Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściana kominkowo-telewizyjna. Prośba o radę/opinię.

Rodmano

Recommended Posts

Mnie chodziło o coś takiego:

http://images61.fotosik.pl/766/fc4be91be5fdcf07med.jpg

Jak dasz wkład z trzema szybami,kominek będzie widoczny z wszystkich stron,zarówno jadalni jak i tej z wypoczynkiem.

http://images62.fotosik.pl/768/a4880c1c18465dbbmed.jpg

Świetna podpowiedź ! Wielki dzięki Kinka ! Rzuciłem już temat projektantowi.

Jedno czego się obawiam,że jak kominek postawimy w tą stronę to dłuższa szyba będzie miała więcej jak 40 cm,a tego chciałbym uniknąć,bo kanał kominowy ma 40 cm,a nie chciałbym robić uskoków.

Rodmano,

Nie widzę dokładnie na projekcie wymiarów ale zrób podobnie jak kinka radzi i podobnie jak na twojej wersji nr 1. Tylko dłuższa (jak na projekcie) ścianka do sufitu z trójstronnym kominkiem prawie na środku tej powierzchni 40m2, który to piękny kominek widać byłoby z kanapy i z kuchni i siedząc przy stole i siedząc na schodach :)....Cudownie by tak było:yes:.

Od strony kanapy telewizor po prawej, z drugiej strony zabudowy, od strony stołu, duży obraz lub galeria ze zdjęciami, albo duże powiększające i odbijające światło lustro.

To moje "nieprojektanckie" zdanie.

Własnie świadomie nie chcieliśmy robić do sufitu,żeby nie ograniczać przestrzeni i nadać tej ścianie trochę lekkości.

Podpowiedź z tym lustrem lub galerią na odwrocie ściany telewizyjnej też bardzo dobra. Szukałem pomysłu jak by to ładnie zagospodarować,choć samo w sobie to miało być ładne,bo miał być na tym beton architektoniczny.

Świetna podpowiedź ! Wielki dzięki Kinka ! Rzuciłem już temat projektantowi.

Jedno czego się obawiam,że jak kominek postawimy w tą stronę to dłuższa szyba będzie miała więcej jak 40 cm,a tego chciałbym uniknąć,bo kanał kominowy ma 40 cm,a nie chciałbym robić uskoków.

Jeszcze teraz patrzę,że przy Twoim rozwiązaniu,tak jak pisałem wcześniej ściana nam się pewnie pogrubi. Telewizor będzie "wepchnięty" pod samą ścianę. Kominek główną szybę do oglądania ognia będzie miał od strony kuchni i schodów.