romanik99 10.03.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 witam mam pytanie. Myślę nad budową domu. zamierzam go ogrzewać przez piec na ekogroszek, podłączony ma on być również do bojlera CWU. Zawsze w domach których mieszkałem CWU była na osobnym kotle gazowym, i kuchenka też była gazowa. I zastanawiam się czy wogóle doprowadzać gaz do domu (możliwość jest). Nigdy nie miałem przyjemności ogrzewać ciepłej wody w lecie kotłem na groszek, stąd moja niewiedza. Jaki jest koszt ogrzewania CWU groszkiem w lecie i na jaki mniej wiecej okres starcza zasyp. Czy Kuchnia gazowa jest dużo oszczędniejsza od indukcyjnej? oczywiście dobrze jest mieć więcej źródeł energii w domu ale czy to ma sensJakie są jeszcze plusy gazu, bo ja naprawdę widzę 2:1. totalna bezobsługowość2. możliwość ugotowania obiadu jak nie ma prądu3. ewentualne korzyści cenowe Czy ktoś jeszcze miał podobne dylematy jak ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.03.2014 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 "Czy ktoś jeszcze miał podobne dylematy jak ja. " Większość na tym forum! Kuchenka na butlę 11kg LPG. Starcza na gotowanie przez około miesiąc. Koszt stały - około 50zł. Bez projektu instalacji, bez kosztów przesyłu, bez faktur za gaz.,.. Bez wykonywania przyłącza, licznika, odbioru... Możesz sobie zapas zrobić nawet na kwartał i trzymać go w jakiej komórce... Reszta z tego kotła - że wspominałeś. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.03.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Skoro gaz, to po co groch? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 10.03.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Bo pewnie taniej, a poza tym trochę wysiłku fizycznego jeszcze nikomu nie zaszkodziło ( OK OK poza naszymi kopaczami gały bo ci jak po meczu wyjaśniają moralną przewagę nad Wyspami Owczymi które im dokopały do zera to nie idzie wytrzymać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 10.03.2014 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 hmm ciekawe rozwiązanie , a tak wracając do mojego zapytania, analizował ktoś różnice rachunkach w rozwiązaniach o których wspomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 11.03.2014 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) hmm ciekawe rozwiązanie , a tak wracając do mojego zapytania, analizował ktoś różnice rachunkach w rozwiązaniach o których wspomniałem Chłopie, bierz wszystko na gaz i nie zawracaj sobie nawet dupy tym ekowunglem. Będziesz miał czysto, bezobsługowo i praktycznie w tej samej cenie co ekośmieciuch. Edytowane 11 Marca 2014 przez Crazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 11.03.2014 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Chłopie, bierz wszystko na gaz i nie zawracaj sobie nawet dupy tym ekowunglem. Będziesz miał czysto, bezobsługowo i praktycznie w tej samej cenie co ekośmieciuch. Jeśli to nie problem, to dlaczego "to" nazywa się EKOGROSZEK i co ma wspólnego z eko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 11.03.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Każdy może przyjąć jak woli - ekologiczny lub ekonomiczny. Są tacy co jako zalety łączą oba znaczenia, a nawet Eko (jap.) – w japońskim buddyzmie ofiarowanie zasług. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.03.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Mi się to ostatnio kojarzy z eco-terroryzmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 12.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Każdy może przyjąć jak woli - ekologiczny lub ekonomiczny. Są tacy co jako zalety łączą oba znaczenia, a nawet Eko (jap.) – w japońskim buddyzmie ofiarowanie zasług. Dzięki za wyjaśnienie, ale ekologiczny węgiel mi tak nie do końca pasuje To musi mieć coś wspólnego z ekonomią -może marketing . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 12.03.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Dzięki za wyjaśnienie, ale ekologiczny węgiel mi tak nie do końca pasuje To musi mieć coś wspólnego z ekonomią -może marketing . Pozdrawiam Zastanawiam się, jaki byłby odbiór inwestorów, gdyby nazwa brzmiała "Kocioł na węgiel o średnicy 5- 25 mm"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 15.03.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 @romanik99Gotowanie na PB z butli wychodzi cenowo tak samo jak prąd (indukcja). Przy nieumiejętnym używaniu nawet drożej.Jeśli gaz ziemny chcesz ciągnąć do domu tylko do kuchenki, to nie warto, bo za tą kasę kupisz sobie indukcję i jeszcze Ci sporo na rachunki za prąd zostanie.Jeśli ogrzewać będziesz gazem i głównie po to będzie przyłącze, to tylko wtedy jest sens pchać się w gaz ziemny w kuchni. Będzie najtaniej, chociaż na pewno mniej komfortowo niż na indukcji (tłuste opary, gorące rączki garnków, mycie itd.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.03.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 ja ciągnę gaz ale do kuchni nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 15.03.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2014 jak podłączenie gazu bedzie drogie to weź pompę ciepła, dobra powietrzna na allegro około 17 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oslo88 16.03.2014 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 A pelet, albo brykiet węglowy 28/30 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 16.03.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Zastanawiam się, jaki byłby odbiór inwestorów, gdyby nazwa brzmiała "Kocioł na węgiel o średnicy 5- 25 mm"? No właśnie wtedy byłby to "zwykły" kocioł na węgiel o odpowiednim rozmiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts