Michal_Wawa 10.03.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Taką mam koncepcję 1. Dom parterowy, prostokąt ok. 7x13 2. Fundament prosty, tylko 4 ściany ław. Bez płyty fundametowej. Tylko piasek, chudziak, styropianu sporo i wylewka. 3. Ściana 1w z BK 40cm (łatwość kładzenia instalacji, najtańsza elewacja) 4. Okna w rozmiarach standartowych, plastikowe 3 szybowe 6szt. + drzwi wejściowe. Brak drzwi balkonowych, ich rolę spełnią drzwi wejsciowe. 5. Więźba dachowa prefabrykowana najprostsza. Dach 2 spadowy tylko folia i łaty a na to blachodachówka bez deskowania. 6. Brak stropu.Do więźby od wewnątrz przybite deseczki typu boazeria będące "wiejskim" sufitem. Na nich folia i na tym ocieplenie np. 30cm wełny albo jakiś granulat. 7. Brak komina. Brak instalacji co. 8. Instalcja wod kan prosta (kuchnia obok łazienki, krótkie rury). 9. Instalacja elektryczna najprostsza z możliwych bez ciągnięcia kabla przez cały pokój by w jakimś rogu mieć gniazdko "na wszelki wypadek". 10. Ogrzewanie elektryczne z konwektorów. Ew. Dodatkowo piec koza, ale bez komina. 11. Żadnych wentylacji mech, pomp ciepła rekuperatorów itp. Tylko jakiś wiatraczek wyciągający z łazienki i kuchni na zewnątrz. 12. Elewacja z płytek elewacyjnych a'la klinkier (ok. 25zl m/kw) klejonych bezpośrednio na BK ew. Jakiś cienki tynk (nie wiem jaka cena) Tylko fajnie by było gdyby był barwiony w masie i trysnięty agregatem tak bez zacierania itp, efekt takiej lekkiej nostalgii, niedbałości:) 13. Sciany działowe z g/k, brak fundamentów pod działówki. 14. Tynki wewnatrz tylko tam gdzie nie ma g/k oraz glazury klejonej bezpośrednio na BK. To ma być wiejski dom rekreacyjny, raczej w sezonie wiosna - jesień ale z możliwością pomieszkania zimą. Jak sądzicie, można coś w tej koncepcji jeszcze zoptymalizować na tańsze/sensowniejsze ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 taniej będzie wynajmowac kwaterę na dwa tygodnie wakacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 10.03.2014 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Mało konstruktywne.A wakacji w roku nie jest 2 tygodnie tylko dobre 3-4 mies w naszym klimacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 11.03.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ale o co chodzi ? 1.To będzie normalny dom /powierzchnia ponad 100 metrów kw/ z pomieszczeniami typu łazienka, kuchnia itp... 2. Nu chyba że w pozwolenie będzie na jakąś "pergolę - wiatę" - działka rolna - czyli coś związanego z produkcją rolną a potem w tajemniczy sposób zaadaptowane do mieszkania... W wersji 1 - co tu daleko szukać, ściany z jakichś pustaków/bloczków po co ta grubość 40 cm, nie ma się nawet o co pytać. Oczywiście będzie musiał być komin z powodów zasadniczych i tam tak wszystko jak to w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 11.03.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Pomysł świetny pod warunkiem, że masz odpowiednie zaplecze finansowe i działkę w turystycznej miejscowości. Jak chcesz by dom był całoroczny to zakładam, że w przyszłości chcesz w nim zamieszkać na stałe. Dom 7x13 - jest nieekonomiczny w budowie. Dom na bazie kwadratu (pomijając kulę) jest najtańszy. Powinieneś dążyć do tego by dom był zbliżony chociaż do kwadratu i był tani w budowie: czyli 1 łazienka, salon, max dwa pokoje (bo po co więcej?). Ten dom nie powinien mieć według mnie więcej niż 80 m2 bo będzie to przerost formy nad treścią. Ja bym celowała w coś na bazie tego: http://projekty.muratordom.pl/projekt_roztropny,270,0,0.htm?c=38&page=2 Oczywiście z jedną mniejszą łazienką i nie takim "bogatym wykończeniem". Edytowane 11 Marca 2014 przez luntrusk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ściana jednowarstwowa - fajnie - a jak zamierzasz zrobić nadproża i utrzymać wymagane właściwości cieplne, zwłaszcza, że planujesz ogrzewac prądem? To samo dotyczy wentylacji - zimą będziesz ciepło z elektryki wywiewał przez okna? Bo na taki budynek musisz mieć pozwolenie na budowę takie samo jak na normalny dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michal_Wawa 11.03.2014 17:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Pozwolenie na budowę to nie jest temat, wiadomo że musi być. Chodzi mi o sposoby na optymalizację kosztów, nie ponoszenie niepotrzebnych wydatków. (pomieszczeń gospodarczych i graciarni mi nie potrzeba bo mam:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) A mnie chodzi o to, że nowo budowany budynek musi miec okreslone zapotrzebowanie na ciepło - normy zostały od tego roku zaostrzone.Stąd pytanie - jak chcesz w ścianie 1-warstwowej wyeliminowac mostki?Jak chcesz spełnić warunki wentylacji pomieszczeń okreslonych rozporządzeniem ministra? Edytowane 11 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts