Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sąsiad mnie zalewa - POMOCY!!

dziabaq

Recommended Posts

Witam,

Mieszkam w bloku, sąsiad mieszkający piętro wyżej regularnie mnie zalewa ( przeważnie łazienkę ) min. 1x w roku. Oczywiście ubezpieczenie wypłaca odszkodowanie ale mnie chodzi o skutecznie rozwiązanie problemu a nie bez przerwy skuwanie ścian, ileż można...

Woda leje się na łączeniu płyt konstrukcyjnych, szczelina ta jest dokładnie pod umywalką, przy wannie i jeżeli coś wyleci za wannę lub umywalkę to od razu ścieka do mnie.

Jak uszczelnić ( czym ) tą szparę w betonowych płytach? ( szkło wodne? ) tak aby woda zbierała się jemu w łazience a nie od razu spływała do mnie.

Myślałem właśnie żeby uszczelnienie zrobić u sąsiada. Objechanie go nic nie daje, przepraszał mnie już dziesiątki razy, obiecywał że będzie uważał a i tak za kilka miesięcy znowu żółta plama się pojawiała na suficie w łazience.

Ponawiam więc pytanie: CZYM uszczelnić taką szparę w płytach betonowych, czy jakąś płynną folią jak na dachu się kładzie czy coś bardziej rzadkiego, jak szkło wodne. Może wpłynie w tą szparę i tam uszczelni.

Tak na prawdę nie masz dużo ruchu w tej kwestii, bo:

-od dołu nic nie zrobisz jak piszą koledzy wyżej

-nie uszczelnisz połączenia płyt

-jeśli uda Ci się uszczelnienie, to zaręczam, że woda znajdzie inne miejsce i będziesz miał plamę ale w innym miejscu

Spółdzielnia czy zarządca budynku nic nie może z tym zrobić?

Ubezpieczenia, odszkodowania itd to tylko na otarcie łez, bo nie o to w tym chodzi aby (jak to z resztą sam napisałeś) rokrocznie remontować. Moim zdaniem trzeba sąsiada zmobilizować skutecznie wraz ze spółdzielnią lub innym zarządcą budynku.

Powodzenia :)

Ano... tylko remont u sąsiada coś pomoże, bo Ty, będąc na dole, nic nie możesz zrobić.. A może inaczej załatw sprawę i zagroź mu, że jeśli jeszcze raz dojdzie do takiej sytuacji, pozwiesz go do sądu? Bo bezsensowne jest to, że non stop masz jakieś problemy przez nieodpowiedzialnego palanta. Groźba wniesienia sprawy do prokuratury może coś dać.

Żadna prokuratura nie zajmie się plamą na suficie halooo :) Od tego sie ma ubezpieczenie, żeby się tym prokuratura nie zajmowała :)

Sąsiad powinien uszczelnić miejsca przy wannie i umywalce - to jedna tuba silikonu na litośćBuki. Mnie się zdarzało zalewać sąsiada, gdy ktoś zapomniał po kąpieli w wannie włożyć z powrotem wąż odprowadzający wodę z pralki. Przy okazji remontu wylałam całą łazienką wylewką samopoziomującą robiąc z niej basen :) I zalewałam już tylko siebie :)

Jeżeli już strasznie chcesz iśc do sądu to mozna chyba podpiąć takie zalanie pod imisję, albo nawet szkodę na mieniu. Z własnego doświadczenia powiem że najgorsze co można zrobić, bo sąd w Polsce działa jak lodowiec po dobrej dawce Valium. Musisz przekonać sąsiada do remontu i uszczelnienia podłogi, bez tego się nie obejdzie.