Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kominkowo-telewizyjna. Prośba o radę/opinię.

Rodmano

Recommended Posts

Witajcie,

Od jakiego czasu nie możemy się z żoną zdecydować w jaki sposób rozwiązać ścianę kominkowo-telewizyjną,między salonem,a jadalnią.

Dopuszczamy montaż typowego kominka na drewno,jak również biokominka. Poniżej przedstawiam kilka naszych wersji i proszę i podpowiedzi i ewentualne pytania:

- wersja 1: kominek trójstronny,a nad nim telewizor

- wersja 2: kominek jednostronny,obok telewizor

- wersja 3: telewizor na stelażu,a pod nim,od posadzki bio kominek

- wersja 4: bio kominek przy ścianie,obok telewizor

Proszę o rzeczowe uwagi/komentarze.

pozdrawiam

Kominek1-page-0.jpg

salon02_pop_fin (re).jpg

1wariant4-page-001.jpg

2wariant2-page-001.jpg

Z tych czterech propozycji jak dla mnie 2 i 4 są sensowniejsze - czyli kominek obok telewizora a nie pod nim. W wersji 3 będzie to wyglądało jakbyście piekli tv nad ogniskiem. W wersji 1 zabudowa jest zwalista, niesymetryczna - miszmasz konkurujący z wizualnym zamieszaniem na ścianie w jadalni (widocznej w głębi - cegiełki, szafki...). W ogóle tamtą ścianę bym "uspokoiła" to wtedy będziecie mogli zrobić ciekawą konstrukcję na granicy kanapowni i jadalni widoczną z obu pomieszczeń.

Witajcie,

Od jakiego czasu nie możemy się z żoną zdecydować w jaki sposób rozwiązać ścianę kominkowo-telewizyjną,między salonem,a jadalnią.

Dopuszczamy montaż typowego kominka na drewno,jak również biokominka. Poniżej przedstawiam kilka naszych wersji i proszę i podpowiedzi i ewentualne pytania:

- wersja 1: kominek trójstronny,a nad nim telewizor

- wersja 2: kominek jednostronny,obok telewizor

- wersja 3: telewizor na stelażu,a pod nim,od posadzki bio kominek

- wersja 4: bio kominek przy ścianie,obok telewizor

Proszę o rzeczowe uwagi/komentarze.

pozdrawiam

Podpowie ktoś jeszcze? Może jakieś inne rozwiązania warto rozważyć ?

Ja bym polecił zadanie pytania w dziale kominków jeżeli chodzi o możliwość postawienia (zabudowania) TV obok/nad kominkiem,

Przy paleniu w kominków temperatora oparów dochodzi do kilkuset stopni a sam komin plus izolacja płytami nie spowoduje, że temperatura za tą izolacją będzie np. 22 stopni.

Osobiście bym był daleki od stawiania sprzętu elektronicznego (bądź co bądź wrażliwego na wysokie temperatury) w plastikowej obudowie tuż przy samym kominku.

Pozdrawiam,

Olek

40 m2 to jest z ciągami komunikacyjnymi przy jadalni i między kuchnią,a salonem.

Byłem dzisiaj na budowie i ustawiliśmy sobie to z bloczków i ze względu na długośc najlepiej wypada wersja 1,najmniej ogranicza przestrzeń i najmniej ją dzieli.

Nie wiąże się z myślą zwykłego kominka na drewno,równie dobrze może być bio kominek,bardziej zależy mi na wyglądzie, Kominek i tak bym tylko palił bardzo okazjonalnie.

Wersja 3 nie jest zła tylko za mała na mój salon.

Kinka ta podpowiedź z tym obróceniem o 90 st jest dobra! Zaraz napiszę do projektanta :-)

Gdybyś go odwrócił o 90zł i dał wkład z 3 szybami będzie widoczny z wszystkich stron a tv powiesisz na bocznej ścianie.

Coś podobnego http://topaz.pl/sklep/images/PIAZZETTA/MA274SLOB.jpg

Hej,

Już przerobiliśmy temat z projektantem,zrobić można,ale jak kominek odrówcimy o te 90st i zostawimy telewizor obok to będzie cały czas odblask od kominka w telewizorze. Myślimy nad zmianą miejsca na tv,ale nie chcemy mieć kanapy tyłem do osób wchodzących do domu.

W załączeniu wizka po zmianie i rzut naszego parteru.

komine wariant6-page-001.jpg

kominek zle wariant-page-001.jpg

parter-page-001.jpg

Rodomano, przepraszam Cię, ale te dwie wizki po zmianie są bardzo nie OK. Wszystko tylko nie to :no:.Taki kominek ma być ozdobą, ciekawym i praktycznym elementem, a na tych wizkach jest przyklejony do ściany obok wielkich okien czy szklanych drzwi :no:. Niskie ścianki dobudowane na wizkach z TV :no::no::no:.

Nie widzę dokładnie na projekcie wymiarów ale zrób podobnie jak kinka radzi i podobnie jak na twojej wersji nr 1. Tylko dłuższa (jak na projekcie) ścianka do sufitu z trójstronnym kominkiem prawie na środku tej powierzchni 40m2, który to piękny kominek widać byłoby z kanapy i z kuchni i siedząc przy stole i siedząc na schodach :)....Cudownie by tak było:yes:.

Od strony kanapy telewizor po prawej, z drugiej strony zabudowy, od strony stołu, duży obraz lub galeria ze zdjęciami, albo duże powiększające i odbijające światło lustro.

To moje "nieprojektanckie" zdanie.

Edytowane przez krystynajoanna