Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór roślin ze względu na ciepłą kolorystykę.

Recommended Posts

Czy znacie jakieś niezawodne, bezproblemowe kolorowe rośliny, które mogą służyć jako barwne akcenty w ogrodzie. Chodzi mi przede wszystkim o kolory jaskrawo zielony, żółty, pomarańczowy. Wiem, że taką rośliną jest Pęcherznica Kalinolistna, żółta odmiana Tuji Szmaragd, oraz zółta odmiana kosodrzewiny. Czy znacie inne niezawodne i barwne rośliny rosnące bezproblemowo w naszym klimacie? Najlepiej takie które cechuje długi okres kwitnienia lub stała ciepła barwa.

złocista odmiana jasminowca (Aureus), forsycj (Golden Times), krzewuszki (np. Brigela), tawuły japońskie (Goldmund, Golden Princess), tawuła Van Houttea (Gold Fountain),

Poza tym złociste są jałowce, cyprysiki groszkowe, są też inne złociste zywotniki niż Janed Gold ("złoty Smaragd") :)

Poza tym z drzew - glediczja Sunburst, robinia "Frisia", klon jesionolistny "Odessanum"

Moznaby wymieniać, wymieniać, ale lepiej po prostu użyć wyszukiwarki:

http://www.zszp.pl/?id=203&ltr=&adv=1&rodd=&grp=1&lang=1&sco=&pco0=&pco2=0&pco3=0&pco4=0&pco5=0&pco6=44&pco7=0&pco8=0&pco9=0&pco10=0&pco11=0&pco12=0&pco13=0&pco14=0&pco15=0&pco16=0&pco17=0&pco18=0&pco19=0

Jak w ogrodzie dasz dużo złocistych roślin to przestaną być kolorystycznymi akcentami. Ideą akcentu jest bycie samotnikiem :)

Te rośliny chcę dobrać dla najbardziej słonecznej części działki wszędzie indziej będzie dominował zielony z akcentami niebieskimi i czerwonymi. Jednak ten słoneczny fragment chciałbym mieć żółty i pomarańczowy gdyż te barwy dobrze oddziałują na psychikę. Pozytywnie. Nie wiem tylko jakie rośliny zrobią to możliwie bezobsługowo - tzn kolor żółty to iglaki i tutaj nie widzę problemu. Gorzej z pomarańczowym bo latem to chyba tylko rabaty kwiatowe są pomarańćzowe?

Tawuła goldflame ma pomarańczowe przyrosty.

Berberys "Orange Rocket" - między pomarańczem a czerwienią, Admiration - czerwony z zółtą obwódka z daleka wygląda pomaranczowo, Orange beskid

klony palmowe

młode przyrosty tawliny jarzębolistnej "Sem" - potem zielenieje

Bażyna czarna BERNSTEIN

żurawki (np. Southern Comfort")

no i pęcherznice np. "Amber Jubilee"

Edytowane przez Elfir