Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy doprowadzać gaz do domu

romanik99

Recommended Posts

witam mam pytanie. Myślę nad budową domu. zamierzam go ogrzewać przez piec na ekogroszek, podłączony ma on być również do bojlera CWU. Zawsze w domach których mieszkałem CWU była na osobnym kotle gazowym, i kuchenka też była gazowa. I zastanawiam się czy wogóle doprowadzać gaz do domu (możliwość jest). Nigdy nie miałem przyjemności ogrzewać ciepłej wody w lecie kotłem na groszek, stąd moja niewiedza. Jaki jest koszt ogrzewania CWU groszkiem w lecie i na jaki mniej wiecej okres starcza zasyp. Czy Kuchnia gazowa jest dużo oszczędniejsza od indukcyjnej? oczywiście dobrze jest mieć więcej źródeł energii w domu ale czy to ma sens

Jakie są jeszcze plusy gazu, bo ja naprawdę widzę 2:

1. totalna bezobsługowość

2. możliwość ugotowania obiadu jak nie ma prądu

3. ewentualne korzyści cenowe

Czy ktoś jeszcze miał podobne dylematy jak ja.

"Czy ktoś jeszcze miał podobne dylematy jak ja. "

Większość na tym forum!

:lol:

Kuchenka na butlę 11kg LPG. Starcza na gotowanie przez około miesiąc. Koszt stały - około 50zł.

Bez projektu instalacji, bez kosztów przesyłu, bez faktur za gaz.,..

Bez wykonywania przyłącza, licznika, odbioru...

Możesz sobie zapas zrobić nawet na kwartał i trzymać go w jakiej komórce...

Reszta z tego kotła - że wspominałeś.

Adam M.

hmm

ciekawe rozwiązanie :), a tak wracając do mojego zapytania, analizował ktoś różnice rachunkach w rozwiązaniach o których wspomniałem

Chłopie, bierz wszystko na gaz i nie zawracaj sobie nawet dupy tym ekowunglem. Będziesz miał czysto, bezobsługowo i praktycznie w tej samej cenie co ekośmieciuch.

Edytowane przez Crazy

Każdy może przyjąć jak woli - ekologiczny lub ekonomiczny.

Są tacy co jako zalety łączą oba znaczenia, a nawet

Eko (jap.) – w japońskim buddyzmie ofiarowanie zasług. ;)

Dzięki za wyjaśnienie, ale ekologiczny węgiel mi tak nie do końca pasuje ;) To musi mieć coś wspólnego z ekonomią -może marketing :). Pozdrawiam

@romanik99

Gotowanie na PB z butli wychodzi cenowo tak samo jak prąd (indukcja). Przy nieumiejętnym używaniu nawet drożej.

Jeśli gaz ziemny chcesz ciągnąć do domu tylko do kuchenki, to nie warto, bo za tą kasę kupisz sobie indukcję i jeszcze Ci sporo na rachunki za prąd zostanie.

Jeśli ogrzewać będziesz gazem i głównie po to będzie przyłącze, to tylko wtedy jest sens pchać się w gaz ziemny w kuchni. Będzie najtaniej, chociaż na pewno mniej komfortowo niż na indukcji (tłuste opary, gorące rączki garnków, mycie itd.).