pgrad 01.03.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 Witam. Potrzebuję informacji na co zwrócić uwagę przy papowaniu chudziaka. Wybrałem papę icopal sbs fundament + grunt. Bardziej zależy mi na tym na jakie błędy mogę się natknąć ze strony wykonawcy. Pytam ponieważ mam dom na podmokłym terenie. Poszukuję też kogoś z Łódzkiego kto by mi zrobił te izolacje, więc oferty proszę na priv - praca od zaraz (wtorek-środa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 04.03.2014 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zwróć uwagę na :-zakłady papy na papę -zakłady na ścianę jak będą wykonane nie solidnie przy ścianie pozostaną miejsca bez betonu .- czy papa jest klejona czy rozkładana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 11.03.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Witam. Potrzebuję informacji na co zwrócić uwagę przy papowaniu chudziaka. Wybrałem papę icopal sbs fundament + grunt. Bardziej zależy mi na tym na jakie błędy mogę się natknąć ze strony wykonawcy. Pytam ponieważ mam dom na podmokłym terenie. Poszukuję też kogoś z Łódzkiego kto by mi zrobił te izolacje, więc oferty proszę na priv - praca od zaraz (wtorek-środa) Papa powinna być w dwu warstwach, klejona do podłoża, na zakładach, do ściany i druga warstwa do pierwszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 06.04.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 Witam.Jaki preparat nadaje się do zagruntowania betonu przed położeniem papy na chudziak ? To znaczy chodzi mi o to jaki preparat ma atest i nadaje się do wewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gruszczynka 09.06.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Witam. Jaki preparat nadaje się do zagruntowania betonu przed położeniem papy na chudziak ? To znaczy chodzi mi o to jaki preparat ma atest i nadaje się do wewnątrz? Też mnie to interesuje, co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hokejgk1 12.06.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Po co gruntować ??? Chcecie ją przygrzewać na całej powierzchni !? - po co !? Zgrzewa się tylko zakłady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 21.09.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 (edytowane) witam,też mam w projekcie dwie warstwy papy na lepiku ale chcę jeszcze dołożyć folię.ma to sens ,w której warstwie ją dodać? Edytowane 21 Września 2014 przez kanalia błąd ortograficzny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 22.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Ja też się podłączę. Ma w ogóle sens kładzenie papy na chudziak? Na ile to wystarcza? Jakoś nie wierzę, że na zawsze. A potem co? Właściciel domu żyje w przeświadczeniu, że ma świetnie zaizolowaną chałupę i przez to jest mu cieplej? Nie lepiej zająć się dobrą izolacją wyżej, a na mocno podmokłym zwyczajnie nie budować piwnicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 23.09.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Mowa jest o parterze, a nie o piwnicy.I tak, powinno się stosować papę. Folia budowlana na chudziaku to nie izolacja, szczególnie, że po rozłożeniu na chudziaku robi się dziurawa jak sito.Papa poziomej izolacji ścian powinna wystawać poza ścianę, wtedy zgrzewa się ją z papą rozłożoną na chudziaku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 23.09.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Zupełnie nie zrozumiałem pytania. Myślałem, że ta papa jest pod fundament. na chudziaku. Popieram z tą folią, jaka by nie była, po przejściu przez nią, od razu robi się dziurawa. Może się okazać dodatkowo, że ulega biodegradacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.09.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 (edytowane) Mowa jest o parterze, a nie o piwnicy. I tak, powinno się stosować papę. Folia budowlana na chudziaku to nie izolacja, szczególnie, że po rozłożeniu na chudziaku robi się dziurawa jak sito. Papa poziomej izolacji ścian powinna wystawać poza ścianę, wtedy zgrzewa się ją z papą rozłożoną na chudziaku. Przy ogrzewaniu podlogowym nie kladzie sie zadnej foli na chudziaku. Chyba, ze owa folia jest paroprzepuszczalna. Jesli damy pape lub cos innego para woddna nie bedzie sie miala gdzie przedostac i po paru latach zacznie smierdziec. U siebie dalem folie tylko w piwnicy. Po za tym papa bez dostepu powietrza gnije. BASF I inne firmy zajmujace sie chemia budowlana ma specjalne folie paroszczalne. Edytowane 10 Października 2014 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 23.09.2014 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 No tak, tylko czytając forum do znudzenia, wszędzie mądrzy ludzie piszą, że na chudziaku, a pod termoizolacją, ma być warstwa paroszczelna, żeby nie dopuścić do podciągania wilgoci do warstwy termoizolacji. Papy termozgrzewalne to papy asflatowe. To asfalt gnije? Czy dolne warstwy asfaltu na autostradach nam zgniją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.09.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 2 lata temu na FM byl walkowany temat foli budowlanej pod ogrzewaniem podlogowym, po za tym moj guru od wylewek wspomnial o tym we wlasciwym dla mnie czasie.Co do asfaltu przekazuje informacje, o ktorych w innym watku wyczytalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
