Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacje poziome parteru (papowanie chudziaka)

pgrad

Recommended Posts

Witam. Potrzebuję informacji na co zwrócić uwagę przy papowaniu chudziaka. Wybrałem papę icopal sbs fundament + grunt. Bardziej zależy mi na tym na jakie błędy mogę się natknąć ze strony wykonawcy. Pytam ponieważ mam dom na podmokłym terenie. Poszukuję też kogoś z Łódzkiego kto by mi zrobił te izolacje, więc oferty proszę na priv - praca od zaraz (wtorek-środa)

Witam. Potrzebuję informacji na co zwrócić uwagę przy papowaniu chudziaka. Wybrałem papę icopal sbs fundament + grunt. Bardziej zależy mi na tym na jakie błędy mogę się natknąć ze strony wykonawcy. Pytam ponieważ mam dom na podmokłym terenie. Poszukuję też kogoś z Łódzkiego kto by mi zrobił te izolacje, więc oferty proszę na priv - praca od zaraz (wtorek-środa)

Papa powinna być w dwu warstwach, klejona do podłoża, na zakładach, do ściany i druga warstwa do pierwszej.

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...

Ja też się podłączę. Ma w ogóle sens kładzenie papy na chudziak? Na ile to wystarcza? Jakoś nie wierzę, że na zawsze. A potem co? Właściciel domu żyje w przeświadczeniu, że ma świetnie zaizolowaną chałupę i przez to jest mu cieplej? :-)

Nie lepiej zająć się dobrą izolacją wyżej, a na mocno podmokłym zwyczajnie nie budować piwnicy?

Mowa jest o parterze, a nie o piwnicy.

I tak, powinno się stosować papę. Folia budowlana na chudziaku to nie izolacja, szczególnie, że po rozłożeniu na chudziaku robi się dziurawa jak sito.

Papa poziomej izolacji ścian powinna wystawać poza ścianę, wtedy zgrzewa się ją z papą rozłożoną na chudziaku.

Mowa jest o parterze, a nie o piwnicy.

I tak, powinno się stosować papę. Folia budowlana na chudziaku to nie izolacja, szczególnie, że po rozłożeniu na chudziaku robi się dziurawa jak sito.

Papa poziomej izolacji ścian powinna wystawać poza ścianę, wtedy zgrzewa się ją z papą rozłożoną na chudziaku.

Przy ogrzewaniu podlogowym nie kladzie sie zadnej foli na chudziaku. Chyba, ze owa folia jest paroprzepuszczalna. Jesli damy pape lub cos innego para woddna nie bedzie sie miala gdzie przedostac i po paru latach zacznie smierdziec. U siebie dalem folie tylko w piwnicy. Po za tym papa bez dostepu powietrza gnije. BASF I inne firmy zajmujace sie chemia budowlana ma specjalne folie paroszczalne.

Edytowane przez Tomaszs131

No tak, tylko czytając forum do znudzenia, wszędzie mądrzy ludzie piszą, że na chudziaku, a pod termoizolacją, ma być warstwa paroszczelna, żeby nie dopuścić do podciągania wilgoci do warstwy termoizolacji.

Papy termozgrzewalne to papy asflatowe. To asfalt gnije? Czy dolne warstwy asfaltu na autostradach nam zgniją?

No w tematach o podłodze na gruncie piszą jednak co innego. Oczywiście temat pozbycia się wilgoci między hydroizolacją, a termoizolacją jest tam żywo poruszany i nawet nie do końca rozwiązany, ale zalecają koledzy położenie głownie papy na chudziaku, jako kompromis między ceną i jakością izolacji przed wilgocią z gruntu.

Co do papy. Nie siedzę w tym temacie zupełnie, chociaż jestem właśnie w trakcie wygrzewania jej samodzielnie na chudziaku w garażu. I tak sobie próbuję na zdrowy rozsądek wyjaśnić jak modyfikowany asfalt z wkładką szklaną lub poliestrową może gnić? On gnije bo ktoś tak napisał? Może ktoś sobie zbadał jakąś byle papę z wkładką tekturową, którą przy zgrzewaniu udało się odkryć i ona mu zgniła. No i mamy wniosek - papy gniją. Marketingowo świetny. Papę stosuje się od dawien dawna. Układa się ją czy to na chudziakach, czy to na fundamentach, czy to na dachach nawet w kilku warstwach, którym odcina się dostęp powietrza. I nie doszukałem się jakiegoś larum, że te papy pogniły. Sam zdecydowałem się na papę w ostatniej chwili, bo przekonywały mnie argumenty jej zwolenników. Posadzkę w piwnicy izoluję szlamami, ale jest to jakby efekt uboczny źle wykonanej hydroizolacji od zewnątrz. Posadzka (bo ciężko to nazwać chudziakiem) jest wykonana z betonu B25, więc szlam sobie będzie na tym leżał. Niestety w garażu jest bylechudziak, wycierający się i pękający, na którym szlam po pierwsze by się nie sprawdził, a po drugie byłby raczej zbędnym wydatkiem.

