Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór kotła kondensacyjnego z małym zasobnikiem

leniwybudowniczy

Recommended Posts

Witam, stoję przed wyborem kotła gazowego - z poniższych powodów zdecydowałem się na kocioł z małym zasobnikiem dwufunkcyjnego co cwu

1. bardzo dobra izolacja budynku 16-20 cm styropianu grafitowego 031 + rekuperacja + rolety w oknach zapotrzebowanie około 50w m2 / cały dom 9 KW

2. mała kotłownia

3. relatywnie małe zapotrzebowanie ( rodzina 2 +1 ) - 2 użytkowe łazienki

4. dom 160 m2 pow. użytkowej

5. możliwość przezbrojenia na propan łatwa ( tu prosze o radę w którym piecu jest to najłatwiejsze i ewentualne koszty przezbrojenia palnika )

6. łatwe wyprowadzenie cyrkulacji przynajmniej do łazienek ( ariston ma podobno odrazu pompę cyrkulacyjną wbudowaną )

Mam następujące typy -

- Saunier Duval IsoTwin Condens F30-B ( wydatek wody ciepłej wg. normy IE 13203 ) 21l/ min - cena około 6700 ( chyba nie da się przezbroić chyba tylko wersj F30-A isofast

- Immergas VICTRIX ZEUS SUPERIOR 26 kW 16l/min cena około 6500

- Junkers CERAPUR ACU Smart ZWSB 30-4 A 16,6 l / min cena 5800 - wydaje się fajny

- De Dietrich Innovens MCA 25/28 BIC - 20 l/ min ( nie mylić z innymi wersjami bez zbiornika ) ( cena duża znalazłem najtaniej za 8800 - nie wiem dlaczego ?

- BUDERUS Logamax plus GB172-24T50 - 16,5 l / min dobra cena 6800 ze sterownikiem rc35

- Ariston Clas B premium 24 - 19l/ min cena 6500 ( mój obecny faworyt ;) ( ma fajny pokojowy sterownik bezprzewodowy )

- Vissemann Vitodens 111-W 26 kW - brak dobrych danych o tym piecu chyba 18l / min ( ale nie wiem w jakiej wersji ) - wygląda trochę archaicznie ale cena ok 6500 ( jego starszy fajny brat 222-w lub 200-W poza zasięgiem cenowym 10000 tys

- termet ECOCONDENS INTEGRA 25 - 15l/min ( nie wygląda za dobrze na tle innych ale jest taniutki 5200 zł i polski

jesli ktoś może mi pomóc w wyborze i znalezieniu najlepszej ceny byłbym wdzięczny mój typ jak na razie to ten ariston alb De Dietrich ale cena już spora - Może w ogóle mylę się z wyborem i powinienem stawiać na piec plus zasobnik ? ( chociaż wydaje mi się że oszczę

Edytowane przez leniwybudowniczy

Weź pod uwagę jeszcze zakres modulacji, a szczególnie moc minimalną. Duża moc przyda się przy CWU, ale do CO masz tu zawsze duży nadmiar zapasu mocy. Dobrze żeby zakres sięgał jak najniżej w dół.

Immergas może pracować z mocą 3kW, a większość z tych kotłów z minimalną mocą prawie dwa razy większą - te Twoje wybrane 5,5kW, Buderus ma minimalną moc nawet ponad 7kW.

no ale chyba to nie jest prawda - w informacjach jest że immergas ten co wymieniłem ma 4,7/5kW- 24kW ( http://pl.immergas.com/kotly_gazowe/kotly_kondensacyjne/2f_z/victrix_zeus_superior_kw/26.htm ) - najmniejszą wartość na palniku to podobnio ma ale nie kondensacyjny saunier duval isotwin f25 H-mod ( to H-mod to rzeczywiście daje super modulację 4,1-24 kw )

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja cały czas się zastanawiam - mój typ to ARISTON CLAS B Premium 24 kw - wygląda najlepiej ze wszystkich bo ma odrazu w sobie wbudowaną pompę cyrkulacyjną i z opini użytkowników wygląda że jest oszczędny i właściwie bez awaryjny - mam tylko wątpliwości co do wymiennika płytowego - wolałbym płaszczowy tak jak jest w SD bo jakość wody może być u mnie wątpliwa

• 6 months później...
Mam podobny dylemat. Kocioł z małymi zasobnikami z racji braku miejsca w kotłowni na wiekszy zasobnik. Druga sprawa to dwie łazienki czesto używane jednocześnie stąd oczekuje dużej wydajnosci ciepłej wody. Pod tym względem wygrywa Saunier Duval ISOTWIN CONDENS F 35-B ma 23l/min ew wersja F30 z 21l/min. Myslałem też o Buderusie ale on ma Logamax GB172-24T50 ale jego minimalna moc to ponad 6kW i wydatek wody to tylko 16l/min. Weź tu teraz wybierz.

• 9 months później...
  • 3 years później...
  • 2 weeks później...

Witam,

Nawiązując do tematu, jeżeli nie posiadają Państwo miejsca na montaż kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem, warto zastanowić się nad wyborem kotła dwufunkcyjnego z ładowanym warstwowo zasobnikiem CWU. W swojej ofercie marka Junkers-Bosch posiada kocioł Cerapur Acu z wbudowanym zasobnikiem warstwowym o pojemności 42l, o przepływie CWU do 21 l/min (delta T = 30K wg. normy EN 625). Kocioł ładuje zbiorniki warstwowo za pomocą pompy która, może być wykorzystywana również jako pompą cyrkulacyjną. Niewątpliwą zaletą jest sposób przygotowania CWU - ładowanie warstwowe, które pozwala na szybsze podgrzewanie wody, niższe straty postojowe oraz pozwala na wykorzystanie zasobnika o mniejszej pojemności w porównaniu do tradycyjnego zasobnika. Dodatkowo zasobnik wykonany jest ze stali nierdzewnej.

Więcej informacji o tym produkcie można znaleźć na stronie internetowej: http://www.junkers.pl/produkty/kotly/kotly-kondensacyjne/cerapur-acu.html.

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers - Bosch