Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mi_mała się wykańcza :(

Recommended Posts

w poszukiwaniu poczwórnego łącznnika światła do slaonu trafiłam na coś takiego:

Lithoss Piano:

http://3.bp.blogspot.com/-rAS9CmrCHKQ/Uxg0md_etnI/AAAAAAAAAbk/nMz0OZZs8cU/s1600/lithoss-4-przyciski-antracyt-wall.jpg

Myśleliśmy na początku, żeby zrobić w całym mieszkaniu Livolo, ale chyba mi się odpodobały... Chociaż dla leni takich jak my są idealne - bez wstawania z kanapy pilotem można włączyć i wyłączyć wszystko...

Livolo:

http://www.ledowe.info/photo/product_big/3/9/4/1_394e2b4f45d4.jpg

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I zamiast grafiki, oboje z G. zachorowaliśmy na "zieloną ścianę"... P

Prądu żre sporo bo trzeba doświetlać.

Przy ogródku kuli musi być dostęp światła. Zrobienie takiego miniogródka jest trywialne. Ale trzeba liczyć się z tym, że nie jest wieczne, bo rosliny rosną.

Z wolnorosnących, malych gatunków nada się Fitonia, Ficus pumila, mini storczyki Phalenopsis serii MiniMark, widliczki Selaginella, Pilea

Mozna też użyc sukulentów i kaktusów.

Przy wysokiej wilgotności powietrza można trzymać emersyje formy niektórych gatunków akwaryjnych (miniaturowe zwartki, glossostigma, Hemianthus)

Są też rosiczki, ale wyższa szkoła jazdy.

Prócz kuli mozna uprawiać w butli do wina czy w szklanych latarenkach.

Mozna też takie mini akwarium sobie postawić:

http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/download/file.php?id=43003

Edytowane przez Elfir

http://www.anyform.pl/projektowanie

"W ramach koncepcji przedstawiamy tzw. scrap book/prezentację/książkę z inspiracjami – czyli zestawienie przykładowych zdjęć i rozwiązań, na podstawie których ustalamy co się Państwu podoba i co chcecie mieć u siebie w domu. "

obawiam się, że może nie mieć to odpowiednika w języku polskim. Bo scrap-book, to jednak nie do końca to. Ja bym na to powiedziała wzornik koncepcyjny, wybrana gama barw i materiałów... ale ja się nie znam. W grafice się to brief nazywa - wyszczególnienie pomysłów z danymi, opisami, dokładnymi wytycznymi czego klient oczekuje :) Ale to ma się chyba nijak do projektowania wnętrz :no:

Dzięki za wskazówki Elfir :) Ale wystarczą halogeny nad nią w ilości 5, czy trzeba dodatkowo jakoś po konstrukcji paski LED-owe lub inne doświetlenie pociągnąć?

Halogeny. Gdyby starczały LEDy to by prądu nie żarło.

Na ścianę którą pokazywałaś pewnie 2-4 halogeny 75 W-100W

To jest powód dla którego sama waham się nad tym. Bo ściana musi być doświetlana te 10 godzin.

A u mnie już akwarium żre 150 W samym światłem.

Poza tym to nie jest samoobsługowe. Komputer steruje nawadnianiem, ale wodę i odżywki trzeba uzupełniać. Rośliny co jakiś czas wymieniać. Zwykle kupuje się taka scianę wraz z abonamentem na pielęgnację. Na malej ścianie można sobie poradzić samemu, ale większe to już dla hobbystów.

Majsterkowicz pewnie by coś z PowerLEDów (nie mylić z paskami ledowymi) zrobił, ale trzeba mieszać diody o różnym spektrum światła, bo pojedyncza nie dostarcza odpowiedniego widma do pełnej fotosyntezy. Do tego radiatory albo wentylatory, bo PowerLedy bardzo się nagrzewają.

Edytowane przez Elfir

Nie, paski LED są za słabe. Z resztą zobacz zdjęcia zielonych ścian - nigdzie nie ma LED.

Power LED jest 10-20 razy jaśniejsza od zwykłego LEDa

Akwaryści temat rozpracowują od kilku lat i nic prócz PowerLedów w różnych kolorach nie da zastąpic światła dziennego. Poza świetlówkami czy lampami HQI (ja mam właśnie HQI). Swietlówki mają zbyt szybkie rozproszenie się światła by nadawały do doświetlania ścian. To musza być HQI i halogeny.

Tu nie chodzi tylko o lumeny. Chodzi o widmo. O odwzorowanie kolorów (chyba nie chcesz by zieleń wychodziła różowo czy sino?).

Edytowane przez Elfir

No nie, ściana miała być zielona :) Muszę sobie policzyć ile te halogenki rocznie zeżrą.

Jak mniej niż koty, to się sierściuchy wyprowadzają i w zamian będą uspokajające kwiatki :)

A tak serio z tego co liczę to około 50 PLN miesięcznie - w sumie prądu sporo, ale i tak na coś innego ta kasa pójdzie, to niech idzie na kwiatki :)

http://www.anyform.pl/projektowanie

"W ramach koncepcji przedstawiamy tzw. scrap book/prezentację/książkę z inspiracjami – czyli zestawienie przykładowych zdjęć i rozwiązań, na podstawie których ustalamy co się Państwu podoba i co chcecie mieć u siebie w domu. "

obawiam się, że może nie mieć to odpowiednika w języku polskim. Bo scrap-book, to jednak nie do końca to. Ja bym na to powiedziała wzornik koncepcyjny, wybrana gama barw i materiałów... ale ja się nie znam. W grafice się to brief nazywa - wyszczególnienie pomysłów z danymi, opisami, dokładnymi wytycznymi czego klient oczekuje :) Ale to ma się chyba nijak do projektowania wnętrz :no:

Merci :) Szukam :)

Wiem. Ale rośliny też mają zielony kolor, którego złe widmo światła może zniekształcić.

W sensie, że zrobię wszystko, żeby po podświetleniu również taka była :)

Bardzo dziękuję za pomoc. Chcemy ją zrobić metodą chałupniczą, więc wszystkie wskazówki od profesjonalistów są bardzo pomocne.

Czy Wy rozmawiacie o doświetlaniu roślin w wnętrzach?

Czytam wątek od początku i nie dotarłam jeszcze, a nie chcę przeskakiwać.

Mam podobny problem - troszkę za mało światła w kącie łazienki, gdzie chciałabym coś zielonego.

To wyimek z artykułu o roślinach w domu ze Świata Nauki – ...minimalne natężenie światła, zapewniające im przeżycie, zwłaszcza zimą, powinno wynosić 800–1200 lx [15–23 μmol/(m2s)], słaby wzrost umożliwią wartości z przedziału 1500–2500 lx [28–48 μmol/(m2s)], a dobry – 2500–5000 lx [48–96 μmol/(m2s)].

Proces fotosyntezy jest najwydajniejszy dla fal o długości odpowiadającej barwie czerwono-pomarańczowej, jednak rośliny do prawidłowego rozwoju potrzebują pełnego widma (np. niedobór światła niebieskiego może powodować nadmierne wydłużenie łodygi).

W naszym klimacie na ogół wystarczy odsłonić zasłonki, firanki czy żaluzje, żeby zapewnić ilość światła słonecznego wystarczającą do tego, aby rośliny dobrze przetrwały zimę. Jeśli jednak hodujemy je w wyjątkowo ciemnym pomieszczeniu, zbyt małą ilość naturalnego światła można uzupełnić oświetleniem sztucznym o odpowiednim natężeniu i widmie. Uważa się, że należy doświetlać rośliny przez 10–12 godzin, używając do tego źródeł o widmie zbliżonym do słonecznego.

Najlepsze będą zwykłe żarówki, świetlówki (takie o „ciepłej” barwie) lub lampy sodowe. Doświetlania bardziej wymagają rośliny o kolorowych liściach niż te, u których są one duże i zielone. Pamiętajmy też, że gatunki pochodzące z podszycia lub wnętrza lasu tropikalnego nie tolerują bezpośredniego światła słonecznego (będą żółkły), a wymagają światła rozproszonego. Na słońcu można stawiać kaktusy i większość sukulentów. Rośliny rosnące w warunkach nierównomiernego oświetlenia mają tendencję wzrostu w „kierunku światła”. Nie należy ich odwracać w celu „wyprostowania”, gdyż u gatunków kwitnących, takich jak hoja, gardenia, szlumbergera, kamelia, ketmia, może nastąpić zrzucanie pąków kwiatowych.

Jeśli tak, to w handlu są specjalne lampy do tego celu.

Tu mają chyba wszystko co potrzeba i nawet nieźle opisane http://www.sioubiz.pl/lampy-sodowe-hps/?page=1

W ciemnym pomieszczeniu - imho za duzo zachodu. Ale Ty Mi, chyba chcesz je do salonu? Tam masz mnostwo okien na trzech scianach - wystarczy je chyba na dzien odslaniac i nie trzeba bedzie doswietlac, nawet zima. Jedynie w celach ozdobnych - zeby sciana wieczorem sie fajnie prezentowala.

trzeba doświetlać.

Te rośliny rosną bardzo geśto i zacieniają się nawzajem.

W jasnym miejscu pożyją dłużej, ale co jakiś czas trzeba wymieniać pojedyncze rośliny.

Chyba, że tam będzie jasno jak w oranżerii

Tutaj ściana ze szkła a czerwonym kolorem zaznaczyłam reflektory doświetlające zieloną ścianę.

http://images64.fotosik.pl/1096/ae115b1e8b31916agen.jpg

Edytowane przez Elfir