Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Elfir - chyba każdy przechodzi przez etap wszystkochciejstwa. :)

wraz ze zdobywaniem wiedzy człowiek zaczyna wszystko układać w całość i rezygnuje z pewnych rzeczy.

Wierko, dziękuję za ten głosik- dokładnie tak jest w naszym przypadku:)

Etap projektowania, więc i uczenia się:) Rozeznawanie się w swoich chciejstwach i możliwościach, oraz rozwiązaniach technicznych:)

Dziś spotkałam się z przyjacielem- instalatorem, kwestię reku poruszyliśmy:) Odradził mi solary- nawet powiedział,ze jeśli jednak będziemy chcieli w to brnąć, to nam z głowy wybije je.

Za to gorąco poleca pompę ciepła do grzania wody użytkowej. Teraz pora na czytanie, kosztorys takiej pompy i instalacji.

Ps. Jak się Czujesz??

Ja też chciałam solary - zrezygnowałam, bo ciepła woda wcale nie jest taka droga.

Marzą mi się panele fotowoltaiczne, ale to dopiero po wybudowaniu domu.

Pompa - nie wiem ile może kosztować taka mała, do ogrzewania wody. Ja przymierzam się do pompy gruntowej, by ogrzać cały dom.

Koszt niemały, ale potem rachunki za prąd bardzo fajne. :)

Jeśli chcesz zobaczyć efekt mojej pracy w programie SweetHome, to wejdź w mój profil, tam są albumy i jest kilka zdjęć z tego programu. :)

Moja choroba ma jeden plus. Leżę w łóżku i czytam forum. Dziś jestem tu cały dzień. :)

Mam nadzieję, że do poniedziałku wyzdrowieję.

Edytowane przez wierka

• 3 weeks później...

To teraz efekt moich nocy nieprzespanych- parter w sweet home 3D:)

Przeraża mnie ta przestrzeń salon- jadalnia- hol;) Ale chcieliśmy coś z pogranicza 30-40m salon+ jadalnia, wiec w miarę ok niby;) byliśmy na kilku budowach i w kilku domach o takiej kubaturze i wydaje sie ok.

Niestety to jedyne co mozemy zrobić by mieć wsio czego potrzebujemy na dole i na górze.

Wersja 1

parter

parter z legendą.jpg

poddasze

[ATTACH=CONFIG]248524[/ATTACH]

parter KLIK

poddasze KLIK

Wersja 2

garaż w bok przesunięty parter.jpggaraż z boku poddasze.jpg

parter KLIK

poddasze KLIK

czekam na opinie :)

Edytowane przez MadziulaPM
poprawione zdjecia wersji 2

Super że jesteś :)

z przyjemnością patrzę na Twoje rysunki. :)

rzeczywiście na dole będziesz miała ogromną przestrzeń.

Totalny brak ścian będzie potęgować poczucie przestrzeni. I fajnie.

Tylko co będzie z akustyką?

ja właśnie czytam i szukam na ten temat.

A zastanawiałaś się, które pokoje będą dla dzieci? warto pomyśleć, by pokoje były o podobnej powierzchni, bo za kilka lat jedno może czuć się poszkodowane.

Witaj Wierka!!

Właśnie na przestrzeni nam zależy- zawsze, oj zawsze marzyłam o choince na środku domu i... będę miała:)

dodatkowo jak wkurzy kiedyś ta przestrzeń postawimy gdzies w okolicy jadalni/salony scianeczkę dekoracyjną z GK ( w tkaim wykończeniu będzie nasz domek;))

Zrobiłam tez drugą opcję z garazem przesunietym bardziej w lewo - i innym układem na górze- wówczas pokoje wychodza niemal identyczne i każdy ma swoją garderobę- jyśle jeszcze jak w naszej łazience na górze umieścic umywaleczkę bo mi nijam nie pasuje:/ i czy nie powiększyc łazienki na górze- w tej wersji będzie wyjście z łazienki na balkon- a z balkony rzut beretem na lasek;) = pieknie pachnące ręczniki accchh:):)

Popatrz kochana i podrzuc pomysły:)

mozliwe,ze trzeba będzie jednak architekta poszukać, chyba bratową zawaliła robota:/ no nic:)

Magda, druga wersja - nie widzę jej w całości. Ucięło po lewej stronie. a tam widzę są zmiany. :)

czy dobrze rozumiem, że liniami od wymiarów zaznaczyłaś sobie wysokość stropu (od którego miejsca zaczyna się pow. 190cm??)

Druga opcja na górze - pokoje bardziej równe.

czy drzwi będziesz miała otwierane na zewnątrz pokoi? czy to tylko przypadek?

Waszej łazienki nie widzę. :/

Łazienka na górze ogólna jakie będzie miała wymiary??

bratowa -ehhhh tak to wychodzi się z rodziną. Najlepiej zapłacić obcemu, przynajmniej bez oporów człowiek wymaga. :)

Już poprawiam:)

Niestety dopiero wróciłam- 3 torty angielskie sieknęłam przyjaciółce i... kopnął mnie zaszczyt bycia mamą chrzestną - a raczej kopni w maju:D:D

Właśnie o pokojach równych myślę:)

co do drzwi to teraz chyba poprawione- raczej otwierane do środka- do pokoju, tylko łazienkowe do zewnątrz ze względu na przestrzeń łazience.

Popatrz proszę swoim okiem, co byś zmieniła, który projekt lepszy??

Bratowa fajna babeczka, tylko jakoś zebrać się dziewczyna nie może- może to nawał pracy?? nie wiem, nie chcę jej kłopotu dawać projektem:)

Rozglądam sie za architektem który by całość zrobił za jednym zamachem- może być zdalnie, oby sprawnie, z dobrym kontaktem i nie drogo;)

Tez ta akustyka giga mnie przeraża na dole, u nas do tego będą tam płytki imitujące parkiet... liczę na płyty Gips-karton, mam je tutaj i stwierdzam, iż fajnie wyciszają:D

Do tego jam z tych kochających firanki i zasłonki- wiec one też fajnie wytłumią niepowołane dźwięki:)

Tak linie na poddaszu to 1,90

Krakowskim targiem ustalamy ściankę kolankową na 1m i wychodzi nam 1 m od ścianki możliwość wyprostowania ( ja mam 150 w kapeluszu, więc u mnie to większy luzik;))

Łazienka na górze 8,7m myśle, czy nie za mała wyjdzie ??

powierzchnia "wyprostu" 7 i coś tam m2

Magda, będę pisać o tym nad czym można jeszcze popracować, co przemyśleć.

Ogólnie, jak pisałam wcześniej, przestrzeń, czyli to co lubię.

Pierwszy błąd, który musisz poprawić. ;)

na rzutach ściany zewnętrzne piętra nie pokrywają się ze ścianami parteru.

Rozumiem, że obok salonu jest taras i tu jest podcień, dzięki czemu masz garderobę przy pokoju nr 6.

Ale obie garderoby na piętrze 'wychodzą' po za ściany zewnętrzne parteru.

Natomiast z przodu piętro jest wsunięte w głąb domu.

to pewnie nie wpłynie na powierzchnię domu, ale wpływa na proporcję pomieszczeń

W domu jest wszystko to co powinno być... tylko czy nie za dużo?

rozmawiałyśmy, że chcesz około 160 -180 m2, tu jest 300 m2!

Ooooogromny dom Ci wyszedł.

Baardzo dużo sprzątania.

Łazienki - w pierwszej wersji poddasza miałaś łazienkę ogólną nad kuchnią, teraz ją przesunęłaś. Dochodzą Ci dodatkowe koszty związane z kanalizacją, dodatkowymi pionami.

Na dole masz tylko pokój gościnny. Może warto pomyśleć nad mniejszą łazienką. Sam natrysk, umywalka i toaleta.

Bidet? goście nie będą raczej używać.

Pralnia. ja bym zastanowiła się czy nie lepiej zrobić pralnię na górze, tuż obok sypialni. Dzieciakom bardzo trudno będzie zanosić pranie do pralni, a i nawet do zsypu, który jest w Twojej sypialni. To dla nastolatka zdecydowanie za dużo wysiłku. Brudne rzeczy będą upychane po szafkach, będą poniewierać się po pokojach. (wiem, wiem uprawiam czarnowidztwo). Ty i tak, przed włączeniem prania, będziesz biegać po sypialniach i szukać brudnych rzeczy.

Drzwi do garażu.

Są trzy sztuki? Czy to są okna?

Jeśli drzwi to dodatkowe koszty.

Te drzwi z przodu garażu, a może to okno, zrobiłabym jako okno. Szerokie niskie.

Nie wiem jak wygląda elewacja z przodu. :(

Salon - skoro zrobiłaś wyjście na taras na bocznej ścianie, to pomyśl nad tym, by pozostałe okna były nieotwierane. Taniej. Aaa i tak nie będziesz korzystała z tych drzwi. Łatwiej będzie Ci wychodzić bocznymi drzwiami. Będziesz mogła kanapy postawić bliżej okien.

na razie tyle, muszę zresetować komputer. :mad:

na rzutach ściany zewnętrzne piętra nie pokrywają się ze ścianami parteru.

Rozumiem, że obok salonu jest taras i tu jest podcień, dzięki czemu masz garderobę przy pokoju nr 6.

Ale obie garderoby na piętrze 'wychodzą' po za ściany zewnętrzne parteru.

Natomiast z przodu piętro jest wsunięte w głąb domu.

to pewnie nie wpłynie na powierzchnię domu, ale wpływa na proporcję pomieszczeń

już widzę, że masz piętro proporcjonalnie przesunięte.

aaa gratuluję dzieciaczka! Mam trzech chrześniaków. :)

a teraz obgadamy piętro. ;)

ogólnie bardziej podoba mi się druga wersja, bo równe pokoje, bo mniejsze straty powierzchni na komunikację.

sypialnia, biorąc pod uwagę, że będziesz miała dwie garderoby, to pokój jest ogromny.

pokój nr 4, ma na oko wymiary 2,8 na 5,7. Długi, wąski. Może lepiej zrobić tak??

http://images61.fotosik.pl/762/eb69b781cfa49775.jpg

Co z oknami? w 4 nie ma w ogóle. :)

z której strony domu jest południe?

Edytowane przez wierka

Dzięki Wierka za sugestie;)

Dół ma po zewnętrznych ścianach w chwili obecnej 132m2 z garażem, schodami, ścianami i całą resztą gospodarczą itp. itd.- mamy mieć projekt na parter + poddasze do adaptacji przyszłościowej ( formalnie) w kosztorysie powinniśmy zmieścić wykończenie góry, dlatego taki metraż podałam ( jak pisałam koszty robocizny nas omijają, a jak wiadomo one są najdroższe, tez nie pójdziemy w wygórowane cenowo wykończenie, raczej jakość na miarę możliwości i ukochaniu przestrzeni) :)

Metraż w legendzie zaokrąglałam stąd takie wrażenie:)

Metraż pokoi na poddaszu to powierzchnia po podłodze- czyli więcej niż użytkowa:)

Łazienkę na górze przesunęliśmy z myślą o równowadze w wielkości pokoi dla trójeczki:)

Bardzo trafne spostrzeżenie, hydraulik nieźle może skroić "Kowalskiego" za dodatkowy pion.

Też obawiałam się komplikacji hydraulicznych.

Co do kosztów pionów to tylko kilka dodatkowych rur- mąż para się hydrauliką i mimo moich początkowych obiekcji koszt wynikający z przesunięcia będzie w naszym przypadku niewielki.

Łazienka na dole tez moim zdaniem stanowczo za duża, lecz nie mam pomysłu jak ją sensownie zmiejszyć:(

koniecznie chcę mieć okno w łazience- może Masz jakąś propozycję?? sen z oczu mi to spędza:(

Co do bidetu to ma to być pisuar:) tylko nie było innej ikonki;)

To nasze chciejstwo- marzenie, plany, zobaczymy jak finansowo bedziemy stali.

Z doświadczenia- my rodzinka stadnie żyjąca, w domu moich rodziców zawsze wszyscy czas spędzamy na dole- w cześci dziennej i ta łazienka jest najbardziej oblegana:)

Do tego mieszkając na wsi, smyki ciągle na dworze będą wiec ta łazienka będzie najszybsza w dostępnie w ciagu dnia- to doświadczenie moje z dzieciństwa, dorosłości i rodzicielstwa:D

Tutaj myśle też czy i bidet tu nie dołaczyć;) pisuar ma być głównie dal nas i na imprezki- co by po % mężczyźni mieli łatwiej, a ja mniej sprzątania;)

Czarnowidztwo mile widziane- nie wszystko jedna osoba przewidzi;)

Bardzo możliwe, a niemal pewne, iż tak właśnie będzie jak Piszesz:)

Pralnia na 100% na parterze- to rozwiązanie przetestowane w moim przypadku, sprawdzone i pewne:)

Jam z tych kobiet cały rok suszących pranie na dworze- również w mrozie;)

Mieszkając w domu rodziców pralnia - a raczej łazienka z pralką umieszczona jest w części wyższej i co- drałuje se z wiadrami po schodach na dół by ciuszki na dworze wysuszyć:) lub do piwnicy- tam jest zimowa suszarnia.

Ja będę miała w razie czegos windę w spiżarce do piwnicy- wiec w razie suszenia wielkiego pranie sobie wjedzie;)

W drodze porozumienia- lepszy zsyp w sypialni niż w ogóle;)

A zsyp miał być w łazience, lecz nam lokalowo w żaden sposób to wyjść nie chce:(

Może Masz jakiś pomysł jak to lepiej rozwiązać??

W sweet Home raczkuję:)

W garażu będą drzwi:

-od wjazdu- północy- garażowe

-od południa - wyjściowe "na podwórko"

i 2 okna chyba w garażu - od północy ( cześć frontowa) i od zachodu- pod podcieniem wejściowym- tutaj myślę, czy nie pozostać przy jednym.

Co do salonu- znakomita wskazówka:) Też o tych kosztach myślałam- ba nawet pomysł chodził po głowie, by nad kanapą zrobić jedynie okno- nie do podłogi "drzwi" lecz tutaj elewacja traci na uroku :(

Ech, przez ten garaż i podcień wejściowy - na którym mi baaardzo zależy) pokój gigant wychodzi- fajna opcja z tymi szafami w pokoju 4- zaraz poprawię:D

nie umiem wstawić okien dachowych będą nad:

- wanną narożną w naszej łazience (2)

-w pokoju 4 - na środku pokoju

-w garderobach do pokoju 5 i 6

Na schodach będzie podłużne okienko- 9 - pomieszczenia 1, 5,6,7 będą miały lukarny - 5 i 7 wspólną dużą nad wykuszem jadalnianym z balkonem

-południe od "tyłu- od salonu- od garderób

-północ to nasza sypialnia ( balkon z widokiem na wjazd)

Edytowane przez MadziulaPM

Kochana, popatrz proszę, może coś Ci wpadnie do głowy co można zmienić??

Myślę ciągle czy jakoś dało by sie domek odchudzić- myślałam o zmniejszeniu salonu- przez co zmniejszyłyby sie pokoje na strychu, lecz największa bolączka to nasz pokój nad garażem- jak go zmniejszyć nie tracąc na dole podcienia , miejsca na auto i schodów do piwnicy?

Jeszcze tak pomyślałam, ze może łazienkę ogólną na poddaszu przenieść obok schodów- częściowo z naszym pokoju?? wówczas nasza łazienka i łazienka dzieciowa stykałyby się ścianami, zsyp łatwiej można by było umieścić....

tylko dojście do naszego pokoju znów generowałoby korytarze i "ślepe kiszki" których chcemy uniknąć:/

Moja elewacja w sweet home tragedia wyszła:/ dach mnie przerósł- nie umiałam narysować jednak:D i czasu jakoś za mało na zabawę:)

3 chrzesniaczków- to już wprawiona Jesteś:) moja pierwsza chrześniaczka będzie- przyjaciółka nawet chciała bym była z nią przy porodzie:) kilka miesięcy sie przygotowywałyśmy a dzien przed- dostała skierowanie na cesarkę ze względu na wielkość dziecka:)

Teraz kombinuję jaką niespodziankę jej na chrzest sprawić- myślę o namalowaniu aniołka , akryle, lub pastele może?? coś takiego od serca własnoręczne, nietypowe- na pewno dostanie tort piętrowy angielski w aniołki :D

Hejka Magda :D

Ok, czyli metraż Cię nie przeraża, więc do tego się już nie odnoszę.

Choć pamiętaj, przy decydowaniu o metrażu, pamiętaj, że najtańszz koszt wybudowania domu to minimum 2000zł za m2 powierzchni całkowitej.

Ja tuż przed zatwierdzeniem projektu na szybko odchudziłam projekt o 25 m2, bo jak pomyślałam ile to metrów i jakie koszty.. a potem koszty ogrzewania i utrzymania to włosy stanęły mi dęba. :jawdrop:

i pamiętaj, Kochana, koszt kilku dodatkowych rur, to niewielki koszt... ale takich zmian, nieprzewidzianych wydatków podczas budowy zazwyczaj jest 'milion' i po zakończeniu budowy okazuje się, że na te niewielkie koszty dołożyłaś w sumie kilkadziesiąt tysięcy zł.

No i nie, żebym się wymądrzała. ;) tak tylko dzielę się spostrzeżeniami, które 'dostrzegłam' będąc tu na forum.

Łazienka na dole tez moim zdaniem stanowczo za duża, lecz nie mam pomysłu jak ją sensownie zmiejszyć:(

koniecznie chcę mieć okno w łazience- może Masz jakąś propozycję?? sen z oczu mi to spędza:(

tak myślę, aby zachować okno w łazience, i przy okazji ją zmniejszyć, to ja bym spróbowała może zamienić kolejność - najpierw schody, za schodami dopiero łazienka (to też umożliwi zmniejszenie Waszej sypialni na górze). tylko wtedy komplikuje się wejście do pokoju. No i nie wiem o ile można zmniejszyć łazienkę. Nie umiem operować schematami bez wymiarów (długość i szerokość). kurcze, możesz przysłać mi plik z projektem w SH?? może razem pokombinujemy? a jak sie nie da to pozaznaczaj wymiary pomieszczeń, bo obawiam się, że pokombinuję Ci, a potem okaże się, że zmniejszyłam Ci coś co wymiarowo nie nadaje się do korzystania, bo ZA MAŁE.

ja ze swoim projektem kombinowałam długie kilka miesięcy, a i tak błędów się nie ustrzegłam... a niektóre 'błędy' zostawiłam świadomie, bo coś innego było dla mnie ważniejsze.

ha ha pisuarku Wam się chce. :D :D

AAA jeśli pranie suszysz na dworze głównie to tak, lepiej żeby pralnia była na dole.

W garażu będą drzwi:

-od wjazdu- północy- garażowe

-od południa - wyjściowe "na podwórko"

i 2 okna chyba w garażu - od północy ( cześć frontowa) i od zachodu- pod podcieniem wejściowym- tutaj myślę, czy nie pozostać przy jednym.

jeśli zrezygnować z jednego okna, to chyba tego bocznego, bo z przodu może 'wizualnie' brakować tego okna. A to przecież najważniejsza elewacja. Musi WYGLĄDAĆ!

Ech, przez ten garaż i podcień wejściowy - na którym mi baaardzo zależy

też mam taki podcień :D

nie umiem wstawić okien dachowych

też nie umiem. :) w ogóle zrobić dach to masakra. :) ale po kilku nieprzespanych nocach udało mi się.

3 chrzesniaczków- to już wprawiona Jesteś:) moja pierwsza chrześniaczka będzie- przyjaciółka nawet chciała bym była z nią przy porodzie:) kilka miesięcy sie przygotowywałyśmy a dzien przed- dostała skierowanie na cesarkę ze względu na wielkość dziecka:)

Teraz kombinuję jaką niespodziankę jej na chrzest sprawić- myślę o namalowaniu aniołka , akryle, lub pastele może?? coś takiego od serca własnoręczne, nietypowe- na pewno dostanie tort piętrowy angielski w aniołki :D

rozumiem, że Ty uzdolniona manualnie??? I jeszcze torty... oj. :D

Dzięki Wierka!

Biore do serca i odchudzam:)

Wyszło mi powierzchni całkowitej z garażami etc.:

127 m dół

130 góra, lecz tutaj dużo skosów i możliwe, ze w wielu miejscach będziemy odsuwać się od ścianek kolankowych, by zmiejszyć powierzchnię do wykończenia i pomieszczenia- które aż takie potrzebne nam nie są;)

86m całkowita góra powyżej 1,90m

razem około 257m max- chyba,ze Popatrzysz swoim okiem i może wpadnie ci do głowy pomysł jak go jeszcze troszkę "odchudzić" :)

Kobieto, masz u mnie torcik i dobre winko normalnie za Twoją troskę, bezinteresowną pomoc i wieeele rad:)

I zmniejszone, pozmieniane troszkę wnętrza- może coś, ktoś chciałby poddać ostrej konstruktywnej krytyce? Może jakieś pomysły??:D

zmniejszony garaż z boku parter.jpgzmniejszony z garażem z boku.jpg

Parter KLIK Poddasze KLIK