To o tym BASFie czytałeś w wątku o hydroizolacji balkonu?

Przy ogrzewaniu podlogowym nie kladzie sie zadnej foli na chudziaku. Chyba, ze owa folia jest paroprzepuszczalna. Jesli damy pape lub cos innego para woddna nie bedzie sie miala gdzie przedostac i po paru latach zacznie smierdziec. U siebie dalem folie tylko w piwnicy. Po za tym papa bez dostepu powietrza gnije. BASF I inne firmy zajmujace sie chemia budowlana ma specjalne folie paroprzepuszczalne.

Popatrz , popatrz papa bez dostępu powietrza gnije ??? a na całym świecie używają ją do hydroizolacji poziomej , pionowej i zasypują ziemią, murują na niej mury i się nie martwią że zgnije??? głupi chyba są czy co ??

Ps. rozumiem że nie masz żadnej hydroizolacji podłogi na gruncie ?? na piaskach budowałeś ???

• 3 weeks później...
No w tematach o podłodze na gruncie piszą jednak co innego. Oczywiście temat pozbycia się wilgoci między hydroizolacją, a termoizolacją jest tam żywo poruszany i nawet nie do końca rozwiązany, ale zalecają koledzy położenie głownie papy na chudziaku, jako kompromis między ceną i jakością izolacji przed wilgocią z gruntu.

Co do papy. Nie siedzę w tym temacie zupełnie, chociaż jestem właśnie w trakcie wygrzewania jej samodzielnie na chudziaku w garażu. I tak sobie próbuję na zdrowy rozsądek wyjaśnić jak modyfikowany asfalt z wkładką szklaną lub poliestrową może gnić? On gnije bo ktoś tak napisał? Może ktoś sobie zbadał jakąś byle papę z wkładką tekturową, którą przy zgrzewaniu udało się odkryć i ona mu zgniła. No i mamy wniosek - papy gniją. Marketingowo świetny. Papę stosuje się od dawien dawna. Układa się ją czy to na chudziakach, czy to na fundamentach, czy to na dachach nawet w kilku warstwach, którym odcina się dostęp powietrza. I nie doszukałem się jakiegoś larum, że te papy pogniły. Sam zdecydowałem się na papę w ostatniej chwili, bo przekonywały mnie argumenty jej zwolenników. Posadzkę w piwnicy izoluję szlamami, ale jest to jakby efekt uboczny źle wykonanej hydroizolacji od zewnątrz. Posadzka (bo ciężko to nazwać chudziakiem) jest wykonana z betonu B25, więc szlam sobie będzie na tym leżał. Niestety w garażu jest bylechudziak, wycierający się i pękający, na którym szlam po pierwsze by się nie sprawdził, a po drugie byłby raczej zbędnym wydatkiem.

To o tym BASFie czytałeś w wątku o hydroizolacji balkonu?

Nie, rozmawialem z fachowcem, ktory zajmuje sie izolacjami balkonow, hydroizolacja piwnic. Generalnie naprawia to co spier....l inny pseudofachowiec.

Aktualnie zajmuje sie moimi balkonami i tarasem. Ma stycznosc z firma PCI klon BASF.

No tak, tylko czytając forum do znudzenia, wszędzie mądrzy ludzie piszą, że na chudziaku, a pod termoizolacją, ma być warstwa paroszczelna, żeby nie dopuścić do podciągania wilgoci do warstwy termoizolacji...

Jak myslisz, czy jak dasz folie pod styro i przyjdzie czas, ze pod nia pojawi sie wilgoc- to zdolasz sie przed nia obronic?

Bo ja uwazam, ze nie do konca, nie zobaczysz jej na podlodze, a na scianach. Wilgoc zawsze znajdzie ujscie.