eniu 24.02.2014 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Mało jest argumentów za. Generalnie powszechne narzekactwo. Tekst wklejony w sąsiednim wątku był inspiracją do zadania tytułowego pytania. "Za co NIE kocham cię Polsko!!! Zamamę w Anglii, za tatę w Irlandii. Zabezrobocie, bezdomnych krocie, zawygłodzone emerytury, za renty kiepskiew ulicach dziury, za to że chorym umieraćKażesz w długich kolejkach i bez lekarzy,za drogie leki bez refundacji, multumszpitali do likwidacji, za niepotrzebne nam IPN-y,za senatorów, w sutannach hieny, za to żeuczniom zamykasz szkoły, i za rządzącenami matoły, za katechezy w lekcyjnychsalach i za msze święte na szkolnychgalach, za puste brzuszki i smutnebuzie, za brak perspektyw i za"przedmurze" za zrujnowany przemysł,fabryki, umowy-śmieci w biurachklęczniki... Za to nie mogę kochać cięPOLSKO!!! " Co was tu trzyma? Czy faktycznie jest trochę tak jak w kawale o owsikach które siedzą w dupie bo to ich ojczyzna? Czy może marazm i kompletny brak kreatywności, nie pozwala opuścić kraju? A może to uwikłanie w pozornie ważne koligacje rodzinne? Lenistwo? A może jednak znajdzie się jakiś inny argument wykluczający wyjazd..?! Argument nawiązujący do tytułu wątku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 24.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 a może przeciw wszystkiemu patriotyzm... i własne gniazdo Młody może i powinien trochę pofruwać, zobaczyć jak świat wygląda, zarobić, pobawić się.... i wrócić. Pieniądze to nie wszystko. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, i w domu najlepiej. A jaki ten dom to już od nas zależy. Jak go sobie ,,zbudujemy" i nie mam na myśli murów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 24.02.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Cześć eniu:) hmmmm, co mnie trzyma? Chyba ogromnie długie i głęboko posadzone korzenie - po prostu pewnie bym zginęła na obczyźnie bez mojej rodziny i przyjaciół. A czy Ojczyzna ?Polska? Patriotyzm ? Nie, nie - ja mam swoją ojczyznę tu, gdzie mieszkam. Pewnie to dla wielu zbyt górnolotne; dla innych -lenistwo, marazm, nie wiem ... Ja po prostu nigdy nie brałam pod uwagę stałego osiedlenia się gdzieś na ''lepszej ziemi''. Co nie znaczy,że nie korzystamy z okazji do zarobkowania w innej walucie;) Pamiętam jak mój ojciec wyjechał w 81' wyjechał za żelazną kurtynę do pracy "na zaproszenie" - pracodawca , człowiek życzliwy chciał pomóc ojcu zostać - kto o zdrowych zmysłach wracałby z powrotem do półek z octem. Ojciec wrócił - jak mówił - tęsknota za mamą, za dziećmi go dobijała. Dwa miesiące później ogłoszono stan wojenny ... chybaby tam oszalał... Ja też pewnie bym szalała - mimo internetu, telefonów, samolotów - a może mi się tak tylko wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.02.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Wyjechawszy dobrowolnie i nie do końca 'za chlebem', pobłądziwszy trochę po świecie, chcę do Polski wrócić, bo: - ludzie tutaj, wbrew temu, co się im wmawia, są ciepli, ciekawi świata i mądrzy (oczywiście nie wszyscy)- potrafią samodzielnie myśleć, są krytyczni względem otaczających ich mediów (oczywiście nie wszyscy)- są energiczni, są weseli, są niesamowicie kreatywni (oczywiście nie wszyscy)- społeczeństwo jest mniej shierarchizowane- tu mam przodków pogrzebanych i żywych, mam swój kontekst i swoją historię, gdzie indziej muszę ją od zera tworzyć, a nie bez powodu mawia się, że pierwsze pokolenie poza krajem jest stracone- za to, że mogę pójść do kościoła na niedzielną mszę o dowolnej porze, a nie pokonywać do niego kilometry - za to, że kobieta jest wciąż traktowana jako kobieta (co miewa oczywiście czasem swoje ciemniejsze strony)itd. itd. W wierszyku jest bardzo dużo prawdy - tylko brakuje ostatniej linijki - te same rzeczy na współ z innymi występują w innych miejscach, nawet jak na pierwszy zaślepiony szczęściem rzut oka ich nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 24.02.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Polska jest super, tylko trzeba wyłączyć telewizor i pogadać z sąsiadem. Trochę zwiedziłem świata, ale nie chcę mieszkać nigdzie indziej. Teksty o biedzie, bezrobociu i braku perspektyw mogły działać 20 lat temu. Jak mamy Internet, to możemy zarabiać na całym świecie, gdzie zechcemy. A jak czegoś nie wiemy, to zwykle za darmo możemy się nauczyć. Ograniczenia siedzą wyłącznie w nas, a nie w miejscu zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 24.02.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A kto powiedział,że kocham ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gahan 24.02.2014 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 '' ... Nie pytaj mnie, dlaczego jestem z nią, Nie pytaj mnie, dlaczego z inną nie, Nie pytaj mnie, dlaczego myślę że, Że nie ma dla mnie innych miejsc... '' malka, miałaś dzisiaj nosa z Grzesiem Ciechowskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 24.02.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Zrobiłem rachunek sumienia "za co kocham Polskę"Potem posmutniałem, bo nie wiem za co kocham Polskę ( może za takiego Owsiaka?! )I wyszło mi, że skoro tu jestem to jest to patriotyzm ( bo jeśli nie on, to już nie wiem co)Parafrazując Piłsudskiego - "piękny kraj, ale ludzie k....y" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Wojtek 24.02.2014 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Więcej optymizmu... Za wszystko.Za swoich bliskich, którzy tez są stąd, za krajobrazy, za miejsce do mieszkania, za to, że każda pora roku jest taka, jaką być powinna (to trochę się nie zgadza, ale udaję, że tego nie widzę)Niezależnie od sytuacji w jakiej się znajdowałem, nigdy mi do głowy nie przyszło wyjechać z Polski. A miłość do niej jest.... niewytłumaczalna, ale pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bangladeszcz 24.02.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Sam nie wiem za co... Chyba to kwestia historii, nasz kraj przeżył tyle, że jest mi go po prostu żal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.02.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Może eniu za to, że mieszkają w nim tacy ludzie jak ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.02.2014 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na gmachu uczelni, którą kończyłem widniał napis, który pamiętam do dziś "Amor Patriare Suprema Lex" (Miłość Ojczyzny Najwyższym Prawem).Ja uważam, że miłość do ojczyzny jest bezwarunkowa, jak do matki, brata, czy dziecka (zaznaczam od razu, że nie jestem ani katolikiem ani PISiorem:no:), po prostu ją odczuwam i nie staram się jej jakoś nazywać, czy szukać jej przyczyn. A, że jest niedoskonała;), cóż jak wiele "rzeczy" które kochamy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 24.02.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 A tak w ogóle, to fajnie jak miłość jest ze wzajemnością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 24.02.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Można też platonicznie się podkochiwać I mimo ciągłego dostawania w kość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ja Polskę kocham za gołąbki. I bigos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2014 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Parę lat byłem na emigracji. Bigos i gołąbki też były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Parę lat byłem na emigracji. Bigos i gołąbki też były...W Polsce się narodziły. No może nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2014 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Na gmachu uczelni, którą kończyłem widniał napis, który pamiętam do dziś "Amor Patriare Suprema Lex" (Miłość Ojczyzny Najwyższym Prawem). Ja uważam, że miłość do ojczyzny jest bezwarunkowa, jak do matki, brata, czy dziecka (zaznaczam od razu, że nie jestem ani katolikiem ani PISiorem:no:), po prostu ją odczuwam i nie staram się jej jakoś nazywać, czy szukać jej przyczyn. A, że jest niedoskonała;), cóż jak wiele "rzeczy" które kochamy:) Jakże inaczej brzmiałoby to, gdyby napisali : "Najwyższym Obowiązkiem".... "Możesz" w odróżnieniu od "musisz", czyni ponoć cuda. Czasem pojawia się "powinność", ale ta odwołuje się raczej do sumienia. Na emigrację trafiłem w to samo miejsce co dziadek w 1909. Dowiedziałem się o tym już po powrocie. Dziadek pojechał za chlebem. Ja miałem dość komuny... Jak tylko dało się wrócić przyjechałem w odwiedziny i najbardziej rozczulił mnie widok Syrenki na drodze. Zapomniałem że takie rzeczy są na świecie. Wróciłem jakoś jesienią i palące się ogniska na polach, ich zapach, rzecz zabronioną za miedzą, będę pamiętał do końca życia. Trzeba mieć pierdolca, żeby się podniecać rzęchem i smrodem na polu....Nie mówcie mi tylko, że to jest patriotyzm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 24.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ... Trzeba mieć pierdolca, żeby się podniecać rzęchem i smrodem na polu....Nie mówcie mi tylko, że to jest patriotyzm....Trzeba mieć pierdolca by być owsikiem? Ale jak to wytłumaczyć owsikowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 24.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Polska jest spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts