" i odszukaj ten projekt wyszukiwarką - proton jest bardzo popularnym projektem. Znajdziesz temat, w którym osoby budujace ten dom dzieliły się wrażeniami z budowy, mozesz podpytać ile kosztowała budowa.