putek 24.09.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2014 No w tematach o podłodze na gruncie piszą jednak co innego. Oczywiście temat pozbycia się wilgoci między hydroizolacją, a termoizolacją jest tam żywo poruszany i nawet nie do końca rozwiązany, ale zalecają koledzy położenie głownie papy na chudziaku, jako kompromis między ceną i jakością izolacji przed wilgocią z gruntu. Co do papy. Nie siedzę w tym temacie zupełnie, chociaż jestem właśnie w trakcie wygrzewania jej samodzielnie na chudziaku w garażu. I tak sobie próbuję na zdrowy rozsądek wyjaśnić jak modyfikowany asfalt z wkładką szklaną lub poliestrową może gnić? On gnije bo ktoś tak napisał? Może ktoś sobie zbadał jakąś byle papę z wkładką tekturową, którą przy zgrzewaniu udało się odkryć i ona mu zgniła. No i mamy wniosek - papy gniją. Marketingowo świetny. Papę stosuje się od dawien dawna. Układa się ją czy to na chudziakach, czy to na fundamentach, czy to na dachach nawet w kilku warstwach, którym odcina się dostęp powietrza. I nie doszukałem się jakiegoś larum, że te papy pogniły. Sam zdecydowałem się na papę w ostatniej chwili, bo przekonywały mnie argumenty jej zwolenników. Posadzkę w piwnicy izoluję szlamami, ale jest to jakby efekt uboczny źle wykonanej hydroizolacji od zewnątrz. Posadzka (bo ciężko to nazwać chudziakiem) jest wykonana z betonu B25, więc szlam sobie będzie na tym leżał. Niestety w garażu jest bylechudziak, wycierający się i pękający, na którym szlam po pierwsze by się nie sprawdził, a po drugie byłby raczej zbędnym wydatkiem. To o tym BASFie czytałeś w wątku o hydroizolacji balkonu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.09.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2014 Przy ogrzewaniu podlogowym nie kladzie sie zadnej foli na chudziaku. Chyba, ze owa folia jest paroprzepuszczalna. Jesli damy pape lub cos innego para woddna nie bedzie sie miala gdzie przedostac i po paru latach zacznie smierdziec. U siebie dalem folie tylko w piwnicy. Po za tym papa bez dostepu powietrza gnije. BASF I inne firmy zajmujace sie chemia budowlana ma specjalne folie paroprzepuszczalne. Popatrz , popatrz papa bez dostępu powietrza gnije ??? a na całym świecie używają ją do hydroizolacji poziomej , pionowej i zasypują ziemią, murują na niej mury i się nie martwią że zgnije??? głupi chyba są czy co ?? Ps. rozumiem że nie masz żadnej hydroizolacji podłogi na gruncie ?? na piaskach budowałeś ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanalia 10.10.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 ok,jak w końcu z tą folią,bo każdy wie najlepiej tyle,że żadnych konkretów:sick:każdy chce przekonać drugą osobę ,że jest w niewyobrażalnym błędzie a ja pitam bo mi robota stoi:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.10.2014 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 No w tematach o podłodze na gruncie piszą jednak co innego. Oczywiście temat pozbycia się wilgoci między hydroizolacją, a termoizolacją jest tam żywo poruszany i nawet nie do końca rozwiązany, ale zalecają koledzy położenie głownie papy na chudziaku, jako kompromis między ceną i jakością izolacji przed wilgocią z gruntu. Co do papy. Nie siedzę w tym temacie zupełnie, chociaż jestem właśnie w trakcie wygrzewania jej samodzielnie na chudziaku w garażu. I tak sobie próbuję na zdrowy rozsądek wyjaśnić jak modyfikowany asfalt z wkładką szklaną lub poliestrową może gnić? On gnije bo ktoś tak napisał? Może ktoś sobie zbadał jakąś byle papę z wkładką tekturową, którą przy zgrzewaniu udało się odkryć i ona mu zgniła. No i mamy wniosek - papy gniją. Marketingowo świetny. Papę stosuje się od dawien dawna. Układa się ją czy to na chudziakach, czy to na fundamentach, czy to na dachach nawet w kilku warstwach, którym odcina się dostęp powietrza. I nie doszukałem się jakiegoś larum, że te papy pogniły. Sam zdecydowałem się na papę w ostatniej chwili, bo przekonywały mnie argumenty jej zwolenników. Posadzkę w piwnicy izoluję szlamami, ale jest to jakby efekt uboczny źle wykonanej hydroizolacji od zewnątrz. Posadzka (bo ciężko to nazwać chudziakiem) jest wykonana z betonu B25, więc szlam sobie będzie na tym leżał. Niestety w garażu jest bylechudziak, wycierający się i pękający, na którym szlam po pierwsze by się nie sprawdził, a po drugie byłby raczej zbędnym wydatkiem. To o tym BASFie czytałeś w wątku o hydroizolacji balkonu? Nie, rozmawialem z fachowcem, ktory zajmuje sie izolacjami balkonow, hydroizolacja piwnic. Generalnie naprawia to co spier....l inny pseudofachowiec. Aktualnie zajmuje sie moimi balkonami i tarasem. Ma stycznosc z firma PCI klon BASF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 10.10.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 No tak, tylko czytając forum do znudzenia, wszędzie mądrzy ludzie piszą, że na chudziaku, a pod termoizolacją, ma być warstwa paroszczelna, żeby nie dopuścić do podciągania wilgoci do warstwy termoizolacji... Jak myslisz, czy jak dasz folie pod styro i przyjdzie czas, ze pod nia pojawi sie wilgoc- to zdolasz sie przed nia obronic? Bo ja uwazam, ze nie do konca, nie zobaczysz jej na podlodze, a na scianach. Wilgoc zawsze znajdzie ujscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts