kasiabuilder 23.02.2014 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Witajcie, chciałabym zapytać, co sądzicie nt. zakupu działki z rozpoczętą już budową domu (stoją ściany, bez stropu). Zastanawiam się, jakie może istnieć ryzyko z tym związane, dom chyba długo nie stoi, jeszcze w zeszłym roku był budowany. Na co zwracać uwagę, co należy sprawdzić przed decyzją zakupu? Projekt domu jest fajny - Proton I. Czekam na wasze opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.02.2014 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 jak odpowiada ci projekt, a stan nie jest zbyt zaawansowany to tak jakby kupowac pustą działkę Materiał na ściany można ocenić od razu, jedyna niewiadoma to fundament, o ile nie jest zasypany. I fundament właśnie nalezy sprawdzic bardzo dokładnie - izolacje pionową i poziomą przeciwwilgociową oraz ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 23.02.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 jedyna niewiadoma to fundament, o ile nie jest zasypany. wszystko trzeba sprawdzić, a przy takim zakupie to jeszcze papiery - pozwolenie, mapki, i zgodność budowy z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Aha i przy okazji - fajny to może jest ale fajny Gargamel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 23.02.2014 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Aha i przy okazji - fajny to może jest ale fajny Gargamel tam skąd pochodzę, używa się słowa "fajny" bez skrępowania Tak naprawdę, to najlepiej udać się z jakimś specem na tą budowę, żeby posprawdzał co trzeba, bo w jaki sposób laik pozna czy fundament dobry. Zastanawiam się czy rozmowa z nadzorem budowlanym - wiem kto jest kierownikiem budowy, wystarczy? A tak a propo to ile mogło kosztować (oczywiście pi razy drzwi) wylanie fundamentów i postawienie ścianek z bloczków suporexu na klej, do wysokości okien?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie krytykowałem tu użycia słowa "fajnie". Oczywiście gdy chodziłem do szkoły podstawowej użycie słowa "fajnie" na lekcjach polskiego było raczej równoznaczne z dwóją. Ale jestem w stanie zrozumieć że język się zmienia... Chodzi o projekt - że to niezły Gargamel /czyli przekombinowana bryła, wykusz z tarasem na górze, mansarda, duże przeszkleniai ta nieszczęsna pseudo-przypora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 23.02.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Jeśli mowimy o ponizszym domu to raczej nie jest dobry projekt - taras nad pomieszczeniem ogrzewanym - koszty i proszenie się o kłopoty. Dodatkowo dom ma 3 kominy - na pewno koszty będą. Działki z rozpoczętą budową też lepiej nie kupować, chyba ze bedzie tańsza niż sama działka. Ile ktoś wsadzil w budowe? Pewnie ze 30 tyś. Żeby sprawdzić trzeba by odkopywać fundamenty, a i tak wszystkiego się nie zobaczy. Np moze byc akcja ze jak juz zamieszkasz - podłoga popęka, zapadnie się chudziak. Czy są wpisy w dzienniku budowy osoby uprawnionej i podbite stemplem poszczególne etapy?http://www.dobredomy.pl/projekty/pliki/protonI/w2_h286.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 23.02.2014 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Nie krytykowałem tu użycia słowa "fajnie". Oczywiście gdy chodziłem do szkoły podstawowej użycie słowa "fajnie" na lekcjach polskiego było raczej równoznaczne z dwóją. Ale jestem w stanie zrozumieć że język się zmienia....... To prawda, u mnie też Chodzi o projekt - że to niezły Gargamel /czyli przekombinowana bryła, wykusz z tarasem na górze, mansarda, duże przeszklenia i ta nieszczęsna pseudo-przypora.... AHA pseudo-przypora?? które to? Aż 3 kominy posiada??? Kompletnie nie zwróciłam na to uwagi... Dobrze, że jest takie forum, Wasze odpowiedzi/podpowiedzi dają mi do myślenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.02.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Pseudoprzypora - to takie tam coś na rogach. Cztery są znaczy się te pseudoprzypory. Zaprojektowane coby wyglądało "pałacowo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 23.02.2014 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Faktycznie nie wygląda to dobrze i pewnie z tego bym zrezygnowała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 24.02.2014 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Orientujecie się w jakim koszcie może zamknąć się budowa do stanu surowego zamkniętego? a Ile stan wykończenia całkowitego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.02.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 wejdz do działu "Projekty i architektura" i odszukaj ten projekt wyszukiwarką - proton jest bardzo popularnym projektem. Znajdziesz temat, w którym osoby budujace ten dom dzieliły się wrażeniami z budowy, mozesz podpytać ile kosztowała budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts