Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rachunek sumienia inwestora

Redakcja

Recommended Posts

Myślę,że podstawową sprawą by uniknąć wszelkich niespodzianek w trakcie budowy domu jest ŚCISŁE TRZYMANIE SIĘ PROJEKTU. Jakakolwiek zmiana powoduje niespodzianki w trakcie budowy: komin w koszu , za wąskie drzwi itp.

Jeżeli decydujemy się na projekt powtarzalny to na Boga zaufajmy projektantom. Oni naprawdę doskonale przemyśleli każdy szczegół i każda zmiana może pociągnąć za sobą kłopoty. Jest taki ogromny wybór projektów, że nawet najbardziej wymagający znajdzie coś dla siebie.

Jak juz bardzo chcemy mieć coś swojego ( projekt indywidualny) to zlećmy to architektowi , który w danej okolicy projektuje budynki dla np. urzędu miasta lub gminy. Jego projekty muszą być dobre .

Na pewno zdarzają się wyjatki ale taki architekt na pewno będzie miał gorsza opinię.

I nie zlecajmy firmie która nam buduje kupno materiałow, bo na pewno nie zrobi tego po najniższych cenach , tylko jak jej będzie wygodnie, lub wynegocjuje rabat i schowa go do kieszeni. Najlepiej dogadać się z jedną hurtownią co do cen i na telefon majstra zlecać hurtownikowi przywóz danego materiału.

Ja ( mój mąż) przy budowie stosowałm sie do tego o czym piszę i muszę z dumą powiedzieć że nie popełniliśmy żadnego błędu .

Sprawdzajcie jakość wykonania swoich ekip na budowach , które ukończyli. Liczcie się z opinią poprzednich inwestorów.

Pozdrawiam Paty.

• 9 years później...

Jak odświeżać to proszę bardzo:

kazałam podwyższyć o 10cm wszystkie otwory na drzwi - znalazłam jakieś takie wyższe niż standard.

Rok później gdy już kupowałam drzwi z futrynami to te wysokie oczywiście mi się nie podobały.

Efekt:

wszystkie otwory drzwiowe wymagały dodatkowej obróbki przed montażem.

Posłuchałam się elektryków - mam kontakty do TV na wysokości 180cm nad ziemią :)

Posłuchałam się znajomych i kupiłam łóżko szerokości 1,8m zamiast 1,6m bo lepsze szersze - wezgłowie zasłania kontakty i włączniki lampek nocnych :D

Dobrze że to nic poważnego :)

na etapie projektu - trochę za bardzo odreagowałam blokowe mieszkanie. Mogłam zaprojektować domek ciutkę mniejszy. W zasadzie był mniejszy, tylko WZ zmusiło mnie do szerszego budynku. 50 cm zrobiło swoje i powierzchnia poleciała do góry. Trzeba było pomysleć gdzie obciąć.

I teraz nie jestem pewna czy ogrzewanie gazowe to był dobry pomysł. Być moze starczyłby prąd.

• 3 weeks później...

trzeba było naczynie wyrównawcze od ogrzewania od razu zamaskować na klatce schodowej pod sufitem a nie dawać go ponad sufitem poddasza na nieogrzewanym strychu. Jeśli w tym roku zamarznie, mimo tego, że obudowaliśmy je wszytkim izolacyjnym czym się dało, to na wiosnę czeka nas rozpierucha klatki schodowej i przeniesienie owego naczynia pod sufit w domu i ukrycie w szafce :) bedę miała pod sufitem na klatce shcodej gustowny pawlacz :)

a poza tym to przez budowę poznaliśmy bardzo dużo fajnych ludzi, w okolicznych hurtowniach mamy już "swoje" znajomości , w urządach też spotkaliśmy przyjaznych urzędników, niektórzy wykonawcy i kierownik budowy z "naszej" wioski zostali naszymi kolegami, a jak czytam o niektórych przypadkach tu na forum to włos mi się jezy na głowie. Mimo całego stresu zwiazango z budową to było to w ogólnym rozrachunku dośwadczenie bardzo ubogacające wewnętrznie bo finansowo to nie :)

Edytowane przez emi601