Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Mam prośbę o pomoc w zaaranżowaniu wnęki, którą chcę zaadaptować na pomieszczenie gospodarcze-zaznaczone na czerwono. Jest trochę nietypowa bo leży przy drzwiach łazienki, wysokie na 2,5 metra, szerokie na 73 cm, głębokie około 60 cm. Chciałbym zamknąć je jakimiś drzwiami a w środku mieć pomieszczenie na mopa, odkurzacz, jakieś półki. Chcę je zrobić z 2 części. Dolna na wysokość drzwi od łazienki, górna część w style pawlacza, na torby, kołdry.

Dzięki za porady, szczególnie sposobu zamknięcia tej wnęki.

wersja 1.jpg

Słuchaj - to, co napisałes jest tak ogólnikowe, że nie sposób tobie pomóc, bo nie wiadomo o co tobie chodzi.

Napisz konkretnie co chcesz zrobić, daj jakieś zdjęcie, rysunek poglądowy tego, jak to ma wyglądać.

Bo pierwszy post sprowadza się do tego: mam wnękę, chcę ją zamknąć.

Jak pytanie ogólne, to i odpowidź dostałeś ogólną: "do zamykania najlepiej użyć drzwi" .

Wykrzesz z siebie jakieś minimum inicjatywy. Jeśli oczekiwałeś, że zostaniesz zasypany pomysłami stolarzy i projektantów wnętrz, to wybrałeś złe forum.

Ażurowe drzwiczki mozna zrobić np. z perforowanej blachy mocowanej do ramy drewnianej. Uproszczona ościeżnica też by się przydała - bo przenosi obciążenia. Zawiasy mocowane bezpośrednio w ścianie mogą pracować za mocno i wkręty się z czasem poluzować.

• 3 weeks później...

Przesyłam zdjęcia mojej wnęki. CAM01327.jpgCAM01330.jpgCAM01333.jpg

Z lewej strony jest ograniczenie w postaci drzwi łazienki.

Wymyśliłem, żeby zamknąć tą wnękę asymetrycznymi drzwiczkami ażurowymi. CAM01320.jpg Wysokość takich drzwiczek to 242 cm. Wysokość wnęki to 252. Szerokość tych drzwiczek to 29 i 44 cm. W sumie daje 73 cm.Środek tak planuję wykonać. Półki z płyt. Wszystko skręcane i kupowane w marketach.wnęka.jpg

Teraz mam pytanie do praktyków.

1)Czy drzwiczki w sumie mogą miec taką szerokość tj. 73 cm, czy muszą mieć jakieś luzy na to żeby się otwierały i zamykały bez problemów.

2) Czy zawiasy mają być przymocowane do listew, które wcześniej zostały przykręcone do ścian.

Na razie tyle pytań.

wnęka-nierówność.jpg

Wydaje mi się, że futryna drzwi łazienkowych "wchodzi" do wnęki. Szkoda, że nie da się przez to zabudować wnęki równo ze ścianą po prawej bo chciałam zaproponować wstawienie drzwi białych, stanowiących jakby przedłużenie tej ściany. Ale lepiej sprawdź na żywo wymiary lewej i prawej ściany wnęki - do futryny i narożnika.

Te drzwiczki z listewek(czy inne drewniane/mdf) to może będą pasowały pod względem stylu o ile dobierzesz jak najbardziej zbliżony kolor do drzwi łazienkowych.

Drzwi do wnęki raczej będą musiały być węższe niż 73cm, choćby dlatego że futryna drzwi łazienkowych wystaje na pewną odległość(?). Zawiasy też raczej do jakiejś listwy trzeba będzie przymocować.

Drzwi dwuskrzydłowe ograniczają trochę dostęp do wnęki. Przy asymetrycznych krótsze skrzydło musiałoby być po prawej stronie skoro nie da się go otworzyć na więcej niż 90stopni. Istnieje ryzyko, że "grzebiąc" we wnęce oprzesz się o to skrzydło i je wyłamiesz.

drzwi dwuskrzydłowe.jpg

Lepsze moim zdaniem będą drzwi z zawiasami po lewej stronie. Jednoskrzydłowe być może nie otworzą się do pełnych 90stopni przez klamkę drzwi łazienkowych ale dostęp do wnęki będzie z większej części korytarza.

drzwi jednoskrzydłowe.jpg

Drzwi łamane, jak będą otwarte zajmą z szerokości wejścia podwójną grubość skrzydła ale to raczej niewiele a przed nimi i tak pozostaje duże pole manewru.

drzwi łamane.jpg

To takie moje spostrzeżenia laika, bez zagłębiania się w bardziej techniczne szczegóły typu wymiary listew, rodzaj zawiasów itp

wnęka.jpg

Zostaje około 1.5 cm opaski z futryny, Chcę ją przyciąć i zrobić mniejsze drzwi przy dzwiach łazienkowych. Nie mogę zrobić drzwi jednozawiasowych, bo nie ma takiego rozmiaru - 72 cm. Taki mam prawidłowy wymiar wnęki. Nie mogę zrobić z dwóch kawałków takich samych, musze tworzyć.

Jeśli celujesz w drzwi gotowe, takie z listewek, to faktycznie jesteś ograniczony wymiarami producenta. Sprawdź czy finansowo Cię nie pogrąży kupienie zwykłych białych płyt(jednej albo dwóch) z mdf-u wraz z przycięciem na wybrany wymiar, oklejeniem krawędzi i ewentualnie wyfrezowaniem otworów pod zawiasy.

Zawias do prawego skrzydła(jeśli jednak będą dwa) proponowałabym taki z możliwością otwierania 180 stopni.

Może nie trzeba przycinać tej opaski - chyba wystarczyłoby dodać listwę wyrównującą tamten kawałek ściany(żółta na rysunku)i do niej przymocować właściwą listwę pod zawiasy, nachodzącą trochę na opaskę.

listwy i zawiasy.jpg

Nie wiem czy dobrze myślę, pewnie wolałbyś pogadać z kimś bardziej "obytym" technicznie ;)

Chce zachować styl tego kąta, dlatego chce zrobić drzwiczki z ażurowych. Wokół jest 4 drzwi, wszystkie sosnowe olejowane i dlatego nie chce robić drzwi z płyty mdf. Jak na razie jestem zdecydowany zrobić asymetryczne. Tylko mam pytanie jak osadzić drzwi w tej wnęce i jakiej maksymalnie szerokości mają być te dwa skrzydła, żeby się swobodnie otwierały.

• 1 month później...

Odświeżam temat.

Jak już pisałem wnęka ma szerokość 72 cm. Wysokość 2,55 cm. Wysokość ażurowych drzwi w Leroy wynosi 241 cm. Chcę zamknąć jednym drzwiami o szerokości 59,4 lub dwoma asymetrycznymi. Ściany zbudowane są z kartongipsu.

W pierwszym przypadku musiałbym po bokach przymocować 2 blendy o szerokości 6 cm.

Jak zamocować drzwi do ściany.

Moje pomysły:

Przykręcić do ściany listwę o szerokości 10 cm do do której będą zamocowane zawiasy od drzwi - tak by było w przypadku 2 spasowanych asymetrycznych

drzwi.

A jak zamocować drzwi w przypadku drzwi szerokości 59 cm z 2 - 6 cm. blendami po bokach ściany?

Czy ta 10 cm listwa ma być zlicowana ze ścianą do której będzie przymocowana?

Prosze o pomoc.