Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak uzyskaćwarunki zabudow dla działki

damian0010

Recommended Posts

Witam serdecznie,

potrzebuję porady w zakresie uzyskania warunków zabudowy dla działki leśnej. Jakie mam możliwości i czy w ogóle one istnieją , żeby na tej działce postawić dom.

W z dłuż ulicy gdzie znajdują się działka znajdują się już domy a na pech mój obok mojej działki też już jest dom a od mojej działki zaczyna się las długi na 150m i szeroki na jakieś 80 zagajniek iglasty raczej

Jest to las sztucznie nasadzony przez mojego dziadka gdyż klasa ziemni jest mizerna zaproponowano mu na sadżenie tam lasu itd dalej nie pamiętam tej historii.

Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że działka widnieje w planie zagospodarowania przestrzennego jako leśna.

W studium widnieje już jako leśna z budownictwem mieszkaniowym ale studium wisi już od 7 lat i nic się nie dzieje.

Jak można uzyskać warunki zabudowy dla tej działki jak rozpocząć działania aby taką procedurę przejść, nie chcę iść ciemny do gminy bo tam mnie zjedzą

i wypędzą zapewne a jak pójdę przygotowany to może coś uda mi się wskórać.

Bardzo proszę o pomoc

Damian

WZ wydaje się wyłącznie dla obszarów zabudowanych.

Jak to jest działka oddalona od osiedli ludzkich, to WZ nie dostaniesz (chyba, że to dzialka siedliskowa, letniskowa).

MPZP można uchwalać i 10 lat - zalezy czy gmina ma pieniądze.

[quote=Elfir;6399701

]WZ wydaje się wyłącznie dla obszarów zabudowanych.

.

I tak, i nie.

WZiZT można wydać w oparciu o zapisy Studium.

Nic to jednak nie zmienia, bo WZiZT nie można wydać dla gruntu, który trzeba odrolnić lub "odleśnić"

Ps. Jak ta działka jest zapisana w ewidencji gruntów ?.

Witam,

odp: na pytanie " WZ wydaje się wyłącznie dla obszarów zabudowanych.

Jak to jest działka oddalona od osiedli ludzkich, to WZ nie dostaniesz (chyba, że to dzialka siedliskowa, letniskowa).

MPZP można uchwalać i 10 lat - zalezy czy gmina ma pieniądze."

Działka jest w jednej lini i graniczy miedzą z działką budowlaną.

I tak, i nie.

WZiZT można wydać w oparciu o zapisy Studium.

Nic to jednak nie zmienia, bo WZiZT nie można wydać dla gruntu, który trzeba odrolnić lub "odleśnić"

Ps. Jak ta działka jest zapisana w ewidencji gruntów ?.

Zapisana jest jako działka leśna

Stan na dzień dzisiejszy jest taki, że działka widnieje w planie zagospodarowania przestrzennego jako leśna.

W studium widnieje już jako leśna z budownictwem mieszkaniowym ale studium wisi już od 7 lat i nic się nie dzieje

Ten zapis jest najważniejszy.

Rozumiem, że jest obowiązujący plan zagospodarowania przestrzennego. Jeśli plan istnieje i jest obowiązujący to nie można uzyskać dla działki wzizt.

Jedynym sposobem jest zmiana planu, a to jest i kosztowne i długotrwałe ( średnio 2 lata od momentu podjęcia uchwały o przystąpieniu)