leniwybudowniczy 08.03.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 (edytowane) Witam, stoję przed wyborem kotła gazowego - z poniższych powodów zdecydowałem się na kocioł z małym zasobnikiem dwufunkcyjnego co cwu 1. bardzo dobra izolacja budynku 16-20 cm styropianu grafitowego 031 + rekuperacja + rolety w oknach zapotrzebowanie około 50w m2 / cały dom 9 KW 2. mała kotłownia 3. relatywnie małe zapotrzebowanie ( rodzina 2 +1 ) - 2 użytkowe łazienki 4. dom 160 m2 pow. użytkowej 5. możliwość przezbrojenia na propan łatwa ( tu prosze o radę w którym piecu jest to najłatwiejsze i ewentualne koszty przezbrojenia palnika ) 6. łatwe wyprowadzenie cyrkulacji przynajmniej do łazienek ( ariston ma podobno odrazu pompę cyrkulacyjną wbudowaną ) Mam następujące typy - - Saunier Duval IsoTwin Condens F30-B ( wydatek wody ciepłej wg. normy IE 13203 ) 21l/ min - cena około 6700 ( chyba nie da się przezbroić chyba tylko wersj F30-A isofast - Immergas VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 kW 16l/min cena około 6500 - Junkers CERAPUR ACU Smart ZWSB 30-4 A 16,6 l / min cena 5800 - wydaje się fajny - De Dietrich Innovens MCA 25/28 BIC - 20 l/ min ( nie mylić z innymi wersjami bez zbiornika ) ( cena duża znalazłem najtaniej za 8800 - nie wiem dlaczego ? - BUDERUS Logamax plus GB172-24T50 - 16,5 l / min dobra cena 6800 ze sterownikiem rc35 - Ariston Clas B premium 24 - 19l/ min cena 6500 ( mój obecny faworyt ( ma fajny pokojowy sterownik bezprzewodowy ) - Vissemann Vitodens 111-W 26 kW - brak dobrych danych o tym piecu chyba 18l / min ( ale nie wiem w jakiej wersji ) - wygląda trochę archaicznie ale cena ok 6500 ( jego starszy fajny brat 222-w lub 200-W poza zasięgiem cenowym 10000 tys - termet ECOCONDENS INTEGRA 25 - 15l/min ( nie wygląda za dobrze na tle innych ale jest taniutki 5200 zł i polski jesli ktoś może mi pomóc w wyborze i znalezieniu najlepszej ceny byłbym wdzięczny mój typ jak na razie to ten ariston alb De Dietrich ale cena już spora - Może w ogóle mylę się z wyborem i powinienem stawiać na piec plus zasobnik ? ( chociaż wydaje mi się że oszczę Edytowane 8 Marca 2014 przez leniwybudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.03.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Weź pod uwagę jeszcze zakres modulacji, a szczególnie moc minimalną. Duża moc przyda się przy CWU, ale do CO masz tu zawsze duży nadmiar zapasu mocy. Dobrze żeby zakres sięgał jak najniżej w dół.Immergas może pracować z mocą 3kW, a większość z tych kotłów z minimalną mocą prawie dwa razy większą - te Twoje wybrane 5,5kW, Buderus ma minimalną moc nawet ponad 7kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 08.03.2014 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 no ale chyba to nie jest prawda - w informacjach jest że immergas ten co wymieniłem ma 4,7/5kW- 24kW ( http://pl.immergas.com/kotly_gazowe/kotly_kondensacyjne/2f_z/victrix_zeus_superior_kw/26.htm ) - najmniejszą wartość na palniku to podobnio ma ale nie kondensacyjny saunier duval isotwin f25 H-mod ( to H-mod to rzeczywiście daje super modulację 4,1-24 kw ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 08.03.2014 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2014 Rzeczywiście masz rację, w wersji Superior Zeusa jest 5kW. W zwykłym Zeusie przy podobnej mocy maksymalnej jest modulacja już od 3kW:http://pl.immergas.com/kotly_gazowe/kotly_kondensacyjne/2f_z/vz26/26_1_i.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nikmot 28.03.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 i jaki piec wybrałeś ? ja jestem przy podobnym wyborze, ale prawdopodobnie kupię SD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 30.03.2014 03:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 i jaki piec wybrałeś ? ja jestem przy podobnym wyborze, ale prawdopodobnie kupię SD Myślę że żaden, bo szukał kotła W piecu się piecze - np chleb proszę o trochę dbałości o szczegóły - w końcu wpadacie tutaj mam nadzieję czegoś się nauczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 30.03.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 wybrałbym jednofunkcyjny 14-15 kW + zasobnik do 120lpatrzyłem na ofertę junkersa i cenowo może wyjść na plus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniwybudowniczy 07.04.2014 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 Ja cały czas się zastanawiam - mój typ to ARISTON CLAS B Premium 24 kw - wygląda najlepiej ze wszystkich bo ma odrazu w sobie wbudowaną pompę cyrkulacyjną i z opini użytkowników wygląda że jest oszczędny i właściwie bez awaryjny - mam tylko wątpliwości co do wymiennika płytowego - wolałbym płaszczowy tak jak jest w SD bo jakość wody może być u mnie wątpliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
genezyp 09.04.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2014 Ja wybrałem kocioł Immergas Victrix X 12 2 L. Modulacja palnika od 2kW! Regulacja temperatury od 20 stopni także będzie zasilał bezpośrednio podłogówke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 07.11.2014 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2014 Mam podobny dylemat. Kocioł z małymi zasobnikami z racji braku miejsca w kotłowni na wiekszy zasobnik. Druga sprawa to dwie łazienki czesto używane jednocześnie stąd oczekuje dużej wydajnosci ciepłej wody. Pod tym względem wygrywa Saunier Duval ISOTWIN CONDENS F 35-B ma 23l/min ew wersja F30 z 21l/min. Myslałem też o Buderusie ale on ma Logamax GB172-24T50 ale jego minimalna moc to ponad 6kW i wydatek wody to tylko 16l/min. Weź tu teraz wybierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mppole 04.09.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2015 Panowie,Podpowiedzcie proszę co wybraliście i jak się Wasze kotły sprawują. Mam oczywiście podobny dylemat.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sandacz0000 21.11.2018 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 I jak wrażenia użytkujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 03.12.2018 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Witam, Nawiązując do tematu, jeżeli nie posiadają Państwo miejsca na montaż kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem, warto zastanowić się nad wyborem kotła dwufunkcyjnego z ładowanym warstwowo zasobnikiem CWU. W swojej ofercie marka Junkers-Bosch posiada kocioł Cerapur Acu z wbudowanym zasobnikiem warstwowym o pojemności 42l, o przepływie CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg. normy EN 625). Kocioł ładuje zbiorniki warstwowo za pomocą pompy która, może być wykorzystywana również jako pompą cyrkulacyjną. Niewątpliwą zaletą jest sposób przygotowania CWU - ładowanie warstwowe, które pozwala na szybsze podgrzewanie wody, niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Dodatkowo zasobnik wykonany jest ze stali nierdzewnej. Więcej informacji o tym produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers - Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts