Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Z tej pracowni o projekt pytała tylko jedna osoba (nr 13). Będzie ci trudno znaleźć tutaj pomocne informacje.

Jedno mnie zaskoczyło - dlaczego okno na atrium jest na wprost kibelka a nie na wprost wiatrołapu? :)

O wiele ładniejszy widok byłby przy wejściu do domu, gdyby gośc mógł widzieć w perspektywie nie ścianę, ale jakieś piękne drzewo na zewnątrz.

Wogóle to patio/atrium jest jakieś takie zagubione, odcięte od reszty domu. Prawie żadne okna nie wychodzą do jego wnętrza. Robi się taka smutna studnia.

Otwarcie patio na dom byłoby dla mnie priorytetem by adaptacji projektu. Wolalabym okna od strony patio niż na sasiadów.

Bardzo stromy jest też dach, jakby kusił inwestora: "zrób poddasze, zrób poddasze...".

Nie łapię idei, którą miał projektant. Jakby ten dom był jakimś szkicem podczas pracy nad koncepcją dwóch innych domów - stad taki dach i patio-studnia.

Nie podoba mi się. Wygląda trochę jak szeregówka, ma nieatrakcyjne elewacje. Ogromne, białe trójkąty ścian szczytowych.

Lubię nowoczesne, proste bryły, ale tutaj w moim odczuciu jest to przerost formy nad treścią. Domek 88m2 użytkowej na planie litery U? W skrócie: "Jak wybudować mały domek dużo drożej".

Zgadzam się z Elfir w kwestii atrium. Taki kształt domu jest fajny, gdy na przykład działka jest niezbyt szeroka i z obu stron na podwórko mają "wgląd" sąsiedzi. Wówczas atrium jest całkowicie prywatnym miejscem wypoczynku, posiłków na świeżym powietrzu. No i jako takie w zasadzie letnie serce domu powinno być w wnętrzem dobrze skomunikowane. A tu? Tylko jedno wyjście z holu.

Z salonu za to wyjście na spory taras położony już poza bryłą bydynku. No to po co jest to atrium?

Na zdjęciach z realizacji widać, że atrium jest wąskie, więc ani ładne ani wygodne. Też mi się nasuwa studnia, bo zrezygnowano również z okna salonowego wychodzącego na atrium. Zmieniono największe okno salonu na trzy wąskie. Nie ma międzyszafkowego okienka w kuchni. Widzę za to dwa okna połaciowe, więc coś jest na rzeczy z poddaszem. :)

Ktoś buduje, ale ze zmianami.

bowess - wiesz co ja bym zrobiła? Rozchyliła ściany skrzydeł domu pod kątem 30-40 stopni względem obecnych i przeszklila dom całkowicie na atrium. Nad atrium zrobiła zadaszenie ze szkła lub pleksy i zamknęła szklanymi, składanymi drzwiami od strony ogrodu. Wówczas powstaje wielki ogród zimowy :)

http://images65.fotosik.pl/717/74fdd6e478335331.jpg

Jest to myśl, ale jak dla mnie taki układ z ogrodem zimowym pasuje do dużego domu, raczej w typie amerykańskiego przedmieścia. :)

Druga realizacja ciekawa. Większe niż w projekcie okna na elewacji ogrodowej, okno w kuchni też znacznie poszerzone. Na zdjęciach widać atrium - tu pomysł z jakąś "zieleniną" pośrodku, czyli w planach inwestora nie było stolika, fotelików czy leżaczka.

Front domu, który wedle projektu najlepiej pasuje na stronę północną, tu jest zalany słońcem. Czyli pozostaje mieć nadzieję, że zdjęcie robiono rankiem, elewacja frontowa jest wschodnia, a atrium przynajmniej po południu dostaje trochę słońca.

Oczywiście, że okna można poprzesuwać, skomunikować atrium/patio z wnętrzem. Takie zmiany zawsze należy jednak wprowadzać ostrożnie, żeby nie stracić na ustawności w tym przypadku niewielkich pomieszczeń.