Lunarii 14.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Czy znacie jakieś niezawodne, bezproblemowe kolorowe rośliny, które mogą służyć jako barwne akcenty w ogrodzie. Chodzi mi przede wszystkim o kolory jaskrawo zielony, żółty, pomarańczowy. Wiem, że taką rośliną jest Pęcherznica Kalinolistna, żółta odmiana Tuji Szmaragd, oraz zółta odmiana kosodrzewiny. Czy znacie inne niezawodne i barwne rośliny rosnące bezproblemowo w naszym klimacie? Najlepiej takie które cechuje długi okres kwitnienia lub stała ciepła barwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 złocista odmiana jasminowca (Aureus), forsycj (Golden Times), krzewuszki (np. Brigela), tawuły japońskie (Goldmund, Golden Princess), tawuła Van Houttea (Gold Fountain), Poza tym złociste są jałowce, cyprysiki groszkowe, są też inne złociste zywotniki niż Janed Gold ("złoty Smaragd") Poza tym z drzew - glediczja Sunburst, robinia "Frisia", klon jesionolistny "Odessanum" Moznaby wymieniać, wymieniać, ale lepiej po prostu użyć wyszukiwarki: http://www.zszp.pl/?id=203<r=&adv=1&rodd=&grp=1&lang=1&sco=&pco0=&pco2=0&pco3=0&pco4=0&pco5=0&pco6=44&pco7=0&pco8=0&pco9=0&pco10=0&pco11=0&pco12=0&pco13=0&pco14=0&pco15=0&pco16=0&pco17=0&pco18=0&pco19=0 Jak w ogrodzie dasz dużo złocistych roślin to przestaną być kolorystycznymi akcentami. Ideą akcentu jest bycie samotnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunarii 14.03.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 Te rośliny chcę dobrać dla najbardziej słonecznej części działki wszędzie indziej będzie dominował zielony z akcentami niebieskimi i czerwonymi. Jednak ten słoneczny fragment chciałbym mieć żółty i pomarańczowy gdyż te barwy dobrze oddziałują na psychikę. Pozytywnie. Nie wiem tylko jakie rośliny zrobią to możliwie bezobsługowo - tzn kolor żółty to iglaki i tutaj nie widzę problemu. Gorzej z pomarańczowym bo latem to chyba tylko rabaty kwiatowe są pomarańćzowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 (edytowane) Tawuła goldflame ma pomarańczowe przyrosty.Berberys "Orange Rocket" - między pomarańczem a czerwienią, Admiration - czerwony z zółtą obwódka z daleka wygląda pomaranczowo, Orange beskidklony palmowemłode przyrosty tawliny jarzębolistnej "Sem" - potem zieleniejeBażyna czarna BERNSTEINżurawki (np. Southern Comfort")no i pęcherznice np. "Amber Jubilee" Edytowane 14 Marca 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2014 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2014 z kwitnących - pięciorniki (np. tangerine), róże, pigwowce, azalie, szczodrzeniec "Lena" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts