Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taki zestaw tylko bez pompy ciepła ja planuję. Jeśli chodzi o rekuperator to przy wyborze Mistrala masz bliżej - firmy w Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu [ten sam właściciel] - do mnie przyjechał 2 razy, obejrzał budowę, ustalamy szczegóły. Natomiast co do kominka z płaszczem wodnym, to firma, która go montuje, montuje też instalację co, podłogówkę, instalacje wod-kan - ale to w planach na lipiec, więc nic więcej nie mogę o nich napisać.

Pozdrawiam Aishan

To tak na oko 50 tys zlotych! Poniewaz piszesz kondensat to rozumiem gaz.

50000 zl : 0,12 zl = 416666 kWh (gazem)

zakladajac roczne zuzycie na poziomie 30000 kWh masz 14 lat grzania.

Przy 25000 kWh/a, 17 lat.

Przemysl to prosze.

:o Przy dobrym ociepleniu każda z tych rzeczy z osobna wystrczy na ogrzanie domu.

Po co ci wszystkie na raz !?

IMHO Kondensat (b.dobrze) + zwykły kominek (wsparcie + walory relaksacyjno - estetyczne) + rekuperator (mniejsze straty + lepsza wentylacja) to zestaw OMC idealny. Rocznie na CO i CWU nie wydasz więcej jak 2-2,5 tys. a zaoszczędzisz minimum 30 tys. w czasie budowy. Kilkanaście lat grzania w 100% za darmochę :)

To tak na oko 50 tys zlotych! Poniewaz piszesz kondensat to rozumiem gaz.

50000 zl : 0,12 zl = 416666 kWh (gazem)

zakladajac roczne zuzycie na poziomie 30000 kWh masz 14 lat grzania.

Przy 25000 kWh/a, 17 lat.

Przemysl to prosze.

Troche w tym racji, .....ale...... gaz niestety płynny, rekuperator bo córa alergiczka i dlatego dla komfortu, więc i tak by był, a co do kominka to dla przyjemności atawistycznej i tak będzie, a jak już będzie to należałoby wykorzystać, a przecie nie przez rozprowadzenie powietrza [bo patrz powyżej], no i tak się uzbierało. Poza tym jakby na to popatrzeć w ogóle to wcale nie takie skomplikowane w połączeniu. Pozdrawiam Aishan

aishan

Jesli tak to inwestowal bym przede wszystkim w filtry.

Masz jednak pewien wybor.

1. rekuperator uzupelniony np. o elektrofiltr

2. wentylacja wyciagowa + PurmoAir powietrze wciagane jest do pomieszczen przez otwory w murze za grzejnikami tam wysokiej klasy filtry i dalej grzejnikiem ogrzewanie. WAZNE! do czyszczenia nie ma na razie prostszego systemu krotka droga powietrza, ogrzewanie, filtracja.

A pozostale elementy o ktorych piszesz sa wyliczone tak by suma inwestycje + koszt eksploatacji = const czego dowodem sa liczne watki forum. Jednak to co wymaga duzych inwestycji wymaga rowniez dbalosci inaczej nie bedzie spodziewanych korzysci. Tak wiec w latwy sposob mozesz kupic sobie petle - obowiazkow dogladania konserwacji - na szyje. A chyba nie zyjesz po to by administrowac swoj dom tylko odwrotnie.

Cześć Neuron!

Jest w tym trochę racji co piszesz. Człowiek liczy, że teraz to mu łatwiej, a później to nie wiadomo co będzie i może stąd to wszystko. Jednak mam nadzieję może cokolwiek naiwną, że po zainstalowaniu nie będzie się miało co psuć przez dłuższy czas i będzie funkcjonować w miarę bezobsługowo. Zresztą zobaczymy w praktyce, mam nadzieję.

Pozdrawiam Aishan

Taki zestaw tylko bez pompy ciepła ja planuję. Jeśli chodzi o rekuperator to przy wyborze Mistrala masz bliżej - firmy w Dąbrowie Górniczej i Sosnowcu [ten sam właściciel] - do mnie przyjechał 2 razy, obejrzał budowę, ustalamy szczegóły. Natomiast co do kominka z płaszczem wodnym, to firma, która go montuje, montuje też instalację co, podłogówkę, instalacje wod-kan - ale to w planach na lipiec, więc nic więcej nie mogę o nich napisać.

Pozdrawiam Aishan

Czy możesz podac namiar na te firmy ?

dziękuję:Piotrek

Witajcie!

Należy się małe wyjaśnienie, gdyż pisałem mój post po długim szkoleniu (nieważne z czego, ale było intensywnie. Pisząc pompa ciepła miałem na myśli po prostu czerpnię w ogrodzie+20 metrów rury w gruncie w celu dogrzania (zimą) lub ochłodzenia (latem) powietrza dochodzącego do rekuperatora.

Sorry za zmyłkę, mam nadzieję że teraz to brzmi przejrzyściej i sensowniej?

Pozdrawiam.

Przemo

Połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem z płaszczem wodnym nie jest szczęśliwm rozwiązaniem. Ażeby w kotle kondensacyjnym zachodziła pełna kondensacj (sprawność ok. 108%) spaliny należy schłodzic poniżej punktu rosy (dla gazu 58C). Kotły te stosuje się w systemach grzewczych niskotemperaturowych (ogrzewanie podłogowe, ścienne... lub przewymiarowane grzejniki), woda "podgrzana w koninku" ma temp. ok. 80C - ogrzewanie wysokotemperaturowe. Koszt zakupu kotła kondensacyjnego jest o ok.60-70% wyższy od tradycyjnego, a oszczędności w skali roku niewielkie. Dla budynku o pow.90m2 oszczędności na c.o. i przygotowanie c.w.u. wyniosą ok. 300zł/rok. (teoretyczne obliczenia).

Rekuperator i kominek też nie idą w parze. W pomieszczeniu gdzie będzie kominek zapewne zainstalowana bedzie kratka nawiewowa, ażeby nie było nadciśnienia należy tyle samo powietrza usunąć z pomieszczenia. Wszystko oczywiście można zrobić ale zestaw, który chesz sobie zafundować wymaga to już wyższa szkoła jazdy.

Połączenie kotła kondensacyjnego z kominkiem z płaszczem wodnym nie jest szczęśliwm rozwiązaniem. Ażeby w kotle kondensacyjnym zachodziła pełna kondensacj (sprawność ok. 108%) spaliny należy schłodzic poniżej punktu rosy (dla gazu 58C). Kotły te stosuje się w systemach grzewczych niskotemperaturowych (ogrzewanie podłogowe, ścienne... lub przewymiarowane grzejniki), woda "podgrzana w koninku" ma temp. ok. 80C - ogrzewanie wysokotemperaturowe. Koszt zakupu kotła kondensacyjnego jest o ok.60-70% wyższy od tradycyjnego, a oszczędności w skali roku niewielkie. Dla budynku o pow.90m2 oszczędności na c.o. i przygotowanie c.w.u. wyniosą ok. 300zł/rok. (teoretyczne obliczenia).

Rekuperator i kominek też nie idą w parze. W pomieszczeniu gdzie będzie kominek zapewne zainstalowana bedzie kratka nawiewowa, ażeby nie było nadciśnienia należy tyle samo powietrza usunąć z pomieszczenia. Wszystko oczywiście można zrobić ale zestaw, który chesz sobie

zafundować wymaga to już wyższa szkoła jazdy.

Dzięki Jeżyk za podpowiedzi!

Z kotłem kondensacyjnym mnie przekonałeś, a jeśli do kominka doprowadzę rurę powietrzną z zewnątrz?

Powietrze do spalania z zewnątrz lub z piwnicy (jeżeli jest). Problem z kominkiem i nawiewem mechanicznym powietrza polega na tym, że w pomieszczeniu z kominkiem nie można (tak mi sie wydaje)ze względów bezpieczeństwa stosować wentylacji mechanicznej, konieczna jest wentylacj grawitacyjna. Technicznie istnieje możliwość połączenia nawiewu mechanicznego z rekuperatora z wentylacją grawitacyjną. Trzeba tylko odpowiednio dobrać średnicę rury nawiewowej tak aby ilość powietrza wtłoczonego równa była ilości powietrz wyprowadzonego przez wentylację grawitacyją.

niestety nie masz racji , nic nie stoi na przeszkodzie aby w domu z wentylacją mechaniczną nie było kominka. W pomieszczeniu z kominkiem jednakże musi być "lekkie" nadciśnienie i wszystko gra... Natomiast nie wolno łączyć obu rodzajów wentylacji

WP

Przepisy zabraniają stsoswanie wentylacjy mechanicznej wywiewnej, lub wyiwewno-nawiewnej podciśnieniowej w takich pomieszczeniach.

Natomiast nie zabraniają stosowania wentylacjy mechaniczneh wywiewno-nawiewnej zrównoważonej, lub "nadciśnieniowej".