Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uczynić partnerkę wspołwłaścicelem gruntu na ktorym mamy rozpocząc budowę ??

Recommended Posts

Witam

posiadam grunt z prawem zabudowy 1450m2, warunki zabudowy sa na matkę i na mnie , mam partnerke ktorą chce włączyć jako wspołwlaścicela tego gruntu, czyli notarialnie mam jej "sprzedać" połowę działki ?? slubu poki co nie zamierzamy brać, tak wiec z proszę was forumowicze o sugestie jak rozwiązać tę kwestię ,

z gory dziekuje

pozdrawiam

Niestety musisz podarować notarialnie, a ona zapłaci podatek od darowizny, bo nie jest krewną I stopnia.

Wspólnoty majątkowe, podział majątku, bezpłatne darowizny tylko dla małżeństw.

Ta instytucja (małżeństwo) nie jest świadectwem miłości, tylko własnie wzajemnych regulacji m.in. majątkowych. Przynajmniej dla Państwa Polskiego.

Cywilny załatwicie w miesiąc.

Witam

posiadam grunt z prawem zabudowy 1450m2, warunki zabudowy sa na matkę i na mnie , mam partnerke ktorą chce włączyć jako wspołwlaścicela tego gruntu, czyli notarialnie mam jej "sprzedać" połowę działki ?? slubu poki co nie zamierzamy brać, tak wiec z proszę was forumowicze o sugestie jak rozwiązać tę kwestię ,

z gory dziekuje

pozdrawiam

Ale chcesz to zrobić z miłosnych pobudek czy wkupić się w jej miłość???,bo jeśli z grubsza, chcecie budować z jej kasy a ona obawia się, że przy rozejściu nie będzie miała na to papierów co wniosła, to najprościej jest iść do notariusza i uczynić odpowiedni dokument o stanie majątku i jak go podzielicie w przypadku sporu. Takie przepisywanie lub tańsza sprzedaż znowu ciebie stawia w niekorzystnej sytuacji jak będziecie chcieli odkręcić, np bo ona ma pół działki i papiery/przychody/wyciągi bankowe, że zapłaciła za cały dom, a partner nie znajdzie poszlak, że płacił za cokolwiek. Ale jak pod wspólny kredyt to sprzedaj po taniości jej pół działki -najniższe opłaty lub cywilny on rozwiązuje wiele problemów nawet przy kredycie i innych życiowych sprawach.

Edytowane przez BCS

a jesli moge zapytać co wnosi taki dokument o stanie majatku ? na jakich to jest zasadach, jest jakiś zapis ?

poki co nie bierzemy pesymistycznych opcji ale wlasnie w razie W jak to pozniej odkrecać jak sie okaże ze mamy po polowie gruntu ?

z gory dzieki za odp

pozdrawiam

a jak to wygląda w tym przypadku.

działkę budowlaną kupiłem jako kawaler. Wszystkie papiery związane z budową były na mnie. Zacząłem budowę również jako kawaler ale od początku we wszystkim wspierała mnie narzeczona a w tej chwili już żona. Jak teraz zrobić najkorzystniej aby zrobić z niej współwłaściciela działki i domu? Darowizna? Przepis? Sprzedaż?

darowizna lub nowy podział majątku w małżeństwie (czyli, majątek wniesiony przed ślubem traktowany jest jako majątek małżeński). Druga opcja powinna być tańsza w opłatach notarialnych. Od darowizny notariusz pobiera prowizję procentową od wartości darowizny. A za podział majątku jest stała stawka.

rodolfo jak raz przepiszesz co Twoje komukolwiek (może być dziewczyna) to w razie rozstania masz tylko kłopot. Ona ma połowę tego co Twoje bo sam się na to zgodziłeś. Ja w małżeństwie bym się nie podzieliła tym co jest moje sprzed małżeństwa bo różnie bywa w życiu. A Ty bez ślubu chcesz się dzielić? ;) Pytanie retoryczne - nie odpowiadaj, to każdego indywidualna sprawa. Twoje życie, Twoje decyzje i ich konsekwencje.

kondziu87r - ja bym włączyła małżonkę do majątku osobistego, wyjdzie najtaniej.

Majątkiem własnym, wspólnym można żonglować na przemian. Moi rodzice mają całe życie rozdzielność majątkową i są najwspanialszym małżeństwem jakie znam, nigdy nie kłócili się o pieniądze. Ale w trakcie małżeństwa żonglowali majątkiem. Ja mam część majątku osobistego, część wspólnego. Ale na czas budowy zabezpieczymy swój majątek i wszystko przepiszemy na mnie - dzięki temu nawet w razie kłopotów nigdy nie stracimy tego co mamy oboje. Gdy wybudujemy i sprzedamy domy znowu pójdziemy do notariusza i zrobimy rozdzielność majątkową.